Motor 5hp
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Motor 5hp
Ahoj. Jsem úplný začátečník. Sháním pro gumový člun 5hp motor. Nějak jsem vyselektoval Mercury a Suzuki. Líbí se mi i Honda, ale ta je mimo rozpočet přidělený mi osobní ministerkou financií (manželkou). Máte zkušenosti s těmito mtorama? Předem děkuji za odpovědi.
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Re: Motor 5hp
Mercury je osvědčená značka. V Česku, Chorvatsku, Řecku a spoustě obvyklých destinací má servisní zázemí.
Koupíš-li nový motor, nebudeš mít problém. U ojetiny je to sázka do loterie.
Suzuki si neuvědomuji, že bych viděl. Neříkám, že není. Jen nemám povědomí.
Ahoj.Jsem zatím koukal na e-shop
http://czmarine.eshop-zdarma.cz/index.p ... gory_id=11
Mají prodejnu nedaleko od nás. Ten Mercury je dokonce o dva tisíce levnější.
http://czmarine.eshop-zdarma.cz/index.p ... gory_id=11
Mají prodejnu nedaleko od nás. Ten Mercury je dokonce o dva tisíce levnější.
Ještě bych se zeptal a doufám, že mně tu za moji nevědomost neukamenujete
Jak je to s registrací? Musi se takovýto motor nějak registrovat?
Jak je to s registrací? Musi se takovýto motor nějak registrovat?-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Nemusí.
Super. Děkuji. Před třema týdny jsem dostal od jednoho staršího pána nafukovací člun Gryf. Sice straší ale moc zachovalý. Má dřevěné skládací dno. Dal mi k němu i krásný historicky motor Sprint rv 61. Je úžasný. Vypadá jako by vypadnul z fabriky. Vyměnil jsem těsnění na karburátoru a šlape. Jenom škoda, že se takto starý motor nedá legálně používat. Člun jsem už vyzkoušel na Hněvkovické přehradě. Kamarád mi půjčil jeho motor. Řekl bych že těch 5 koní je tak akorát.
Tento motor se ale smí legálně používat. Víc jak 5hp nemá, tak proč by byl nelegální?
- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Jarda885 píše:Mercury je osvědčená značka. V Česku, Chorvatsku, Řecku a spoustě obvyklých destinací má servisní zázemí.
Z týchto malých motorov je Suzuki v Chorvátsku rozšírený približne rovnako ako Mercury.
A Mercury je identický s Tohatsu.
Naposledy upravil(a) copy dne stř čer 27, 2018 4:08 pm, celkem upraveno 1 x.
No četl jsem nějakou vyhlášku že se nesmějí používat motory 25 let. Nebo jsem to pochopil špatně?
copy píše:Jarda885 píše:Mercury je osvědčená značka. V Česku, Chorvatsku, Řecku a spoustě obvyklých destinací má servisní zázemí.
Z týchto malých motorov je Suzuki v Chorvátsku rozšírený približne rovnako ako Mercury.
A Mercury je identický s Tohatsu.
mercury-tohatsu.jpg
Jak říkám moc se v tom nevyznám. V ceně kolem 30t tam má Selvu Mercury a Suzuki. Jo ještě nějaký Dresing by Yamaha ale abych pravdu řekl ten název moc solidně nevypadá

- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Marek, aby som pravdu povedal, v kategórii 5 koní to bude viac-menej jedno, korý si kúpiš.
Aj tak to všetko robia v Číne alebo Thajsku, akurát si tam každý výrobca potom nalepí svoje nálepky.
Ak by si chcel ale vedieť úplne presne, tak si prečítaj predposledné (máj/2018) číslo nemeckého časopisu Boote - tam je podrobný test vrátane spotreby, hlučnosti atď. Nemám už predplatné, inak by som ti poslal.
Aj tak to všetko robia v Číne alebo Thajsku, akurát si tam každý výrobca potom nalepí svoje nálepky.
