Refovani hlavní plachty po vetru

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

animal_chin
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod animal_chin » úte čer 13, 2017 4:58 pm

Zajímá mě jak nejbezpecneji a nejlépe zrefovat (nebo úplně sundat) hlavní plachtu když pluju po větru (zadoboční kurz), když ten vítr je silný a plachtu roluju do stěžně (od stěžně). Jsem relativně začátečník a chápu, že nejlepší je refovat proti větru. Pokud ale pluju po silném větru tak otočit loď do takové pozice mi přijde až moc nebezpečné...Stejně tak se mi nelíbí to zrefovat přímo, bez úpravy kurzu, protože vybíhat ke stezni při silném větru a vědomím, že mě ráhno streli do hlavy chce opravdu hodně odvahy...jak tedy na to?

Díky moc za pomoc :) a zdravím z Bavarie 33 z Chorvatska (minimalne Baharise u kterého jsem byl na kurzu) :)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Refovani hlavní plachty po vetru

Příspěvekod err_ » úte čer 13, 2017 5:08 pm

To jsi se zrovna trefil do "nejlepsiho" tematu posledniho roku: http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=72&t=7090

Myslim, ze kdo mohl, ten k tomu uz neco napsal. Takze si to asi nejdriv precti :-)
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » úte čer 13, 2017 7:36 pm

animal_chin píše: (minimalne Baharise u kterého jsem byl na kurzu) :)

A to vás toto neučil, alebo si vtedy nedával pozor? :P
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte čer 13, 2017 8:12 pm

"A" je správně, neučil. Takové hovadiny nedělám!!! :evil: :rofl:

(A s tebou si to Omene vyřídím :P )
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » úte čer 13, 2017 10:29 pm

Jee to uz tady dlouho nebylo :) minuly tyden jsem se na to celou dobu tesil, ze to vyzkousim. Mel jsem First 35 s klasickou hlavni. Jenze foukalo max 15 knt. Pri 15 knt skutecneho vetru jde hlavaska zrefovat na zadak (resp. zadobok TWA cca 160-150* ) uplne v pohode. Proste se senune dolu a jen ji pomahas ulozit do lazybag.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » čtv čer 15, 2017 11:20 pm

Ahoj, 20.5 jsme vyjížděli z Šibeniku a za celý týden jsme projeli 30l nafty Bavarie 46, jeden den foukalo 25-30 Bf. Loď byla návětrná a při jednoum vyostření a přetočení lodi a položení na bok, jsem si vzpoměl na refování po větru. Při "položení" lodi jsme odpadli na zaďák a zkusili refovat, překvapení bylo jak lehce šlo rolovací plachtu smotat do stěžně.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát čer 16, 2017 12:24 am

jajarin píše:...jeden den foukalo 25-30 Bf.

Tak 25-30 Bf jiste nefoukalo :-) S rolovaci plachtou nemam zkusenosti, zajimava popsana zkusenost, ze se plachta nevydouva, nebrichati a nevali po salingach.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » ned čer 18, 2017 7:02 pm

err_ píše:
jajarin píše:...jeden den foukalo 25-30 Bf.

Tak 25-30 Bf jiste nefoukalo :-) S rolovaci plachtou nemam zkusenosti, zajimava popsana zkusenost, ze se plachta nevydouva, nebrichati a nevali po salingach.

Nebudu Tě přesvědčovat kolik foukalo! Dobrá tak 20-25Kn(spokojen?) Ráhno bylo dotaženo do osy lodě a plachta se rolovala tak že vítr foukal "ze zadu tak se nemohla vydouvat a válet se po sálincích. Jeden navíjel a druhý přidržoval , aby byla stále napnutá. Stejně foukalo!!!
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned čer 18, 2017 7:36 pm

Prislo mi usmevne jen to prepsani, kdyz si vezmu, kolik je 12 bft a kolik by asi muselo byt 25 bft (nevylucuji nejaky zpusob vzdusneho plachteni treba na Jupiteru :-) ) Jinak jsem skutecny vitr samozrejme pochopil a vzal to jako ze to tak teda asi je. Meli jste genu a tahla vas ona nebo jste pluli na motor?
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » ned čer 18, 2017 11:33 pm

err_ píše:Prislo mi usmevne jen to prepsani, kdyz si vezmu, kolik je 12 bft a kolik by asi muselo byt 25 bft (nevylucuji nejaky zpusob vzdusneho plachteni treba na Jupiteru :-) ) Jinak jsem skutecny vitr samozrejme pochopil a vzal to jako ze to tak teda asi je. Meli jste genu a tahla vas ona nebo jste pluli na motor?

