kajutový motoráček bez VMP

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Re: kajutový motoráček bez VMP

Příspěvekod Andrejjeep » čtv říj 25, 2018 10:58 am

Ak máš príliš veľa voľného času na prestavbu veselo do toho :lol: ale z reálneho hľadiska, fotky sú jedna vec druhá až to uvidíš.

Jednoduchšie je fakt kúpiť niečo hotové a len jemne modifikovať. Navyše môže ísť o trup ktorý bol laminovaný z polyesteru, čo prináša tiež svoje úskalia.

Ja som mal dá sa povedať skoro hotovú plachetnicu, ale rekonštruujem ju už pomaly 3 rokom nakoľko času po zmene práce nie je už toľko.

A.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » čtv říj 25, 2018 10:58 am

To ti za 1500,- nechám trup Pluťáka sport50 v podobném stavu.
Guwy
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Guwy » čtv říj 25, 2018 12:11 pm

Jednoduchšie je fakt kúpiť niečo hotové a len jemne modifikovať. To bude asi pravda,premyslim podobne,jen ze sem narazil na tohle
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » čtv říj 25, 2018 12:47 pm

Guwy, tak na tu jemnou modifikaci jsem zvědavý. Držím ti palce :)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv říj 25, 2018 1:15 pm

Ono ma oboje svoje pro a proti.

Ja jsem koupil trup kterej vypadal podstatne lip a nakonec to dopadlo podobne, vymlatil jsem ho na holou skořepinu. Akorát jsem k tomu mel i skořepinu vrsku.

Koupit clun takhle oholenej ma svoje vyhody - usetris peníze i práci s cistenim starého interieru (kterej stejne budes celej bourat, ver mi). Akorát je potřeba mit jakous takous jistotu, ze tenhle trup bude drzet pohromadě. A to teda ten z bazose moc nevypada. ;-)

A mimochodem, není od věci se něco dovedet o majiteli: ten drevenej ram dělala osoba vyjimecne mdlého rozumu.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » čtv říj 25, 2018 1:52 pm

Za hranicema by se něco vhodného určitě našlo v dobrém stavu a za babku. Např: https://www.boats24.com/sailboat/sailin ... ieler.html a to jsem hledání obětoval cca 10 minut. Prodáš tady stěžeň a ráhno a máš loď skoro zdarma.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv říj 25, 2018 2:06 pm

To mě třeba na první pohled zaujalo toto: https://sport.bazos.cz/inzerat/95418204/Pramice.php
Šikovnej, prostornej a zároveň docela kompaktní trup, na kterej když se vyšvihne kajutka, tak by to byla super loď. Jenže při podrobnějším pohledu je vidět, že podlaha bude asi ko a že ten trup je už oplácanej nějakým laminátem prapodivný kvality, kterej by nejspíš musel dolů. Bůh ví, jak by pak vypadala skořepina po očištění.
Naopak třeba toto: https://sport.bazos.cz/inzerat/95864352 ... va-lod.php
Nevypadá to za ty peníze nic moc, ale dle mého stačí nová podlaha, trochu kitu a barvy a je z toho krásná loď, která ve finále vyjde podstatně laciněji než ty zhora zmíněné. Taky na ní bude díky započaté (možná víc než z poloviny udělané) rekonstrukci podstatně míň práce. Dokonce na ní bude míň investic a práce než na týhle:
https://sport.bazos.cz/inzerat/95864149 ... va-lod.php
Jen to jsou trupy, se kterýma už by 5hp mělo co dělat.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv říj 25, 2018 2:41 pm

Finn píše:Za hranicema by se něco vhodného určitě našlo v dobrém stavu a za babku. Např: https://www.boats24.com/sailboat/sailin ... ieler.html a to jsem hledání obětoval cca 10 minut. Prodáš tady stěžeň a ráhno a máš loď skoro zdarma.