Ak by si chcel ale vedieť úplne presne, tak si prečítaj predposledné (máj/2018) číslo nemeckého časopisu Boote - tam je podrobný test vrátane spotreby, hlučnosti atď. Nemám už predplatné, inak by som ti poslal.
Super. Kouknu na to . Díky moc
- maxik1958
- zkušený harcovník

- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Marek555 píše:No četl jsem nějakou vyhlášku že se nesmějí používat motory 25 let. Nebo jsem to pochopil špatně?
Nejen že omezení stáří už neplatí, ale nikdy se nevztahovalo na motory nepodléhající registraci. Tvůj motor má myslím 1,5 koně, je to Tummler (starší verze)vyráběný v bývalé NDR......
maxik1958 píše:Marek555 píše:No četl jsem nějakou vyhlášku že se nesmějí používat motory 25 let. Nebo jsem to pochopil špatně?
Nejen že omezení stáří už neplatí, ale nikdy se nevztahovalo na motory nepodléhající registraci. Tvůj motor má myslím 1,5 koně, je to Tummler (starší verze)vyráběný v bývalé NDR......
Tak to je super super správa. Děkuji. Těším se až starouška vyzkouším. Ale stejně budu pořizovat nový motor.
- maxik1958
- zkušený harcovník

- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Mám i nějaké náhradní díly, kdyby bylo potřeba...
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Hlavně ho nestartuje s hřídelí a vrtulí z vody venku. Mohla by ti nafackovat.
maxik1958 píše:Mám i nějaké náhradní díly, kdyby bylo potřeba...
Zatím mně nic nenapadá, ale pak bych se ozval. Děkuji
Ahoj. Vybral jsem Mercury. A to z prozaického důvodu, že ji měli na prodejně skladem. Jestliže bude počasí tak jak slibují, vyrazíme na víkend na Vltavu.
Všem děkuji za rady. Určitě budu mít ještě spoustu otázek
Všem děkuji za rady. Určitě budu mít ještě spoustu otázek

ať nezakládám zbytečně nové vlákno - prosím o zkušenosti s koupí, servisem, životností apod...
v současné době mám 3,3m gumák, 2taktní Johnson, 5Hp, starší kus, ještě letos chci pořídit novější. bazarové jsou otázkou, nemám na to dost zkušeností jej vyzkoušet a posoudit a ani nikoho, kdo by jel se mnou, takže spíš tedy nový kus. využití je na krátké jízdy na českých přehradách, dvakrát za rok Chorvatsko - celkově najezdí za rok 50-80h.
předběžně jsem vybrala http://fipass-marine.cz/produkt/suzuki-df-5l-kratka-noha-lodni-motor/ nebo http://www.avaryacht.cz/lodni-motor-yamaha-f5amhl
u té Yamahy mám dotaz - jak odhadnout spotřebu, zdá se mi ta nádrž dost malá, současný Johnson má přes 2l, ale zase je starší, něco sežere. naše jízdy jsou vždy tak na 1/3 - 2/3 otáček, nikam nespěcháme
pokud by měl někdo tip na jinou značku a poskytne osobní zkušenosti s jmenovanými motory, budu moc ráda
v současné době mám 3,3m gumák, 2taktní Johnson, 5Hp, starší kus, ještě letos chci pořídit novější. bazarové jsou otázkou, nemám na to dost zkušeností jej vyzkoušet a posoudit a ani nikoho, kdo by jel se mnou, takže spíš tedy nový kus. využití je na krátké jízdy na českých přehradách, dvakrát za rok Chorvatsko - celkově najezdí za rok 50-80h.
předběžně jsem vybrala http://fipass-marine.cz/produkt/suzuki-df-5l-kratka-noha-lodni-motor/ nebo http://www.avaryacht.cz/lodni-motor-yamaha-f5amhl
u té Yamahy mám dotaz - jak odhadnout spotřebu, zdá se mi ta nádrž dost malá, současný Johnson má přes 2l, ale zase je starší, něco sežere. naše jízdy jsou vždy tak na 1/3 - 2/3 otáček, nikam nespěcháme
pokud by měl někdo tip na jinou značku a poskytne osobní zkušenosti s jmenovanými motory, budu moc ráda
- shooter
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
westeva píše:ať nezakládám zbytečně nové vlákno - prosím o zkušenosti s koupí, servisem, životností apod...
