Plachetnice svépomocí

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Plachetnice svépomocí

Příspěvekod Baal » pát bře 19, 2021 2:44 am

Zdravím, potřeboval bych poradit s velikostí kýlu a kormidla.
Z devítky březové vodovzdorné překližky jsem udělal základní tozo loďky, které je přišroubované na kostře z latí. Je to 3 metry dlouhý, metr třicet široký a hloubku v nejhlubší části to má šedesát čísel. Vzhled je zhruba podle obrázku, dělal jsem to z paměti jak mi to přišlo pod ruku. Spáry plánuju utěsnit pryskyřicí. Stěžeň a plachty plánuju rovněž zhruba podle nákresu. Kýl budu mít vysouvací a kormidlo sklápěcí abych s tím mohl najíždět až na břeh. Využití je pro odreagování na rybníce, který v nejhlubším místě má asi 3 metry, je dlouhý cca 800 x 400m je sice relativně velký ale je to "kachňák" a žádná mola, kde by se dalo kotvit tam není, proto řešení s možností najet na břeh. Nebude to ani klasická plachetnice, protože počítám i s pádly, vítr se tu často točí jako v bedně, tak abych mohl případně stáhnout plachty a dopádlovat.

Od Vás jako profíků potřebuju radu jak velký musí být kýl a kormidlo. Jako kýl i jako kormidlo použiju stejnou překližku jakou jsem použil na stavbu lodě. Potřebuju ale vědět jak širokou mám udělat díru ve dnu lodi pro kýl. Kýl půjde vysunout cca až 70 čísel, také potřebuju vědět do jakého zhruba místa jej mám umístit aby to reagovalo na kormidlo. Pochybuju, že to bude mít vlastnosti jako pravá plachetnice, ale rád bych dokázal jezdit alespoň slabě do protivětru.

Předem díky za rady
Obrázek
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Re: Plachetnice svépomocí

Příspěvekod RACEK » pát bře 19, 2021 10:25 am

Ploutev 35x70, kormidlo 32x50 (šířka x hloubka) velokost plochy pod vodou.
Ploutev umístit od stěžně směrem dozadu tak 10 cm.
Jízdní vlastnosti také hodně ovlivníš správným trimem a taky kde budeš sedět.

Ahoj
Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baal » stř čer 09, 2021 10:50 pm

Tak jsem to dokončil, jen jsem tam nedal přední plachtu, protože mi to přišlo zbytečné. Výsledek vypadá takto https://i.ibb.co/MDwD6F9/20210607-144103.jpg bohužel výsledek je nežádoucí, za prvé mi do toho teče, ale není to hrůza a stačí to jednou za hoďku vybrat a vylejt.

Horší je problém s jízdními vlatnostmi. Pokud vítr fouká z 12. hodiny daří se mi jezdit od 3. po 9. hodinu. Tudíž když chci proti větru tak pokud křižuji zůstávám defakto na stejném místě jen jezdím z jedné strany rybníku na druhou a pokud mne vítr zažene někam ke kraji, tak se bez pádel z tamoď nedostanu a kdybych chtěl pádlovat tak si vezmu kánoi, chci jezdit na vítr.

Přitom vím, že se dá jezdit v určitém úhlu lehce do protivětru a když křižuju, tak se posouvám. Měl jsem od známého půjčenou plachetnici typu evropa a to bylo jako nebe a dudy, když byl vítr tak to jezdilo za prvé rychle a za druhé i relativně ostře do protivětru, bohužel známý se odstěhoval a od té doby to musím řešit svépomocí a výsledky jsou bohužel nežádoucí.

Napadlo mne něco zkusit koupit, ale rozpočet mám cca 15K a nemám dopravu jelikož to budu u rybníka a přivazovat řetězem k molu, přesouvat domů to chci jen na zimu tak nechci nic drahého co by lákalo ke krádeži.

Našel jsem na netu optimista, ale to je pro děti a plachetnice co mají dvě plachty typu Kadet a vejš jsou zase na rybník co má cca 1000x300metrů a je velmi mělký zbytečnost.

