Alternativní materiály

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Re: Alternativní materiály

Příspěvekod olin » pát črc 12, 2019 9:24 pm

Ty kotvy jsou samozřejmě tak na rybářskou pramičku. Jsou dělaný na Ohře, kde to je olej a ne do Děčína. Na pískovně, nebo na možná i na portě by se ale taky daly na nějakou pramičku použít. Na tu tvojí plachetničku už by to ale bylo nepoužitelný, to mi je jasný.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » čtv zář 12, 2019 9:39 am

Tak trochu prispejem do mlyna.

vytvoriť drez v našich pidi plavidlách nie je vždy jednoduché, nehovoriac o tom že drezy Domestic a pod majú dosť ľudovú cenu, krásne ale trošku drahé pokiaľ nevlastníte 12m loď.

Takže trocha invencie a ako drez sa dajú použiť rôzne nerezové misky a varné nádoby do kuchyne. Tam si človek vyberie z nepreberného množstva.

Prerábka na mojej kajutovke, nakoľko pôvodný laminátový drez mal vypadané vnútorné rohy, a bol celý dopraskaný.
Spravila to nerezová varná nádoba.

Obrázek

Nakoľko rozmer nekorešpondoval a bude nutné prekryť pôvodný rozmer drezu, tak sa docela vhodne dala využiť krájacia doska z IKEA. trochu sa upraví a môže sa priskrutkovať na miesto. (akurát sa rozhodujem, či ju namorím na mahagon ako sú ostatné drevené časti lode alebo nechám v svetlej prírodnej farbe bambusu)

Obrázek

A.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » pát zář 13, 2019 1:43 pm

Bezva tip, gastronádoby jsou nerez a vypadají pěkně, v ceně zhruba třetinové oproti dřezu. Já to na chatě vyřešil ještě alternativněji. Plastovým umyvadlem za cca. 35 Kč z Tesca. Nádobí v něm také umyji a na lod´bych ho bral také, vařit tam. Dokonce ho mám slepené opět alternativně univerzální stříbrnou páskou
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát zář 13, 2019 1:57 pm

Koupil jsem vyřazenou PVC autoplachtu (střechu na náves) i s lamelami. Část z 11m x 2,5m použiji na přikrytí dřeva, část na střechu na zahradní altán. A část bych chtěl jako persenik na Pampelišku PDR. Jak mám ale spojovat / prošívat v domácích podmínkách ? Také bych chtěl zabudovat ty kovová oka do rohů na přivázání, nevíte, kde se to kupuje a jak se "zataví" ?
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát zář 13, 2019 2:31 pm

Autoplachta jde svařit žehličkou přes pečící papír a oka se koupěj na webu. Pokud stačí malej průměr oka tak se daj koupit v hobby marketu.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » úte lis 12, 2019 5:07 pm

Trochu oživím vlákno:
Jaká je alternativa laminování ? Prosím, nevztekejte se hned - vysvětlím. Proti laminování mám x-argumentů - strasně mi smrdí, textilie píchá vlákny a na kůži svědí, zapatlá se všechno okolí, nemám to kde dělat, nechci si zničit zahradu... Ptám se tedy na povrchovou voděodolnou úpravu překližky. Za předpokladu, že nebude celou sezónu na vodě. Přivezu plováky katamaránu, sestavím, o víkendu si užiju legrace a zábavy a zase v dodávce domů ! Několik vrstev epoxy laku ? Fasádní barva ? Autolak ve spreji ?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř lis 13, 2019 8:02 am

Záleží jak má vypadat finální povrch co se ti bude líbit.

Já bych volil 2 složkový polyuretanový lak. 4 vrstvy min.
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Lubos01 » stř lis 13, 2019 6:00 pm

V historické československé literatuře (Z. Oppl a spol.) se jako náhrada laminování doporučuje nátěr hustou fermežovou barvou (ale kde ji vzít v dnešní době???), potažení bavlněným plátnem či gázou a následné zažehlení.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř lis 13, 2019 6:28 pm