Ta je ale bez stěžně a přívěsu.
Guwy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Guwy » čtv říj 25, 2018 3:32 pm

Mluvil jsem s panem ktery dela na zakazku drevene lode,kdysi prodaval tohle http://lode.hyperinzerce.cz/cluny/inzer ... i-nabidka/
Rikal ze ma 6 projektu,potom by mohl postavit lod pro me,do telefonu rikal ze pry podle slov jeho zakazniku je jediny v cr ktery vyrabi na zakazku drevene lode.Myslite ze jich opavdu vic neni?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv říj 25, 2018 4:58 pm

Pokud můžu poradit, do první lodi moc neinvestuj. Buďto prolez inzerci a najdi něco, o čem si myslíš, že ti bude vyhovovat, nebo si prolez pár plánů
( http://www.duckworksbbs.com/category-s/115.htm ) a postav do začátku něco opravdu jednoduchýho. Po první sezóně na vodě poznáš, jaká loď by ti vyhovovala nejlíp a taky přijdeš na to, že to co jsi chtěl původně, tak vlastně vůbec nevyhovuje tvým potřebám.
Jek se tu mnohokrát opakovalo: první loď pro nepřítele, druhá pro přítele a až ta třetí pro mě...
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » čtv říj 25, 2018 5:15 pm

Přesně tak, plně souhlasím s olinem, vlastní zkušenost.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv říj 25, 2018 5:18 pm

Finn píše:Přesně tak, plně souhlasím s olinem, vlastní zkušenost.

A ne jen naše!
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv říj 25, 2018 5:38 pm

To muzu potvrdit. :-)
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » čtv říj 25, 2018 6:32 pm

Olin má svatou pravdu ! Třeba já už vlastním 4 lodě, ale všechny jsou úplně nap*tel - a to je každá jiná... ale nekup to, když byly všechny "k rekonsturkci" za pár drobnejch. Po gumáku, finnovi, skládacím Delphinovi a 8m kajutovce jsem si potvrdil, že mne zajímá přééésně takový typ, o kterém se zde bavíme. I těch pár drobnejch vysčítáno už mi dělá právě tu vysněnou lod´, na kterou ted´nemám. A celá má flotila je pochopitelně neprodejná. Zkušenosti k nezaplacení.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv říj 25, 2018 8:08 pm

Guwy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Guwy » čtv říj 25, 2018 11:18 pm

Zajimave panove zajimave,to je pacijenství :D
Ja vedel ze to nebude jen tak !Za me katamaran s kajutouto :vse o cem se tu diskutuje+plusi+. vaha ,tvar trupu ,misto na lodi ,motor 5hp,vse ok.- minusy- prijde mi horsi na prevoz.
Ale proste klasika je klasika,ladnost,jednoduchost ,material pokud mozno co nejvic prirodni.
Dik vsem! kteri prispivaji,zacinam v tom mit trochu jasno
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » čtv říj 25, 2018 11:27 pm

To vieš že ti to vyhovoríme :D . Ten trup je na klzák, pri výtlačnej plavbe sa jeho prednosti stávajú záporom. Inak, ani zadarmo!
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pát říj 26, 2018 3:13 am

Ahoj Guwy,
ten katamarán je hezká věc, při pohledu z boku paráda, ALE musíš si uvědomit, že z praktického hlediska je nejvýhodnější mít nějakou stojnou výšku v centrální podélné ose lodi.
Katamarány ji mají řekněme v bočních plovácích a uprostřed je jenom plošina. Jasně, katamarány, co jezdí na moři mají uprostřed taneční sál, ale to nejsou pětimetrové lodičky.

Představa, že mám v pětimetrovém katamaránu na střední plošině nástavbu se stojnou výškou je fakt děsivá a budí dojem houseboatu.

Takže si přihřívám svoji trimaránovou polívčičku a dávám k úvaze koncepci se třemi trupy, střední centrální trup s rozumnou "stojnou" výškou kolem 120 cm a velkou otevírací luknou a na bočních plovácích lůžka s úložným prostorem pod nimi. To by se dalo vyřešit i jako nerozebíratelné s převozní šířkou do 250 cm. Motoráčku by ta šířka stačila, pro plachetnici je vhodnější větší šířka, ovšem už s výsuvnými plováky.

Myslím, že jsem někde něco podobného na netu viděl. Z hlediska využití vnitřního prostoru se to blíží pramici, která je asi na nástavbu nějaké malé kajutky nejvhodnější, přitom by to ale mělo úzké plováky s malým odporem a dobrou stabilitou. Kokpit by šel udělat se zvýšenou podlahou jako samovylévací kokpit. Vlastní kajutka by měla, na rozdíl od kokpitu, podlahu pod čarou ponoru, takže by loďka nebyla příliš vysoká a tudíž nebyla náchylná na boční vítr.

Já něco vzdáleně podobného mám a dá se v tom strávit vcelku pohodlně i několika týdenní cesta, včetně uložení nutných zásob. Plováky jako úložný prostor nevyužívám.