Proto mne napadlo sehnat dvě kánoe nebo kajaky a udělat z toho něco jako katamarán, ale prostě nevím jak velký má být kýl a kam jej v tomto případě umístit, podobně s kormidlem.

Za rady budu určitě vděčný.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » stř čer 09, 2021 11:53 pm

Katamarány nemívají kýl. Jeho funkci plní kormidla a příp. hodně ostrý "V" tvar plováků. Jen některé hobby typy mají vysouvací kačenu. Kajak má naopak hodně oblé jolové dno, takže bys řešil problém se splouváním.
Podle mého bys mohl využít kýlů holandského typu, tzn. spuštěných z boků plováků. Bývají výklopně na čepu, takže bys vyřešil i bezproblémové najíždení na břeh. A nedávat je napevno, ale poladit posun dopředu-dozadu podle zkušeností ve větru.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv čer 10, 2021 8:43 am

A řešíš katamaran, nebo řešíš proč ta tvoje loď málo stoupá?

Evropa byla olympijská loď, takže tam je slušný výkon. Taky má 7m2 plachtu.

Kolik metrů čtverečních má ta tvoje plachta?

Protože si tam nedal tu kosatku, tak si posunul těžiště plachet hodně dozadu. Evropa nebo optimist mají také jednu plachtu, ale stěžeň mají vepředu a né v prostředku lodě.

Zkus za plavby pustit kormidlo a uvidíš jestli ta loď je vyvážená.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv čer 10, 2021 11:23 am

Takže už víš proč existují lodní konstruktéři ? Vždy se vyplatí investovat čas i peníze do něčeho spočítaného a vyzkoušeného .... :? :whist:
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv čer 10, 2021 11:56 am

Na stoupání je plachta trojúhelníkového tvaru pevně uchycená ke stěžni nebo k přednímu stěhu. To je ověřený tvar, vyzkoušená areodynamika.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » čtv čer 10, 2021 2:21 pm

Ahoj,
dovolím si napsat svůj názor na tvoje počínání. Když mě bylo asi 10 let, tak sem si postavil dle svých představ svůj první model letadla. Kupodivu to nelítalo. Tehdy sem pochopil, že pro tuto cestu je lidský život příliš krátký. :)
Dle mého máš v podstatě dvě možnosti.
1) vyhledat nějaký pro tebe vhodný plánek a bez vlastního ,,tuningu" podle něj loď postavit. Kdysi vycházely knihy Udělej si sám, podle kterých se dala postavit třeba plachetnice, v mém případě to byl Mlok. Myslím, že zrovna taková plachetnička by splňovala tvoje představy. Ale určitě bys na webu našel mnoho dalších jednoduchejch a funkčních konstrukcí.
2) Vrhnout se na studium materiálů, konstrukce, aerodynamiky, hydrodynamiky atd. a až vše pochopíš, můžeš se pustit do realizace nějaké vlastní konstrukce. Pokud se ti to povede tak nakonec zjistíš, že si nakreslil něco co je podobné tomu, co už postavil někdo jiný dávno před tebou. Obzvlášť pokud ke stavbě použiješ ,,staré " materiály jako je dřevo a překližka. Konstrukce lodí atd se v průběhu let mění především díky novým materiálům nebo speciálním požadavkům.
Pro začátek doporučuju to první řešení, ušetří ti práci, čas i peníze. Hodně štěstí.
Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baal » čtv čer 10, 2021 4:23 pm

Ono to co jsem postavil je defakto reinkarnace vraku staré plachetnice. Stěžeň jsem nechal kde byl jen jsem musel udělat nový, protože starý se rozpadl, není v prostřed, spíše v první třetině lodi. Kýl je za ním, původně tam byl přišroubován zespoda, ale předělal jsem jej na vysouvací dle rady co jsem zde dostal, ale nechal jsem jej na původním místě, zvažuju, že z toho udělám obyčejnou pramici a jako plachetku bych koupil tohle: https://sport.bazos.cz/inzerat/13753617 ... etnici.php sice bude potřebovat opravit, ale to je přecijenom jednodušší, než stavět celou novou.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » čtv čer 10, 2021 9:40 pm