Bezva tipy. Asi zkusím zkombinovat oba - Liborův i Lubošův. Dvousložku PUR asi lak na podlahy + zamokra do toho vnutit vmáčknout pruhy z prostěradla alespoň na hrany. Zbytek desek vystačím jen se 4 vrstvami barvy.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř lis 13, 2019 8:52 pm

dva krát náter laminovacím epoxidom a potom 2 x náter akoukolvek farbou, okrem vodou rieditelných, ako UV ochrana
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » čtv lis 14, 2019 6:00 pm

Na chatě jsem teď likvidoval staré plováky. Jako správný šetřílek jsem je chtěl spálit a tak jsem na vzorku strhnul nalaminovanou vrstvu (cca 2x 150 až 200 g/m2 laminováno epoxidem) a šlo to z vodotěsné překližky strhnout až nehezky snadno. To pálení jsem po prvním pokusu rychle vzdal a vše odvezl do sběrného dvora.

Takže, pokud by loď nebyla na vodě trvale, klidně bych se přiklonil k impregnaci překližky podle návodu Denise.

Co se týká "laminace" plátnem a fermežovou barvou, za mlada jsme na dřevácích potažených plátnem jezdili turistiku, například celou Vltavu z Lenory do Týna nad Vltavou a fungovalo to bez problémů.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv lis 14, 2019 8:59 pm

Jardasu píše:Na chatě jsem teď likvidoval staré plováky. Jako správný šetřílek jsem je chtěl spálit a tak jsem na vzorku strhnul nalaminovanou vrstvu (cca 2x 150 až 200 g/m2 laminováno epoxidem) a šlo to z vodotěsné překližky strhnout až nehezky snadno. To pálení jsem po prvním pokusu rychle vzdal a vše odvezl do sběrného dvora.

Takže, pokud by loď nebyla na vodě trvale, klidně bych se přiklonil k impregnaci překližky podle návodu Denise.

Co se týká "laminace" plátnem a fermežovou barvou, za mlada jsme na dřevácích potažených plátnem jezdili turistiku, například celou Vltavu z Lenory do Týna nad Vltavou a fungovalo to bez problémů.

Ja ťa len doplním, že na tenučkých rebrách z jasanových líšt bola medenými klinčekmi /hřebíčkama/ nabitá drevená smreková dyha a tá bola napatlaná fermežovou farbou a hustým plátnom zvaným angín. Pravdivé ač k nevíře.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » úte lis 26, 2019 2:31 pm

Denis píše:dva krát náter laminovacím epoxidom a potom 2 x náter akoukolvek farbou, okrem vodou rieditelných, ako UV ochrana

Děkuji za dobrou odpověď na moje potřeby = nelaminovat. Zkusím ještě zpřesnit otázku: bude rozdíl (k lepšímu), pokud nepoužiji obalovou překližku, ale naopak palubky ? Přeci jenom, překližka je lepená a snadno začne nabobtnávat na krajích řezu. Zbyly mi ještě z přestavby obytňáku palubky pero/drážka. Jsou to ty nejtenčí 12mm a udělal bych z nich obšívku na jasanová žebra (mám z jiné lodi). Tzn. žebra uvnitř, vruty přišroubované palubky pero/drážka a ty 4 vrstvy nátěru ?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv lis 28, 2019 11:00 pm

A ako to utesníš?
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát lis 29, 2019 10:24 am

To jsem po pravdě nepromýšlel. Resp. jsem myslel, že to pero/drážka bude vpohodě a pak ty 4 vrstvy barev ? Prostě vždycky vzít palubku, přišroubovat na žebro, trochu silou jí přemluvit a ohnout k dalšímu žebru a zas přivrutovat. Jenže když koukám na postupy staveb dřevěných obšívek, tak jak má ta loďka kapkovitý tvar, tak žádné prkno nemá stejný tvar ! Dělají si značku nabarvenou šňůrou, jak to vyřezat = pero/drážka mi budou k ničemu...
Spáry vytmelit autotmelem ? Vylít "asfaltem" na hydroizolaci základů domů ? Myslím, že někde tady ve foru je postup stavby dřevěné pramice, že to načtu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob lis 30, 2019 11:09 pm

Mohol by si tú kostru napríklad potiahnuť hliníkovým plechom, jednotlivé kusy aby netiekli k sebe lepiť Sika tmelom. To by si ani nemusel natierať.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » stř pro 11, 2019 5:56 pm

Výborná alternativa laminování je cca. 50 let stará a už se o ní psalo ve vlákně dole: žebra jasan potáhnout novinovým papírem, nebo toaleťákem a pak napustit klihem + fermežové nebo olejové barvy !!! :shock: Staří chlapi, klobouk dolů.

