Vodní skútr - přestavba

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Vodní skútr - přestavba

Příspěvekod gepr » pon říj 07, 2019 11:40 am

Zdravím všechny,

dostal se ke mně jeden vodní skútr s k.o. motorem...

napadlo mne dát do něj nějaký slabší motor, např. elektromotor..... na malé pojížďky po řece u chaty by to bylo možná zajímavé. :-)

Má někdo zkušenost jak se chová vrtule v propulzi za malých otáček? Jde to použít? Nečekám od toho žádné zázraky, ale aby to vůbec jelo...

Díky za případné odpovědi. :-)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Re: Vodní skútr - přestavba

Příspěvekod geus » pon říj 07, 2019 1:01 pm

Jizda bude na ho....o je to velice vratke kdyz na tom jedou dva na bublaka.tak se nesmis moc hejbat.jinak jsi ve.vode skurt je na rychle jezdeni na to je to urcene to je stabilnejsi.duse z nakladaku
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » stř říj 09, 2019 10:04 am

No to věřím, že je to vratké, ale jak je to s tím pohonem s tou propulzní vrtulí ? Koukal jsem, že by do toho šel asi celkem dobře dát např. spalovací
motor nějakého běžného skútru ( bez variátoru), akorát by nebyla vyřešená zpátečka... no co Tummler ji také nemá. :-)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř říj 09, 2019 11:19 am

Běžný vodní skůtr má 90 až 230 koní, pokud tam dáš motor řádově několik koní, účinnost bude tak malá, že tě předjede i šlapadlo. Utopíš v tom dost peněz, strávíš pokusy spoustu času a výsledek žádný. Už tu byly i pokusy dát na vodní skůtr přívěsný motor, ale to nedělej....pokud se chceš vozit po řece kolem chaty, pořiď si malou loďku nebo gumák a lodní motor, třeba jen pětku a užiješ si spoustu zábavy hned a bez starostí, ale pokud tě spíše baví hledat slepé uličky, je to na tobě... :good:
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » stř říj 09, 2019 3:16 pm

Já vím, že to se mnou myslíte dobře a děkuji za to. :-)

Jen se mi to trochu honí v hlavě.....

tento skútr měl 31 kw motor a plovák se mi zdá být také dost velký... no
vypadá nějak jako na těchto obrázcích:

https://www.google.com/search?q=Suzuki+ ... BzxOQQTLcM:

motor ze 125 silničního skútru má cca 9-10 kw... to je třetina původního výkonu..... já vím jsou to jen čísla, ale pořád se mi to jako úplná blbost nezdá, hlavně ten motor v garáži mám.......

menší laminátový člun a pramici už mám taky. :-)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř říj 09, 2019 3:31 pm

V tom případě je jediná možnost, jak to ověřit... :good:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř říj 09, 2019 3:40 pm

Proste je to jen.pi.....a se tim vunec zabejvat skurt motorem pohanet tu turbinu proste to nepojefe turbina.ma.velke ztraty o proti vrtuli. A proste to nepojede a je to vratke a blbe ovladatelne je to ovladatelne jen k kluzu ale jestli se s tim chces patlat tak si tu zkus
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » stř říj 09, 2019 8:14 pm

No to jsem potřeboval potvrdit, že ta věc co vypadá jako něco z mixéru je na houby v malých otáčkách. :-) Myslel jsem si to...

Tak jo.... jen trochu laického zamyšlení.....

vodní skútr je poháněn silným motorem a je dobře ovladatelný až ve skluzu. Směr je řízen řidítky, která vlastně pohybují (přes táhla)
doprava, nebo doleva výstupní "rouru" proudu vody z turbíny, tím udávají směr plavby. :-)
U slabého motoru nedosáhnu asi skluzu, nebude to ovladatelné, protože nemám kýl ani kormidlo a proud vody na výstupu nebude dostatečný....

No tak jo.... co se tedy stane, když odmontuji tu vrtuli a místo ní nasadím běžný propeler a místo roury za něj tam dám kormidlo, které bude ovládané táhly z řidítek??

S laminátovým člunem( minimálně 1-2x tak těžším) jde jet s 25HP motorem 50 km/h, řekl bych že tuhle věc bych měl rozhoupat s tou 125kou na 20 až 30 km/h.... trochu bych věřil, že i skluz by mohl nastat... :-) Je to jen úvaha .. :-)

No... moc mě nekamenujte.. :-)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » stř říj 09, 2019 10:09 pm

Rozuměl bych tomu, vodomet zastavět do nějakýho maličkatýho člun, třeba jako je Vikyho bestie. Pak bych to osadil třeba motorem Honda gx160, nebo jeho čínskou kopií, která se koupí kolem 5000,- i s el. startérem. Vznik by z toho šikovnej člun bez nutnosti registrace pro děti, nebo do hodně mělkých vod. Aspoň by ses nemusel bát, že orveš vrtuli.
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » čtv říj 10, 2019 9:45 am