Já bych neházel flintu do žita, možná chybí jen málo...
Přešít hlavní plachtu, aby měla vepředu trochu břicho (aby byla 3D a ne 2D).
Ušít a přidat kosatku.
Případně nastavit nahoře plachtu do výšky - dát kratší gafli výše umístěnou nebo Gunterovo oplachtění tj. gafle vertikální, vlastně prodloužení stěžně (aby byl delší přední lík).
Místo kormidlování kormidlem můžeš při křižování proti větru veslovat jedním veslem - nebude tě to brzdit a naopak pomůže rychlosti a tudíž zlepší funkci ploutve (loď bude splývat).
Odstranit zábradlí...
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » pát čer 11, 2021 1:22 am

Ahoj, já ti fandim.

Tady muj rychlej odhad proč ti plachetnice nekřižuje (nestoupá ostře proti větru).
1. plachta nemá tvar leteckýho křídla
2. při jízdě není těžiště plachet a laterálu na jedný "svislici"
3. příliš malá plocha laterálu - loď splouvá bokem po větru

řešení co mě napadlo:
ad 1.
- doporučuju tuhle knížku, kde se píše jak dělat střih plachty https://www.selway-fisher.com/sails_for ... uilder.htm
- hledat na netu "polytarp sails" někde jsem zahlíd opravdu jednoduchej střih
- koupit starou plachtu, třeba z toho optíka, ta už je ušitá :-)
- jinak největší břicho plachty dej do jedný třetiny od stěžně, to pro jednoduchý řešení u vratiplachty stačí

ad 2.
- opět doporučuju tuhle knížku https://www.selway-fisher.com/sails_for ... uilder.htm
- pak je tu článek "Konstrukce plachetnice aneb jak si sám navrhnout a spočítat" http://web.jachting.info/paper/show/novy-clanek_1
ovšem chybí tam obrázky, já je ale mám, takže když budeš chtít, tak ti je pošlu
- můžeš si udělat několik umístění pro stěžeň a posouvat s ním dopředu a dozadu a dělat testovací jízdy
až najdeš správnou polohu, kde jsou těžiště nad sebou
- jinak laterál je boční průmět podponorový části lodi (včetně kýlu a kormidla)
- za jízdy musej bejt těžiště na jedný svislici, ale "v klidu" tj. na plánku :-) je mezi nima
horizontální mezera, která záleží na hodně faktorech, pro jednoduchý účely,
by mělo stačit je dát přímo nad sebe i v "klidu"

ad 3.
- poměrně "hustější" :-) rovnici najdeš v týhle knížce (doporučuju)
Principles of Yacht Design - Larsson, Eliasson
https://www.amazon.com/Principles-Yacht ... 0071353933
- nicméně asi by mohlo stačit najít na netu boční plánek nějaký podobně velký plachetnice
spočítat její plochu laterálu a udělat ho u tý tvojí podobně velkej (zvětšení ponořený části kormidla
a ploutve, samozřejmě pozor na změnu těžiště laterálu)
- mělo by platit že čím větší plocha laterálu, tím méně loď splouvá bokem, ale současně tím větší má odpor ve vodě a tím je pomalejší
Baal
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baal » stř čer 30, 2021 8:55 pm

Tak nakonec se povedlo, chtělo to zvětšit plachtu a celkově předělat její tvar, nyní si už mohu dovolit jezdit mírně do protivětru.
https://i.ibb.co/LxL2gRG/20210616-20g0030.jpg
jakubsipek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jakubsipek » ned črc 11, 2021 11:12 pm

Super!
Pokud bys chtěl "ladit" polohu těžiště plachet vůči těžišti laterálu a ovlivňovat tim návětrnost a závětrnost lodi,
tak vlastně můžeš horní ráhno na stěžni posouvat dopředu či dozadu a sledovat jako to ovlivňuje plavební
vlastnosti lodi.

Zpět na