Chorvatsko nove omezeni

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pon čer 02, 2008 8:46 pm

erar píše:
halladin píše:No, po pravdě,
jak by to tam asi vypadalo, kdyby nebrali ty odpadky ?

Jako u Italů, hlavně na jihu, Rumunsko hadr!

No potěš PánBůh, další znalec poměrů ................. :shock:
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon čer 02, 2008 8:48 pm

Děkuji Erare. Cítím se v menšině, tak každý souhlas potěší.
No, že bychom ty odpadky sypali do vody to snad nehrozí. Ale když se člověk 3-4 dny nedostane do civilizace, tak by smrděly na lodi.
No uvidíme. Zaručené zprávy se mění 2x denně, tak proč si s tím lámat hlavu. Ono se to nějak vyvrbí. Já v pátek jedu, jak už jsem psal, nabalený jako vždy. Ten základ beru a něco jim za večeře, vody a chleba také dám vydělat...
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 02, 2008 8:53 pm

bomba píše:Ja tohle neřešim,protože si vyžírám doma celej rok a těch 14 dní se ne.....u.sem tam špagety.1-2večeře jak píše Baharis,dětem zmrzku a meloun na trhu koupim plavice ogriluju a je mi fajn. :whist: :whist: :whist:

No to je vždy na jedinci.
Když jsem byl před lety v Anglii, v době kdy anglická libra stála 52 korun, tak jsem si taky ty tři piva po večeři dal.
Za 2 libry jeden kousek :beer:
Nějak tu angličtinu člověk trénovat musí :good:
Plano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Plano » pon čer 02, 2008 8:57 pm

Po třech pivech by mi šla snad i mongolština :lol:
erar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod erar » pon čer 02, 2008 9:15 pm

alffa píše:
erar píše:
halladin píše:No, po pravdě,
jak by to tam asi vypadalo, kdyby nebrali ty odpadky ?

Jako u Italů, hlavně na jihu, Rumunsko hadr!

No potěš PánBůh, další znalec poměrů ................. :shock:

Žádnej znalec, ale vyděno na vlastní oči!!!, Italie- Calabria (Jónské moře)
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 02, 2008 9:19 pm

Plano píše:Po třech pivech by mi šla snad i mongolština :lol:

Mě tam šla angličtina po třech kouscích skvěle.
Akorát o 20 mil na sever začli mluvit jiným nářečím a bylo po .... :thmbdn:
No, omlouvám se :offtopic:
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pon čer 02, 2008 9:24 pm

Co se divíš, milý strýčku,- místní pivo Tě naučí jen místní nářečí - to přeci ví každej! :P :lol:
hanes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: Lodě v Itálii.

Příspěvekod hanes » pon čer 02, 2008 9:26 pm

Ferdinand píše:Charter v Itálii : www.combatra.cz třeba.

To Ferdinand: Tak ti nabízejí 26tku což se mi zdá malý a pak druhou loď, ale zase jenom s kapitánem, takže žádnej řev pro rodinnou plavbu :-(
hanes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod hanes » pon čer 02, 2008 9:51 pm

alffa píše: No potěš PánBůh, další znalec poměrů ................. :shock:

Hm, tak v Itálii jsem byl před pár lety a minulej měsíc v Rumunsku v Bukurešti. Jižní Itálie nebyla tak zlá (Gargáno), ale proti okraji Bukurešti je i Chánov čistě uklizená čtvrt.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon čer 02, 2008 10:56 pm

Na scuba.cz píše jeden hoch z Kazachstánu (Čech), že na televizi u nich a v RU je několikrát za den reklama na báječnou dovolenou v HR a vyvozuje z toho, že nás potřebují vytlačit kvůli rusům. Já o tom vím již delší dobu ze setkání s rusy
v Praze a Varech, kde na mě vyzvídali jak to tam je a kde je co a kolik to stojí, protože vědí, že tam jezdím.
Jelikož znám jejich naturel a způsoby, tak si myslím, že to tam začnou skupovat ve velkém. Jenomže to se nás netýká, protože oni když se do toho dají, tak chtějí vždy to nejdražší a nejlepší. To nejsou lidi kteří jezdí do kempů ale chtějí aspoň
4hvězdičkový hotely a myslím si, že to by byla ta správná pomsta pro HR. Oni ljubí srby a o HR jsou dost informovaný.
V Novém Vinodolsku se staví hned u vody ohromný hotelový komplex. Údajně jej staví nějaký bohatý rakušák, který tam podplatil
kde koho. Loni byl již dosti hotov. V ruských novinách je na obrázcích onen komplex s popisem, že jej staví rusové pro rusy.
A z toho mě jímá děs, protože znám co dokáží jejich opilí gerojové. Tyhle lidi moc nezajímají místní zákony. A jejich mafie je všude.
A tak to možná začíná dávat smysl s těmi novými zákony.
Plano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Plano » pon čer 02, 2008 11:06 pm