Toho přepsání jsem si všiml až na tvoje upozornění. :-)) Měli jsme genu a refování jde opravdu lépe než proti větru, tam se snaží vítr vytáhnout plachtu ze stěžně, kdežto po větru ji "tlačí" do stěžně. Nevěřil jsem! Zkus to a uvidíš.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon čer 19, 2017 8:37 am

jajarin píše:Nevěřil jsem!
:lol: :lol: :lol: Tak už věříš.
Já bych to lehce shrnul. Je to primitivní, logické a jednoduché. Hlavní plachtu lze pohodlně zarolovat do stěžně KDYKOLIV, když není v tahu, resp. napínána větrem. Je tedy celkem jedno jestli jsem s lodí proti větru, po větru, nebo mírně na vítr a vypustím ráhno.
Jediný rozdíl proti/po větru je ten, že po větru to je daleko náročnější na kormidlování. Protože proti větru mě tento loď souběžně s větrem srovnává (pomáhá) a po větru jakmile zachytne za plachtu tak loď stáčí kolmo.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod jajarin » pon čer 19, 2017 9:09 pm

To Baharis, Je to jednodušší a lehčí než se zdá a hlavně žádný odpor hlavní plachty jako když se refuje po větru.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » pon čer 19, 2017 9:50 pm

K refování taky nemám žádný odpor. Refuji včas a rád. Rolovaci plachtu do stěžně refuji po větru také tak asi do 15kn. Víc uz bych si netroufnul jelikož jsem na to singl :roll:
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » pát kvě 25, 2018 12:55 pm

Nechci zase rozpoutavat nevrazivou diskuzi, ale popisu pohodove refovani na zadobok.

Lod First 35
Vitr cca 12-13 true
Kurs zadobok, tak 140-150 stupnu
Hlavaska byla kousek pred saling, tj. nedotykala se jich

Vse bez motoru, komplet solo.

Priprava lodi:

Sice jsem mel posadku, ale chtel jsem plout “solo”, tak posadka se lan ani nedotkla.

Pro snadnejsi vytahovani hlavasky uklizene lazyjacky az ke stezni, aby se nechytly spiry.

K refovani:

Kurs viz shora

Zapnul jsem autopilota

Vytah od hlavni dvakrat pres winch a zpatky ke stezni

Pomalu jsem povoloval vytah a pomahal plachte az k oku

Zahaknout oko

Vytah hlavni jsem zavazal do rohatiny na stezni

Zavrit stoper

Dotahnout refovaci lano

Vytahnout vytah

Vse za 10 minut bez problemu.

Uznavam, ze bych v tomto vetru nerefoval, ale na trening optimalni.

Nemel jsem pocit, ze by sla hlavaska nejak problematicky dolu a musel bych se s ni rvat.

Pri vetsim vetru bych si vytahnul rahno topenantou.

Dobry vitr

H.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pát kvě 25, 2018 5:08 pm

Zákeřné je to, že když člověk začíná refovat rolovací hlavní plachtu a ta plachta je mírném tahu, zdá se na první pohled, že se plachta přes hranu ve stěžni krásně rovná a krásně pevně navíjí na trubku ve stěžni... a že to je vlastně dobře. Problémem ale nastane vzápětí. Protože plachta není rovná plocha, když se ta vydutina nezarolovává postupně, zůstane k zarolování se zbytkem plachty - a tam se vytvoří velké varhánky. Pokud se tedy plachta nezasekne už při zarolovávání, určitě se kousne při vyrolovávání. Pokud ještě člověk zapomene přitáhnou topenantu, tak může natrhnou plachtu a navíc dostat ráhnem po hlavě. Omlouvám se , že zmiňuji takové základy, ale třeba se někdo něco naučí na základě jiných chyb než svých. Boule už se zahojila :-)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte kvě 29, 2018 10:56 pm

Rád bych vám k tomu něco dopsal, ale letos se s ohledem na napluté míle mohu vyjadřovat pouze k opravě obšivky ocelových lodí, k barvám, rzi apod.

