Lefkada

Na četná přání ... a také někteří se plaví rádi v této nádherné lokalitě a rádi se podělí o své zkušenosti.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Lefkada

Příspěvekod honza_k » úte srp 15, 2017 1:54 pm

Ahoj všem,
minulý týden jsme plachtili v Řecku, tak sem začerstva píšu své stručné poznámky a dojmy, kdyby to někoho zajímalo. Ať trochu splatím informační dluh - před odjezdem jsem z příspěvků zde také čerpal.

Měli jsme Bavarii 44. Pluli jsme z Lefkady na jih po takzvaném "vnitřním moři" - Kefalonia, Ithaka, Atoko, Astakos, Meganisi. Původně jsem uvažoval o tom, dojet až na Zakynthos, ale přišlo mi to s danou posádkou (nezkušenou a s dětmi) moc daleko. Ale nakonec myslím, že bychom to byli bez problémů zvládli taky. Celkem jsme napluli 190mil, z toho ale asi třetinu na motor (spotřebovali jsme 70l nafty). Moc totiž nefoukalo. Ráno vůbec, takže jsme skoro každý den začali krátkým přejezdem na motor na nějaké šnorchlovací místo. Bylo horko (okolo 30 stupňů), voda teplá jako kafe. Rybičky byly, ne tolik jako třeba v Thajsku nebo v Karibiku, ale víc, než v Chorvatsku. Delfíny jsme viděli třikrát. Rozfoukávalo se postupně okolo poledne, takže po obědě se dalo pár hodin celkem hezky plachtit. Maximální vítr jeden den 25 uzlů, ale většinou jen kolem 15. Později odpoledne vítr opět utichl, aby se večer na dalších pár hodin znovu rozfoukal. V noci byl klid. Vítr měnil směr i rychlost, na předpověď se vůbec nedalo spoléhat, foukalo ze všech možných směrů, zdaleka ne jen ze slibovaného severozápadu. Vlny nebyly mezi ostrovy skoro vůbec, mořská nemoc nehrozila. Horko bylo i v noci, nejlepší spaní bylo na palubě.

Většinou jsme kotvili, nejčastěji s lanem na břeh. Kotva povolila jen jednou a naštěstí ještě za světla. Jachet je v této oblasti relativně hodně, vždy s námi bylo na kotvišti i několik dalších lodí, několikrát jsme hledali kotviště alternativní. Ale pořád je to řádově lepší než v Chorvatsku, dají se najít místa, kde budete mít klid a soukromí. Na "známých místech" (Fiskardo, Sivota, One house bay na Atoko,...) je ale loď na lodi. Asi mají všichni toho samého průvodce. Mimochodem, na lodi byl jen Greek Waters Pilot, nikoliv podrobnější Ionian (oba od Roda Heikella).

V přístavu jsme byli jen jednou, a to v přístavu Astakos pro doplnění potravin a vody. A dalo nám to zabrat. Naše loď byla totiž starší a její kotevní vrátek moc nefungoval, skoro vždy jsme museli tahat a spouštět kotvu ručně. Asi nějaký špatný kontakt nebo tepelná ochrana, nevím. Navíc v okamžiku připlouvání do přístavu foukal silný a nárazový boční vítr, protože se blížila bouřka. (Naše jediná, blýskalo se pak a pršelo.) V kombinaci s nefunkčním kotevním vrátkem a nezkušenou posádkou to znamenalo, že jsme kotvili na třikrát. Při druhém pokusu jsme v přístavu zachytili kotvou nějaký starý mooring a asi hodinu jsme se snažili z něj kotvu vyháknout. Nakonec nám za 30EUR pomohli tři svalnatí rybáři, kteří kotvu hrubou silou z člunu vyzdvihli až na hladinu. Druhý den při odkotvení jsme zjistili, že nám z kotvy opět něco visí - jakýsi těžký starý pytel na provaze. Ten už jsme odřízli sami. Večer přijely asi tři trajekty a celou noc pak přijížděly a odjížděly rybářské lodi. Takže o klidném spaní se moc mluvit nedá. Zlaté kotvení v zátoce. Ovšem na druhou stranu jsme za kotvení neplatili nic.

Největší adrenalin byl ale návrat do mariny Lefkas. Nejdřív se do úzkého kanálu nahrnou desítky lodí, které se vzájemně předjíždějí, zřejmě aby stihly otevření mostu, a do toho plují i lodi opačným směrem. Pak další desítky lodí čekají v relativně malém prostoru u benzinky. Kvůli silnému větru jsou všichni pořád v pohybu, někteří až zbytečně vysokou rychlostí. Dost jsem se divil, že se nikdo nesrazil.