Ahoj
Osobní zkušenost se Suzuki-motor chytá perfektně, jednoduchej, měl jsem ho 6 sezón na malej plachetnici a koupil jsem jej jako starší. Nastartovala ho i naše malá v 7 letech.Jen jsem mu dal externí nádrž a problém byl jen jednou,zapoměl jsem něm benzin přes zimu takže karburátor měl přicpaný trysky. Dělal jsem jen pravidelnej servis impeler oleje.... Teď už mám jinou loď ale pokud ke starej novej majitej nevezme, tak si jej rád nechám.
Šutrák
Ahoj.
Koupil jsem strechu Bimini.Zitra sa chystám nalepit držáky. Máte nekdo zkušenosti s lepením na gumák? Mam to lepit na nafouklé válce? Díky
Koupil jsem strechu Bimini.Zitra sa chystám nalepit držáky. Máte nekdo zkušenosti s lepením na gumák? Mam to lepit na nafouklé válce? Díky
- pepabagi
- návštěvník fóra

- Reputace: 14
Ahoj, předpokládán že držáky budou ve středu člunu, takže lepit na vyfouklé válce! Líp se ti to bude podkládat a zatěžovat. Doporučuju striktně dodržet návod postupu lepení, zdrsnit, řádně odmastit, nechat lepidlo odvětrat atd. Vyplatí se to, už jsem předělával hodně zmršenejch gumáků.
Nedávno jsem lepil držák bimini na člun INTEX Mariner 4, model 2018. Nejdříve jsem si vedle hevlenek (uprostřed) na nafoukaném člunu položil oba gumové držáky a vyzkoušel uložení a manipulaci s vesly tak, aby bimini nepřekáželo. Vzhledem k tomu, že bimini a člun dodávají různí dodavatelé, kontaktoval jsem dovozce člunu, zda toto bimini a hlavně zda přiložené lepidlo je možné použít. Po odsouhlasení jsem si na nafouklé plováky nakreslil obrysy obou držáků. Vzhledem k tomu že jsem nešika, mám obě ruce levé a navíc dokážu obdivuhodně zapatlat vše kam dosáhnu, jsem si nejdříve kolem obrysů držáků nalepil s velkým přesahem plastovou žlutou maskovací pásku. Takovou která se běžně prodává v obchodech s potřebami na malování bytu. Následně jsem obrousil styčná místa na každém plováku a také spodní stranu držáků. Obojí jsem očistil a odmastil acetonem. Při čtení návodu na použití lepidla ADECO pvc jsem se nestačil divit. Vyhrožují vám tam vším možným včetně rakoviny. Naštěstí mám 3M respirátor s filtry na chemii i na prach. Vážně ten sajrajt přes ně není cítit (otázka je, zda to chytá vše?). Držáky jsem lepil na nafouknuté plováky člunu. Udělal jsem to tak, že trup člunu jsem zhruba uprostřed třikrát ovinul plastovým lankem o průměru cca 5mm a svázal. Postup lepení jsem dodržel. Přesně v stanovených intervalech jsem míchal lepidlo a natíral jednotlivé vrstvy na člun i držáky. Po přiložení držáků na stanovené místo jsem do něj zasunul dolní kloub bimini (plastová tyčinka ve tvaru písmene Y) a do ni jsem všechny tři závity lanka postupně vložil. Aby lanko nepoškodilo trup člunu podložil jsem ho starými hadry. Dával jsem pozor aby držáky zůstaly na svých místech. Kontroloval jsem také přítlak držáků na plováky. Podle podle mírného prohnutí plováku v místě kontaktu s každým držákem to bylo perfektní. V návodu lepidla je uvedeno, že maximální pevnost spoje nastává po 72 hodinách. Po uplynutí tohoto času jsem sundal lanko a krycí pásky. Při zkušebním vložení bimini, oba držáky ihned z plováku člunu odpadly. Slabší povahy by se kácely. Já jsem naopak zvyklý že mi nic napoprvé nefunguje. Tak nějak to očekávám, opak by mne překvapil více. Na plovácích zůstaly perfektně držící kruhové styčné plochy tvořené lepidlem, naopak držáky bimini byly bez poskvrny. Takže jsem to nadělení nafotil, kontaktoval dodavatele bimini, požádal o konzultaci s jejich technikem a objednal novou sadu lepidla. Celý postup jsem kompletně zopakoval. Zdrsnění ploch jsem tentokrát provedl delta bruskou, zrnitost papíru asi 80. Mícháni lepidla jsem však provedl podle pokynu technika, poměr asi 1:1. Žádné opakování vrstev, jednoduše nátěr plochy na plováku člunu, nátěr držáku, přiložit, utáhnout lankem, hotovo. Po 24 hodinách kontrola. Tentokrát to drželo perfektně a drží doposud.
