Zásuvka a jističe do lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Re: Zásuvka a jističe do lodi

Příspěvekod veselyroman » úte lis 28, 2017 12:25 pm

Zdenda12345 píše:Není to spíš o tom, že si nerozumíte? Ten revizák ti to připojení nabíečky přes chránič nedoporučil, nebo zakázal? To je rozdíl. Jestli pouze nedoporučil, tak proč?
Tu nabíječku budeš mít zapojenou napevno? Třívodičově? Co to bude za nabíječku?

Např. já mám doma chránič na celý dům. Připojení nabíječky, rychlovarky, lednice apod. mu v žádnym případě nijak nevadí. Jediný, co mu může vadit je špatně udělaná alektroinstalace. Na lodi ale nebude tolik elektroinstalace a souběžných silových kabelů, aby se v tom něco indukovalo.
Mimochodem moje běžná autonabíječka má dvouvodičové připojení a dvojtou izolaci. Elektrikáři už tedy ví, že taková věc je chrániči úplně ukradená. :D

To, že jsme si nerozuměli, je klidně možné, přes telefon se nedá domlouvat rukama/nohama a čas rychle běží :-). Když nad tím přemýšlím, tak mi použití chrániče na nabíječku nezakázal, jen důrazně nedoporučil. Jestli si dobře pamatuju jeho vysvětlení, řekl bych, že se hodně blížilo tomu, co píše Termit. Mě to překvapilo, ale mé znalosti nejsou na takové výši, abych mu byl schopen klást další otázky.
Nabíječku budu mít zabudovanou na pevno, třívodičově. Je to SBC 140 NRG FR.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte lis 28, 2017 12:47 pm

no a na co tam teda ten chránič bude?

jo a nebylo by lepší se rovnou zeptat technika co má UTZ na lodě?

a ještě k Tremitovy: mám nabíječku 20A, spínanou, a nevyhazuje vůbec nic. To by sis nikde v loděnici nebo marině nedobil, všude jsou chrániče.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte lis 28, 2017 1:11 pm

Vsechny zasuvky co jsou na pripojeni venkovnich spotrebicu musi mit proudovy chranic, teda i brehova pripojka, pokud si ji nekdo neudelal sam. Mozna je to od nejakeho data a starsi ho mit nemusi, nevim. Ale nove stavby ho mit musi.....i treba rozvadec ktery musi vydrzet 30 minut ohne.............Pokud je v koupelne zasuvka, musi mit samostatny proudovy jistic pro koupelnu, lod, nelod. Jak pise David, za optani se nic neda.
Naposledy upravil(a) Beda dne úte lis 28, 2017 1:14 pm, celkem upraveno 1 x.
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod veselyroman » úte lis 28, 2017 1:13 pm

david píše:no a na co tam teda ten chránič bude?

jo a nebylo by lepší se rovnou zeptat technika co má UTZ na lodě?

Kvůli tomu druhému jističi, který bude hlídat 230V zásuvku.
Ten telefonát byl s inspektorem UTZ, který bude dělat revizi po zabudování.
Byl jsem přesvědčený o tom, že obě tyhle informace - pokud nebyly přímo zmíněny - vyplývají z příspěvků mnou do vlákna vložených.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte lis 28, 2017 1:45 pm

veselyroman píše:Byl jsem přesvědčený o tom, že obě tyhle informace ...

Ale to víš že jo. Kdo chce ten pochopí.
Jenomže tady to je standardně jako u píva. Všichni trenéři národního mužstva, všichni předsedové vlády i šéfové soutěže královny krásy. A to všechno dohromady.
Rozumné argumenty nestačí.... :crazy:

Proudový chránič má za úkol chránit. A to tam, kde může dojít ke styku mokrých rukou s "živým". To je ta zásuvka. Pokud budeš mít nabíječku někde zabudovanou, nebudeš na ni šahat - mít třeba vůbec bezvercajkový přístup, a navíc by mohla dělat neplechu, je logické že je lepší když půjde mimo.
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » úte lis 28, 2017 2:58 pm

david píše:a ještě k Tremitovy: mám nabíječku 20A, spínanou, a nevyhazuje vůbec nic. To by sis nikde v loděnici nebo marině nedobil, všude jsou chrániče.