Je nutné si uvědomit nějaké minimální rozměry, aby byla malá loď alespoň trochu pohodlná. Dle mých zkušeností jsou tyto:
lůžko by mělo být alespoň 30 cm nad podlahou, aby si člověk na ně mohl pohodlně sednout, nad lůžkem by mělo být pro mne (178 cm výšky) tak alespoň 90 cm do stropu. Z toho vyplývá minimální výška v kajutce od podlahy 120-130 cm. Velká otevírací lukna umožní v zavřeném stavu vylézt ven, otevřená umožní se v kajutce postavit. Celý prostor nad luknou i kokpitem zakrývat při kotvení skládacím bimini se stojnou výškou. Uzavřené zakrytí loď významně zateplí i v nepříznivém počasí. Rovněž by to mohlo sloužit i jako boudička pro psy.

V kokpitu bys měl mít lavice na sezení ve výšce podobné židli, minimálně cca 40 cm, na nižších se nesedí pohodlně a bolí z toho nohy. Lavice se dají využít na uložení zásob a jako kuchyňka s vařičem. Toaleta na takto malé lodi je obtížně řešitelný problém a vyžaduje dost velkou kreativitu.

Šířka uličky v kokpitu by měla být alespoň 50 cm. Za jízdy je kormidelník na dešti, jednočlenná posádka v suchu kajutky.

Stále hovořím o konceptu minimální cca pětimetrové lodě pro turistiku. Větší lodě si mohou dovolit poněkud více prostoru.

Takže za mne, pro turistiku bych pro malou loď volil buď jednotrup, nebo pramici, nebo ten trimaran, katamarán ne.
Něco jiného je ale, pokud to chci využít na denní ježdění a vyblbnutí se na vodě s návratem k přespání někam do kempu.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát říj 26, 2018 12:13 pm

Zdravím Jardo, kamaráde ! Ano, Tvého super Finna trimarán znám, obdivoval jsem ho na Orlíku a mám od Tebe i plány. Absolvoval jsi s ním i mnoho inspirativních plaveb. A dokonce mám na zahradě mahagonového Finna jako základ... Můj důvod, proč NEJÍT DO PŘESTAVBY je:
1) Stará lod´na základ trupu už má něco za sebou. Materiály už dostaly zabrat. Olaminovaná překližka bývá odtrhaná od tkaniny (neopravitelně).
2) To co strávíš při opravách starého je násobně víc než začít z čisté vody.
3) Pokud mám mít správně těžiště, stabilitu, otáčivost, atd., tak to je hodně počítání, které neumím. Jen "pocitovka" že to má být takhle nestačí.
4) Tyto homo-domo výtvory bývají velmi nehezké !

A tak, ačkoli jsem hledač alternativ a excentrik, doporučuji ZAKOUPIT PLÁNY od architekta (např. ty Olinovy odkazy jsou za cca. 50 USD). Ty za mne spočítal architekt. Mám je s rozpisem materiálu, člověkohodin, přesnými plány dílů - a je to garantované a osvědčené ! A za cenu stejnou jako bude trup + materiál na nástavbu. A bez nervů k tomu.
Co Ty Guwy na to ?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát říj 26, 2018 2:40 pm

No když to vemu, tak za mě raději cat, než tri. Můj velkej sen je si postavit australskej Jarcat J5. Je to kompaktní lehoučkej cat s prostornou kajutou i kokpitem. Do toho však půjdu nejspíš, až děti odrostou a já budu mít víc času a financí.
Jinak tam je řešená kajuta tak, že se chodí v trupech a na prostředku je pouze lůžko. Plováky pod kokpitem se dají využít jako hundkóje pro děti, nebo jako úložák na zásoby, toaletu a podobně.
Málo kterej pětimetrovej monohul má takhle prostornou kajutu:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Trimaran má míň prostornej kokpit i kajutu, při větším odporu podponorové části, takže z toho důvodu u mne tri ne. Loď typu Old finn je moc hezká loď, ale není to, po čem bych toužil. Taky zabere podstatně víc času při spouštění na vodu a přípravě k plavbě.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pát říj 26, 2018 4:17 pm