Brzy neplánovaně proběhla i ,,zkouška ohněm,,. Liptovská Mara, slunečno, Tatry lehce dejchaly, vlnky tak patnáct centimetrů. Asi tak po hodině příjemné projížďky slunce zašlo za mraky a Tatry začaly dejchat o poznání víc zhluboka. Vlnky tak okolo třicítky. Ukončili jsme výlet a namířili si to nejkratší cestou ke kostelíku. Nejkratší cesta byla v tomto případě cca 2 km, zhruba středem Liptovské Mary. Tam ty vlnky byly ještě o trochu větší. Lámaly se, čepice, a tak podobně. Člun s tím naprosto neměl problém, na rozdíl od posádky, která toto zažívala poprvé. Což o to já měl plné ruce člunu, manželka to prožívala intenzívněji. Ale oba jsme měli plovací vesty, plavat umíme, podobné podmínky jsou na Maře často, tak vlastně o nic nešlo. Snad jen o dvě věci. Jednak jsem si při přistání uvědomil, že bimini mám stále nad hlavou a nic neupadlo, takže dobrý. A druhá věc, že manželka když ustála nafouknutý člun v obývačce a ani po tomto výletu mne s člunem neposlala do pr.., tak taky dobrý. Spíš, ještě lepší.
Brzy neplánovaně proběhla i ,,zkouška ohněm,,. Liptovská Mara, slunečno, Tatry lehce dejchaly, vlnky tak patnáct centimetrů. Asi tak po hodině příjemné projížďky slunce zašlo za mraky a Tatry začaly dejchat o poznání víc zhluboka. Vlnky tak okolo třicítky. Ukončili jsme výlet a namířili si to nejkratší cestou ke kostelíku. Nejkratší cesta byla v tomto případě cca 2 km, zhruba středem Liptovské Mary. Tam ty vlnky byly ještě o trochu větší. Lámaly se, čepice, a tak podobně. Člun s tím naprosto neměl problém, na rozdíl od posádky, která toto zažívala poprvé. Což o to já měl plné ruce člunu, manželka to prožívala intenzívněji. Ale oba jsme měli plovací vesty, plavat umíme, podobné podmínky jsou na Maře často, tak vlastně o nic nešlo. Snad jen o dvě věci. Jednak jsem si při přistání uvědomil, že bimini mám stále nad hlavou a nic neupadlo, takže dobrý. A druhá věc, že manželka když ustála nafouknutý člun v obývačce a ani po tomto výletu mne s člunem neposlala do pr.., tak taky dobrý. Spíš, ještě lepší.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Taky většinou dělám věci na druhý pokus. V prodejně mi doporučili jednosložkové lepidlo v tubě. Název takhle z hlavy nevím. Tak snad to bude držet. Jestli nebude v neděli pršet tak se do toho pustím.