Rychlostní limity pro soupravy
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Rychlostní limity pro soupravy
Zkouším založit nové téma, potože jsem nenašel tuto problematiku v jiných vláknech. Snad administrátoři akceptují.
Jsem léta přesvědčen, že v Česku není limit pro soupravu osobního auta s přívěsem a platí, že nesmím překročit konstrukční limit přívěsu. (Přesněji kteréhokoliv vozidla soupravy, ale auta mají limity vyšší).
Na letošním veletrhu Caravan v Brně mne jeden karavanista přesvědčoval, že pro soupravu osobní auto + přívěs je limit 80 km/h, a to i na dálnici.
Ani z textu po novele od 13.1.2013 odkazované ve vlákně týkajícím se změn na Slovensku, jsem k tomuto výkladu nedošel. Jsem stále přesvědčen, že limit 80 km/h platí pouze nad 3,5 tuny.
Prosím o názory na toto téma. Děkuji.
Pokud toto téma někde je diskutováno, omlouvám se za nové vlákno a prosím o odkaz.
Jarda
Jsem léta přesvědčen, že v Česku není limit pro soupravu osobního auta s přívěsem a platí, že nesmím překročit konstrukční limit přívěsu. (Přesněji kteréhokoliv vozidla soupravy, ale auta mají limity vyšší).
Na letošním veletrhu Caravan v Brně mne jeden karavanista přesvědčoval, že pro soupravu osobní auto + přívěs je limit 80 km/h, a to i na dálnici.
Ani z textu po novele od 13.1.2013 odkazované ve vlákně týkajícím se změn na Slovensku, jsem k tomuto výkladu nedošel. Jsem stále přesvědčen, že limit 80 km/h platí pouze nad 3,5 tuny.
Prosím o názory na toto téma. Děkuji.
Pokud toto téma někde je diskutováno, omlouvám se za nové vlákno a prosím o odkaz.
Jarda
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
Objevuje se stále více přívěsných vozíků s cedulí 130. Otázka je do jaké celkové hmotnosti přívěsu to budou povolovat. Osobně si myslím, že těch 750kg je
při 130 reálně max. hmotnost, s kterou se dá ještě bezpečně jet po dálnici a to ještě s těžším autem. Dobře si pamatuji jak každé prázdniny byli poházeny
okolo dálnice auta s vleky z DDR. U nás budou s cedulí 130 jezdit 150 a víc a dopadne to stejně. Málokdo má snahu jezdit podle předpisů.
při 130 reálně max. hmotnost, s kterou se dá ještě bezpečně jet po dálnici a to ještě s těžším autem. Dobře si pamatuji jak každé prázdniny byli poházeny
okolo dálnice auta s vleky z DDR. U nás budou s cedulí 130 jezdit 150 a víc a dopadne to stejně. Málokdo má snahu jezdit podle předpisů.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Rychlost soupravy je limitována maximální povolenou rychlostí zapsanou v TP vozidla přičemž platí, že u soupravy nesmíš překročit tuto rychlost u žádného z vozidel soupravy, pokud má vlek v TP 130, smíš max. 130, pokud má vlek v TP 70, můžeš max. 70. Tažná vozidla většinou mají v TP zapsáno více, takže se to bere podle vleku.
No a pak jsou omezení dané typem silnice a značkami omezujícími rychlost, kde nesmíš maximálně povolenou rychlost překročit.
Není v tom žádná věda
Pak samozřejmě musíš přizpůsobit rychlost povětrnostním vlivům, dopravně technickému stavu vozovky atd. Aby mi tu zas někdo nepsal, že je nebezpečné jet s vlekem 90km/hod v serpentinách atd, jak už tu bylo psáno v jiném vlákně.
Bezpečnost je jiná věc, než maximální povolená rychlost! Tak pozor na to.
No a pak jsou omezení dané typem silnice a značkami omezujícími rychlost, kde nesmíš maximálně povolenou rychlost překročit.
Není v tom žádná věda
Pak samozřejmě musíš přizpůsobit rychlost povětrnostním vlivům, dopravně technickému stavu vozovky atd. Aby mi tu zas někdo nepsal, že je nebezpečné jet s vlekem 90km/hod v serpentinách atd, jak už tu bylo psáno v jiném vlákně.
Bezpečnost je jiná věc, než maximální povolená rychlost! Tak pozor na to.
- Svobodak
- aktívní jachtař
- Reputace: 46
- Kontaktovat uživatele:
zakon o podminkach provozu na pozemnich komunikacich c.56/2001 Sb. hovori celkem jasnou reci. Kez by kazdy zakon byl tak jednoznacny
Pavel
1.) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.