Za největší úlet považuji Rusáka, co si vyrobil kajak z větví z lesa svázaných provázkem a smršťovací folie !

viewtopic.php?f=50&t=2434
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát led 24, 2020 3:40 pm

A dnes tu máme opět extra porcičku zajímavé alternativy laminovací tkaniny ! Lod´vyrobená z FLEECOVÉ DEKY !!! :lol: :D :shock:
Tedy žebra jsou z poystyrenu a nalaminovaná (je potřeba použít bílé lepidlo typu Herkules nebo tapetové k separaci, jinak se polystyren rozleptá). Celý tento krok můžeme přeskočit výrobou žeber dřevěných např. z latí, nebo překližky. A pak už jen potáhnout dekou, nasponkovat a natřít 2 vrstvami PES. Tvrdé jak šutr, lehké a rovnou už je loďka nabarvená - ušetříme za natírání.

https://www.youtube.com/watch?v=-ngcldsRqxY
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pát led 24, 2020 5:27 pm

Herkules ale není zrovna voděodolné lepidlo. Pokud si dobře vzpomínám, tak se dokonce vodou ředí...
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát led 24, 2020 6:56 pm

To můžeš rovnou lepit cukrovou vodou.
Do lodě lepidlo s odolností proti vodě aspoň D3, lépe D4.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pát led 24, 2020 9:26 pm

Samozřejmě že to lepidlo je použito POD tkaninu, na polyš - právě proto, aby se to při laminaci nerozleptalo. Jen to je povrchová úprava jako separátor. Já to obejdu použitím dřevěných žeber, co mám z jiné lodě. Spíš mně rozesmálo, když někomu vysvětlíš, že máš lod´postavenou z flísové deky :D :lol:
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát led 24, 2020 9:52 pm

pan.fotograf píše:Samozřejmě že to lepidlo je použito POD tkaninu, na polyš - právě proto, aby se to při laminaci nerozleptalo. Jen to je povrchová úprava jako separátor. Já to obejdu použitím dřevěných žeber, co mám z jiné lodě. Spíš mně rozesmálo, když někomu vysvětlíš, že máš lod´postavenou z flísové deky :D :lol:

Přesně vím, co máš mysli. Doufám že jen žvaníš že něco uděláš a ve skutečnosti jako vždy neuděláš nic. Vážně by to byla škoda takhle kurvit toho delfína. Nechceš mi ho raději přenechat? Fakt je škoda aby jsi ho zničil.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pan.fotograf » pon led 27, 2020 1:44 pm

A další extra chuťovka pro alternativce: svařená kovová e-lka na žebra, obšívka ROZŘEZANÉ PLASTOVÉ SUDY ! :D Vietnamčík si vyrobil "překližkové" desky z prasklých plastových sudů rozbruskou uříznutím víka a dna a rozrolováním. Pak navrutuje samořeznými s velkými podložkami a spáry přemázne Sika. Opět bez laminování a opět bez nátěru barvou - pramice je krásně modrá...
Že bych konečně použil ty sudy, co jsem dostal zadrmo při opravě mola ? :lol: 8)
https://www.youtube.com/watch?v=4ZOFHTQZHPM
Lubos01
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Lubos01 » pon led 27, 2020 6:27 pm

No taky řešení, ale na to, že na nějakém dalším videu na té lodi používá dokonce dva motory najednou, mi to připadne takové zfušované.

Já si pořád pohrávám s myšlenou použít na obšívku menšího člunu místo olaminované překližky jen ten samotný deskový laminát. Ale jako na potvoru se u nás nikde nedá rozumná deska, řekměně 1x2 m koupit. Buď je to vlnité, trapézové, s dřevěným dekorem nebo je to jen pro modelářské účely příliš malý rozměr za nesmyslné peníze.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon led 27, 2020 7:53 pm

Tvl ten Vietnamcik je sebevrah ..... na flexe pilovej kotouc, bez krytu, bez rukavic... to snad ani neni mozny. :crazy:

Zpět na