Záchranné a bezpečnostní vybavení na moře

Patří sem různé tipy a témata zatím nezařazená, nemající dosud samostatnou sekci kdekoli ve foru, v případě nahromadění určitého tématu bude sekce zřízena.
Pokud nevíte kam s novým tématem, vložte sem.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Záchranné a bezpečnostní vybavení na moře

Příspěvekod fornax1713 » pát bře 09, 2018 11:43 am

Srdečně zdravím a přeji mnoho štěstí.
Rád bych znal názor praktiků i teoretiků na tento produkt :http://www.portlandpudgy.com

Osobně ,
bez ohledu na cenu ,
v porovnání s nafukovacími vory ,
které mají záruku rok až tři roky,
to není až tolik....

Mám dojem že při větších vlnách stan propouští vodu nedokonalým krytím kolem pevného obvodu lodě.
Jinak jsem docela nadšený .zatím :)*
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Re: Záchranné a bezpečnostní vybavení na moře

Příspěvekod err_ » pát bře 09, 2018 2:15 pm

Tohle je siroke tema. Jako zachranny clun muzes pouzit co chces, co ma zarucenou plovatelnost a nepotopitelnost. Ale dulezitym faktorem je take jakysi komfort, pokud se to da tak vubec nazvat.

Jakykoli maly clun nikdy nebude mit takovou stabilitu, jako zachranny ostruvek s kruhovou, mnohouhelnikovou nebo ctvercovou zakladnou, na ktere jsou ze dna umisteny kapsy, ktere se po naplneni vodou stavaji jakymsi kylem a clun stabilizuji i ve velkych vlnach. Zachranne ostruvky urcene pro offshore, s certifikaci SOLAS maji i zasobu vody, radarovy odrazec, nektere i aktivni vysilace, vylevku, nuz, leky na morskou nemoc, signalizacni svetlo. To vse se da jiste resit v ramci grab bagu, ale ta stabilita se nicim nenahradi. Pokud se i ostruvek prevrhne, ma zespodu nasite popruhy a stupaky, pomoci kterych pusobenim sve vlastni vahy ostruvak vratis do spravne polohy. Obracet a vylivat clun ve vlnach bude jiste slozitejsi. Nektere ostruvky maji navic termoizolacni dno, coz neni ve studenych vodach jiste k zahozeni. Na zvazeni je take aktivace toho clunu nebo ostruvku. Clun musis nejak dostat na vodu, pokud bude nalozen i grab bagem, nemusi to byt zadna legrace. Muzes jej tahat za lodi, ale ...

Osobne bych s prihlednutim k tvemu konstatovani "bez ohledu na penize" sel do certifikovaneho ostruvku.
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » pát bře 09, 2018 4:32 pm

Stabilita a sucho jsou určitě luxusní podmínky.
Prosím jak dlouhou mívají záchranné ostrůvky respirační dobu ? Je shodná s dobou záruční ?
Četl jsem jen rok záruka...
Znamenalo by to každý rok tisíc euro minimálně ?*
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát bře 09, 2018 4:45 pm

Zpravidla 3 - 5 let. Zalezi na vyrobci. To ovsem neznamena, ze jej pak vyhodis. Jde o tzv. servisni interval. Jako technicka u auta. Ostruvek dorucis do prodejny (peclive vybirej, kde koupis, zda ti sluzbu provedou a zda na to maji certifikaci). Servisak s certifikaci ti jej rozbali, prevazi vzduchovou napln, nafoukne a zkontroluje unik, "prepudruje", zkontroluje prislusenstvi, odborne zabali a pripravi k pouziti a da ti nalepku na dalsi tri roky. A po nich udelas zase totez. Cena byva cca 250 EUR, ale zalezi jak kde.