tataS: Kam Vy na ty informace chodíte ? :whist:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon čer 02, 2008 11:17 pm

Jak jsem psal je to na www.scuba.cz a viděl jsem noviny ze St. Petersburgu a Moskvy naposledy z minulého týdne.
Hlídám jim tady pár bytů abych měl k invalidní penzy na dovolenou v HR. Dříve jsem tam býval služebně dost často. (v devadesátých letech) Ještě nějaký problém?. Každý se nějak živí a peníze většinou nesmrdí. Zrovna tak tady pracuji pro rakušáky a welšany.
Všichni se mezi sebou znají a dobře se baví když se sejdou.
Plano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Plano » pon čer 02, 2008 11:19 pm

Moje otázka nebyla myšlena špatně.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon čer 02, 2008 11:21 pm

Již jsem dost stár na to abych se urážel kvůli drobnostem.
olaf
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod olaf » úte čer 03, 2008 7:20 pm

ahoj
já si myslím že to není o penězích ale o principu
u nás taky nikomu nepřikazujeme co zde můžou a co ne
nemám rád buzerace, ty jsem si užil až dost, a chorvati jsou v tom mistři, protože nás buzerují již dost dlouho a nejenom nás
asi na tom nejsou moc dobře, protože u nás na dovolené nejsou vidět, ale toto nařízení jim asi moc nepomůže, hlavně normálním lidem,kteří se živí podnikáním, těba hospody
loni jsem tam byl 2x na dovolené a normálních lidí mě bylo docela líto, když jsem viděl prázdné restaurace a apartmány, kde majitel prosil abychom poslaly k němu známé protože jim ubylo turistů min. o třetinu a letos to bude ještě horší
letos se rozmýšlím ale asi itálie
olaf
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod SailingChannel » úte čer 03, 2008 7:47 pm

alffa píše:
SailingChannel píše:Trochu sa popýtať domácích na recepty ,bylin povetšine rastie dookola dosť/rozmarín,tymián,bazalka a iné/a kam sa hrabú "chlupaté knedliky".Kruci,slintám tu ako bernardín.Idem na tu jahňačinu... :jupi:

Ale Monty,
vždyť jasně píšu, že o ty řízky až tak nejde.
Náhodou jsi moje krevní skupina. Tedy hlavně s tím jehněčím (ryby a havěť taky můžu :clap: ).
Také využívám na dochucení místní křoviny. A docela to i umím..... :P
Jestli se mě podaří zvednout prdel dokud budeš ještě na živu, tak Tě určo pozvu na mňamku. No nebude to v HR :D
Mě jen nebetyčně štvou zákazy a příkazy. Ale to jak vím, tak tebe taky. :gun:
alffa

:D Ale Alffo. I keď nie som Montyho sekretárka,tvoj odkaz som mu predal.Ale asi patril mne.Iba sa zasmial a povedal"Já Ti to říkal".I keď som nútený s ním už druhý mesiac zdielať jednu loď a i PC/loď jeho PC moje/,korešpondenciu si vybavujeme každý sám za seba.Ono.Tuto konferu mi ukázal on.Dúfam ale,že to už nebude trvať dlho,bo na svojej lodi už skoro finišujem.Viac keď tak na SZ,bo tu sme asi mimo lajnu. ;)
:offtopic:
mba
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mba » úte čer 03, 2008 8:15 pm

Tazko povedat, co viedlo chorvatov k takemuto kroku, ale osobne si myslim, ze su aj vhodnejsie sposoby ako primat turistov aby viac minali v obchodoch a restauraciach. Je to nestastne rozhodnutie.

Doplatia na to predovsetkym mali sukromnici - taki co prenajimaju apartmany - v tomto je HR velmi specificke: maju obrovsky nepomer co do ubytovacej kapacity v kvalitnych hoteloch voci ubytovaniu v apartmanoch. Akasi stredna trieda ubytovania v penzionoch po vzore Rakuska alebo Talianska tam absentuje takmer uplne. Toto nepriamo urcuje klientelu.