Záleží na konkrétní hodnotě kondenzátoru. Není to žádná magie, jen čistá elektronika.
Dřív se chrániče montovaly jen do koupelen či jiných nebezpečných míst, problémy s tím nebyly protože se současně nepřipojovalo víc spotřebičů a spotřebiče tam používané jsou buď malého výkonu (a tudíž jim stačí na odrušení malé kondenzátory), nebo z podstaty rušení neprodukují (topná spirála ve fénu).
Od dob kdy se chránič montuje skoro všude, začínají s tím být problémy. Připojíš k zásuvce PC, funguje. Připojíš jich 5, každé samostatně funguje, ale všechny dohromady budou chránič vyhazovat, i když jsou "vypnuté" (zdroj je furt připojený k síti). Důvodem je právě součet svodových proudů z odrušovacích kondenzátorů.
To že ti nabíječka nevyhazuje ukazuje spíš na kvalitní obvodový design, takže ty mnou zmíněné kondenzátory tam nakonec ani nemusí být, odrušení je řešené jinak. Když to čí'nan ošidí, tak začnou problémy.
A to že revizák doporučil/požadoval připojit nabíječku mimo chránič může být na základě jeho zkušeností. Osobně bych taky všechno na lodi měl raději za chráničem.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 28, 2017 5:42 pm

Baharis píše:
veselyroman píše:Byl jsem přesvědčený o tom, že obě tyhle informace ...

Ale to víš že jo. Kdo chce ten pochopí.
Jenomže tady to je standardně jako u píva. Všichni trenéři národního mužstva, všichni předsedové vlády i šéfové soutěže královny krásy. A to všechno dohromady.
Rozumné argumenty nestačí.... :crazy:
.

kulový u píva, voni totiž taky existujou chrániče S jističem, když chce šetřit místo a velikost krabice.

navíc, pokud se moc nepletu, požadavek na lodi a i v přívodní škatuli u na břehu je, aby byl přes chránič. Takže se cestě přes chránič stejně nevyhne.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte lis 28, 2017 7:26 pm

Baharis - těžko říct proč vypínal chránič nebo jistič v Tvé koupelně. Motor vysavače má jistě vyyší startovací proud a potřebuje motorovou charakteristiku C jističe
Problem s vypínáním ochrany a elektronikou jsem nikdy neměl, nabíječů mám několik.
Kombinovaný jistič a ochrana, charateristicka C vhodná pro motory.
Personskyddsautomat.jpg
Personskyddsautomat.jpg (23.08 KiB) Zobrazeno 13216 x
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř lis 29, 2017 11:31 pm

U nas pro domacnosti je jistic s charakteristikou C jen na zvlastni zadost a schvaleni CEZu.
Teda u hlavniho jistice.
Nebo si sam prehodis kryt z jistice C.............
Jarek02
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarek02 » pát pro 01, 2017 12:22 am

Když jsem ještě chodil do školy, profesoři nás učili, že proudové chrániče se používají v různých citlivostech (tj.jak velký/malý "chybějící" proud stačí k jejich vybavení). A běžně se to prý dělá tak, že pro jednu chráněnou zásuvku v koupelně (např.pračka) je jeden chránič, citlivější. Takových chráničů můžu mít v domě víc. A před všechny zařadím jeden méně citlivý - takže břehová přípojka (zejména, jde-li o marínu/molo, kde je těch přípojek víc) může mít chránič s nižší citlivostí, který zapnutí nabíječky "ustojí", zatímco citlivější chránič přímo na lodi by to mohlo vyhodit.
Jinak to Termit vysvětlil moc hezky.

Ještě jedna poznámka k montáži Romane: pojistky jsou citlivé na fyzickou pozici vůči zemi - musí být namontované svisle (a je určeno kde je nahoře a kde dole). Několik stupňů náklonu (houpání lodi) samozřejmě není problém, ale nelze je montovat třeba vodorovně...i když by se tak potenciálně mohly někam lépe vejít, je vysoká šance, že potom nedokážou reálně rozpojit obvod - elektrický oblouk během vypínání namísto toho zapeče kontakty (aby se to nestávalo, mají zhášecí komoru..která ovšem funguje pouze ve svislé poloze).
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod veselyroman » pát pro 01, 2017 7:11 am

Jarek02 píše:Ještě jedna poznámka k montáži Romane: pojistky jsou citlivé na fyzickou pozici vůči zemi - musí být namontované svisle (a je určeno kde je nahoře a kde dole). Několik stupňů náklonu (houpání lodi) samozřejmě není problém, ale nelze je montovat třeba vodorovně...i když by se tak potenciálně mohly někam lépe vejít, je vysoká šance, že potom nedokážou reálně rozpojit obvod - elektrický oblouk během vypínání namísto toho zapeče kontakty (aby se to nestávalo, mají zhášecí komoru..která ovšem funguje pouze ve svislé poloze).

