Dá se loď na charter vybrat až na místě?

Zajímavosti, ceny, lokality apod. firem z oboru

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Dá se loď na charter vybrat až na místě?

Příspěvekod Mira1 » úte dub 01, 2008 4:13 pm

Předesílám, že jsem na charteru nikdy nebyl a i kapitánské papíry si budu teprve dělat, takže se ptám možná na úplnou blbost, nicméně zajímalo by mě, jestli je možné přijet do mariny, kde vím, že charterové společnosti jsou, a vybrat a půjčit si loď, která jim tam zrovna zbyla - to, jestli jim tam vůbec nějaká zbyde, je jiná otázka. Pokud ano, na jakou cenu (v procentech z původní) se dá dostat? Mám několik svých důvodů, proč to chci udělat takto, ale ty teď nejsou důležité. Máte s tím někdo zkušenosti?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte dub 01, 2008 4:33 pm

Udělat se to určitě dá, žádná charterová firma ti nedmítne půjčit volnou loď.
Jen nevím, co je to ta "Původní cena". Cen je mnoho. Jako základ má každá charterová společnost vystavený ceník na internetu a také na dveřích, oknech a nástěnkách svých kanceláří v marínách.
Druhým zdrojem cen jsou zprostředkovatelské firmy, které mají opět své ceníky na internetu. Ty ceny se liší a většinou jsou u zprostředkovatelů o dost menší. Ale kolegové mě přesvědčují že i přímo v maríně se dá pronajmout loď za menší cenu než u zprostředkovatele. Jako příklad uvádí Řecko. Já se s tím ještě nesetkal, takže nemůžu sloužit.
Druhá věc je, jakou mají dohodu s kapitanátem, ohledně vystavování crewlistu. Protože když je loď objednaná tady, chtějí nejpozději týden napřed seznam posádky, čísla pasů atd. Předpokládám že to nějak hlásí na kapitanát a při předání pouze odkontrolují a opraví případné chyby. Aby se prostě nemuselo jet na kapitanát.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

crewlist

Příspěvekod pecho » úte dub 01, 2008 4:42 pm

Taky si pamatuju, že jsme vyplňovali crewlist až na místě, před kanceláří charterovky, kde nám dali formulář a my zatím čekali až nám loď připraví, že to zdejší zprostředkovatelé chtějí už před odjezdem (nebo kdy), nemám proti tomu námitek, aspoň tam v tom mumraji, který je v marinách v poslední době, je už o tuhle starost míň, jo a s tím jsme museli pak běžet na kapitanát, na Sukošanu pak do toho bura(byra), kde tam seděl nějakej člověk, prohlídl papír, dal štempl a to jsme pak přinesli na charterovku.
Jo časy se měněj. Jinak asi není s půjčením loďky na místě problém (myslím si aspoň na Sukošanu). Zdraví Pecho
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte dub 01, 2008 7:43 pm

V první řadě jde o termín. V plné sezoně je šance pramalá, že bude něco volné. Je to vždy zabookováno dlouho dopředu a některé termíny je nedají sehnat už na konci předchozího roku.
Co se týká ceny, myslím si že dají klasickou ceníkovou cenu. Nějakou last minute bych nečekal.
Ale tot jen má teorie.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte dub 01, 2008 8:32 pm

Mne sa zdá, že zamestnanci čártroviek tam robia na 1/4 uvezku, keď tam prídeš cez týždeň tak nikde nikto. Treba prísť v sobotu neskoro poobede, prípadne sa s nimi dohodnúť na nedelu ráno. Ak ti nezáleží na velkosti lode a tým aj na cene, velké lode sú totiž podstatne drahšie ako malé, tak istotne v takom Sukošane bude niečo volné.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte dub 01, 2008 9:25 pm

Dá se, ale záleží na době.
Někde jsem tu psal jak jsme jeli do Koperu na loď, která v maríně nebyla, přestože jsme ji prostřednictvím jedné firmy v Praze řádně zaplatili.
Naštěstí jsme přijeli v pátek. Takže po krátké poradě a lustrace volných míst přes internet v internetové kavárně jsme zvolili náhradní plán a rozhodli se přejet v sobotu do Punatu. Už bylo po sézoně, takže otevřených kanceláří z cca 5-8 byly jen 2. A v jedné jsme se více než dobře dohodli. Sleva z posezóní ceny byla cca 10% (záleží jak moc chtějí pronajmout). Smlouvat moc nechtěli. Šéf udělal nabídku a ber nebo nech ležet.
Složili jsme peníze a kauci, nahlásili kapitána (žádný průkaz nechtěli vidět), vyplnili crewlist, ten nafaxovali někam na kapitanát a vypluli jsme. Na dotaz jak to bude s potvrzením, nám řekli, že úřad bude až v pondělí, ale že to takto stačí. Ani jsme nic neměli s sebou. V pohodě jsme si odpluli svůj týden.

Takže po sezóně žádný problém a ještě malá sleva jako bonus. Jen stojí zato asi si vytipovat pár firem a zavolat den předem, než vyjedeš, ať jedeš už do konkrétní maríny.
Mira1
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Mira1 » stř dub 02, 2008 1:15 pm

Díky. Zajímavé je to s tím částečným úvazkem, měl jsem právě za to, že v sobotu mají největší frmol a tak nemá moc cenu tam právě v sobotu jít. Uvidíme, jak budou tvární ohledně ceny (v červnu), můj hlavní problém je totiž moje více než 2metrová výška a tak i když budu jen se ženou a dětmi, potřebuji trochu větší koráb než 4místnou kocábku, abych se v něm neumlátil. A hlavně je mi jedno, jestli to vyjde nebo ne, plánujeme klasickou dovolenou s nafukovacím motorákem a toto by bylo jen takové zpestření, kdyby to vyšlo, jen takový pokus, jestli moje živoučké děti vydrží na lodi.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » stř dub 02, 2008 10:45 pm

to Mira1:

To Denisovo upozornění ber opravdu vážně. To co ti napsal není zvláštní případ, ale pravidlo! Často jsem se setkal i s tím, že už ani v neděli dopoledne se nikdo z charterovky neobtěžoval zkontrolovat, zda všichni v pořádku odpluli.

Mám s jejich pracovním nasazením poměrně "bohaté" zkušenosti, protože si v září většinou zajišťuji pronájem na 2-3 týdny napevno s možností prodloužení (stačí domluva po telefonu) o několik dní, maximálně o celý týden. Podle toho, jak počasí a stav pracovních povinností dovolí. I to v tuhle dobu jde. Ve všech případech mi to umožnili a zúčtovali na úkor kauce. No a díky tomu jsem už několikrát vracel loď uprostřed týdne a vždycky to probíhalo tak, že do zcela opuštěné maríny přijel příslušný pracovník v domluvenou hodinu a jen kvůli nám.
K tomu jednu perličku, která je dnes, v situaci kdy už je v CR třeba platit i za vydýchaný vzduch, skoro neuvěřitelná. Jsem noční můra a rád jezdívám domů přes noc, takže jsem jednou ve Splitu předával loď někdy uprostřed týdne a kvečeru. Po kontrole lodi a předání dokladů nám zástupce charterovky (bohužel už nevím která to byla) sám nabídl, že klidně můžeme ještě v lodi přespat, ráno jí zamknout a klíč nechat v recepci. Podotýkám, že byla normálně vybavená (tehdy ještě ruční GPS, dalekohled atd.), takže odvézt by se dalo ledasco... S velkými a upřímnými díky jsme to odmítli a divili se ještě doma.

Wlady
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » stř dub 02, 2008 11:18 pm

Wlady, tvoja na dnešnú dobu skoro neuveriteľná príhoda s nezištnou a dôverčivou ponukou +prespania, mi pripomenula (bohužiaľ už vätšinou) niekdajšiu pohostinnosť chorvátov (aj srbov) v bývalej Jugoslávii.
Napríklad mne na dovolenke s otcom niekedy v 70 rokoch sa stalo, že sme si chceli pobyt predĺžiť, ale domáci museli niekam odcestovať.
Riesenie? Nema problema .... navrhli, nech prachy za cely pobyt nechame pod hrnkom v kredenci a kluce od celej dvojpodlažnej kuče pri odchode dame vonku pod kvetináč. :whist:
Vtedy na dinare trebalo devizovy prislub - ten sa však ušiel málokomu. Preto sme ťahali naturálie - nafukovačky a gumotexový čln "helios", ktoré po predaji koncom dovolenky pokryl náklady na ubytovanie. ;)
Nesplniť takúto dohodu samozrejme neprichádzalo vôbec do úvahy!
PS: omlúvam sa puristom za :offtopic: ale nedalo mi mlčať ... kľudne túto spomienku niekam spláchnite pri najbližšom veľkom prádle. Pekný večer! :)

Zpět na