Úvodní zaučení posádky - manuál

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Úvodní zaučení posádky - manuál

Příspěvekod AllVladin » stř srp 17, 2016 12:41 pm

V první řadě velmi zdravím všechny zde na fóru. Už asi dva roky jsem pravidelným, i když donedávna neregistrovaným, hostem. Musím říci, že některé informace, které tu člověk najde, jsou skutečně k nezaplacení. Zároveň vás prosím o trpělivost se mnou, mladým pakem (25), který je možná trošku hrr ;) (české Bčko mám, na lodi mám cca 300-400NM pod dohledem)

Tento příspěvek jsem založil proto, že jsem tu nikde nenašel podobný. V září jedu na první charter-plavbu coby skipper (Bavaria38C) a sešlo se to tak, že z osmi-členné posádky budu nakonec jediný, kdo tak trošku tuší, proč jede lodička stěžněm nahoru a proč je na konci lodě ten velkej děravej volant.."
Přesto, že jsem na lodi byl několikrát jako člen posádky, z prvního dne (příjezd na jadran + převzetí lodi + zaučení posádky) mám trochu respekt. Slyšel jsem to už několikrát, nicméně mé soustředění bylo vždy na obsah, a nikdy ne na formu.
Co bych Vás tedy velmi prosil, a to především zkušené nájemní skippery, ale i ostatní, je jakýsi manuál/seznam věcí, jak postupovat při převzetí lodě (co zkontrolovat, na co dát pozor) ale hlavně jak postupovat v momentně, když se celá posádka sleze poprvé dole v salonu, všichni mlčí jako pěny a dívají se na skippera že nějak jakoby začne. Upřímně mám z toho momentu hrůzu už předem, a proto bych se rád připravil.
Je nějaký postup instruktáže? Co projít dříve a co později? Na co nezapomenout určitě a co třeba není zase tak podstatné? Jak dlouho by "zaučení" mělo trvat aby bavilo a nenudilo? Jaké informace o lodi sdělit a jaké si nechat pro sebe (nezajímavé technické..) (taky bych rád prolomil ledy, protože se né všichni v posádce budou vzájemně znát)
Ideálně bych ocenil nějaký bodový harmonogram :-D protože já pako si to asi budu muset vzít s sebou a postupovat podle osnovy, jak se znám.

Děkuji předem všem kapitánům, rádcům i šťouralům ;)
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Re: Úvodní zaučení posádky - manuál

Příspěvekod PerlaNegra » stř srp 17, 2016 1:06 pm

Prvý základ úspechu je ten, že si sa nad tým začal zamýšlať už pred plavbou a záleží ti na tom.
- Keď som plával pre Yachtweek oni dokonca dávali klientom podpísať niečo ako zmluvu (medzi skipperom a posádkou), kde klienti mali základné veci čierne na bielom aby bol skipper chránený. Tí čo Yachtweek poznajú vedia prečo. Neviem to nájsť, ak by sa mi podarilo hodím to sem.
- Myslím, že ako každý skipper si vybuduješ vlastný spôsob poučenia posádky. Ja som kedysi nudil posádku učením uzlov a dlhými prednáškami, nakoniec stále menej a menej.

U mňa
nr.1 Základ je naučiť ich používať hajzel a povedať že za upchatie zaplatia 150€ a že keď sa budú sprchovať každý deň, zaplatia za marínu... Taktiež nikoho nepúšťam v noci mimo cockpit, každý musí vedieť, kde má vestu a ako sa používa. Nestraším ich veľmi, ale dostanú len toľko info, koľko potrebujú. Ani viac ani menej.
nr.2 Väčšinou po vyplávaní chvíľu sledujem posáadku (ak ich nepoznám) a toho, kto sa zaujíma o veci najviac naučím ako sa štartuje motor a základné ovládacie prvky.
nr.3 Nešahať na nič čo je okolo skipperskeho stoliku

Samozrejme ak pri odpávaní fúka, poverím ľudí čo robiť s mooringom, resp. lazy lines, ale nič príliš nevysvetľujem, len každému poviem čo má presne robiť a kedy. Potom keď sú všetci na povel a zdá sa, že vedia čo majú robiť štartujem.