Když to shrnu, tak potvrzuji, že je to opravdu ideální oblast pro rodinnou dovolené - pořád je na co se dívat, spousta klidných kotvišť, nejsou vlny, teplá voda a dobré plavání a šnorchlování. Pro sebe bych si dokázal představit trochu víc větru, čekal jsem že bude foukat pořád. Ale možná to byl jen výjimečně málo větrný týden.

Honza
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Re: Lefkada

Příspěvekod PetrC » úte srp 15, 2017 2:17 pm

Hezký popis, díky ! :-)

honza_k píše:... Pro sebe bych si dokázal představit trochu víc větru, čekal jsem že bude foukat pořád. Ale možná to byl jen výjimečně málo větrný týden.
Honza

Já jsem byl v této oblasti několikrát, na jachtě vždycky v červnu. I v tomto období tam většinou foukalo odpoledne, podobně jak popisuješ. Bylo podstatně méně lodí, z mého hlediska je na Řecko ideální termín květen-červen, den je o dost delší než v září-říjnu. Ale to je asi u všech středomořských destinací :-)
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » čtv srp 17, 2017 9:28 am

To honza

zdravím chtěl bych se zeptat na cestu, jek jste se na Lefkádu dostali?

díky
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv srp 17, 2017 9:44 am

To by mě také zajímalo. Plánovali jsme to vloni a skončilo to na příliš drahých letenkách.

Jinak jak to čtu, jsem asi raději té Egeji. I když se pomalu také zahušťuje, přeci jenom asi větší rozloha, místy drsnější podmínky, stále je ještě kde v pohodě kotvit...
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » čtv srp 17, 2017 10:17 am

Byl jsem tam 4x, v plánu bylo letadlo a vždy bylo auto, cena letenky jak do USA, masakr.
Pro rodinnou dovolenou je to tam podle mě ideálnější než Egej = na Egej v chlapech na Jonské s rodinou.
Jen ta cesta :-(
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 10:38 am

Rumex píše:To honza

Otázka je směřována na Honzu, ale snad nevadí když také přispěji :-)
Na Lefkadě jsme byli již mnohokrát, tak tady jsou vyzkoušené možnosti:

1. Autem do Ancony/Bari/Brindisi, odtud trajektem do Igumenitsa a po vylodění pokračovat autem na Lefkadu. Trajekty jezdí denní nebo noční, podle trasy a času vyplutí plují 8-26 hodin. V posledních letech jsou trajekty docela drahé, a je to časově náročná cesta. Pokud ale člověk bude brát cestu trajektem jako součást dovolené, tak třeba do Ancony to zase taková dálka není.

2. Autem po pevnině až na Lefkadu, já osobně jsem nezkoušel, ale kolega takto jel již několikrát a byl spokojen, pokud bude zájem, zeptám se na podrobnosti.

3. Letecky do Prevezy. Sem létá z Prahy např. Smartwings, zpáteční letenky stojí několik posledních let v rozsahu 6-9 tis/Kč (před 10 lety stály letenky necelé 2 tis., pak postupně zkrachovalo několik leteckých společností a letenky dnes stojí to co stojí). Z Prevezy jsme si objednávali na Lefkadu buď taxík, nebo jednou i celý autobus, vyšlo to levněji než taxíky. Zde je problém, že to nelétá sobota-sobota, takže si musíte pořešit ubytování pár dní navíc, nebo domluvit v charterovce jiný termín předání lodi. My jsme to tak dělali, bylo to bez problémů, vždy nám vyšli v charterovce vstříc, ovšem bylo to mimo sezónu (květen-červen). Loď jsme měli vždy přesně podle termínů letenek, na 10-12 dní. Ráno doma, odpoledne na lodi :-).

4. Letecky do Athén (jsou tam častější a levnější letecké spoje). Toto jsme absolvovali jednou, a protože jsme měli dvě lodě (16 lidí), vyplatilo se z Athén objednat extra autobus. Cesta busem Athény -Lefada cca 6 hodin.

Co se týká cen letenek, tak velmi záleží, jak dlouho dopředu je objednáte. A pak ještě do Prevezy a do Athén to nelétá jen z Prahy, z jiných letišť se dají sehnat letenky výrazně levnější, ale záleží na možnostech každého, jak si pak zorganizuje dopravu např do Vídně, Berlína, Mnichova a pod. Je to další čas mnoha hodin navíc a je otázka, zda to za to stojí.

