Vltava
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- marekparek
- návštěvník fóra

- Reputace: 5
Re: Vltava
dlouho jsem hledal informace o postupu prací na komoře v Hněvkovicích a něco jsem konečně našel. Příští rok bude tedy možné jet z budějic až do prahy, chtěl bych tuhle cestu podniknout
http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/stavba-posledniho-vltavskeho-zdymadla-finisuje-takto-uz-k-videni-nebude-1322948
http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/stavba-posledniho-vltavskeho-zdymadla-finisuje-takto-uz-k-videni-nebude-1322948
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
A ještě jedna (pro mě) nová informace o odlehčení komory Smíchov:
http://www.rvccr.cz/strategicke-zamery- ... tare-mesto
http://www.rvccr.cz/strategicke-zamery- ... tare-mesto
- jardall
- nováček na fóru

- Reputace: 0
marekparek píše:dlouho jsem hledal informace o postupu prací na komoře v Hněvkovicích a něco jsem konečně našel. Příští rok bude tedy možné jet z budějic až do prahy, chtěl bych tuhle cestu podniknout
Ahoj, koryto pod Hněvkovickým jezem předpokládám už bude taky vybagrovaný. Tam to bylo až téměř k Tejnu zatím max. na kánoi.
No a snad po zprovoznění všech komor pod Budějicema doladí pracovní dobu na zdymadlech. Naplánovat párdenní čundr na gumáku na Orlík chce fištróna a hlavně převážecí kolečka s sebou...
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Tak mi už máme naplánovanou cestu z Orlíka do Budějovic na příští sezonu, tak snad to bude hotové.
Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
- bernau1
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 9
Zdravím všechny,včera jsem mluvil s kolegou a říkal mi že se něco začíná dít s nedostavěným velkým výtahem na Orlíku.Moc jsem tomu nevěřil ale nakonec jsem našel toto.Sice se s tím počítá až někdy v roce 2019,přesto pozitivní zpráva.
http://www.rvccr.cz/strategicke-zamery- ... adlo-orlik
http://www.rvccr.cz/strategicke-zamery- ... adlo-orlik
zadnou cinnost jsem tam nevidel, pozeptam se
- marekparek
- návštěvník fóra

- Reputace: 5
jardall píše:marekparek píše:dlouho jsem hledal informace o postupu prací na komoře v Hněvkovicích a něco jsem konečně našel. Příští rok bude tedy možné jet z budějic až do prahy, chtěl bych tuhle cestu podniknout
Ahoj, koryto pod Hněvkovickým jezem předpokládám už bude taky vybagrovaný. Tam to bylo až téměř k Tejnu zatím max. na kánoi.
No a snad po zprovoznění všech komor pod Budějicema doladí pracovní dobu na zdymadlech. Naplánovat párdenní čundr na gumáku na Orlík chce fištróna a hlavně převážecí kolečka s sebou...
aha, takže komory budou, ale řeka není splavná. Tak to je celkem na naprd, ne?

- jardall
- nováček na fóru

- Reputace: 0
To ne, začátkem sezóny to má být komplet z Budějic sjizdný. Ale byl jsem tam před nedávnem a budou se mít hoši ještě co ohánět, aby to dali...
No budeme jim držet palce
No budeme jim držet palce