Snažím sa to celý týždeň dávkovať len toľko koľko treba - hlavne aby si užili dovolenku. Viac info dostávajú len tí, ktorí sa pýtajú, resp. zaujímajú. Ak chcú iba chlastať, tak sa snažím robiť veci sám, aj tak by to bola len trápenka :)
AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AllVladin » stř srp 17, 2016 1:24 pm

Díky za reakci,

Já chtěl původně jít spíše stylem "nauč co nejvíc nazačátku", abychom mohli potom více méně plout nezávisle na počasí (v uvozovkách samozřejmě)... nechci lidi učit vyjíždět z maríny až za větru...
Navíc mi připadá, že B38C je už poměrně velká loď na solo ovládání bez velké porce zkušeností. Neumím si představit ani primitivní Rčko při stoupání, jak bych se tam motal s klikou u winchny, zároveň si povoloval otež na druhé straně a ještě korigoval kormidlo.. (navíc na to nejsem zvyklý, na plavbách co sem byl to vždycky bavilo tolik lidí, že spíš byl problém se vystřídat. (asi by to sice šlo, ale když tam bude pár lidí, škoda to nevyužít).

Myslel sem původně, že obětujeme zbytek soboty jenom drilům no, abychom potom mohli bezproblémově plout a soustředit se spíše na opalující se nahoře-bezky na ostatních lodích...
Mám ale tenzi z toho, neunudit všechny první den opakujícím se vytahováním můringů :-D

Navíc se přece musí určit člověk co bude mít na starost zavírání oken, člověk co bude hlídat plyn plus lednici při plachtách atd... vždycky jsme si to na začátku rozdělovali.. a k tomu samozřejmě musí být info proč se to dělá atd.. už se to natahuje.

Jo a samozřejmě mám Cčko, ten překlep v úvodním příspěvku mi nejde opravit z nějakého důvodu .. tak snad všichni pochopili že se 400NM jsem pořád ještě správný greenhorn..
Naposledy upravil(a) AllVladin dne stř srp 17, 2016 1:48 pm, celkem upraveno 1 x.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » stř srp 17, 2016 1:44 pm

Já se ted celkem nudim, takže odpovim, i když jsem si loď nikdy nepujcoval.

Muzes ustanovit osobu zodpovědnou za plyn, za zajištěnou lednici, ale nakonec to budeš stejně ty, co to po nich musí zkontrolovat. Lidem co nebyli na lodi v sobotu vysvetlis co je to mooring a v neděli ho místo do vody napínání směrem do břehu a tam stoji druha skupina a nedokáže si vysvětlit proč jim ta loď furt najizdi na břeh.

Rozdělit zrno od plev. Stačí ti na vše další dva lidi a jim rozdelis úseky kompetence. Velitel přídě a zádě. Ty u kormidla. Reknes jim co po nich chceš a at si vezmou někoho k ruce. Hlavně mít kvalitní přípravu. Rozmyslet si vše předem. Mít správně smotany lana, nenechat si na lodi udělat bordel.

Kazdej den lidem můžeš říkat at na záchodě pumpujou víc, ze se to vrací a po par dnech do vzdas. Krom odborných věci myslet i na sociální vliv pozice kapitána, kterém porad něco vysvetluje, nikoho to nezajímá a nakonec nikdo neví co ma dělat. A nakonec je kapitán blbec, protože to lidem ještě vyčítá.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř srp 17, 2016 1:49 pm

Asi je to nemistna pripominka, ale pokud nejsi schopen tu lod ovladnout sam, musis mit bud posadku, se kterou to skutecne zvladnes nebo zvazit, zda jsi pripraven delat zrovna na te lodi skippera.

Re je jednoduchy, zcela zakladni manevr a ten bys mel dat i kdyby cert na koze jezdil. A nejen to. Treba i poshazovat plachty a sam se vyvazat. Muze se more zvlnit, posadce byt zle - nevis, pokud na mori nikdy nebyli ...

Odvaznemu stesti preje, ale priprav se i na situace, ze budes treba na vse sam. Nezapomen na MOB apod. standardy.
AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AllVladin » stř srp 17, 2016 1:57 pm

martinptacek píše:
Kazdej den lidem můžeš říkat at na záchodě pumpujou víc, ze se to vrací a po par dnech do vzdas. Krom odborných věci myslet i na sociální vliv pozice kapitána, kterém porad něco vysvetluje, nikoho to nezajímá a nakonec nikdo neví co ma dělat. A nakonec je kapitán blbec, protože to lidem ještě vyčítá.

