Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Re: Platby za bóje, maríny, kotvení - zkušenosti

Příspěvekod PetrC » ned říj 01, 2017 12:57 am

2017 červen/červenec, dva týdny, jachta 36 stop:

Hvar, Zavala - bójka 200 HRK Odpad odvážejí
Vis, Komiža - bójka 200 HRK, ale měli jsme štěstí, výběrčí se nějak nedostavil :)
Žirje, Mala Stupica - bójka 150 HRK
Brač, zátoka před Milnou - kotva zdarma
Dugi otok, bunkry - vyvázání zdarma
Žut, Sabuni - výběrčí nepřijel
Ostatní noci na kotvě zdarma.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned říj 01, 2017 8:14 pm

Nebojte není všemu konec.

Tak trochu OT, ale považuji za důležité na to upozornit:

Exploze nákladů v Chorvatsku
originál textu: http://www.yacht.de/reise/news/kostenex ... ht_21_2017

Chorvatská vláda schválila drastické nové poplatky za pobyt. Majitelé 12-metrové jachty nyní zaplatí více než 1000 eur ročně.

Zcela překvapivě, chorvatské úřady rozhodly o extrémním změnu kurzu pro pobytové taxy.

„Ministerstvo cestovního ruchu zavedla návrh, který přináší bolestivé zvýšení cen pro majitele lodí a rekreační posádky. Hlavně větší lodě a delší pobyty jsou zdaňovány víc více než jen dovolená. Návrh je schválen vládou a byl již zveřejněn v chorvatském Úředním věstníku a je tak platný ", řekl odborník z Chorvatska. Je zřejmé, že vzhledem k rostoucímu počtu návštěvníků byl nárůst oočekávaný.

A čísla jsou alarmující: majitel lodi o délce 9 až 12 metrů s ročním kotvištěm v Chorvatsku nyní platí, namísto pouhých cca 150 eur (1100 kun), neuvěřitelné 775 euro (5800 kuna). Ti, kteří mají 12 až 15 metrů dlouhou jachtu, jsou již na 1040 eur (7700 Kuna). Ceny jsou, stejně jako předtím, rozděleny podle délky a délky pobytu lodí.

Plánované pobytové poplatky 2018 převedené na euro, cena za předchozí rok v závorkách
délka člunu 5-9 m 9-12 m 12-15 m 15-20 m více než 20 m
až 8 dní € 17 (20) € 53 (27) € 67 (40) 87 € (53) € 127 (80)
15 dní € 32 (40) € 94 (47) € 127 (53) 160 € (67) 241 € (107)
30 dní 53 € (53) 160 € (67) 214 € (80) 267 € (94) 401 € (134)
90 dní € 127 (80) 388 € (87) 515 € (100) € 642 (114) 963 € (174)
1 rok 267 € (134) 775 € (147) 1029 € (176) 1283 € (201) 1939 € (227)

Tyto údaje byly oficiálně zveřejněny v chorvatském věstníku . Rozhodnutí chorvatské vláda se zdá být velmi překvapivé s ohledem na negativní zkušenosti, které byly v Itálii před několika lety se zavedením daně, poplatku z lodí v podobné výši. Podle italského spolku Marina Association Asso v krátkodobém horizontu, po zavedení této daně stálo Námořní průmysl toto propad o téměř jednu třetinu, a to zejména u soukromých vlastníků, a dosud se trh plně nezotavil i po zrušení této daně před dvěma lety.

Kromě těchto poplatků musí majitelé zakoupit takzvané povolení pro jachtu, které se vypočítává podle délky a výkonu motoru. Pro 12-metrovou jachtu je kolem 50 eur dohromady.

S tímto obrovským skokem poplatků je Chorvatsko zdaleka nejdražší oblastí pro soukromé vlastníky lodí, žádná jiná země nezatěžuje rekreační jachtaře tak robustním způsobem.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » ned říj 01, 2017 8:34 pm

Tak to je fakt pakárna. Zrovna to posledních několik dnů s kamarádem řešíme. Před třema rokama jsme stěhovali loď z Itálie do Chorvatska, tak se budem stěhovat zase znovu? ... zpátky do Itálie? Nebo do Řecka? Není moc na výběr, všechny destinace jsou daleko ... Navýšeni je u nás (36 stop) 775-150= 626 EUR /rok. ... Hmm, to na pár cestách na loď, pokud bude zpět v Itálii, lehce zaplatíme navíc za naftu a dálnice. Takže asi nezbude než zůstat v Chorvatsku :x
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned říj 01, 2017 8:50 pm

To je teda mazec Libore. To majitelům vůbec nepřeju.
Celkem to podporuje informace o možném masivním nárůstu charterových lodí.

