Klub přátel a majitelů člunů BUSH

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

MIREK470
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: Klub přátel a majitelů člunů BUSH

Příspěvekod MIREK470 » úte dub 10, 2018 10:19 am

Ahoj všem.

S těžkým srdcem musím oznámit, že náš Ferda je na prodej.

Důvodem jsou naši kamarádi, kteří z gumáčků přesedlali na RIB a my jsme teď již při výletech s nimi tzv. přizdisráči a pořád na nás čekají :-).

Proto i my jsme museli přezbrojit na RIB.

Prodám nafukovací motorový člun BUSH F470 s motorem HONDA BF20. Člun je v provozu Květen 2013 a motor Květen 2016 najeto 50 motohodin. Člun je běžně používaný, má jméno FERDA (práce všeho druhu-záchranář(zachránili jsme už tři lodě), rybář jak v CZ řeky tak Norsko a výletní loď pro naši rodinu a naše kamarády( jde do skluzu 4 dospělí 4 děti cca 600 kilo) Ferda byl provozován Labe, Vltava, Norsko, Chorvatsko Dunaj – trojmezí Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko byli jsme s ním u osidlování Liberlandu, nikdy nás nikde nenechal, zvládá i 5 metrové vlny lépe jak člun s lamin. kýlem. Nikdy nebyl Lepený, za celou svou dobu u nás složen asi jen 2x jinak pořád nafouknutý na podstavci a přikryt plachtou, nikde do něj neteče, nikde neutíká je to opravdu spolehlivý pomocník a kamarád. Důvodem prodeje jsou kamarádi kteří mají větší a silnější lodě takže i my musíme přezbrojit. Ferdu prodáváme včetně koleček(předních s rukojetí a zadních) krycí plachtou s držákem, stanem na člun s možností zatemnění při přenocování v lodi-možno předělání jen na biminy, stojan na motor, dřevěný podstavec pro uskladnění nafouknutého člunu a další potřebné doplňky pro pohodový provoz a krásné zážitky. cena NOVÉHO KOMPLETU 189.000,- Kč prodejní cena k jednání 139.000,- Kč
Přílohy
ferda4.jpg
ferda 5.jpeg
ferda6.jpg
ferda7.jpg
ferda8.jpg
ferda8.jpg (34.96 KiB) Zobrazeno 11500 x
ferda10.jpg
ferda11.jpg
ferda14.jpg
ferda20.jpg
ferda16.jpg
ferda8.jpg7.jpg9.jpg
Bodlinac
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Bodlinac » pon dub 29, 2019 2:10 pm

Ahoj, můžu se vás zeptat na jaký tlak foukáte válce a na jaký kýl? Mám CRAB 400 a Tohatsu 30 Hp. Je to naprostá pecka, ale v podlaze to dělá divné zvuky a trochu se to kroutí. Tak nevím jestli mám špatně nafoukáno (neměřím to) a nebo jestli je to normální. Zvažuji si teď koupit kompresor, tak abych věděl kolik tam mám narvat. Nikde jsem to totiž nenašel. Díky moc za rady.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon dub 29, 2019 9:42 pm

Kup si tlakomer skorej než si ten čln zničíš. Od oka ho nenafúkaš tak ako máš ani náhodou. Tlaky vo válcoch a v kýle si už nepametám, ale v dokladoch od člna to musíš mať na 100%. Alebo niekto odpovie. Riešilo sa to tu pomerne často.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pon dub 29, 2019 10:39 pm

no kazdy cln sa fuka trochu inac, ci skor kazdy vyrobca odporuca nieco ine, vseobecne ale plati, ze valce fukas cca 0,25bar a kyl 0,3bar. Vacsina modernych znaciek ma aj pretlakove ventily, co znamena ze ak cln prefukas, ventil si jednoducho odfukne. Alebo uplne z inej strany, ak mas obycajnu noznu pumpu tak mozes fukat max co to da lebo viac ako 0,25-0,3 ta pumpa neda. Ked ale cln takto nafukas, tak treba pocitat s teplom a slnkom v zmysle ze sa ti ten vzduch bude zvysujucou teplotou pocas dna zvacsovat a s tym aj tlak. O kyl sa naopak starat nemusis ten skor treba sem tam dofuknut kedze voda a chlad ten tlak vzduchu v kyle vzdy zmensi :-)
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » úte dub 30, 2019 9:33 am

Manuál k Bushi zde. Válce foukat na 0,25, kýl 0,35. Tlakoměr stojí 300 Kč.
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » úte kvě 14, 2019 5:11 pm

Bushaři, jak se vám dává do člunu podlaha? Včera jsem prvně montoval podlahu do nového F470 a málem jsem u toho vypustil duši, dělal jsem to podle návodu, tzn. složil jsem podlážky do roviny a 3 a 4 do takové "stříšky", na kterou jsem pak musel šlápnout, resp. ani tlak mých 125 kg sám o sobě nepomohl, musel jsem na tom trochu zaskákat, aby to do sebe zapadlo. A když jsem z člunu vylezl, tak se to zase samo zvedlo. Šlo to tak hrozně ztuha, že jsem se normálně začal bát, jestli ty podlážky omylem neudělali větší a že si člun roztrhnu. Instalace těch bočních výztuh byla ještě horší, ale jsou tam. Pak jsem nafoukl kýl dokonce o něco méně, než je předepsaný tlak, a podlážka 2 mi připadá trochu vypouklá. Nacpat podlážky do mé staré 380 taky nebyla žádná legrace, ale proti Bushi to byla hračka.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » úte kvě 14, 2019 6:02 pm

