Moje zkušenost a subjektivní hodnocení vedoucí k výběru současné okruhovky - hledala jsem něco, na čem bych mohla jen tak si jezdit sama na našich vodách. Něco jednoduchého, levného, nenáročného (ženská, váha do 60kg, bez závodních ambicí a bez zkušeností na okruhovkách). Skončila jsem na RS aero, závodím a chodím kvůli tomu do posilky. Je to o tom, co od toho člověk očekává a kam se nakonec posune v očekáváních.
Zjistila jsem, že jen tak se vozit na okruhovce mě nebaví. Chce to další lodě.
Pak se začně člověk srovnávat a hledat víc adrenalinu a sportovního vyžití. Skončí u víkendových závodů, protože je to neskutečná zábava a nejrychlejší cesta, jak zdokonalit své umění s plachtami.
Pak jsem také při koupi zjistila, že konstrukčně staré lodě se mi nelíbí. Ne na závodění a vlastnění. Je to cesta do pekel s opravami a milion drobnostmi při nákupu náhradních dílů. Evropa končí, Laser se mi nelíbí (nasazovat plachtu jako šprcku a mačkat si nohy na vydlabaném korytu není pro mne to pravé a na závodech vládné agresivní konkurenční prostředí, jsou to páni závodníci, mířící na OH), RS Vareo je těžké na manipulaci a má genakr a ten bych nedávala sama, dvouposádka je na mne v jednom moc špagátů a příliš těžká a složitá loď na manipulaci (jsem začátečník), doprošovat se neustále někoho, kdo se se mnou sveze - to je taky vopruz a dřevěné lodě s plachtou přenechávám milovníkům retro. Takže jsem si vybrala ne levnou, ale zato velmi zábavnou loď, na které se povozí malý jachtař, začátečník, ženská, ale i statný chlap (35-110 kg), jen se mění oplachtění. Je hezká (jsem ženská, pro mne je to důležité, růžová je růžová

), utáhnu ji i sama (30kg trup), závodní pole je u nás povětšinou složené z lidí mého věku a zkušeností (i když ve světě je to samý vysloužilý závodník z různých jiných tříd), takže o víkendu si zajezdím víc než dost, ukojím své malé dravé chutě a při tréninkových víkendech se ji nebojím půjčit i omladině, nebo začátečníkům (dobrá, trochu se o ten materiál bojím

).
Ideální je se zamyslet, kolik času a peněz tomu chci věnovat, co dělám o víkendech, jestli si chci vyzkoušet i závody a učit se, jestli mi jen svezení se bude stát za tu námahu naložit loď na přívěs, někam vyrazit, složit ji, svézt se 2h (víc sám člověk nedá, buď je to nuda, nebo námaha, podle počasí) a pak stejný cirkus se skládáním, nakládáním, sušením a tradá domů.
Pokud se ale podívám na dotaz objektivně - jakákoliv okruhovka je skvělá na to, aby se člověk něco naučil a zabavil se