Jako u samonafukovaci vesty. Taky ma expiraci dva nebo tri roky. Pak ji doneses zpet do obchodu, oni ti vymeni napln a spoustec, rucne nafouknou a zkontroluji unik, daji novou nalepku a za dva roky znovu.
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » pát bře 09, 2018 5:52 pm

Hm, tak tomu říkám praktická rada :)
Děkuji určitě při konečném rozhodování vezmu tohle v potaz. ...už se mně tolik ten člunek nezamlouvá :D
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » sob bře 10, 2018 7:53 pm

Mohu požádat o informaci co je na moře povinné mít za vybavení pro případ nenadálé skutečnosti
a co doporučuje praxe míti sebou navíc...*
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob bře 10, 2018 8:37 pm

Myslim, ze uz jsem to tady nekde psal a nebyl jsem jediny. A jako vse v jachtingu, je to odvisle od vlajky lode, pripadne lokalite pluti.
Mohl bych se tady rozepisovat velmi mnoho, ale doporucil bych ti knihu: RYA - Jak prezit na mori. Take mozna nemas licenci VHF - tedy bych doporucil RYA VHF publikaci. Nejspise asi nejsi majitelem zadneho z prukazu, protoze v ramci samouky nebo kurzu je nutnost znalosti tebou poptavanych informaci. Zde bych doporucil publikaci od pana Straky - Namorni jachting (jsou to scripta, aktualne 3. vydani). Take je nutnost znalosti Colreg 1972. Ta je bezpodminecna.

Az si tohle nactes a trochu se s tim seznamis, na nejake plachetnici se podivej na reseni safe lines a jak s nimi pracovat, resp. jak se k nim kurtovat harnessem.

Skutecne bych ti to mohl cele vypsat, ale neco si take prosim cti sam. Znalosti jsou to vesmes velmi dulezite a hlavne, dostanes jakysi uceleny obrazek, co vse je treba. A pak se jiz budes ptat cilene na speky, coz uz bude zajimavejsi diskuse.

Ale zpet k tve konkretni otazce. Jak jsem psal, je to odvozeno dle vlajky lode, pripadne mistem pluti. Pro lode pod ceskou vlajkou plati predpisy na mdcr.cz. Pokud mi neutekla nejaka novelizace, jde o vyhlasku 315/2000 Sb.

Je to ale vztazeno k majiteli jachty. Pokud to neni tvoje lod a jen bys nekam jel, zalezi na jakou cestu, kam, ... je to prilis neurcite. I tak ti ale minimalne prvni ze zminovanych knih udela celkem jasno, co bys asi mohl mit s sebou - napr. vlastni rucku, vlastni monokular, rucni GPS, vlastni vestu, pilota a vlastni aktualni mapy, mel bys mit jiz vypracovany plan plavby, minilekarnicku ... opakuji se, zalezi kam se chystas, na jakdlouho, s kym, na jakou lod ...
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » sob bře 10, 2018 9:59 pm

No tedy err,
jsem vlastníkem vůdcovského oprávnění a námořní jachty:))) zatím na suchu a nejmenší profi zhotovenou co jsem kdy viděl...:))

Opravuji ji čtvrtým rokem a mohu zodpovědně prohlásit, že ne docela moji vinnou...nemám zkušenosti s mořem, ovšem zkušenosti se seriozností doků v ČR bych mohl popsat....dnes je ocelovka u odborníka, který to co říká, také dělá...

Popravdě řečeno všechno se před vyplutím musím doučit. Není to jako na silnici kde denně je vidět značení a provoz zdá se být logický.

Než se pustím znova do teorie, rád bych slyšel polopaticky námořníka.
To znamená musíš mít to a to , ale praktické je ještě tohle. Praktické znamená máš všude klid.

Hledal jsem vlákno s tímto tématem. Ku podivu tak důležité jsem nenašel.
Diskuze se mnou jistě není zajímavá, jen jsem myslel že pravidlo pomáhat si na vodě p, platí pro vodníky i na suchu*
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob bře 10, 2018 10:16 pm

Jak jsem psal. Neni to jednoznacne a jednoduse odpoveditelne. Pokud chces konkretni odpovedi, musis pokladat konkretni otazky. Tedy napr., co vse musis mit jako povinnou bezpecnostni vybavu pro namorni jachtu plujici pod ceskou vlajkou a dostanes jednoznacnou odpoved s odkazem na vyhlasku, kde to mas bodove vyjmenovano. Poslal jsem.