Díky za tuhle poznámku.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát pro 01, 2017 11:43 am

Mě to sice profesoři neučili (nebo jsem zrovna chyběl :D ), ale logicky to mám také v hlavě srovnané.
Nad tím že vysavač v koupelně fíčko neudrželo jsem se nepozastavoval. Jenom to vzal jako fakt, že tam ty zásuvka jsou chráněny kvůli lidem, ne kvůli silnému vysavači. A to samé podle mě bude i na té elektroinstalaci na lodi. Zásuvka na kterou se dá šáhnout mokrou rukou musí být chráněna tak, aby neohrožovala lidi.

A znovu opakuji. Pokud je nabíječka umístěna mimo běžný přístup posádky, není ohrožující. Jak již bylo psáno, podle předpisu musí být fíčko na sloupku, takže jakés takés chránění tam stejně je.
Dříve jsem u staveb samo-domo hlásal že fíčko na sloupku stačí. No... Trochu jsem názor revidoval. :oops: Vidím na nových charterových lodích že 230V okruh je i na rozvodné desce lodi chráněn.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát pro 01, 2017 12:54 pm

Kdyz je nabijecka oddelena od posadky.....

Kdyz bude elektrika sfusovana a u nabijecky se dostane faze na 12V, tak to bude po cele lodi.
V praxi vyzkouseno......na CNC masine je ovladaci napeti do 48V, tak jsem na zive casti sahal holou rukou.....najednou to tlouklo. Faze se dostala do ovladaciho napeti, masina pracovala dal. Podle predpisu ma byt jeden pol ovladaciho napeti uzemen, ale u ridicich systemu to nebylo, asi proti ruseni.

Asi nejlepsi ochrana je oddelovacim transformatorem 230V/230V, ale na nem muze byt jen jeden spotrebic a to na lodi nepripada v uvahu....

Jinak jde chranic dobre vyzkouset ze se vezme stara zkouseka ZN1, Vadaska a v zasuvce se zmeri faze proti koliku a musi to spolehlive vyhodit. Bralo to vetsi proud nez je potreba k vyhozeni chranice.

Ty ruzne vypinaci proudy uz ted nejsou. Pojistky vodorovne asi jen u VN, v rozvadecich jsou pojistky bezne vodorovne a oblouk zhasne spolehlive pisek co je uvnitr. Ja jeste zazil dobu kdy se pojistka mohla opravovat....byl na to stribrny dratek, zasypalo se to novym piskem a musel jsem se na pojistku podepsat a nesmela se dat na hlavni rozvadec.....nojo asi jsem uz starej...

Jeste k cervene barve, v 60-tych letech mela kazda masina ze zapadu uzemnovaci drat cerveny.
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod kolovratek » pát pro 01, 2017 2:56 pm

Kdybyste nic nevymýšleli a zeptali se elektrikáře, bylo by to na jeden článek.
Bedo , chrániče se dělají s různou charakteristikou a různou citlivosti.Podle toho co mají chránit.
Jarek02
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Jarek02 » pát pro 01, 2017 3:42 pm

Omlouvám se, došlo nám tu k nedorozumění..a můžu za to já neb jsem nedodržoval důsledně správné názvosloví...ze zvyku používám (nesprávně) pojem "pojistky" jak pro pojistky, tak i pro jističe (zkrátka všechny bazmeky co odpojí při zkratu mezi dráty).
Takže ještě jednou a tentokrát pojmově správně:
Tavné POJISTKY (tj.komponenta, ve které se vlivem nadproudu přetaví/přepálí tenký drátek) fungují vždy, tj.v jakékoli poloze. Výhodou je velmi rychlé odpojení při velkých nadproudech (platí, že čím větší nadproud, tím rychleji dojde k přepálení drátku a odpojení) a vysoce spolehlivé odpojení. Nevýhodou je, že po přepálení je třeba pojistku vyměnit.
JISTIČ (o něm jsem v předchozím příspěvku ve skutečnosti mluvil) má v podstatě stejnou funkci jako pojistka, ale po vypadnutí ho lze páčkou znovu nahodit - to je velká výhoda. Nevýhodou je pak citlivost na motážní polohu a "konstantní" doba vypnutí (včetně extrémních nadproudů..třeba po přímém úderu blesku..ne, to není pravděpodobné :) ).