- geronimo
- zkušený harcovník

- Reputace: 203
- Kontaktovat uživatele:
Dnes 20. května 2017 ve 14.18 hod. proplula jako první loď Vojtěch Adalbert Lanna Hněvkovickou komoru
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Zdenku2013,
ve vlákně Dunaj-Tisza 2017 jsi mj. popsal svou nedávnou plavbu po Vltavě.
Popiš prosím více plavbu v úseku Orlík - České Vrbné ....... Jaký byl průtok v době plavby, plavební podmínky, proudy v úžinách, jaký máš ponor?
Popiš prosím více plavbu v úseku Orlík - České Vrbné ....... Jaký byl průtok v době plavby, plavební podmínky, proudy v úžinách, jaký máš ponor?
-
Zdenek2013
- bez hodnocení
- Reputace: 17
Omen píše:Zdenku2013,
Tento úsek jsme propluli 19.5.- 25.5.2017,kdy už Vltava odtekla z jarního tání a vrátila se k normálu,Orlík je velký,členitý a připomíná Dalešice,19.5. -21.5.jsme se motali kolem Radavy s výlety na Zvíkov,Otavu či na hráz,proud na jezeře skoro žádný není,tak do 1km/hod,hloubky mezi 70 a 30metry,ponor pro bezpečné proplutí máme do 1 metru,pro mě osobně však nejhezčí cesta začala na Podolsku až do Českých Budějovic,kde se Vltava mění v krásnou jihočeskou řeku,Orlík končí komorou Kořensko,asi 3,5km před ní to trochu teče,odhaduji tak 3 a místy 5km/hod,hloubka Vltavy cca 10km za Podolskem je kolem 4-8 metrů,nádrž Kořensko moc hluboká není,je potřeba dodržovat plavební dráhu a i tam bylo kolem 2 metrů,v Týně nad Vltavou bylo tak 1,5m vody a hlavně je tam most s podjezdnou výškou pouze 3 metry,z Týna na jez Hněvkovice to také trochu teklo,místně 3-5km/hod,přehrada Hněvkovice je pěkná s hloubkou 12-15m na začátku,na konci před komorou Hluboká je třeba už striktně dodržovat plavební dráhu,která je však krásně značená a je hluboká 1,4-2 metry a proud bude odhadem také 3-5km/hod, mezi Hlubokou a Českým Vrbným je Vltava užší říčka s rychlostí proudu max.do 5-6km/hod a hloubkou do 2 metrů.
Na uvedený úsek vody by mohl stačit poměr 1hp/100-130kg,ale každopádně by bylo lepší mít na lodi dostatek výkonu,(cca 1hp na 60kg), případně další záložní motůrek pro přihrábnutí v proudu,který sice přidá trochu na rychlosti směrem dolů,ale hodně ubere směrem nahoru...
České Vrbné-Orlík se mi jeví jako nejmírnější a snad i nejhezčí trasa rekreační části Vltavy,komora Kamýk při výrobě elektriky už dost teče,(8-10km/hod),pod mostem před komorou Štěchovice a pak hlavně v pravé zatáčce směrem nahoru před komorou jsou téměř podobné proudy jako byl Střekov,jenže proud na Štěchovice už je cítit z Davle a pak jen sílí,Střekov byl však pořád ještě někde jinde,na obou místech však bylo potřeba točit oba motory už od 3,5-4,5 tis/ot a rychlost plavby byla pouze do 4,8km/hod,pod kopcem na Střekově oba motory na 5tis otáček udaly lodi rychlost proti vodě 8,2km/hod,ale na plno se plout nedá,navíc spotřeba je v ten okamžik šílená - 100/100.
Pro lepší orientaci - naše loď má výtlak cca 2.300kg,podélný kýl,šarpiový trup a výkon obou tlačáků je 35hp s tlačným momentem díky high thrust převodu x 1,6,instalovat více výkonu by postrádalo smysl,protože už teď při plných výkonech se lodi propadne záď a zvedne příď...
P.S.: jeden kolega z Dalešic se v létě 2016 probíjel protiproudem ke komoře v Kamýku za spotřebu 3 litry/1km,má v těžké lodi 2 třílitrové motory
- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
No chystáme se z Orlíka do Budějek v létě, teda podle počasí, aby bylo přijatelně. S 3t plachetnicí (stěžeň sebou tahat ani nebudu) a 13hp motorem, ponor metr, tak uvidíme jak se popluje. Největší obavy mám z hloubek, abych tam s dvěma kýly někde nezůstal, ale nikam nespěcháme, tak poplujem v klidu a ostražitě. Cestovní tempo máme 5 až 6km/h
- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
13 hp motor existuje? prívesný?
- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Existuje, je to zabudovaný diesel.
- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
pýtal som sa preto, že napr. na Brnenskej priehrade je nezmyselný limit výkonu 10 kW (13,4 HP).
- Felix
- zkušený harcovník

- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
V pondělí 26. a v úterý 27. června nebudou Modřany proplavovat - oprava vrat.
- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 2
Ahoj,
Projedu z Orlíka do Budějic Atolem (5,25m) s pětikoňkou ?
Nevíte o nějaké mapě nově otevřeného úseku do Budějic ?
Projedu z Orlíka do Budějic Atolem (5,25m) s pětikoňkou ?
Nevíte o nějaké mapě nově otevřeného úseku do Budějic ?
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Ředitelství vodních cest vydalo k otevření nového úseku přehledovou mapu, celkem 10 stran, se znaky,komorami atd. Zkus to tam, jestli nezbylo.
- halladin
- vytrvalý návštěvník
Díky, ale nemůžu najít.
- Finn
- aktívní jachtař

- Reputace: 16
Tu mapu jsem získal v marině České Vrbné, když jsem odtamtud před deseti dny plul na Orlík a zase zpět
- halladin
- vytrvalý návštěvník
Finn píše:Tu mapu jsem získal v marině České Vrbné, když jsem odtamtud před deseti dny plul na Orlík a zase zpět
Ahoj Finne,
čím jsi tam jel ? A jak se jelo proti proudu ?
- Finn
- aktívní jachtař

- Reputace: 16
Ahoj Halladine,
plul jsem to s malou kajutovkou 5,3m s motorem 5hp, proud tam skoro žádnej není, jen malinko pod jezy před komorou, odhaduju max. 2 - 3 km/hod
plul jsem to s malou kajutovkou 5,3m s motorem 5hp, proud tam skoro žádnej není, jen malinko pod jezy před komorou, odhaduju max. 2 - 3 km/hod
- halladin
- vytrvalý návštěvník
Finn píše:Ahoj Halladine,
plul jsem to s malou kajutovkou 5,3m s motorem 5hp, proud tam skoro žádnej není, jen malinko pod jezy před komorou, odhaduju max. 2 - 3 km/hoddovolená 2017 186.JPG
je to ta,co jsi měl,když jsme kdysi spolu byli na Dalešicích ? Přestříkaná ?
Někdo nahoře strašil, že je ten proud silnější.

- Charlie
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Možná na jaře, když taje sníh, ale teď je sucho, přítok do orlíka nic moc, tak tam žádný extra proud nebude.