Napr. pro Holandsko, kde pluji ja, je povinna bezpecnostni vybava pro majitele jachet jina.

Totez plati pro kapitanske licence. Nekde zadnou nepotrebujes, jinde ano. Jinak se k tomu stavi i pojistovny.

Co se tyce znalosti bezpecnosti, je v tvem zajmu si o tom nacist a samostatne zjistit co nejvice. Odkazal jsem te na super zdroj. Prece nechces, abych ti skvelou knihu, kde je vse napsano zde opisoval. Kniha je v cestine a je i zde v shopu. Dalsi veci jako navigace, umeni cist mapy, znaceni, znalost radioveho provozu, ale hlavne pravidel zabraneni srazce na mori - zmineny Colreg 1972, to proste musis znat. Alespon v mire potrebne pro lokalitu ve ktere chces plout.

Pises, ze nemas s morem zkusenosti. To nevadi. Tytez znalosti o pravidlech, povinne vybave, pripadne kompetencni prukaz potrebujes i pro vnitrozemskou plavbu.

Shrnul bych to odkazem na tve prirovnani k silnicnimu provozu. Taky jsi se musel sam naucit znacky a vyhlasku. To jsou proste uvodni znalosti. A ja ti tu tebou poptavanou radu dodal ve forme odkazu na zdroje informaci. Lepe je nenapisu. Je to dle mne nejkratsi cesta k poznani. Precist si scripta a perfektne napsane informace. Dle mne je naopak to navedeni, kde to najdes co hledas bez toho, abys musel cerpat z tisice vagnich informaci, ta spravna rada.

Jsem take samouk a tak vim, ze bez vlastniho pricineni to proste nejde. Nestaci prevzit od nekoho radu, ze to tak proste je. Na vode se musis spolehnout v prvni rade sam na sebe. Mozna se pletu, ale ja to tak vnimam. Nemusi se to shodovat s tvym nazorem. Neni to nic ve zlem. Rozhodne to tak prosim nevnimej. Je to snaha te navest k dobrym zdrojum.

A myslim, ze ti tady (alespon zatim) par lidi jeste rado pomuze.

Na zaver postreh z praxe. Ve skutecnosti jsem se jeste nesetkal, ze by na mori nekdo vybavu kontroloval. Vetsine statu je to jedno. Je jen na tobe, abys mel lod v poradku, znal predpisy a mel vse pro preziti. Je to tvoje odpovednost a tvuj zajem. Problem muze nastat v pripade pojistne udalosti s pojistovnou, ktera se logicky z plneni chce vyvlect. Kontroly funguji ve vnitrozemi. Tam jsou i postihy. Ale na mori, je to celkem kazdemu jedno. Obzvlast, pokud bys byl samoplavec na sve lodi. Vse je jen tvuj problem. To nevylucuje, ze ti i z tve pripadne nezodpovednosti bude ochoten nekdo pomoci i za cenu sveho zivota (SAR, KNRM, RS+...)
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 5:14 am

Díky,
tu knihu si pořídím.
Určitě se shodujeme v názoru že na vodě se musím spoléhat především sám na sebe...
Zatím co se mně dostalo k přečtení nebylo nic překvapivého...obsahově ani radami.

Rád bych měl vylepené plakátky na viditelném místě se značkami a důležitými pomůckami. Lze něco takového u nás zakoupit?
Námořní almanach jsem u nás také nenašel... myslím že tohle by dost přispělo k bezpečnosti.

Žil jsem v domnění že povinná výbava je podle toho v kterých vodách se kdo pohybuje...jiná v Americe a třeba v Evropě.

Logické je že je to podle vlajky ( předpisů dané země )

Bezpečnost, nejen moje, ale ani abych nikoho neohrozil, je pro mě prvořadá.
Již delší čas sleduji denně stránky o nehodách na vodě : http://www.esys.org/news/sos.html

Když se něco semele a kapitán nemá na lodi povinnou výbavu, lítají tučné pokuty.
Dokonce některým vůdcům za přestupky nasazují pouta a odváží k dalšímu šetření....