Jsou i další možnosti, např. s trajektem jet bez auta - auto nechat ho v Itálii. Na trajektu je totiž nejdražší to auto. Ale tohle nemám vyzkoušené.
A pak ještě další varianta je, půjčit si loď na Korfu, sem je těch leteckých spojů mnohem více a jsou levnější, z Německa doslova za pár korun (eur). Z Korfu na Lefkadu to jachtou není daleko a cestou navíc jako bonus lze navštívit krásné ostrovy Paxi a Antipaxi.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 10:49 am

A ještě jsem zapoměl jednu variantu dopravy, kterou jsme využili při posledních dvou plavbách, a to plout na jachtě do Jónského moře rovnou z Chorvatska :-). Možná je to ta nejlepší možnost :-)
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv srp 17, 2017 10:56 am

PetrC píše:Možná je to ta nejlepší možnost :-)
Navenek to tak vypadá, ale to by se musela najít chartrovka, která to umožňuje... :?
Já teď beru v Dubrovníku B-42 Math s avizovanou možností do Černé Hory. Na Řecko se zkusím na místě zeptat.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 11:04 am

My jsme obě ty plavby absolvovali na soukromé jachtě, takže tohle jsme nemuseli řešit.

U charterovek je problém ze dvou důvodů - pojistka a výbava lodě (nevím přesně co tam musí být navíc) a charterovkám to kvůli minimálnímu zájmu nestojí za to si tím komplikovat život.

Je tu ještě jedna drobnost - tohle se nedá dát rozumně za týden. Minimálně dva, ještě lépe tři :-)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv srp 17, 2017 11:08 am

PetrC píše:3. Letecky do Prevezy. Sem létá z Prahy např. Smartwings, zpáteční letenky stojí několik posledních let v rozsahu 6-9 tis/Kč (před 10 lety stály letenky necelé 2 tis., pak postupně zkrachovalo několik leteckých společností a letenky dnes stojí to co stojí).

Chtěl bych se zeptat, kde/jak se takové letenky hledají. Když dám vyhledat lety do Skyscanneru, už několik let dostávám výsledky, jako je ten na obrázku níže. Někdy je cena „jen“ 25 tisíc, ale nikdy jsem neviděl letenku pod 10 tisíc.
Je pravda, že když jsem to zkusil přímo na stránkách Smart Wings, dostal jsem se k ceně 8300 Kč, ale výběr termínů byl hodně omezený. A to jsem vybral druhou půlku září.
preveza.png
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 17, 2017 11:15 am

Doplnění: Když jsem zadal zářijové termíny do Skyscynneru, vyšlo to mnohem lépe – viz níže. Ale termíny jsou čtvrtek – pondělí.
Na říjen Smart Wings letový řád ještě nezveřejňují. :-(
P. S. Odlet z Prahy v šest ráno je téměř smrtelný.
preveza2.png
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv srp 17, 2017 11:29 am

Našel jsem jenom z Vídně (to je pro nás lepší než Praha) dvě jednosměrné. Čas musí člověk trochu přizpůsobit. Ale celkem dobré...
Obrázek
Obrázek

Když jsme hledali na jaro, trefovali jsme se i do termínů, ale cca 9 tisíc bylo pro některé členy posádky moc.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 17, 2017 11:36 am

Hmmm, ale čas letu u první letenky je 21 hod. a 5 minut. To znamená óóóbrdlouhé čekání při přestupu. :(
To je lepší trochu připlatit a mít let dlouhý tři, pět, osm hodin. To se ještě dá.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 12:01 pm

lynx píše:
PetrC píše:3. Letecky do Prevezy. Sem létá z Prahy např. Smartwings, zpáteční letenky stojí několik posledních let v rozsahu 6-9 tis/Kč (před 10 lety stály letenky necelé 2 tis., pak postupně zkrachovalo několik leteckých společností a letenky dnes stojí to co stojí).

Chtěl bych se zeptat, kde/jak se takové letenky hledají. ...

To je právě to, co píšu výše. Z 99 procent sem nenajdeš letenku za rozumnou cenu podle svého termínu, je potřeba termín odletu a tím pádem i termín pronájmu lodě nastavit podle dostupných letenek.