Ono to není jednoduché ani u mého Bushe 3,3 m. Ale naučil jsem se ho skládat v teple. Pokud to rozbalíš na sluníčku a chvíli do toho necháš pražit, je to o mnoho jednodušší. Pamatuju si, jak jsem to skládal v kočárkárně, kde bylo cca 15 stupňů Celsia a nedal jsem to. Přesně stejný problém, nedala se zašlápnout podlaha. No a pak venku na slunci úplně s přehledem. Je ale fakt, že místy se neadalo na gumu sáhnout, jak byla rozpálená od slunce.....
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » stř kvě 15, 2019 12:39 pm

Jo, ta teplota mě taky napadla, ono včera právě bylo asi těch 15 stupňů. To trochu nahlodává mou představu nechávat člun přes zimu nafouknutý a s podlážkami pod střechou garáže, kde se samozřejmě netopí, nerad bych, aby ho to pnutí podlážek nějak při nízkých teplotách poškodilo.
david2015
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod david2015 » čtv čer 20, 2019 10:56 am

Bush Crab 400 máte někdo zkušenosti s následujícími kolečky?

https://www.vidaxl.cz/e/8718475922216/l ... gKilPD_BwE
PetrS_HK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrS_HK » úte zář 03, 2019 4:33 pm

Ahoj,
dovolím si nabídnout své postřehy na sklonku další sezóny s BUSH F420 + Honda BF20.

Skládaní podlahy u nového člunu BUSH je práce pro vraha. Určitě má smysl to dělat v teple a nespěchat. Materiál je v teple poddajnější a také potřebuje čas, než povolí. Na druhou stranu bych se nebál člun nechat nafouknutý klidně celé roky. Materiál po několika měsících trochu povolil, ale ne tolik, aby to bylo na škodu.

Co se týče foukání, tak bych doporučil se držet návodu a foukat 250 a 350 mbar.
Když foukáš na víc, tak je ten člun sice tužší a pocitově poslušnější i ve vyšší rychlosti, ale prostě mechanicky trpí člun, motor i posádka. Když tě pak nabere vlna, tak je to opravdu slušná rána.

Po čase jsem vzdal snahu lámat rychlostní rekordy a smířil se s omezením na cca 30 km/h.
Při této rychlosti je člun (F420) perfektně poslušný. Komfortní rychlost (pro posádku i motor) je kolem 20 km/h.

Při našich skupinových výpravách jsem několikrát zápasil s přechodem do skluzu. Někdy to byl problém už ve čtyřech lidech. Dalo se to sice řešit pohybem posádky vpřed a pak vzad. Ale motor v takových chvílích dosahoval jen 4500 rpm a v přechodovém režimu ho nebylo možno ho roztočit více. Zkusmo jsem koupil pomalejší vrtuli (stoupání 8 namísto továrních 10). Je po problémech. Honda BF20 od té doby řeže vodu na povel a do skluzu přechází hezky za plynem (ne tělocvikem na palubě).

Ahoj,
Petr
karabinka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod karabinka » úte zář 03, 2019 7:36 pm

ahoj.muzes hodit odkaz na obchod kde jsi koupil tu 8ckovou vrtuli.diky
Petrgar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petrgar » stř zář 04, 2019 8:44 am

Čím myjete, popřípadě konzervujete lodě Bush? V návodu píšou pouze mýdlovou vodu.
PetrS_HK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrS_HK » pát zář 06, 2019 2:21 pm

karabinka píše:ahoj.muzes hodit odkaz na obchod kde jsi koupil tu 8ckovou vrtuli.diky

V boat007 hledej polozku "Propeller - Honda 8 - 20 hp a Yamaha 9,9 - 20 hp".

Do poznamky objednavky napises: Propeler prosím následujících parametrů: 4 list, průměr 9,25 inch, stoupání 8 inch. Je to pro Honda BF20.

Docela dlouho jsem cekal (1-2mesice), ale dobre jsem udelal.
Se zakladni vrtuli se motor docela trapil. Po vymene za tu pomalejsi je to jako pocitove jako kdyz se zbavis dvou clenu posadky.

K tomu stoupani 8 jsem dosel relativne slozitym vypoctem po mereni trendu stoupani otacek za ruznych podminek. Muj cil byl dostat lod do skluzu spolehlive ve 4 lidech bez jejich pohybu. To se povedlo. Jeste nebyla prilezitost zkusit, jak se to bude chovat v 6ti lidech ale odhadem by to ted melo s trochou toho telocviku jit.
PetrS_HK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod PetrS_HK » pát zář 06, 2019 2:25 pm

Petrgar píše:Čím myjete, popřípadě konzervujete lodě Bush? V návodu píšou pouze mýdlovou vodu.

Používám JARovou teplou vodu a houbu. Než to zaschne, tak to vezmu z větší vzdálenosti wapkou, nebo jen hadicí.
Na konzervaci (než jde na zimu do garáže) tak ho velmi zlehka vezmu silikonovým olejem a suchým hadrem rozleštím.

Na rovinu, letos jsem ho ani neopláchnul, takže to možná půjde hůř.

Ahoj Petr
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » stř úno 05, 2020 12:17 am

MIREK470: Ten stan jsi koupil taky u Boat007? Můžu se zeptat, co stál a jak jsi s ním byl spokojený? Nepřekážela ti ta zadní "stojna"? Protože ta je přesně v místě, kde na člunu sedím. Díky.
Maros1
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 3

Příspěvekod Maros1 » pon lis 16, 2020 11:09 pm

Nazdar chlapi, ktorý čln od Bush-e by ste mi odporučili k Honde BF 20 HP, čln chcem čo najmenší ideálne čím viac pod 4m. Vďaka za radu.

Zpět na