A pro úplnost ještě dodám, že máme také:
CHRÁNIČ - který hlídá, jestli proud z elektrického okruhu někde "neutíká" (např.skrz člověka, kt.se drží vodiče pod napětím)...a je také citlivý na správnou pozici (tj.svisle při zachování výrobcem definovaného "nahoře").
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát pro 01, 2017 5:28 pm

kolovratek píše:Kdybyste nic nevymýšleli a zeptali se elektrikáře, bylo by to na jeden článek.
Bedo , chrániče se dělají s různou charakteristikou a různou citlivosti.Podle toho co mají chránit.

jj Chranicu je hromada ruznych typu. Tady se ale povida o takovych co maji chranit zasuvky:

Proudové chrániče jsou velmi citlivé. Běžné typy pro zásuvkové obvody domovních instalací mají předepsanou citlivost 30 mA a fungují v rozsahu od 15 mA do 30 mA unikajícího proudu....................Protože proudový chránič je elektro-mechanický přístroj a nelze tedy zcela vyloučit jeho poruchu a tím ohrožení elektrickým proudem, nelze jej použít jako základní ochranu, ale pouze jako ochranu doplňkovou. Protože je proudový chránič velmi citlivý a přesný, základní ochranu doplňuje , zpřesňuje a tím výrazně přispívá k bezpečnosti elektrických zařízení. Jeho nevýhodou může být nežádoucí vypnutí při součtu několika „nevýznamných“ poruch ve stejném obvodu.(uz tady nekdo psal ze to muzou odrusovaci kondenzatory a jejich soucet. Dela se to jako RC clen, kdy je do serie zapojen odpor, aby ty unikove proudy mel male )
https://cs.wikipedia.org/wiki/Proudov%C ... A1ni%C4%8D

Tak zadne ruzne proudy, teda ty co spousteji vypnuti. Norma je 30 mA.

Co pamatuju, tak prvni proudove chranice se v nasi fabrice objevili z DDR a meli vybavovaci proud 50 mA, ted se to ustalilo na 30 mA. Predtim byl napetovy chranic. Ten pracoval na principu ze kostra spotrebice byl pres civku pripojena na uzemeni ( do 600 ohmu ) a kdyz se na kostre objevilo napeti, vypnulo to. U proudoveho chranice neni podminka pro vypnuti napeti na kostre spotrebice, unik proudu muze byt i uvnitr.

Jen na okraj, celej pracovni cyklus jsem si odkroutil jako elektrikar, udrzbar v Tesle Pardubice a tak me tech elektrickych bazmeku od roku 1960 proslo rukama hodne. Kazdych par roku jsme museli na zkousky z vyhlasek, kterych za ta leta take bylo vic a s tim zmen v predpisech. Na paragraf 7 a vys jezdili ke zkouskam komisar z UTD.

Nikdy jsem neslysel ze by nekdo jistici rekl pojistka a nikdy jsem nevidel jistic jinak nez svisle. Jsou ale ruzne vypinace s proudovou ochranou ( bimetal ) a ty se montuji v potrebne poloze, hodne je pouzivaji v letectvi na podobne a jsou jen mensi proudy, v jednotkach A.

Tady je ale debata jasne dana, proudovy chranic pro zasuvky v lodi .
kolovratek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod kolovratek » pát pro 01, 2017 9:39 pm

Pláca se tady spousta nesmyslů, něco jiného je loď a něco jiného barák ( a dřevostavba je taky něco jiného, co se týká chráničů). 30mA je pouze na zásuvky v koupelně( tam je samostatná norma) a zásuvky venku , tam je taky 30mA (jednofázové a trojfázové , ale jen do 20A). Držte se lodí.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob pro 02, 2017 10:17 am

dalsi jsou 100 mA, pro stavebnictvi a zasuvky 32 A a vyse, 300 mA pro drevene stavby, ochrana pred ohnem, zabije Te ale drevostavba neshori.......... Tak pro lod co mate je 30 mA, pokud nemate pripojeni 32 A.

Psal ze udelal dotaz na revizaka, tak by to tim mohlo skoncit......

Pokud budu verit ze zasuvka brehove pripojky ma proudovy chranic, na lod bych ho nedal, pokud nebudu verit dam si ho. Pavel-Sulc pise ze ve Svedsku kde je pres milion jachet si ho davaji, tak proc tady kde je jen nejaka stovka jachet to delat jinak.

Jsou odkazy na normy, ale nenasel jsem ze by sla stahnout, vsude jen prodavaji. JPP rika ze to jde za penize i stahnout, kde nevim.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv čer 08, 2023 10:35 pm

Zdravím odborníky a mám možná blbý dotaz. Elektrice rozumím jen základům, tak se předem omlouvám.
V lodích (plachetnice) se běžně používají tavné pojistky např. na elektrický vrátek kotvy (na Elan 40 je např. 120 A), na ostatní 12V spotřebiče (tuším 90 A), ale na elektrickou vinčnu je v lodi jistič (viděl jsem stejný např. v e-shopu Avaryacht), který má zespodu červenou páčku, která při přetížení motoru vinčny vypadne dolů. Pohon vinčny mne celkem nezajímá, nepoužívám ji. Lana na lodi musí zvládnout ruce, elektrika nemá cit a hrozí poškození, když se něco kousne. Ale k tomu dotazu - jelikož při přetížení kotevního vrátku se pojistka spálí a kromě ceny náhradní (asi 400 - 500 Kč) je její výměna relativně náročná (jednak člověk musí vědět, kde je umístěná, kde je náhradní, mít ji, vzít klíč a povolit matice, které ji drží, vyměnit ji za novou a hlavně při manipulaci s kovový klíčem někde něco nezkratovat ...), což může být na kotvišti při výpadku pohonu kotevního vrátku dost závažný problém, tak mne napadlo, když existují jističe stejné proudové hodnoty, jestli by bylo možné pojistku kotevního vrátku nahradit jističem. Seběhnout do podpalubí, zamáčknout nahoru červenou páčku a zase vyběhnout ke kormidlu je otázkou řekněme 15 vteřin, výměna pojistky je tak na 3 - 5 minut (najít pojistku, vercajk, prohrabat se k pojistce, povolit matice, vyměnit, utáhnout matice ...). Co by náhradě pojistky jističem stejné proudové hodnoty mohlo bránit?

Jen mám trochu blbý pocit z toho, že zrovna nad mým příspěvkem je příspěvek od Bedy, který už mi bohužel neporadí ... Ale takový je život a nic s tím nenaděláme. Doufám, že je ve svém radioamatérském nebi.

Díky předem za info.
Pavel.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » pát čer 09, 2023 7:46 am

Ahoj!

Na charterových lodích v HR a GR jsem se pro kotevní vrátek setkal jenom s jističi, takže by to neměl být problém.
JIstiče mají myslím ale různé vypínací charakteristiky, takže je potřeba vybrat ten správný.

Pokud bys chtěl ještě větší komfort a byl bys elektronik-amatér, je možné nahradit standardní ovládání vrátku vlastními ovladači s elektronickým modulem, který by umožnil "resetovat" vrátek přímo z paluby/z kokpitu (něco takového jsme vyvinuli v práci pro ovládání klapek odvodu kouře), ale to nestojí za to.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát čer 09, 2023 9:21 am

Ahoj Vojto, já mám na každé baterii automat jistič.
https://www.seasea.se/b%C3%A5tel/elinst ... -ankarspel
Na zimu je vypínám, kdyby si některá bterie klekla aby nevybyla ostatní baterie.
Pozdrav Pavel
david
moderátor

Příspěvekod david » pát čer 09, 2023 11:08 am

Tenhle jistič jsem instaloval a při prvním přetížení se komplet rozpadl. Reklamace, poslali nový, tak jsem zvědav, jak dlouho vydrží.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » pát čer 09, 2023 7:58 pm

Já mám 15 let 6 těhle jističů v lodi a žádný se neropadl. Jsou v doávce kotevních vrátků a příčných pohonů a elekrických zdvihů zadních náprav nákladních aut.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát čer 09, 2023 9:30 pm

Když ho rozebereš, tak to je pouťovka první třídy. Kontakt na 100A o průměru 4mm mluví za vše. Ty šestky šroubky pro kabely, to je taky šlágr. Princip je bimetal. Takže když to dýl namáháš na hraně, všechno vevnitř se smaží.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » sob čer 10, 2023 11:29 am

Príma díky doktore Davide za informaci. Chybí mi od Tebe návrh na něco lepšího..Já jsem spokojenej.

Zpět na