Nicméně se dostávám do stavu, kdy už jenom ta přeplněnost kanálů a zátok mě leze na nervy. V podstatě jsem nachystán že od příštího roku jachting omezuji na minimum. Nejde mě o peníze. Jednak je máme a jednak je nemám problém za poskytnuté služby dát. Jde mě o to obrovské množství lidí.
Napříště už žádné kurzy, prázdninové měsíce nula a jaro/podzim max jednou za měsíc. Pro sebe a rodinu nějakou radost jednou za rok v jiné části středomoří.
Utekl jsem z přeplněných řek, skal, stop, na sjezdovky utíkám do Francie, teď ta vlna lidského mraveniště dostihuje i jachting..... :smash: :smash: :smash:
BTW: A o Baltu nechci slyšet ani slovo, rejpalové!!!! :x
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned říj 01, 2017 9:02 pm

Jo jsem na tom podobně...

A čtu také mezi řádky, mluví o pobytové taxe (majitelé platí dnes paušálem podle délky nahlášeného pobytu), a to se jistě dříve nebo později promítne i do ceny pronájmu lodí...takže nejen majitelé lodí....
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » ned říj 01, 2017 9:02 pm

Baharis píše: .... přeplněnost kanálů a zátok mě leze na nervy...
...napříště prázdninové měsíce nula a jaro/podzim max jednou za měsíc...

Souhlas. Jenomže se mi zdá, že už i to počasí se nám mimo sezónu nějak kazí. Vloni na začátku října už byla pěkná zima (HR), letos z prvních dvou záříjových týdnů polovina propršela.
Zbývá nám Řecko ... jenom je to ale trochu daleko na to, jezdit tam víckrát do roka.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned říj 01, 2017 9:07 pm

PetrC píše:Zbývá nám Řecko ... jenom je to ale trochu daleko na to, jezdit tam víckrát do roka.
Přesně!!! :thmbup: ale :cry:
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » ned říj 01, 2017 9:24 pm

Clapci, musíte se na to dívat pozitivně,
Při ročním poplatku 775 éček to vychází na cca 55,- Kč na den. Co ti za 55 korun dnes kde dají v hotelu, v kempu, v apartmánu :?
A navíc budou ty prázdný zátoky :lol:
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » ned říj 01, 2017 11:11 pm

No jo, ale v hotelu, v kempu, v apartmánu nejsi 365 dni v roce ...my jsme rádi, když dáme dohromady 8 týdnů, zbytek roku tam jachta stojí a přesto za ní musíme platit :x
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » pon říj 02, 2017 6:06 am

PetrC píše:No jo, ale v hotelu, v kempu, v apartmánu nejsi 365 dni v roce ...my jsme rádi, když dáme dohromady 8 týdnů, zbytek roku tam jachta stojí a přesto za ní musíme platit :x

Ale tady se jedná o pobytovou taxu (boravišna), zaplatíš si jen 2měsíce. Ceny za marínu nikdo nařizovat nebude.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » pon říj 02, 2017 11:04 am

seemann píše:Ale tady se jedná o pobytovou taxu (boravišna), zaplatíš si jen 2měsíce. Ceny za marínu nikdo nařizovat nebude.

Máme tam loď v marině celoročně, a musíme tím pádem platit roční taxu.

EDIT: teď jsem se ptal známého, prý to možná tak není, že se musí platit celoroční. Ale jisté to není. Nemá tu prosím někdo nějaké info?
V každém případě to ale zase taková úspora není, 8 týdnů x 53 EUR = 424 EUR, plus 2 týdny zazimování/odzimování, občas se povede i víc než těch 8 týdnů ... to už se moc neliší od roční platby 775 EUR. Navíc ty zdržovačky na kapitanátu při každém příjezdu na loď ...
hipo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod hipo » pon říj 02, 2017 7:11 pm

Ahoj
Nevím, jestli nedojde ke změně s novým zákonem. Ale teď je to tak. Že platíš jen za dny na moři. Ani pobyt v marine nemusí být pokryt zaplacenou taxou.
Vladimir1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Vladimir1 » pon říj 02, 2017 9:37 pm

Na kapitanátu se Tě na začátku pobytu zeptají, kolik dnů chceš být na moři a podle toho Ti vystaví Boravištnu pristojbu a účet. Za zimní pobyt v marině se pristojba neplatí.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » pon říj 02, 2017 11:10 pm

Vladimir1 píše:Na kapitanátu se Tě na začátku pobytu zeptají, kolik dnů chceš být na moři a podle toho Ti vystaví Boravištnu pristojbu a účet. Za zimní pobyt v marině se pristojba neplatí.

Ano,je to tak. Je to hotelová taxa za spaní na lodi. V podstatě, když na lodi nespíte, nic neplatíš, ale platíš ji v hotelu, kempu, apartmánu a pod. A samozřejmě ji platíš i u nás. Tady si to určují obecní úřady a může to být od cca 15-55Kč/os/den. Podle atraktivity ubytování a lokality. Pokud to podělíš počtem lidí na lodi, nebude v tom velký rozdíl. Pokud to platíš celý rok, je to tvoje chyba.
PetrC
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrC » úte říj 03, 2017 12:31 am

seemann píše: .... Ano,je to tak. Je to hotelová taxa za spaní na lodi. V podstatě, když na lodi nespíte, nic neplatíš, ale platíš ji v hotelu, kempu, apartmánu a pod. A samozřejmě ji platíš i u nás. Tady si to určují obecní úřady a může to být od cca 15-55Kč/os/den. Podle atraktivity ubytování a lokality. Pokud to podělíš počtem lidí na lodi, nebude v tom velký rozdíl. Pokud to platíš celý rok, je to tvoje chyba.