Tak ten se mi libi. Ten napad s pochozimi plovaky neni spatny. Souhlasim.
Guwy
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Guwy » pát říj 26, 2018 6:51 pm

pane fotograf
Už jsem pochopil a nejen co se tyce lodi ,ze je lepsi postavit nouvou vec podle sve predstavy ,nez optavouvat starou.
Ale kdyz to prevedu ,postavil jsem novy domek z prirodnich materialu a opravil starou chalupu.Samozrejme pracnejsi byla ta chalupa,ale proste si to zaslouzila.
V zime budu lezet pod svym veterankem a to bude taky takovy prace a hodin ,ze by to jinej treba ani nedelal a nechel to sesrotovat.
Uvidim jakou lodku mi osud privane ,ale jak jsem uz psal na stavbu si netroufam z duvodu nulovych zkusenosti,tak to holt asi dopadne polevani zive vody nejake stare krasky,nebo to bude jen ta kajutka na akuratni trup.Treba tady
https://www.sbazar.cz/velosmh/detail/51 ... etnice-lod majitel z toho chtel delat sezeni do restaurace,ten predchozi pry rikal ,ze lod muze rovnou na vodu,zatim tedy alespon podle prvniho ohledani ,stav neznamy
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » pát říj 26, 2018 7:28 pm

Teda to je fofr - Guwy se zmíní o lodi na sbazaru a do půl hodiny je nabídka stažená z inzerce. Že by někdo odsud..? :) :) :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pát říj 26, 2018 8:02 pm

Jardasu, velmi dobre si popísal, aké minimálne rozmery by mali byť na malom motorovom člne, ev. plachetnici. Postavil som si dva malé kajutové motoráčiky, prvý s dĺžkou 14 stop, teda niečo málo nad 420 cm a druhý cca15 stop, 460 cm. Myslím že tých 15 stop je naozaj minimum a ako som už písal tak pol metra navyše by bolo fajn. Prečo? Píšeš že wc vyžaduje kreativitu, ja mám uličku v kokpite š 50 cm /ako popisuješ ty/ takže chem. wc sa mi tam zmestí, ale z praktických dôvodov chodíme, tak ako ostatní, na kýbel. Takže to trochu priblížim ;) , vyleziem v noci z mojej minikajutky o dĺžke 200 cm do kokpitu ktorý je dlhý 170 cm a je celý zaplachtovaný, tak ako to popisuješ, až nad šúpací kryt dvierok do kajuty. A teraz pozor, keď vystúpim, tak tam mám stojnú výšku 180 cm, takže vyleziem von a nie som v predklone, ako na drvivej väčšine malých lodí. To je obrovská výhoda a dosiahneš ju len v monohule. Skutočnú stojnú výšku, 180 cm, mám po dĺže 100 cm . Problémom je, keď z kokpitu leziem do kajuty rovno do lôžka, chcelo by to tam ešte 50 cm, aby som si mohol najskôr sadnúť a až potom pod deku. To by som doaiahol za cenu skrátenia kokpitu na 120 cm a to je málo, lebo potom by som sedel moc vzadu a ťažisko by bolo posunuté moc k motoru. Na zaplachtovaní mám odopínatelné boky a rolovaciu zadnú časť, cez deň dám tie boky dolu a cabrio slúži ako protislnečná strecha, takže ju nedávam dolu ani za jazdy a tá stojná výška je potom fajn.

Pan.fotograf, ty začneš hneď pesimisticky :( , opravovať starú loď :o . Prečo nerozmýšlaš o prestavbe starej lode? Myslíš že ak je niečo staré, musí to byť nutne zlé? Vieš kolko hodín stráviš než postavíš trup člnu? Samotná príprava, zháňanie materialu a samozrejme aj cena materialu, za tie prachy kúpiš v pohode staršiu a dobrú loď vhodnú na prestavbu, len nemôžeš pozerať po malom Českom trhu s ojetinama, ale treba ísť za hranice.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát říj 26, 2018 8:29 pm

Denis, jsem životní optimista, jakého abys pohledal ! Nezaleknu se ani velkých projektů. Asi jsi četl text jen narychlo, ale uváděl jsem své důvody proč starý ne. Mír v duši, chlape !
Samozřejmě veterán si rekonstrukci zaslouží, ale ten nebudu kazit nástavbou... nicméně platí, že kajutou posuneš těžiště a že jí stavíš někam, kam nepatří.
Proto ten můj argument o lodním architektovi. Ale respektuji, že "každému pánovi podle jeho chuti" a ať si bastlí co má rád.
Jinak: stavba trupu je to nejrychlejší z celé lodi. A materiál je pár překližek, latí, vrutů a laminátu s textilem...nestavíme Queen Mary II

Zpět na