Chápu, asi super rada ve výsledku...
Můj původní plán, udělat z toho informační minikurz se pomalu vytrácí.. Udělal sem dokonce anketu na fb mezi posádkou, co od toho lidé očekávají a odpovědi typu "lezení po skalách co koukají z moře", nebo "opalovačka a drinky" a nejlepší pecka "přístavní bordely a kurtizány" dávají nápovědu, že skupina 25 letých týpků asi nebude příliš lačná celý den dokolečka drilovat příjezdy k molu :( ....
Nechám to teda ve výsledku asi na osobním rozhodnutí.. kdo se bude chtít podílet na řízení, dostane instruktáž... kdo nebude, může se opalovat a pálit jointy (například)..

Spíš pořád tak nějak nevím, jak po nalodění začít. Nápady dobré, ale představa, že sedíme v salónu, a ze mě po dvou minutách trapného ticha vypadne: "tak vám ukážu jak používat záchod" je více než depresivní.. Asi by to chtělo nějaký zajímavý vtip na úvod, nějaký zajímavý příběh nebo tak, prostě ice-breaker...
A hlavně by byl fajn alespoň rámcově ten seznam.. co dole a co nahoře?

například:
Dole: Kde je motor, Kde je nádrž, Na co nešahat, Jak fungujou zacvakávací skříně, Kam se budou dávat fendry, Kde sou vesty+harnesy, Jak na plyn a lednici, Kde jsou baterie, Kde je hasičák, ...
Nahoře: Nutnost zajišťovat schránky, jak funguje sprcha, kde je bomba s plynem, jak funguje motor na byboat, v jakých botách chodit, kam na palubě na cigáro, kam čerpat vodu a kam naftu, ...

napadá ještě někoho něco?
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PerlaNegra » stř srp 17, 2016 2:15 pm

AllVladin píše:
martinptacek píše:

Chápu, asi super rada ve výsledku...
Můj původní plán, udělat z toho informační minikurz se pomalu vytrácí.. Udělal sem dokonce anketu na fb mezi posádkou, co od toho lidé očekávají a odpovědi typu "lezení po skalách co koukají z moře", nebo "opalovačka a drinky" a nejlepší pecka "přístavní bordely a kurtizány" dávají nápovědu, že skupina 25 letých týpků asi nebude příliš lačná celý den dokolečka drilovat příjezdy k molu :( ....
Nechám to teda ve výsledku asi na osobním rozhodnutí.. kdo se bude chtít podílet na řízení, dostane instruktáž... kdo nebude, může se opalovat a pálit jointy (například)..

Spíš pořád tak nějak nevím, jak po nalodění začít. Nápady dobré, ale představa, že sedíme v salónu, a ze mě po dvou minutách trapného ticha vypadne: "tak vám ukážu jak používat záchod" je více než depresivní.. Asi by to chtělo nějaký zajímavý vtip na úvod, nějaký zajímavý příběh nebo tak, prostě ice-breaker...
A hlavně by byl fajn alespoň rámcově ten seznam.. co dole a co nahoře?

například:
Dole: Kde je motor, Kde je nádrž, Na co nešahat, Jak fungujou zacvakávací skříně, Kam se budou dávat fendry, Kde sou vesty+harnesy, Jak na plyn a lednici, Kde jsou baterie, Kde je hasičák, ...
Nahoře: Nutnost zajišťovat schránky, jak funguje sprcha, kde je bomba s plynem, jak funguje motor na byboat, v jakých botách chodit, kam na palubě na cigáro, kam čerpat vodu a kam naftu, ...

napadá ještě někoho něco?

No čojaviem, základ je prípitok a uliať Neptúnovi, pri tom drinku je to nejako ľahšie.
Základné privítanie, zopár viet o bezpečnosti všeobecne. Potom vytiahneš vestu a ukážeš ako v lietadle ako sa používa - samo o sebe je to väčšinou zábavné, určite to nečakajú. Potom niečo vážne o bezpečnosti a nakoniec niečo jednoduchšie na záver.
Určite by som sa vysral na baterie, plyn, chladničku, hasiace prístroje - to máš vedieť ty. Kam sa dávajú fendre sa dohodntete po vyplávaní, keď ich dáš dole.