2.) Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.
3.) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km.h-1; na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 km.h-1. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše 80 km.h-1.
4.) V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h-1, a jde-li o dálnici nebo silnici pro motorová vozidla, nejvýše 80 km.h-1.
5.) Řidič nesmí překročit nejvyšší povolenou rychlost vozidla a jde-li o jízdní soupravu, nejvyšší povolenou rychlost žádného z vozidel soupravy.
6.) Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavců 3 a 4 snížit.
7.) Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavce 4 zvýšit, maximálně však o 30 km.h-1.
8.) Při použití sněhových řetězů na vozidle smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h-1.
9.) Ustanovení odstavců 3, 4 a 8 neplatí pro řidiče zpravodajských služeb15) a stanovených útvarů policie a stanovených útvarů celních orgánů, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem,16) je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost silničního provozu na pozemních komunikacích. Útvary policie stanoví ministr vnitra. Útvary celních orgánů stanoví ministr financí.

Pavel
1.) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.
2.) Řidič nesmí
a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,
b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.
3.) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km.h-1; na dálnici a silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 130 km.h-1. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše 80 km.h-1.
4.) V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h-1, a jde-li o dálnici nebo silnici pro motorová vozidla, nejvýše 80 km.h-1.
5.) Řidič nesmí překročit nejvyšší povolenou rychlost vozidla a jde-li o jízdní soupravu, nejvyšší povolenou rychlost žádného z vozidel soupravy.
6.) Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavců 3 a 4 snížit.
7.) Místní úpravou provozu na pozemních komunikacích podle § 61 odst. 2 lze nejvyšší dovolenou rychlost podle odstavce 4 zvýšit, maximálně však o 30 km.h-1.
8.) Při použití sněhových řetězů na vozidle smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h-1.
9.) Ustanovení odstavců 3, 4 a 8 neplatí pro řidiče zpravodajských služeb15) a stanovených útvarů policie a stanovených útvarů celních orgánů, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem,16) je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost silničního provozu na pozemních komunikacích. Útvary policie stanoví ministr vnitra. Útvary celních orgánů stanoví ministr financí.
- VasekMolik
- nováček na fóru
- Reputace: 2
Re: Rychlostní limity pro soupravy
Ahoj. Čerstvá zkušenost z výpravy do Švýcarska v červnu 2019. Měl jsem zapřažený nebržděný přívěs s max. hm. 750kg a max konstrukční rychlostí 130km. Od švýcarské policie jsem se dozvěděl, že mají odlišnou legislativní úpravu. Max rychlost soupravy os. auto + vozík na dálnici je 80km/hod, naštěstí jsem jel jen kolem 100ky. A pozor: i vozík musí mít nalepenou samostatnou dálniční známku! Pokuta za oba přestupky 8000 Kč.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jasně, každý stát má svoji úpravu, třeba v německu smíš se soupravou OA + prívěs max. 80km/h, pokud nemáš výjimku tempo100 - což není zas tak jednoduché vyřídit. A na Švýcarsko bych řekl že jsi s pokutou ještě vyvázl celkem dobře.
- Jarda885
- zkušený harcovník
Máš nějaké info, jak vyřídit výjimku tempo100?
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Ja slysel ze se musi udelat v nemecku tuv
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Jde to i u nás - přes Dekru, jsou tam nějaké podmínky, pneu vleku nesmí být starší 6ti let, musí odpovídat poměry hmotnosti tažného vozidla a přívěsu. Víc v odkazu - rozkliknout tempo 100 pro přípojná vozidla. https://dekra.cz/stk-sme-sluzby-pro-mot ... tempo-100/
- Jarda885
- zkušený harcovník
Díky za info.
- Lemon
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Charlie píše:Tak jasně, každý stát má svoji úpravu, třeba v německu smíš se soupravou OA + prívěs max. 80km/h, pokud nemáš výjimku tempo100 - což není zas tak jednoduché vyřídit. A na Švýcarsko bych řekl že jsi s pokutou ještě vyvázl celkem dobře.
To mě pěkně irituje. Máme tu EU, člověk by čekal, že už by to mohlo být harmonizované a ono je před jízdou napříč EU třeba nastudovat spousty zákonů.