My jsme třeba na letošek začali plánovat plavbu už v 11/2016, letenky do Řecka v tu doby začínaly na 2tis, na Lefkadu okolo 4tis, ale než jsme se rozhoupali a domluvili s posádkou, tak to v lednu 2017 bylo na dvojnásobku. Před lety jsem Řecko vždycky plánoval a objednával už od podzimních výstav, kde se na charteru daly získat slušné slevy, ale dneska ti většina lidí řekne, že neví, co bude za měsíc, natož za půl roku, takže takhle dopředu už se nedá dát dokupy posádka.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv srp 17, 2017 1:03 pm

lynx píše:...ale čas letu u první letenky je 21 hod. a 5 minut....
Tak toho jsem si nevšimnul. To je špatně, to bych také nebral. Zadal jsem do zadání "Bez přestupu", asi se to někde zvrtlo.
Bylo to moc narychlo, k PC jenom odbíhám.... :oops: :oops: :oops:
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 1:17 pm

lynx píše:Doplnění: Když jsem zadal zářijové termíny do Skyscynneru, vyšlo to mnohem lépe – viz níže. Ale termíny jsou čtvrtek – pondělí....

Tak čtvrtek – pondělí je ještě docela dobrý termín :-) V charterovce zkus, jestli loď není v tom termínu před/po volná, oni ti jí rádi půjčí o pár dnů víc. Samozřejmě to bude něco stát, ale upřímně, do Jónského moře je opravdu škoda plout jen na týden. Už jen proto, že ta doprava je dražší než samotná loď ...
Případně není problém sehnat na Lefkadě na těch pár dnů apartmán, část naší posádky dokonce spala v rámci úspor dva dny na pláži :-). Jiná věc je, zda nejste limitováni termínem dovolené tady v Čechách.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 17, 2017 1:38 pm

Já zatím jen teoretizuji - do Ionského moře se v nejbližší době nechystám. Ale chtěl bych se tam podívat a občas si říkám, jak bych se tam dostal. :)
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 1:57 pm

Pojeď s námi :-)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 17, 2017 2:05 pm

Letos už jsem plul a zbyteček dovolené mám naplánovaný. Krom toho nevím, jak bych s vámi dokázal plout sólově. :lol:
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » čtv srp 17, 2017 2:19 pm

Myslím příští rok, letos už to máme také rozplánované.
Ale s tou sólovou plavbou neporadím :-)
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » čtv srp 17, 2017 2:37 pm

PetrC píše:2. Autem po pevnině až na Lefkadu, já osobně jsem nezkoušel, ale kolega takto jel již několikrát a byl spokojen, pokud bude zájem, zeptám se na podrobnosti.

Tohoto roku som sa trochu cestou na jachtu motal po Balkáne a boli sme relatívne blízko tejto destinácie. Tento variant sa mi vidí vhodný.
Tieto trasy nie sú ešte "vyjazdené" ale o to zaujímavejšie. Aj aj Albánsku sa dá vyhnúť, ale to neodporúčam, škoda prísť o silné zážitky. ;)
honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Příspěvekod honza_k » úte srp 22, 2017 10:33 pm

Rumex píše:To honza

díky

Ahoj,
leteli jsme z Prahy v sobotu 11:25 pres Ateny, cekani asi dve hodiny, prilet do Prevezy v 18:25. Zpatky v pondeli v 10:00 primy let do Prahy, prilet 11:15. Jeste jsem stihl jit do prace :-) Kupovali jsme letenky asi pul roku dopredu a stalo to 7288Kc na osobu + doprava z letiste do mariny minibusem 80EUR na 10 lidi. Lze i verejnym autobusem, ale to jsme zjistili az na miste. Na Lefkade jsme si zaplatili ubytovani na dva dny a pronajali auto (Dacia Logan, 120EUR/2dny), ktere nam privezli do mariny a my jsme ho vratili v pondeli na letisti. Ubytovani tusim 360EUR/2dny/10 lidi. Letenky do Recka jsou samozrejme drazsi, nez autem do Chorvatska, ale podle meho nazoru je to porad prijatelne. Kdybychom chteli letet zpatky hned v sobotu nebo v nedeli, stalo by to okolo 10 nebo 12tis.Kc na osobu.

Mimo jine mne ty dva dny na pevnine utvrdily v nazoru, ze koupani z lodi je stokrat lepsi - autem jsme objeli nekolik plazi na jihu a vychode Lefkady, ale na vsech byla doslova hlava na hlave, nebylo kam si rozlozit rucnik. Druhy ten jsme byli na zapadnim pobrezi na plazi, kam se muselo pesky, a tam sice bylo lidi trochu mene, ale zase takove vlny, ze to na plavani taky nebylo.

Honza

Zpět na