Mimochodom k tým jointom! Ak na palube nájde polícia/colníci drogy si v prideli. Môžu ti zabaviť loď a ty ako skipper nedopadneš dobre, takže ak hrozí huličská nedajbože coke party tak ich varuj a straš tými najhoršími príbehmi o zabavení lodi, väzení a pod. Hlavne v Karibiku treba ľudí poučiť že: Hulí sa na ostrove, na loď ideme stále čistí!!!
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » stř srp 17, 2016 3:08 pm

Asi pozdě, ale nejdůležitější je výběr posádky. Vezmu jen lidi, se kterými opravdu chci ten týden být.
Jako profi skipper bych si vybrat nemohl, ale k tomu by potom přistupovala psychologie, zkušenosti, schopnost zvládnout loď sám pokud možno za všech okolností.
Už před cestou připomínám nováčkům, co si vzít a jak to zabalit, že krosna s kostrou nebo pekáč s buchtami není ten nejlepší nápad a tak.
Já osobně bych drogy včetně jointa absolutně netoleroval, alkohol až po zakotvení, a jen pokud by počasí nehrozilo nenadálou potřebou akce.
Před naloděním a nejpozději při něm vyhradit jednotlivým členům prostory pro jejich věci, jednoho určit odpovědného za uložení a další správu surovin na vaření.
Na lodi potom zpočátku co nejméně poučování - záchod, vesty a píšťalky, harnesy, jedna ruka pro sebe a jedna ruka pro loď (i v přeneseném smyslu slova - dělat něco pro všechny), navigační stolek je skippera a co na něj kdo jiný položí, jde do vody.
Pokud lidi neznám, tak ze začátku plavby vytipovat lidi, kteří chtějí spolupracovat, a ty potom zaučovat.
Tolik velmi obecně, ale pro mě je skutečně hlavní výběr posádky a tak už moc mluvit nemusím.
AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AllVladin » stř srp 17, 2016 3:15 pm

Díky za další podměty,

Já samozřejmě nejsem úplný trouba, a proto všechny členy posádky znám osobně a jsou to takové ty správné out-doorové typy.. s mnoha z nich jsem podnikl již spoustu velmi nebezpečných suchozemských dobrodružství a vím, který z nich je schopen pro druhého skočit do peřejí. Sice se všichni neznají navzájem, nicméně to už bude moje úloha.

Drogy na palubě samozřejmě nebudou, ať si hulej večer v přístavu, pokud budou chtít... Ty jointy jsem psal jen jako příklad aktivity, která je na palubě spíše kontraproduktivní.

Asi bude úvodní školení skutečně svižnější, navíc si asi vezmu k dobru radu kapitána, se kterým sem dělal kurz, a to v sobotu nevyplouvat... ono když se člověk nalodí, vysprchuje a skočí si na záchod po cestě tak je pomalu pět nebo šest... času teda bude asi dost.
AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AllVladin » stř srp 17, 2016 3:18 pm

pawlik píše:...jedna ruka pro sebe a jedna ruka pro loď (i v přeneseném smyslu slova - dělat něco pro všechny...

Super, ale jakmile bych použil v salonu větu "jedna ruka pro sebe, druhá pro loď" okamžitě by se ozvala salva smíchu a už bychom si asi nic neukázali... holt není přenesený smysl jako přenesený smysl a parta puberťáku toto chápe s lehce jiným kontextem...
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pawlik » stř srp 17, 2016 3:21 pm

Tak to jo. V tom případě je znáš a není potřeba mít trému, ne? Pro začátek stačí základní info, aby si lidi zapamatovali, co jsi jim řekl.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » stř srp 17, 2016 3:25 pm

Jezdím leta se známými lidmi, kuchařku nemám. Takže jen letmo.

1. Za mne vždy safety first:
- vesty, harnesy - vyzkoušet, nastavit, uložit
- vyzkoušet MOB na vhodném místě co nejdříve po vyplutí, MOB na navigaci, pokud je
- jakákoliv škoda na lodi je méně než vážný úraz (nestrkat nohu mezi dvě lodě, o rukách nemluvě), manipulace s lany

2. Média
plyn, voda, elektřina

3. Základy ovládání (=abys nějak odplul ;) )
uzly, lana, fendry

4. Pak už dle vývoje, kdo se chce učit, půjde mu to rychle, s tím zbytkem nepohneš

Opatrně s počasím, o zdroji předpovědí jsou zde mraky informací.
Nemusíš nikam dojet, bo je tam hezky. Musíš dojet za týden zpět celý a s celou lodí.
Vhodný výběr chráněných kotvišť dle předpovědi.

atdatd
Good luck.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř srp 17, 2016 4:09 pm

Za me presne jak pise MalyBob. Jak na mooringove lano jsem navic jeste cvicne vyzkousel v marine, kdy lod byl na druhem mooringu a v poklidu s jistotou nechal vyzkouset celou proceduru.

Pak jeste naucit startovat lod, aby dopluli aspon na motor, kdybych nahodou vypadnul :), ale to az behem plavby.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » stř srp 17, 2016 9:19 pm

Proškolení posádky:

• Drogy, zbraně, otroci – zakázány
• Zásady obsluhy plynového vařiče, kouření na lodi – uvnitř zakázáno, na palubě a v kokpitu povoleno.
• Jídlo – bohatá snídaně, chudý oběd, teplá večeře
• Lékárnička – umístění, obsah, kynedril
• Hospodaření s vodou a elektřinou, používání autopilota
• Obsluha toalet, použití sprch, toalet a mytí nádobí na moři a v marinách
• Nakládání s odpady
• Placení marin a paliva
• Tolerance, skákání po palubě, řvaní
• Odpovědnost skippera – navigace, počasí, COLREG, pokyny posádce
• Individuální odpovědnost – bezpečnost, alkohol, zdravotní stav, cestovní pojištění
• Odpovědnost za děti nesou jejich rodiče
• Zavírání oken a ventilů
• Záchranné prostředky – hasicí přístroje, vesty, harnesy, ostrůvek, bóje, podkova, rakety, rádio, pravidla jejich užívání
• Procedura MOB, volání o pomoc, SOB
• Člun, vesla, motor – startovat z člunu, ne z vody, hrozí poranění od vrtule, motor+vesla, v noci vestu+baterku, vyvážení člunu, snos větrem, proudem, u břehu vypnout a zvednout motor
• Poškození, neobvyklé situace, změny hlásit skipperovi
• Mooringování
• COLREG

To je proškolím a dvakrát jim zdůůůůůrazním WC t.j před použitím 10x napumpovat, PO, vypumpovat a ještě 10x napumpovat, mám za sebou ucpaný záchod a určitě to je jeden z největších problémů na lodi. Můžou se smát jak chtějí, ale vše co se stane, tak za to může kapitán. Dám to každému podepsat, že byl seznámen s chováním na lodi. A zdůrazním, že když něco řeknu jako kapitán tak to platí, protože mě vezmou, průkaz když se něco stane. Udělám bububu, ale většinou to je stejně houby platné, ale musí to být. Neboj se jich, oni jsou posádka a ty kapitán. Přeju jen to nejlepší.
x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod x15th » stř srp 17, 2016 9:25 pm

Jajarin to hezky sepsal...
Zkus strejdu Googla a "Yacht Safety Briefing" urcite tam najdes inspiraci co probrat s novacky.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » stř srp 17, 2016 9:38 pm

To není sepsaný, to je to co podepisují. Jmenný seznam a podpis.
prcekee
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod prcekee » čtv srp 18, 2016 5:47 am

tema vyživne a praktické díky za něj, lehke čtení co a jak je po různu inspirativní i třeba
► Zobrazit pointu
nebo jednoho nejmenovaneho admina
► Zobrazit pointu

ale zatim se mi daří být až druhý na palubě :crazy:
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát srp 19, 2016 6:44 am

Příspěvek od prcekee » čtv 18. srp, 2016 4:47
tema vyživne a praktické díky za něj, lehke čtení co a jak je po různu inspirativní i třeba
► Zobrazit pointu
To je skvělá instrukce včetně co sebou, jak balit.
Napiš instrukce, vše príma promyslíš, psané je dané a každý se k nim může vrátit. I Ty.
Instrukce bych zaslal všem se smlouvou.
Pak to podle instrukcí probral v lodi a máš i manuál co a jak vysvětlit.
Počítej s tím že málo kdo Tvé instrukce bude před cestou číst. Ale pak máš právo požadovat dle instrukcí.
Sejděte se před odjezdem alespoň ti co bydlí v rozumném dosahu. Poznáte se vzájemně.
Nejdůležitější vlastností každého je předvídat co se může stát když... nebo co bude potřeba když...
Zvol někoho kdo bude Tvá pravá ruka.. třeba ho během plavby vyměň ať někdo jiný dostane šanci se zaučit.
Né každý se chce stát kapitánem. Ale i takoví, co jen chtějí vystavit svá ňadra slunci musí mít šanci i když ta plachta je furt v cestě
Byl jsem 23 let jednatel firmy a tak to země asi i čiší..
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » pát srp 19, 2016 10:59 am