Lékárničku chci mít velikou jako čtyři krabice od bot.
Plně vybavenou i na šití.

Vyrážím dožít na lodi život. Neplánuji se vracet, nemám za kým a ani nebudu mít kam. Ještě jednou díky a hodně štěstí*
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned bře 11, 2018 8:15 am

Trochu som ostal zarazený s tej tvojej poslednej vety. Ja sa asi posledných 10 rokov môjho života starám o mojich dožívajúcich rodičov a svokru. Nefunguje to ako vypínač, lebo chuť k životu stále ostáva, aj keď človek už moc nevládze a bez pomoci blízkych by nielen že nevládal, ale žil by v drastických podmienkach a asi aj vo velkom, či obrovskom utrpení. Samozrejme aj bez pomoci lekárov. Teda aj keď sa nemáš ku komu vrátiť , rozhodne by som riešil kam, minimálne do náruče socialneho systému, do ktorého si asi prispieval celý život.
Ak by ti to vyšlo s loďou a vyplávaním, tak si neviem predstaviť že pri potulkách po svetových moriach niekde v Argentíne budeš riešiť certifikáciu plavebného ostrovčeka. Ale zo zážitkov iných vieme, že tú certifikáciu vyžadujú napr. pri oboplávaní Južnej Ameriky. Takže ja by som sa na čln v predmete tvojej otázky vykašlal a sám by som si postavil malú dinghy, nepotopitelnú a kúpil by som najlacnejší plávajúci ostrovček, ale to až vtedy, keby sa moja loď húpala na vode, resp. na mori. Poznal som nadšenca, ktorý chcel dožiť na mori, teraz jeho loď dožíva v prístave u nás v Bratislave a ostrovček stratil certifikáciu niekde v stodole v Holíči.
Na mori je krásne všade, plaviť sa dá aj po stredozemnom mori, pokial si telesne trúfaš vyplávať do sveta tak choď, ale myslieť na zadné vrátka je rozumné. Rozhodne musíš riešiť trivialne veci ako je platnosť platobnej karty, platnosť lodného osvedčenia, poistka a podobne.
Prajem vela šťastia.
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 9:26 am

:))
Víte pane letos v zimě umrzlo několik bezdomovců.
Loni také a za rok tomu nebude jinak.
Tomuhle sociálnímu systému, který pomalu přebírá katolická církev, jenž na něm vydělává,
se nikdy dobrovolně neodevzdám. Ba naopak, to je jeden z důvodů proč opouštím tuhle zemi.
Na sociální zabezpečení jsem přestal přispívat
když mně vypočítali důchod v pětašedesáti pět tisíc korun. Uráží mě to a raději nechci nic .
Nebojím se smrti, jsem denně ve spojení s přírodou ( univerzem, nebo také jinak řečeno s Bohem )
Začal jsem zvracet maso, mění se mně celá postava a mentalita...( jinak nosím hlavu, jinak dýchám a pod..)
Smyslem života se pomalu stává zdravý životní styl...něco na způsob jogínů ...vědí že umírají a tenhle životní vrchol není nic jiného než pokračování bez dechu...ale to už je téma... :)

Rozhodně nechci proplouvat Panamským průplavem, raději si za ty peníze nakoupím a hurá na jih.
Proto informace že tam certifikát vyžadují je dost důležitá, děkuji.
Moc nerozumím tomu si postavil malú dinghy . Jinak to zní logicky...až se budu houpat na vodě koupím také navigaci..:)

Byl bych rád abychom byli natolik kulturní a lásky plná komunita,
že kdekoli na světě by se potkali Čechoslováci
upřimně by se s pozdravem objali...hodně štěstí *
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned bře 11, 2018 10:57 am

To, co píšeš není nijak pozitivní. A svědčí to o tvém duševním rozpoložení, které dle mého osobního názoru není vůbec vhodné na samoplavbu. Strava a energie z ní je mnohdy zcela zásadní pro úspěšné proplutí některých delších úseků, zejména pokud ještě připočteš spankový deficit.
Pokud již nejsi zcela frustrovaný a máš stále nějaké přátele, zkus nějakou plavbu nejprve s nimi. Přizvi je k opravě lodi a nabidni jim za to plavbu. Začni příbřežní denní plavbou za pěkných podmínek. Bude to fajn.