Takhle přesně trochu uvažuji. :-) Jak vypadá ta "Vikyho bestie" ?:-)
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » čtv říj 10, 2019 12:57 pm

Už jsem tu "bestii" na youtube našel. Zajímavý člun. :_)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv říj 10, 2019 8:14 pm

Třeba do tohoto by to šlo naimplantovat: https://www.boatdesigns.com/mobile/prod ... p?dept=346
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv říj 10, 2019 9:48 pm

To zabere pul lodi motor turbina a ten hluka stejne to nepojede tu turbinu musi hodne roztocit
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv říj 10, 2019 9:49 pm

Docela zajímavý téma. Trochu ti závidím takhle si hrát o dlouhých zimních večerech. :)

Píšeš, že motor co máš, točí cca 5 tis. ot/min. Nevíš kolik točil původní motor?
Podle mého odhadu bys to s 10 koníky měl dostat do kluzu. Spíš bych se bál, že stávající vodomet bude navrženej na těch 31 kw a ta desítka ho neutáhne. Takže bys to musel přepočítat a adekvátně zmenšit. Co v tom je? Vrtule? Tu by bylo potřeba přepočítat na nový otáčky a výkon. Podle toho pak zmenšit průměr trubky.

Stránku legislativy asi neřešíš co? :D
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » pát říj 11, 2019 10:19 am

Koukal jsem na tu PeeWee lodičku a je určitě zajímavá, spíš pro přívěsný motor. řekl bych.... Díky.

Její rozměry jsou jak tam píšou něco kolem 2 m délka a kolem 1m šířka...

Nějak si pořád myslím, že to torzo vodního skútru co mám pořád nemuže být až tak nevhodné..
rád bych ho prostě využil,popř. mi to vyvraťte. :-)

Tady přidávám foto s rozměry a foto vrtule:

01.jpg
01.jpg (112.92 KiB) Zobrazeno 12987 x

02.jpg

03.jpg

04.jpg
04.jpg (23.02 KiB) Zobrazeno 12987 x

to Zdenda12345: Legislativu bych určitě rád dodržel, ale holt mám doma motor co mám. Ta honda, popř. její čínská kopie, co mi radil
Olin by určitě bylo zajímavé řešení, jen aby to ten motor utáhl a má otáčky do 2700..

tady jsem ale našel video kde turbínu podobným motorem pohání:-):

https://www.youtube.com/watch?v=OmNQMeqR5BE
https://www.youtube.com/watch?v=sZw9hI-Wcik
https://www.youtube.com/watch?v=kBoaEmik2FM
https://www.youtube.com/watch?v=nMWgQPQXD6o
Naposledy upravil(a) gepr dne pát říj 11, 2019 11:04 am, celkem upraveno 2 x.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát říj 11, 2019 10:36 am

V jedny knížce o stavbě byl návod na vod skútr s přívěskem, Vikiho Minimost taky vypadá skoro jako v. skútr tak se vybodni na ty rady a pusť se do toho. Jeddinej problém bych viděl aby se to uchladilo a přísun vody k turbín, mozna by byla lepší klasická hřídel a vrtule. No a na jaře buďto budeš jezdit nebo to skončí v koprivach
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pát říj 11, 2019 10:53 am

Přívěsný motor bych tam určitě nedával, ani klasickou hřídel a vrtuli .... až z toho spadneš a přejede tě to, bude to hodně nepříjemné... :?

gepr píše:Nějak si pořád myslím, že to torzo vodního skútru co mám pořád nemuže být až tak nevhodné..
rád bych ho prostě využil,popř. mi to vyvraťte. :-)

Vyvrátit to nejde, většina lidí ti napsala, že je to blbost a stejně se do toho pustíš..... :P :D
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pát říj 11, 2019 11:13 am

Tak ja uz to videl skutr a se zavesakem kdysi to tam.montovali i seriove stredivek ale.musis mit vytrhovku hed.to chcipne. Videl jsem i jen to dno.pouzito jako pramicka a opet to bylo nestabilni
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pát říj 11, 2019 5:22 pm

Mohol by si tam dať na bok vahadla a spraviť s toho trimaran, to by bolo supr.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát říj 11, 2019 8:36 pm

gepr píše:Koukal jsem na tu PeeWee lodičku a je určitě zajímavá, spíš pro přívěsný motor. řekl bych.... Díky.