Nakopat ty EU zákonodárce do řiti...
mimochodem v Česku je to jak je uvedeno výše:
http://www.agados.cz/poradna/max-konstr ... st-privesu
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Buďme rádi, že v ČR s vlekem můžem i těch 130km/h . Já mám 3500kg lodní vlek a mám ho typovaný na 120 a jsem rád, že když se vracím prázdný, tak se nemusím tahnout 80tkou.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Pro vozidla nad 3.5 tuny je limit 80 km/h. Platí to i pro soupravy vozidel s celkovou hmotností nad 3.5 tuny, např. osobní auto s přívěsem pro přepravu lodí, koní, nebo přepravník pro auta nebo nějaký větší karavan. Není rozhodující, že přívěs má povolenou a vzadu vylepenou konstrukční rychlost 130 km/h. Pokud souprava překračuje 3.5 tuny, platí pro ni maximální rychlost 80 km/h.
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Lemone, jestli to nebude tím, že Švýcarsko není v EU.
jen tak pro zajímavost, dnes jsem omylem otevřel návod na Škoda Octavia a tam se píše, že maximální hmtnost soupravy v TP platí pouze do nadmořské výšky 1000m a potom s každým dalším 1000 klaesá o 10%
tzn. pokud mám auto 1500kg + vlek 1000kg a v TP max. hmotnost soupravy 2500kg tak nemůžu přes Brenner
tzn. pokud mám auto 1500kg + vlek 1000kg a v TP max. hmotnost soupravy 2500kg tak nemůžu přes Brenner

- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
geronimo píše:Pro vozidla nad 3.5 tuny je limit 80 km/h. Platí to i pro soupravy vozidel s celkovou hmotností nad 3.5 tuny, např. osobní auto s přívěsem pro přepravu lodí, koní, nebo přepravník pro auta nebo nějaký větší karavan. Není rozhodující, že přívěs má povolenou a vzadu vylepenou konstrukční rychlost 130 km/h. Pokud souprava překračuje 3.5 tuny, platí pro ni maximální rychlost 80 km/h.
geronimo, pro vozidla nad 3,5t to tak platí, ale pro soupravy kde je tažné vozidlo do 3,5t tohle v ČR neplatí.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, mám karavan 1500 kg papírových, tahám to Captivou a myslím, že rychlost kolem 90 km/h je optimální. Trochu se jízdní vlastnosti zlepšily montáží stabilizátoru. A zde je něco o rychlostích limitech v Evropě.
Jirka
Jirka
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Jirka_TEC_Tce píše:Ahoj, mám karavan 1500 kg papírových, tahám to Captivou a myslím, že rychlost kolem 90 km/h je optimální. Trochu se jízdní vlastnosti zlepšily montáží stabilizátoru. A zde je něco o rychlostích limitech v Evropě.
Jirka
Dobrý den, jestli dobře rozumím článku s odkazu, cituji: "Je dobré si uvědomit, že není podstatné, jakou maximální rychlost máte psanou v technickém průkazu, ale jaká rychlost je povolená v té které zemi" Pokud mám u karavanu konstrukční rychlost 80, mohu jet v Rakousku 100? Díky za reakci.
- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
Konstrukční rychlost se nesmí překročit. 

- Jarda885
- zkušený harcovník
Charlie píše:geronimo píše:Pro vozidla nad 3.5 tuny je limit 80 km/h. Platí to i pro soupravy vozidel s celkovou hmotností nad 3.5 tuny, např. osobní auto s přívěsem pro přepravu lodí, koní, nebo přepravník pro auta nebo nějaký větší karavan. Není rozhodující, že přívěs má povolenou a vzadu vylepenou konstrukční rychlost 130 km/h. Pokud souprava překračuje 3.5 tuny, platí pro ni maximální rychlost 80 km/h.
geronimo, pro vozidla nad 3,5t to tak platí, ale pro soupravy kde je tažné vozidlo do 3,5t tohle v ČR neplatí.
K uvedenému rozporu mezi názorem geronima a Charlieho.
Minulý víkend jsem o tom mluvil se dvěma kamarády převážejícími lodě. Oba potvrdili názor Charlieho. Tzn. s autem 2,4 t + vlekem 1,2 t mohu jet maximální konstrukční rychlostí vleku (je většinou menší než auta).
Dokážete někdo vylustrovat nějaký odkaz na právní předpis nebo oficiální výklad policie nebo ministerstva?
Tady je odkaz na dopravní předpisy. Klikneš na stát který tě zajímá a potom na dopravní předpisy.
https://www.uamk.cz/informace/mezinarod ... -informace
https://www.uamk.cz/informace/mezinarod ... -informace
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Má někdo soupravu s celkovou hmotností přes 3,5 t se kterou se reálně, pohodlně a bezpečně dá jet 130? Podotýkám, že se bavíme o lodích. Vozík z OBI vlající za F150kou nepočítám 
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro