zkušenosti z Chorvatska
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- pecho
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
zkušenosti z Chorvatska
Vrátil jsem se z Chorvatska v neděli rán 28.6. ze Splitu, kde jsme měli pronajatou loďku Oceanis 331, loď nám předali v sobotu před týdnem v poledne, takže jsme vypluli směr Hvar, plán byl do Dubrovníka a zpět, což ale vzhedem k počasí nebylo možné, chtěli jsme v tom rozbouřeném počasí zakotvit někde na sv. Klimentu, ale vzhledem k větru a bouři jsme se báli, že bychom se z kotvy urvali, proto jsme se vrátili na Hvar do zátoky do Starigradu. Tam jsme se vyvázali na boji, už jich moc volných nebylo. Ještě v sobotu doplouvaly další lodě a boje byly obsazené, takže výběrčí začal k bojím vyvazovat další lodě, takže na jedné boji byly dvě lodě. My jsme to uhájili, takže jsme byli na boji sami. Takže dilema-není nikde dáno, co ta boje unese, co když se to urve a loď se poškodí? Kdo zodpovídá, posádka jedné lodě co byla na boji, tak k ní připluli nějací Rusové, jak je navedl výběrčí a kotvou na přídi jim zřejmě zřejmě poškodil lanko na relingu, pak odpluli, takže asi druhý den ráno byla po návratu posádka překvapena s poškozením a obávám se, že asi jim celou kauci pak nevrátí. Další věc, jak já to vidím, že charterovky rozšířily svůj loďovej park a pak když přijde počasí jako přišlo a všichni se snaží všude schovat, tak nemají kde, takže by mě zajímal názor ostatních na toto téma.
Zdraví Pecho

Ja bych nepripustil, aby se ke mne naboji vyvazala jeste dalsi lod. Pokud podminky jsou dore, tak neni problem, ale za spatnych - ani nahodou. Pokud ta druha lod neni vyslovene v pruseru, ovsem. A poplatek bych rozdelil dvema, aby vyberci dostal pouze jeden poplatek, nikoliv dva.
Boje je podle mne jako nehlidane parkoviste. Plati se za moznost stat, nikoliv za nejake zaruky, ktere nejsou.
Boje je podle mne jako nehlidane parkoviste. Plati se za moznost stat, nikoliv za nejake zaruky, ktere nejsou.
- pecho
- aktívní jachtař
boje
Souhlasím s tebou Windwarde, ale ten výběrčí si toho asi byl vědom (zmetek), tak vyvazoval druhé lodě k těm prvním, kde nikoho neviděl, kde nikdo nebyl, na nás si netroufl, takže asi pravidlo-nechat na lodi aspoň jednoho člověka, který všechny odežene.
Další otázka, jak píšeš je ten poplatek, to je asi samozřejmé, spíš se bojím, aby mi nepoškodili loď. Zdraví Pecho
Další otázka, jak píšeš je ten poplatek, to je asi samozřejmé, spíš se bojím, aby mi nepoškodili loď. Zdraví Pecho
- pecho
- aktívní jachtař
2 pawe
tak to jsi mě dostal, tady na lodi jsem byl jako 17th man, takže jsem neskiproval, ale kdyby byl deníček, tak jak má být, jako že nebyl, tak snad by se to dalo dopátrat. Jinak se vyvazovala druhá loď taky do boje a nevázaly se k sobě, viděl jsem někde jinde zas pak v tom hrozným počasí vyvázáno k sobě asi 10 lodí (měli nějaká závodní čísla na přídi) a byly na kotvě, takže asi kdyby některým z nich povolila kotva, tak by ty ostatní to snad dokázaly podržet. Ale myslím si, že Chorvatům ty chartery přerostly už přes hlavu, hlavně, že se sypou a složte kauci, ostatní je váš problém, tak asi takovou filozofii drží.
Zdraví Pecho
tak to jsi mě dostal, tady na lodi jsem byl jako 17th man, takže jsem neskiproval, ale kdyby byl deníček, tak jak má být, jako že nebyl, tak snad by se to dalo dopátrat. Jinak se vyvazovala druhá loď taky do boje a nevázaly se k sobě, viděl jsem někde jinde zas pak v tom hrozným počasí vyvázáno k sobě asi 10 lodí (měli nějaká závodní čísla na přídi) a byly na kotvě, takže asi kdyby některým z nich povolila kotva, tak by ty ostatní to snad dokázaly podržet. Ale myslím si, že Chorvatům ty chartery přerostly už přes hlavu, hlavně, že se sypou a složte kauci, ostatní je váš problém, tak asi takovou filozofii drží.

pecho píše:...viděl jsem někde jinde zas pak v tom hrozným počasí vyvázáno k sobě asi 10 lodí ...a byly na kotvě, takže asi kdyby některým z nich povolila kotva, tak by ty ostatní to snad dokázaly podržet.
A co by se stalo, kdyby se zmenil vitr, je mozne si jen tezko predstavit. Byvava to pri pruchodu studene fronty nebo kvuli mistni bource.
- Breta
- nováček na fóru
Z letošní plavby v Chorvatsku mám zvláštní pocity. Jezdíme pokaždé poslední týden v červnu. Letos bylo mizerné počasí, ale to se stává. Co bylo zvláštní, byla "vylidněnost" ve všech městečkách kam jsme připluli. V Telasici jsme byli v neděli! Tři lodě na bójkách, v hospodě prakticky jediní, jinak ani noha. V Iloviku jsme loni bojovali o poslední bóji, letos jsme si mohli vybírat, hospody z poloviny prázdné, na korze nikdo. Molat, Ist, to samé. Vypadalo to jak v dubnu. Že by krize, nebo jen špatné počasí? 

- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Breta píše:Z letošní plavby v Chorvatsku mám zvláštní pocity. Jezdíme pokaždé poslední týden v červnu. Letos bylo mizerné počasí, ale to se stává. Co bylo zvláštní, byla "vylidněnost" ve všech městečkách kam jsme připluli. V Telasici jsme byli v neděli! Tři lodě na bójkách, v hospodě prakticky jediní, jinak ani noha. V Iloviku jsme loni bojovali o poslední bóji, letos jsme si mohli vybírat, hospody z poloviny prázdné, na korze nikdo. Molat, Ist, to samé. Vypadalo to jak v dubnu. Že by krize, nebo jen špatné počasí?
...a nebo už dost lidí dostalo rozum...???

- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
Jsem teď na severu pod Rijekou a ta vylidněnost je tady silně znát. Hoteli jsou skoro plné ale soukromí má hodně zavřené okenice a cedule
Free. Konoby jsou prázdné a večerní promenády poloprázdné. Po zvýšení cen na konci června (pivo a zmrzlina o 1kn) je zase sundali.
V přístavišti nebylo loni nikde místo a teď zeje prázdnotou. Autokempink je plný ze 30% a min. němcú, holandanů a seveřanů, kterých
tady byli loni spousty. Jedna dobrá věc je, že tady nehrají věčer do 24:00 3 muziky jako loni- teď nehraje nic. Dva dny již neprší a svítí
puchejř a je okolo 26C. I to moře se začíná ohřívat na 24C. Vítr žádný a moře jako rybník. Loni tady lítalo na vodě spousta bláznu na všem
možným a letos sem tam něco přejede.V zátoce kam na člunu jezdíme bývalo loni odpoledne 12-15 lodí- teď tam býváme i sami.
Ne že by mě to vadilo ale je tu nějak mrtvo.
Free. Konoby jsou prázdné a večerní promenády poloprázdné. Po zvýšení cen na konci června (pivo a zmrzlina o 1kn) je zase sundali.
V přístavišti nebylo loni nikde místo a teď zeje prázdnotou. Autokempink je plný ze 30% a min. němcú, holandanů a seveřanů, kterých
tady byli loni spousty. Jedna dobrá věc je, že tady nehrají věčer do 24:00 3 muziky jako loni- teď nehraje nic. Dva dny již neprší a svítí
puchejř a je okolo 26C. I to moře se začíná ohřívat na 24C. Vítr žádný a moře jako rybník. Loni tady lítalo na vodě spousta bláznu na všem
možným a letos sem tam něco přejede.V zátoce kam na člunu jezdíme bývalo loni odpoledne 12-15 lodí- teď tam býváme i sami.
Ne že by mě to vadilo ale je tu nějak mrtvo.
Já se obávám, že to s tím vylidněním Jadranu nebude tak horké (bohužel) - a Chorvati, jak se zdá, se na další nápor jachtařů připravují - chystají vybudování dalších 15 tisíc míst v marinách během příštích 10 let - viz. odkaz:
http://www.chorvatsko.cz/aktual/090306_mariny_2008.html
http://www.chorvatsko.cz/aktual/090306_mariny_2008.html
Mohu poskytnout celkem čerstvé informace ze středního Jadranu. Duben květen jsem se pohyboval kolem Šibeniku, teď dva týdny kolem Splitu a Makarské.
Vážení přátelé, vypadá to že na Jadranu jde do tuhého. Jaro, krásné dlouhé dny, možnosti jachtění třeba do devatenácté dvacáté hodiny. Ale pokud chcete zakotvit nebo se vyvázat na nějakém zajímavém atraktivním místě, po cca šestnácté hodině v podstatě není šance. Pouze na místech které znáte jen vy a nejsou ještě tak profláknuté. Vyzkoušeno několikrát. Navíc v zátokách zůstává stále více motoráků, kteří se vždy vracívali do marín. Možná to bylo i tím, že teď v červnu 14 dní nefoukalo.
Jen perlička. Tento týden, zátoka Vinogradisce na Sv. Klementu, v cca 17:00 jsem napočítal 35 lodí. Že jim jeden český kapitán, naštěstí bez CZ vlajky, předváděl tři hodiny otřesné divadlo, to už je OT. Ale přeci jen pro dokreslení. Promiňte. Po dvou hodinách jsem na ně zavolal, proč mají vytaženou hl. plachtu, tak ji stáhli. Po další hodině jsem to už nezvládl, sedl do člunu, vymotal jsem jim kotvu z řetězu sousední lodě a zakotvil kotva-břeh, o co se tam celou dobu snažili. Otřesné, nedůstojné divadlo.
To jsou mé subjektivní pocity. Pokud máte někdo jiné zkušenosti, budu jen rád. Jinak to vidím tak že na Jadranu zůstanu jen kvůli práci a pro radost se přesunu do jiné lokality.
Vážení přátelé, vypadá to že na Jadranu jde do tuhého. Jaro, krásné dlouhé dny, možnosti jachtění třeba do devatenácté dvacáté hodiny. Ale pokud chcete zakotvit nebo se vyvázat na nějakém zajímavém atraktivním místě, po cca šestnácté hodině v podstatě není šance. Pouze na místech které znáte jen vy a nejsou ještě tak profláknuté. Vyzkoušeno několikrát. Navíc v zátokách zůstává stále více motoráků, kteří se vždy vracívali do marín. Možná to bylo i tím, že teď v červnu 14 dní nefoukalo.
Jen perlička. Tento týden, zátoka Vinogradisce na Sv. Klementu, v cca 17:00 jsem napočítal 35 lodí. Že jim jeden český kapitán, naštěstí bez CZ vlajky, předváděl tři hodiny otřesné divadlo, to už je OT. Ale přeci jen pro dokreslení. Promiňte. Po dvou hodinách jsem na ně zavolal, proč mají vytaženou hl. plachtu, tak ji stáhli. Po další hodině jsem to už nezvládl, sedl do člunu, vymotal jsem jim kotvu z řetězu sousední lodě a zakotvil kotva-břeh, o co se tam celou dobu snažili. Otřesné, nedůstojné divadlo.
To jsou mé subjektivní pocity. Pokud máte někdo jiné zkušenosti, budu jen rád. Jinak to vidím tak že na Jadranu zůstanu jen kvůli práci a pro radost se přesunu do jiné lokality.
- designer
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem tedy zvědavý. V srpnu budu v Ch. dva týdny s rodinou.My ale nevyhledáváme "atraktivní" místa, tak to snad půjde.Pak ještě týden v září a jak to vypadá, tak tři týdny v říjnu. Na podzim by snad mohl být klid. I když jeden nikdy neví. Minulé léto poslední týden v srpnu to bylo celkem bez problémů, žádné návaly jsem nezaregistroval
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
Já jsem pod Rijekou a dle množství lidí teprve začala sezona. Otevřeli několik konob ale pořád je množství lidí slabší odvar loňska.
Do kempů přijelo více němců a seveřanů. přístaviště se ale zaplnilo o málo. V sobotu bylo v Selcích regala od 11 hod a v půlce (jeli
jednu Nm a otočkou) jim lehnul vítr a skoro hodinu všichni stáli na místě. Počasí se již celkem umoudřilo. Většinou po 13 hod příjdou
bouřkové mraky a haraší to hodinu. Po cca 2hod zase odtáhnou. Teplotu hlásí 28-30C. Voda 24-26C.
Do kempů přijelo více němců a seveřanů. přístaviště se ale zaplnilo o málo. V sobotu bylo v Selcích regala od 11 hod a v půlce (jeli
jednu Nm a otočkou) jim lehnul vítr a skoro hodinu všichni stáli na místě. Počasí se již celkem umoudřilo. Většinou po 13 hod příjdou
bouřkové mraky a haraší to hodinu. Po cca 2hod zase odtáhnou. Teplotu hlásí 28-30C. Voda 24-26C.
Prave som sa vratil z plavby Sukosan -> Muline (Ugljan) -> Ilovik -> Mali Losinj -> Molat -> Sakarun (Dugi o.) -> Bozava (Dugi o.) -> Sukosan, ta vyludnenost ma tiez prekvapila. A mam pocit, ze Chorvati zacali hromadne umiestnovat bojky v zatokach, okrem Iloviku, kam sme dosli az po deviatej vecer bolo vsade dost volnych (Sakarun, MolatIst/Silba-Sv.Ante/U.Zdrelac, ...).
Chartrovaci mi spominali, ze tento rok ocakavaju prepad najmov okolo 10%, niektore male chartrovky az 50%.
Dve restauracie v Malom Losinji ma prekvapili slabsou urovnou sluzieb (zda sa mi, ze v maji davali dokonca vacsie porcie),
naopak, v Zapunteli na Molate v domackej restike nas nakrmili vynikajucimi obrovskymi Lingjami za podstatne lepsiu cenu.
Chartrovaci mi spominali, ze tento rok ocakavaju prepad najmov okolo 10%, niektore male chartrovky az 50%.
Dve restauracie v Malom Losinji ma prekvapili slabsou urovnou sluzieb (zda sa mi, ze v maji davali dokonca vacsie porcie),
naopak, v Zapunteli na Molate v domackej restike nas nakrmili vynikajucimi obrovskymi Lingjami za podstatne lepsiu cenu.
14 dni -Aktuální Jadran
Dobrý den
zkušenosti z posledního charteru z Chorvatska ve dnech 20.6-4.7.2009
Bavaria 37, 6 členů posádky.
Telastica 2x prázdná, za M.Proversa zátoka Cuscica je plná nějakých mikrožahavých potvor - útěk z vody kde není nič vidět kromě nějakých malých bílých teček, Kornaty naopak celkem plné, hrůza v zátoce V.Stupica na Žirje - 47 lodí na kotvě a bójích v úterý 30.6.2009, naprosto nevhodné rozestupy atd.
Výborně bylo na Visu a okolí.
Fajn den, stopu vody pod kýlem a vítr do plachet.
Mikos
zkušenosti z posledního charteru z Chorvatska ve dnech 20.6-4.7.2009
Bavaria 37, 6 členů posádky.
Telastica 2x prázdná, za M.Proversa zátoka Cuscica je plná nějakých mikrožahavých potvor - útěk z vody kde není nič vidět kromě nějakých malých bílých teček, Kornaty naopak celkem plné, hrůza v zátoce V.Stupica na Žirje - 47 lodí na kotvě a bójích v úterý 30.6.2009, naprosto nevhodné rozestupy atd.
Výborně bylo na Visu a okolí.
Fajn den, stopu vody pod kýlem a vítr do plachet.
Mikos
Caute, zkusenost z min tydne 4-11.7
lodi dost, nabizeli slevy pro dalsi prilakane skupiny - Kastela
v podstate kam jsme prijeli misto se naslo pritom sezona jen primo v Korcule plno nahrada Lumbarda
Solta/Maslinica - kotva, pak volna i bojka
Mljet/Polace - volno mooring (restarurace Ogigija, draha)
Korcula/Vela Luca - kotva
Hvar/Stary Grad - volno bojka
lodi dost, nabizeli slevy pro dalsi prilakane skupiny - Kastela
v podstate kam jsme prijeli misto se naslo pritom sezona jen primo v Korcule plno nahrada Lumbarda
Solta/Maslinica - kotva, pak volna i bojka
Mljet/Polace - volno mooring (restarurace Ogigija, draha)
Korcula/Vela Luca - kotva
Hvar/Stary Grad - volno bojka
-
- aktívní jachtař
Tak já taky přidám zkušenost z posledních pár dnů (9. - 12.7.)
čt 9.7. Palmižana - velké motoráky téměř plno, jinak tak 70 % (normálně v tomto termínu pamatuji 100 % už v pět odpoledne)
pá 10.7. Sičenica v poledne 1 loď, Zlarin na noc 9 lodí
so 11.7. Landin (Pašman) poledne cca 20 lodí, Soline (Pašman) na noc plné bójky
ne 12.7. nekonečné procsí kolem Biogradu směrem na jih. Když jsem přejížděl z Kraje (Pašman) do Biogradu, musel jsem koukat nalevo napravo jako na přechodu
čt 9.7. Palmižana - velké motoráky téměř plno, jinak tak 70 % (normálně v tomto termínu pamatuji 100 % už v pět odpoledne)
pá 10.7. Sičenica v poledne 1 loď, Zlarin na noc 9 lodí
so 11.7. Landin (Pašman) poledne cca 20 lodí, Soline (Pašman) na noc plné bójky
ne 12.7. nekonečné procsí kolem Biogradu směrem na jih. Když jsem přejížděl z Kraje (Pašman) do Biogradu, musel jsem koukat nalevo napravo jako na přechodu

- janekz
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Já byl od 27.6 do 11.7 Střední Dalmácie. První týden se mi zdálo opravdu moře prázdné, volné bójky. Druhý týden to bylo podstatně plnější a pátek 10.7. okolo Biogradu to fak byla síla - náměrový kompas se nezastavil.
Ale těžko to srovnávat: první týden ještě naplno nezačaly prázdniny a navíc jsme pluli dál od pobřeží (Dugi otok zvenku ani jedna plachetnice, Vis ze Žirje jeden zoufalec). V Komiži bylo volné místo u mola přes noc. Taky se mi zdálo více motoráků přes noc mimo maríny. Ale druhý týden Hvar dopoledne: čekačka ve frontě na kotvení, Pakleni Vinogradiště jen jsem nakoukl a les stožárů mě okamžitě otočil pryč.
Faktem je, že Chorvati přidávají bójky (např. Sakarun na Dugáči) a to kvůli potížím se zlou řasou Caulerpa (nebo tak nějak), která není na jadranu původní a kotvením se může přenášet na nové lokace, kde ničí původní a hodné Posidonie (morska trava). Takže Chorvati moc nechtějí, aby se v zátokách kotvilo, neboť kotvy a řetězy podmořským trávníkům na kvalitě asi nepřidají.
Jinak zejména druhý týden byl větrně perfektní (pro naši malou loďku) - nepamatuji, že bych naladil plachty a pak čtyři hodiny plul stejným kursem, aniž bych na ně musel moc sahat...
Ale těžko to srovnávat: první týden ještě naplno nezačaly prázdniny a navíc jsme pluli dál od pobřeží (Dugi otok zvenku ani jedna plachetnice, Vis ze Žirje jeden zoufalec). V Komiži bylo volné místo u mola přes noc. Taky se mi zdálo více motoráků přes noc mimo maríny. Ale druhý týden Hvar dopoledne: čekačka ve frontě na kotvení, Pakleni Vinogradiště jen jsem nakoukl a les stožárů mě okamžitě otočil pryč.
Faktem je, že Chorvati přidávají bójky (např. Sakarun na Dugáči) a to kvůli potížím se zlou řasou Caulerpa (nebo tak nějak), která není na jadranu původní a kotvením se může přenášet na nové lokace, kde ničí původní a hodné Posidonie (morska trava). Takže Chorvati moc nechtějí, aby se v zátokách kotvilo, neboť kotvy a řetězy podmořským trávníkům na kvalitě asi nepřidají.
Jinak zejména druhý týden byl větrně perfektní (pro naši malou loďku) - nepamatuji, že bych naladil plachty a pak čtyři hodiny plul stejným kursem, aniž bych na ně musel moc sahat...
- Martin88
- aktívní jachtař
- Reputace: 18
janekz píše:
Udivuje mě, jak se k ochraně moře a živočišných druhů Chorvati staví. Právě v případě této řasy Caulerpa taxifolia /Lazucha tisolistá/ jsem jen jednou našel v prospektech charteru upozornění, na nebezpečnost jejího
rozšiřování. Přitom by stačila malá kartička, se seznamem např. ohrožených nebo invazivních druhů, kterou by
každý po zaplacení povinného "vzdušného" obdržel, s krátkým návodem co dělat v případě kontaktu.
Tato maličkost, která by určitě stála pár kun, mohla např. zachránit život sudance sirné