Olin by určitě bylo zajímavé řešení, jen aby to ten motor utáhl a má otáčky do 2700..

tady jsem ale našel video kde turbínu podobným motorem pohání:-):

https://www.youtube.com/watch?v=OmNQMeqR5BE
https://www.youtube.com/watch?v=sZw9hI-Wcik
https://www.youtube.com/watch?v=kBoaEmik2FM
https://www.youtube.com/watch?v=nMWgQPQXD6o

Jo nějak podobně jsem to myslel. Ten motor točí i 4500 ot. Dá se koupit kolem pěti i s el startérem. Výkonu bych se taky nebál. Když jsem ho dal do motokáry, tak než se mi povedlo vychytat zpřevodování, tak ani ne na půl plynu to letělo víc jak pade. Teď to jezdí třicet, ale ani ve dvou stokylových chlapech to vůbec necejtí ani hodně prudkej kopec. Jen se musí u toho motoru odpojit regulace otáček a pak je ten motorek nezmar. A na rozdíl od motoru ze skůtra to má víc jak 200 kubíků a tou regulací to je přiškrcený na 6hp aby vydržel co nejvíc v různých centrálách a podobně, kde je vystaven dlouhodobý zátěži.
Taky neříkám, že jedině peewee. Měl jsem pouze na mysli, že bych to dal do nějakýho podobně malýho člunu. Jinak by bylo jedno, zda by se to naroubovalo třeba do Sporta25, Moniky, nebo zlomený Keni. Prostě do čehokoliv stabilnějšího než ten origo trup ze stojky a nebylo by to na žádný velký lítání, ale jako blbuvzdorná lodička pro děti, nebo tam kde je mělko a hrozilo by orvání klasický vrtule. Rychlost v týhle kombinaci by to mohlo mít mezi dvanácti a dvaceti, podle použitýho trupu.
Neříkám, že to tak máš udělat. Je to pouze můj názor jak bych s tím naložil já a trup by u mě dostal jiný využití.
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » pon říj 14, 2019 10:12 am

Teď jsi mne s tím motorem hodně navnadil Oline.:-)
Něco jako Sporta mám (s 25HP motorem), jezdí dobře, tak ho zatím ničit nebudu, Moniku, ani tu Zlomenou Keňu bohužel neznám. :-) a
na stavbu PeeWee nemám zrovna teď moc čas a místo...

Asi půjdu cestou pokusů.... než zatím ničit jiný trup, tak to asi zkusím nejdřív s tím původním, který je na turbínu už připravený.
Vypadá to, že půjdu do té kopie Hondy HG200 s El. startem. Jen asi budu muset nějak vyřešit vzduchové chlazení. Domnívám se, že když
udělám např. po stranách trupu nějaké průduchy ve stylu náporových chladičú a vzadu výdechy tak se to snad uchladí...popř. přidám vetilátor..
Přes zimu to napasuju do trupu, na jaře nalakuju trup a potom budu s klukem testovat na vodě...

Jen zatím ještě nevím čím nejlépe propojit motor s hřídelí vrtule, jakou použít nejvhodnější spojku....

Když to nedopadne s pokusy na vodě dobře, tak zvážím jiný trup, anebo motor použiji na něco jiného. :-)

Jen tak pro zajímavost... jak by si využil ten trup Ty?

Díky.

---------------------------------------------------------------------------------

To:Denis » pát říj 11, 2019 5:22 pm

Mohol by si tam dať na bok vahadla a spraviť s toho trimaran, to by bolo supr.
---------------------------------------------------------------------------------

Tak daleko bych zatím ještě raději nešel, ale kdoví jak to dopadne. :-)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon říj 14, 2019 10:47 am

Ten trup bych využil tak, že bych zadělal díru po vodometu, sundal bych horní palubu, dal lavičku, přidělal na boky malý plováky pro větší stabilitu, přidělal havlinky na vesla a pak bych to nechal otci na ryby na Oharku. Lepší využití pro takovej trup mě nenapadá.
gepr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod gepr » úte říj 15, 2019 9:31 am

Zkušení mi tedy vlastně radí, ať se na ty skútr-necky raději vybodnu......

:-) no to mám tedy vyhlídky.

Ale děkuji moc za názory... proto jsem sem na forum napsal.:-)

Nikdy jsem na vodním skútru nestál a letos už to zkoušet nebudu. Budu vycházet raději z vašich názorů a to je, že je to hodně vratké...

Kdybych z toho tedy nakonec chtěl udělat něco jako trimaran s motorem, jaké bude mít tento trup vlastnosti? Kdybych na to dal plachtu a možná zkusil vymyslet vysouvací kýl, bude to např. stoupat proti větru? Koukal jsem, že trimarany mají i střední plovák hodně úzký..

Mě se ten trup prostě líbí, rád bych pro něj našel využití....
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte říj 15, 2019 11:15 am

Už jsem viděl na moři hodně skútrů jezdit rychle i pomalu, ve vlnách i na hladké vodě, v jednom i ve dvou, ale převrátit jsem žádný neviděl a to ani v půjčovně kde na to sedá kde kdo.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte říj 15, 2019 1:18 pm

A uz jsi na tom sedel??? Kdyz na to sednou dva a a.stoji to tak se moc hejbat nesmis.jinak jsi ve vode a to ti garantuji skutr se prevratit nrmusi ale tebe z toho schodim jdenim pohybem

Zpět na