Díky za rady. Jen ještě dotaz, myslíte, že tenhle můj výpočet uvedený výše je správný?:

PetrC píše: 8 týdnů x 53 EUR = 424 EUR, plus 2 týdny zazimování/odzimování, občas se povede i víc než těch 8 týdnů ... to už se moc neliší od roční platby 775 EUR. Navíc ty zdržovačky na kapitanátu při každém příjezdu na loď ...
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » pon dub 30, 2018 1:09 pm

kam spadám s 9m? :-))
Jozeffranc
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Jozeffranc » úte kvě 01, 2018 9:04 am

A co když budu spát pokaždé na boji. Tam přece také platin taxu. Tím by se placení vyřešilo a počítal by se jen počet dni na moři
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv kvě 03, 2018 1:47 pm

Placení "borovašnoj pristojby" se týká jen soukromých lodí. Musí být zaplacena po celou dobu, když je někdo na lodi. Se stáním na bóji to nijak nesouvisí.
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » pát kvě 04, 2018 10:31 am

zeptám se pro upřesnění - platí se vždy když je někdo na lodi, nebo když na lodi spí?
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát kvě 04, 2018 11:05 am

Když má loď postele, tak platíš vždy, i kdyby jsi spal třeba v penzionu.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř kvě 09, 2018 8:37 pm

RACEK píše:Placení "borovašnoj pristojby" se týká jen soukromých lodí. Musí být zaplacena po celou dobu, když je někdo na lodi. Se stáním na bóji to nijak nesouvisí.

Týká se všech lodí. Nejen soukromých. Na čártru platíš počet lidí podle crewlistu krát počet dní půjčení lodě.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pát kvě 11, 2018 8:52 pm

Teď mne Jarda předběhl. To samé jsem chtěl napsat taky. Jezdím na charter každý rok a vždycky mi počítají počet členů posádky (dle crew listu) x 7 dnů a basta. A je jedno, jestli bud v maríně, na bóji, na kotvě nebo na noc budu chodit spát někam do penzionu (kdybych nesnášel houpání ...).

Pavel.
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod vikigach » sob kvě 12, 2018 10:06 am

Tento týden jsem platil taxu na kapitanátě v Zadaru. na moji 9m loď je 50 kuna na den. Nejkratší časový úsek 8 ,to znamená 400kuna na 8 dní. Když jsem řekl že budeme na lodi 6dní tak odpověděl, že 8 dní je minimum. na otázku jestli je výpočet na počet lůžek tak odpověděl, že ne že jeto na loď.
V techničáku mám počet osob 6, ale on do účtu napsal 10 osob. Podle mě, ale taxu nepočítal podle osob, ale vyplnil 10 aby políčko bylo vyplněné.
Na otázku zda se při stání v marině platí b.taxa řekl ano. Na otázku zda se platí při stání na bóji řekl ne. Ještě jsem se zeptal co když budu stát každý den v marině, řekl: když budeš mít 7 účtenek z maríny a na každé bude b. taxa tak je to v pořádku.
Tak si to chlapi nějak přeberte.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » ned kvě 13, 2018 10:04 pm

Ohledně placení, kde se platí taxa a kde ne - pokud vím, v HR platí zákaz volného přespávání mimo oficiální ubytovací zařízení (hotely, kempy, ubytování v soukromí, která jsou hlášena jako živnost a všude se vybírá povytová taxa). Nelze třeba přespat v autě někde na parkovišti (když si v noci nedám jen hodinnku šlofíka jako odpočinek, než pojedu dál). U charterů se taxa vždy v posledních letech platila taky, podle osob v crew listu a počtu dnů. U soukromých lodí toto vyřešili poplatkem za loď. Slyšel jsem někde (nebo četl), že při odjezdu ze země můžou požadovat potvrzení nebo nějaký doklad o tom, že byla taxa po dobu pobytu placena. Což si ale v praxi nedovedu představit, protože doklad o pobytové taxe je za loď jen jeden a běžně posádka jede dvěma auty nezávisle na sobě. Takže nevím, jak by to měli dokládat v autě, kde nesedí skiper, který by dejme tomu měl doklady z maríny.
Mimochodem, setkal jsem se na podzim v jedné maríně s tím, že po majiteli lodě spolu s papíry od lodě chtěli i doklad o tom poplatku za loď (viněta).

Pavel.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod seemann » úte kvě 15, 2018 7:05 pm

Mám tomu rozumět tak, když ukážu v cizí maríně doklad o zaplacení boravišny, bude účet o ni nižší? Nikdy jsem to totiž neřešil a v marínách platil co si rekli.

Zpět na