Tym, ze ceny potravin su v HR plus/minus rovnake ako u nas tak tu nie je podla mna problem ani pre Cechov ani pre Slovakov.
Podla seba dovoz potravin vnimam skor perspektivou, ze v HR sa proste niektore nedaju kupit - nech to potom niekto skusi vysvetlit malemu dietatu :o) Trochu je to aj pohodli/pohodlnosti - cloveku sa nie kazdy obed, vecera chce absolvovat v restauracii.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte čer 03, 2008 9:24 pm

Je zajímavé sledovat příspěvky na Svobodné Dalmanii. Jsou tam dva články. v tom druhém uvádějí, že loni byl propad turistů
o 10% a letos se čeká ještě větší. Češi jim vyčítají malou vybavenost, málo obchodů, které by byli schopné nakrmit všechny
turisty a to že se na nás již dost napakovali a jsou nenažraní, když si myslí, že tam budou jezdit Japonci místo nás. Je tam taky
hodně šovinistů, kteří nechtějí žádné turisty. Silně to připomíná výkřiky pro otržení Slovenska po revoluci, nebo nyní po velkém
Maďarsku. Redakce je dosti silně upozorňuje, že již nyní někteří domácí nemají pro léto hosty. V Dalmácii prý češi tvoří až 80%
turistů. Dle průzkumů našich serverů údajně až 60% lidí pojede jinam tvrdí oni. Prý to silně sledují poláci. Proti jejich médiím ty
naše jakoby na povel shora skoro úplně mlčí. Zatím prý se zákaz neuplatňuje ale nechtějí jej zrušit.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » úte čer 03, 2008 9:48 pm

Víte na jednu věc je to zneklidňující, na druhou stranu je x let v platnosti zákon, který dovoluje vývoz pouze 1l tvrdého alkoholu na hlavu a tuším max 3l piva na hlavu apod.
Ruku na srdce, kdo to dodržoval? Že si s tím nikdo hlavu nelámal, tak proč ted kvůli konzervě?
Plano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Plano » úte čer 03, 2008 10:15 pm

Maximálně nám seberou paštičky, no :gun:
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » úte čer 03, 2008 10:37 pm

Vše je to cítit jistým svévolným úřednickým rozhodnuím od stolu.Vždyť i chorvatská ministeretva se kvůli tomu přou. Jedu tam v pátek a velmi váhám, mám-li se vystavit nějakému ponižujícímu aktu z rukou špatně naladěného celníka nebo celou situaci ignorovat. Je více než pravděpodobné, že celníci budou mít pokyn celou situaci změkčit, takže si myslím, nebudou-li z okna čouhat štangle salámu, nechají nás na pokoji jako vždy.
Jenže, co když ne..... :crazy:
Spíš je pro řadu lidí, zvláště na tomto fóru, kdy mnozí z nás minimálně jednou za rok do Chorvatska jedou, najímají si tam loď,platí všechny velmi nevšední poplatky, cpou se lignemi na žiaru při každé příležitosti a mají se všemi výhradami tu zemi a zvláště lidi rádi, frustrující fakt samotného zákazu.
Vlastně není co řešit. V případě prohlídky auta, platí,co psal Bilardos - člověku vyházejí kartóny piva, víno i nějakou slivku či rum. A vysvětlovat, že nakupovat v maríně na týden jídlo pro šest lidí je pekelná otrava- to asi nepůjde.
Ostatně, můj anglický kamarád, kterého při třech návštěvách Prahy, dvakrát pekelně okradli taxikáři - potřetí už si netroufl s taxíkem jet - mi říkal:proč s tím něco neuděláte?
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » úte čer 03, 2008 10:44 pm