Ale v dobách, kdy jsem ještě plul jsem zažil jinou příhodu. Tu jsem ostatně popsal v uvedeném vláknu.

---

Jedno si ale neodpustím, přitáhneš topenantu a máš břicho jak těsně před porodem. To nikomu nevadí?
Fabianjak
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Refovani hlavni plachty po vetru

Příspěvekod Fabianjak » čtv kvě 30, 2019 3:13 am

m.kv pise:... napr. portable verze na flesce, tu ztratim a nalezce, ktery neni blondyna si je vytahne bez nejakeho problemu?...
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát črc 19, 2019 12:55 pm

v následujícím článku zkušeného jachtaře, bývalého oceánského závodníka, Danila Vodičky je popsáno refování plachet včetně refování hlavní plachty po větru.

https://www.lodninoviny.cz/Cruising/refovani-plachet

Mám k tomu jedinou připomínku.
Dan píše:
Především si zdůrazníme velké výhody klasické hlavní plachty. Plachtu není nikdy problém spustit dolů. U plachet rolovacích někdy dojde k zaseknutí plachty ve stěžni a plachtu pak není možné ani vytáhnout ani stáhnout. U klasické plachty k tomuto nedojde.

Zaseknutí rolovací plachty lze "dokázat" pouze špatnou manipulací. Při dodržení zásad rolování hlavní plachty k tomu nemůže dojít.
Při špatné manipulaci s klasickou hlavaskou ji taky lze poškodit.
Je to o tom, co (ne)umíš.

Při svých víc než šedesáti plavbách jsem jezdil většinou s rolovací hlavaskou. Její rolování mi zasekli námořníci pouze jednou. Přesně jsem věděl, co ten kluk dělá blbě, ale neposlouchal mne. Pak jsme měli problém. U málo plaveb s klasickou hlavaskou se dvakrát stalo, že nepadala dolů. Vítr přes 40 uzlů ji tlačil nahoru. Museli jsme nahoru a táhnout plachtu dolů vahou vlastních těl. Taky jsme dělali něco blbě.

Není zmíněna výhoda rolovací plachty. V silném větru mohu z plachty použít pouze kapesník až např. jednoho čtverečního metru. (Nikdy jsem to neměřil). Plujeme na kapesníky obou plachet v malém náklonu turistickou rychlostí. Loď je stabilní, plachty nejsou extrémně namáhány. Nejsme závodníci.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát črc 19, 2019 1:11 pm

Na tohle je tady uz asi deset vlaken a byly stejne k nicemu, takze nebudu zakladat dalsi flame. Snad jen, pokud uplne nelezis, tak se klasicka plachta nahoru netlaci a vzdy jde minimalne zborit tak, ze podstatne ztrati na ucinnosti. Dolu ji dostanes, bud za cenu obeti nebo idealne bez nich, ale dostanes. Dulezite je, ze stale zmensujes plochu plachty. Takze ve finale, at se na ni vesis nebo ne, bude dole.

Tytez podminky s rolovaci plachtou, tedy 40kn, naklon a zasek. No tak ji musis vymotat, nekdy i celou, minimalne vsak po narovnani tech faldu, ktere to zasekly. Plochu plachty ale zvetsujes.

Zajimavy udaj je i nutny pocet lidi v posadce k uvedenym ukonum. Jakkoli dostat dolu hlavni plachtu pri potizich = zpravidla 1 clovek. I samoplavec. Jakkoli dostat dolu zaseklou rolovaci hlavni = zpravidla minimalne 2 lidi.

Ale at si kazdy pluje, pise a dela co, jak a s cim chce. Proste at si kazdy vybere to svoje a to at se poradne nauci. Pak to bude OK vsechno.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » pát črc 19, 2019 5:32 pm

Vše krasně popsáno tady včetně videa

https://www.uksailmakers.com/news/downwind-mainsail-reefing?mc_cid=c21ce301bd&mc_eid=93096917e8

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zpět na