Píšeš o malé ocelové lodi. Nechceš o ní něco napsat? Co je zač, s jakou výbavou, co s ní plánuješ.
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod Voda » ned bře 11, 2018 11:15 am

....Rád bych měl vylepené plakátky na viditelném místě se značkami a důležitými pomůckami. Lze něco takového u nás zakoupit?...

Cosi podobného často potřebuji také. Nesháním kde to lze zakoupit. Potřebné si zpracuji v textovém anebo grafickém editoru (anebo oskenuju). Vše pak vytisknu lejzrovou nebo inkoustovou tiskárnou na běžný bílý případně barevný kanclpapír (podle důležitosti oranžová, červená.....) a zalaminuji to do fólie tloušťky 80mic anebo hrubší. Laminovačky má téměř každé papírnictví ve formátu A4 a menším. Stojí to pár drobných. Ve vnitřních prostorech barevná stálost a čitelnost dokumentu je více než 10 let. Ve venkovních podmínkách do 3 let. Čitelnost klesá zejména pokud to je vystaveno přímému slunci. Zalaminované pokyny lepím na stěny širokou oboustrannou páskou. Pokud to na povrchu nedrží, dělám to tak, že na stěnu nejdříve nalepím širokou 3M plast. pásku (má barvu asi jako šedá stříbřenka) a teprve na ni zalaminované a oboustrannou páskou opatřené pokyny. Podobně to dělám i se samolepkama, které na některém povrchu stěny nedrží.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » ned bře 11, 2018 11:53 am

Doporucoval bych se to raději naučit než si zaneřádit loď plakatama :roll:
Jak by to asi vypadalo a působilo na posádku v aute, autobuse a nedej bože v pilotní kabině letadla :crazy:
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 12:19 pm

Pane err nejsem frustrovaný,
jen píši tak jak to je .Nikdy jsem nebyl duševně silnější.
Říkat že jsem šťastný nemohu. Hledat štěstí v nešťastné společnosti je utopie.

Žiji sám již několik let a neuvěřitelně mně to vyhovuje. ( možná proto že v živote jsem poznal hodně chytrých lidí, moudrého člověka v okolí nikoli)
Je to jako na vodě..bez cizí pomoci. Spoléhám se sám na sebe a energii beru především z dechu.

Nesnídám, neobjednám a ani nevečeřím. Když mám chuť uvařím si zeleninovou polévku a nebo hrst hrachu či podobně.

Pro názornost, topím v kamnech. Dům i s podkrovím na který mořím hypotéku 300m. Dřevo řežu a sekám ručně.
Když najdu v lese kmínek jenž unesu na zádech ho odnesu několik km. domů. Čím jsem starší, tím vice rozumím svému tělu.

Možná jednou dospěji nejíst vůbec.. pránická výživa.

Jednou jsem se plavil asi dvě hodiny po kanále v Holandsku , to když jsem pořídil loď.
A jednou jsem se plavil celé odpoledne na nádrži v Čechách. Všechno co jsem zažil mně přišlo zcela přirozené, žádná věda...
..jasně že ideální podmínky.
Než se pustím na otevřenou vodu, najdu si u kanálu dostatečně veliký prostor na vodní ploše a tam se snad s lodí z žiji.
Když se budu cítit že lodi rozumím zkusím příbřežní plavbu a tak pomalu budu pokračovat..

Pane err jsem veliký optimista a denně zažívám spousty humorných situací...někteří venkované mě považují za povedeného srandistu .

