Jardasu, velmi dobre si popísal, aké minimálne rozmery by mali byť na malom motorovom člne, ev. plachetnici. Postavil som si dva malé kajutové motoráčiky, prvý s dĺžkou 14 stop, teda niečo málo nad 420 cm a druhý cca15 stop, 460 cm. Myslím že tých 15 stop je naozaj minimum a ako som už písal tak pol metra navyše by bolo fajn. Prečo? Píšeš že wc vyžaduje kreativitu, ja mám uličku v kokpite š 50 cm /ako popisuješ ty/ takže chem. wc sa mi tam zmestí, ale z praktických dôvodov chodíme, tak ako ostatní, na kýbel. Takže to trochu priblížim

, vyleziem v noci z mojej minikajutky o dĺžke 200 cm do kokpitu ktorý je dlhý 170 cm a je celý zaplachtovaný, tak ako to popisuješ, až nad šúpací kryt dvierok do kajuty. A teraz pozor, keď vystúpim, tak tam mám stojnú výšku 180 cm, takže vyleziem von a nie som v predklone, ako na drvivej väčšine malých lodí. To je obrovská výhoda a dosiahneš ju len v monohule. Skutočnú stojnú výšku, 180 cm, mám po dĺže 100 cm . Problémom je, keď z kokpitu leziem do kajuty rovno do lôžka, chcelo by to tam ešte 50 cm, aby som si mohol najskôr sadnúť a až potom pod deku. To by som doaiahol za cenu skrátenia kokpitu na 120 cm a to je málo, lebo potom by som sedel moc vzadu a ťažisko by bolo posunuté moc k motoru. Na zaplachtovaní mám odopínatelné boky a rolovaciu zadnú časť, cez deň dám tie boky dolu a cabrio slúži ako protislnečná strecha, takže ju nedávam dolu ani za jazdy a tá stojná výška je potom fajn.
Pan.fotograf, ty začneš hneď pesimisticky

, opravovať starú loď

. Prečo nerozmýšlaš o prestavbe starej lode? Myslíš že ak je niečo staré, musí to byť nutne zlé? Vieš kolko hodín stráviš než postavíš trup člnu? Samotná príprava, zháňanie materialu a samozrejme aj cena materialu, za tie prachy kúpiš v pohode staršiu a dobrú loď vhodnú na prestavbu, len nemôžeš pozerať po malom Českom trhu s ojetinama, ale treba ísť za hranice.