Je potřeba si uvědomit, že budou na lodi nováčci a o pobytu na lodi nemají ani páru. A to je potřeba vnímat jak z pohledu skippera, tak i z pohledu posádky. Je jasné, že jako skipper budeš chtít všem všechno vysvětlovat, ale věř, že není nic horšího pro natěšenou posádku, když sedí v salonu a dostává hodinové školení a skipper tam žvaní o něčem, co posádka vůbec nezná. Je důležité si uvědomit, že tam máš partu kamarádů, kteří tam nejsou na kurzu, ale na dovolené. Nejedou tam s ambicí se to učit. Takže to omez na minimum a vysvětluj, až to bude potřeba. Není nutné po příjezdu hned vysvětlovat fungování záchodu, ledničky, vaření. Posádku bude zajímat kam si mají dát věci, kam uklidit proviant (tady je dobré tím pověřit jednoho, protože bude mít někdo přehled, kde co je). Dále asi bude záležet na tom, zda budeš chtít ještě v sobotu (co nejdříve po převzetí lodě) vyplout, nebo to necháš až na neděli. Pokud chci vyplout co nejdříve, tak se zaměřuji na rozdání úkolů pře odplouvání. (ano, asi mě mnozí ukamenují, ale ani vysvětlování, kde jsou vesty dle mě není nutné před prvním vyplutí. 1) za zhoršeného počasí asi vyplouvat nebudeš 2) vestu jsem vytahoval za celou dobu jednou (nepočítám přebírání lodě a jejich počítání) a to ještě pro neplavce, co v zátoce jel na gumáku). Takže se zaměříš na odplouvání. Zde platí jednoduché pravidlo. Čím líp si poučíš posádku, co od každého konkrétně (opravdu nestačí říct někdo půjde k levému zadnímu lanu, ale musíš jasně určit kdo to udělá, jak a kdy), tím bezproblémovější odplouvání bude. Po vyplutí si pak najdeš chvíli, kdy v rychlosti ukážeš kde jsou ty vesty apod. Vše ostatní budeš vysvětlovat až to bude potřeba. Pokud bys vyrážel v neděli, máš dost času něco málo vysvětlit.
Když to shrnu, tak moje rada zní: žádné školení v salonu nedělej, vše vysvětlíš názorně, až to bude potřeba
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát srp 19, 2016 11:22 am

Bilardos, nesouhlasím s tebou, chci vždy předem vědět co bude a co se odemne očekává.
Až bude husto a Ty jako jediný zkušený budeš muset opustit kormidlo a jít hledat plavací vesty a rozdávat je je asi blbě.
Právě nováčkům je třeba říci co je čeká a co se od nich očekává. Plavba s missis Ňadra bude jiná než s Mistr Spinaker. A nešťastná kombinace zájmu posádky může být důvod nedobré atmosféry.
No a snad návod neotráví zkušeného vlka, možná tam vždy najde něco nového nebo něco na co zapoměl.. třeba sluneční brýle.. ha ha.
O problému se záchodem nemluvě.
Mějte se fajn, jdu na loď. Ahoj Pavel
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř led 24, 2018 8:36 pm

Ahoj,

vytvořil jsem si pro svou potřebu Safety Briefing checklist. Zde je možné stáhnout, kdyby se někomu líbilo. https://docs.google.com/document/d/16Sk ... sp=sharing

Případně je možné i editovat, takže prosím klidně dopište, máte - li chuť.

H.

Safety Brifing.jpg
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 24, 2018 8:56 pm

Mě se to líbí a moc. Dík, pro moji hlavu skvělá pomůcka.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » stř led 24, 2018 9:02 pm

To LIbor - není zač. S hlavou to máme podobně, to byl důvod sepsání :)

To Admin: klidně to dejte mezi dokumenty ke stažení, unáte - li za vhodné

H.
orion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orion » pát led 26, 2018 12:32 pm

osvědčilo se mi zacvičit každého člena posádky na činnost,na kterou má vlohy-vaření,ovládání plachet,přistávací manévry apd.Za několik dní jsme sehraná parta.Ostatní informace pro celou posádku-jak uvádějí ostatní diskutující.
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PerlaNegra » pát led 26, 2018 2:16 pm

pokojne by som tam dopísal oboznámenie s obsluhou outboard engine, povinnosť vziať si do dingy za každých okolností pádla a povinnosť nosiť vestu aj pri plavbe v dingy. To, že ju nikto nosiť nebude je jasné, podpísané to mať budú....

Zpět na