Plachetnice je Holandský Koopmans. Menší jsem ještě neviděl 8,5 x 2,5 takhle profesionálně zpracovanou.
Oblé tvary pěti milimetrové obšívky svědčí o řemeslném umu.
Probíhá go...obšívka a horní paluba jsou hotové. Uzavřením lodě začne práce v podpalubí.
Hodně štěstí*
koop9.JPG
koop9.JPG (24.82 KiB) Zobrazeno 11794 x
cop - užice.jpg
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » ned bře 11, 2018 12:21 pm

stani119 píše:Doporucoval bych se to raději naučit než si zaneřádit loď plakatama :roll:
Jak by to asi vypadalo a působilo na posádku v aute, autobuse a nedej bože v pilotní kabině letadla :crazy:

Pokud je mi známo, tak v každé pilotní kabině dopraváku je poměrně obsáhlá bichle s předepsanými postupy jak řešit jakoukoliv závadu. A skutečně se používá, žádný pilot si to nebude pamatovat. Navíc ve stresu ze závady by snadno nějakou věc přehlédl. Naštěstí jsou na to dva, jeden předčítá a druhý provádí. Z hlavy se musí řešit jen některé typy závad, kdy výše uvedený postup není použitelný (např úmrtí pilota :-) ).
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 12:22 pm

od stani119 » ned bře 11, 2018 11:53 am

..není to z mé hlavy, vyděl jsem to u zkušených námořníků :crazy:
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned bře 11, 2018 12:37 pm

Pekna lod. Bude asi tezka. Sam ocelovku mam. Brzy budes profesionalni naterac.

P.S.
Zde na foru si vsichni tykame. Tak smele do toho.
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 12:58 pm

:)) směle si tyká celý svět a jak vypadá :)

Jestli se mně bude po něčem stýskat, tak je to čeština i s vykáním...Chalupáři...Dva písaři...

Neber to osobně prosím*
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » ned bře 11, 2018 2:18 pm

To Termit
Bichli na výjimečné situace ano ale opravdu v kokpitu rozvěšený plakáty nemají :lol:

To fornax1713
Můžeš být konkrétnější u kterých zkušených námořníků jsi viděl plakáty, když jsi se plavil asi dvě hodiny po kanále v Holandsku a celé jedno odpoledne na nádrži v Čechách ? :?
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » ned bře 11, 2018 2:45 pm

fornaxi - teď jen přemýšlím nahlas.. jseš si jistý, že to (minimálně se stravou) nepodceňuješ? Docela chápu, že asijský mnich se "živí" pránou, ale on taky nic nedělá. Ty bys měl být v nejlepší zdravotní kondici, fyzicky silný a odolný a to znamená taky dobře doplňovat energii. Vůbec když budeš odkázaný sám na sebe..

Nemyslím to ironicky ani jako popichování. Je to Tvůj život a máš právo jej prožít tak, jak sám chceš.
Hodně štěstí.
F.
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 3:23 pm

od stani119 » ned bře 11, 2018 11:53 am

Více než dva roky sleduji lidi kteří žijí na vodě. Na internetu je nepřeberné množství lodí i námořníků.
Uspokojí tě tahle informace a nebo mám hledat konkrétní video aby si měl klid ?*
fornax1713
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fornax1713 » ned bře 11, 2018 3:38 pm

ferdas

Můj učitel je z Evropy .
Nevím jestli jsem viděl zrovna tuhle přednášku, od jisté doby nemám zvuk na počítači....https://youtu.be/hv5WDfSk8VI

To je jen pro vysvětlení...jinak jsem se účastnil v Plzni osobně.

Tahle filosofie života má své podmínky - musí tě to bavit a musíš to dělat dobrovolně ( to je moje podmínka..nenutit se )
- člověk nesmí trpět ztrátou energie ! ba naopak měl by méně spát a být aktivnější
- člověku se ustálí tělesná hmotnost a nesmí se snižovat !
Možná v té přednášce je ještě některá podmínka, nepamatuji se, je to dost dlouho co jsem to sledoval..2013
Je li porušená některá z těchto podmínek, člověk musí pomalu začít jíst, jinak by riskoval zdraví a život.

Docela hezký dokument : https://youtu.be/txLD2Yxba2w Hodně štěstí*
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » ned bře 11, 2018 3:55 pm

To fornax 1713
Ano to konkrétní video prosím, pro klid a ponaučení :)

Zpět na