Tak , jak čtu, do HR jezdím od 93,/ předtím bez nároku na příslib i do Jugoslávie/teda od 90 ano, ale to jsem musel pracovat , abych na to měl/. Na jachtu jezdím pravidelně 2 x do roka na 14 dnů. Z lodi moc nevylézám a těším se na klid. Rád vařím. Nemohu si , ale koupit suroviny, ikdyž se vše zlepšilo, tak , prostě nejsou nebo kvalita není OK. Maso vozím z Čech. a i další ingredience. Pokud zůstane tohle nařízení i pro příští rok, tak pojedu na Balt, SEv.moře , nakoupím v D za lepší peníze než u nás a jachting bude taky OK.
Jadran je skvělej, ale kamarád co vede deníček naší posádky může doložit , že v Zaklopatici v 97 -8 bylo za 800 Kn a v 2005 za 1600, při stejném počtu posádky\ a stejném jídle. A tak letos budu pašovat maso a budu si připadat jak kretén. Moje stáří mi říká, že dostat infarkt na přechodu , proto , že HR objevil 2 kg krůtího masa/ co předtím nikdy neviděl/, to ne .................
Plano
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Plano » úte čer 03, 2008 11:31 pm

Myslím, že se celníci nenechají vyrušovat ze svého klidu a dají nám pokoj.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte čer 03, 2008 11:52 pm

To co píše Bilardos je pravda. To omezení dovozu syrového masa platí dávno a mají to i ve SI.
Docela by se hodilo si ta omezení přečíst třeba na www.uamk.cz -infoservis, kde je to pro všechny státy. Nepíše se tam o sýrech
a mléčných výrobcích.
Mě se nejvíce na těch HR líbí, že chtějí abychom nevozili jogurty, sýri a salámi, když jsou stejně většinou vyrobeny v DE,A a SI.
(ZOOT-Jogobela, sýri -A, salámi -SI apod. oplatky- DEaH) a dovážejí je sami bezcelně. Jinak paštiky dělají sami ale za hrozné
ceny. Měli tam klauzuli, že dovoz potravin v množství přiměřeném délce pobytu a ta zmizela. Takže když neměli čím turisty
nakrmit, tak dělali že nic a teď chtějí vydělat na DPH. Jak píší v jiných diskusích: věci u nich vyrobené stojí u nás polovinu toho
co v HR.
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » stř čer 04, 2008 5:52 am

Zase neco k tematu z tisku!

Chorvatsko už si začíná uvědomovat, že ho čeká slabší sezóna
Chorvatsko vloni navštívilo nejméně 700 000 Čechů.
foto: Croatia.hr

Chorvatsko už začíná počítat škody, které mu pravděpodobně vzniknou v důsledku nižšího počtu českých turistů. Žádost ministerstva turistiky, aby nařízení, zakazující dovoz potravin živočišného původu bylo odloženo, zřejmě nebude vyslyšena, napsal v úterý chorvatský list Slobodna Dalmacija.

4. 6. 2008 03:32 - ZÁHŘEB
Podle tamních statistik bylo loni v Chorvatsku téměř 700 tisíc Čechů (odhady se blíží až k miliónu), už nyní se letošní ztráty odhadují na deset procent.

List poukazuje na to, že kromě posledního nařízení se na počátku sezóny objevily i další komplikace – formality pro cestování dětí bez rodičů, dálniční známka za 35 eur na pár kilometrů slovinské dálnice, rostoucí ceny pohonných hmot.

Pro letní sezónu by větší výpadek českých rekreantů mohl znamenat hotové zemětřesení, píše Slobodna Dalmacija s tím, že nejvíce budou postiženi majitelé apartmánů v Dalmácii, kam jezdí až 80 procent českých návštěvníků.

Na hranici jako dosud, ujišťují Chorvaté
"Chtěl bych především ujistit všechny vaše občany, kteří se do Chorvatska chystají, že nedávné nařízení není namířeno proti nim. Souhlasím s tím, že načasování jeho přijetí bylo nešťastné, ale právě občané zemí EU, tedy i Češi se jeho dopadu nemusejí obávat,“ řekl Právu ředitel zastoupení Chorvatského turistického sdružení (HTZ) v Praze Antun Plenkovič.

Podle jeho slov se Chorvatsko snaží sladit své zákony s těmi v EU a tím spíše se pro podle něj nic nemění. Celý problém vznikl podle ředitele HTZ v důsledku nedostatečné komunikace.

"Rozhodně není na místě obávat se toho, že při cestě do Chorvatska to na našich hraničních přechodech bude fungovat jinak než v předchozích letech,“ řekl Právu Plenkovič.

České ministerstvo zahraničí nicméně upozornilo, že zákaz dovozu potravin živočišného původu v Chorvatsku platí a nelze tak spoléhat na shovívavost celníků, kteří mají právo turistům jejich zásoby zabavit.

Zpět na