Oprava dřevěného Finna

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

sealer
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Oprava dřevěného Finna

Příspěvekod sealer » pon črc 13, 2009 7:13 pm

Zdravím.
Mám dotaz, neustále dokola omýlané téma laky lamináty apod.
Na mém starém (hodně starém) dřevěném finnovi, je podlaha tak prohnillá, že je potřeba zpevnit.
Před 10 lety otec zpevňoal podlahu laminem a až do teď ta loď leží v garáži.
Ten starý laminát není dobře udělanej, moc tvrdá skelná tkanina nebyla dostatečně zatížená a tak se pod laminem vytvořily vzduchový bubliny. Tim sem veškěrej laminát, kterej špatně držel oddělal, ale mám dotaz. Přijde mi, že epoxid je moc tvrdý na to abych to dal s ním do kupy. Dno bude na vodě hodně pracovat a mám proto strach, jestli nezačne dělat neplechu. Podle mě bude nejlepší něco pevného a aspoň trochu pružného zároveň. Můžete někdo poradit co? Nebo pokud někdo má zkušenosti s něčím podobným, tak jak to řešil.
Díky moc za rady...
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pon črc 13, 2009 9:02 pm

Ahoj
Nejsem si jistej jestli pokud je to schnilý na pepř tak jestli to zachrání laminace ale poptal bych už tady 1000 x zmiňovaný Havel composites jsou tam vstřícní a hlavně ví co prodávaj.
Šutrák
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » pon črc 13, 2009 9:09 pm

Těžko radit na dálku,je to třeba vidět,ale co je shnilý každopádně musí pryč,nemá cenu olaminivat shnilé dřevo.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » pon črc 13, 2009 9:15 pm

Tak sem hoď nějaký fotky
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon črc 13, 2009 10:07 pm

To máš pravdu že by to chcelo niečo pevného a pružného zároveň, napríklad drevo, alebo preglejku. Prehnité drevo vysekať, nahradiť novým, alebo vodovzdornou preglejkou a prípadne olaminovať epoxidovým laminátom.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » pon črc 13, 2009 10:15 pm

Otázka je denisi jestli nejsou načatý i žebra pak neexistuje rychlá oprava to by chtělo vidět.Navíc pokud je to verze s uzavřenejma komorama tak je to totální past a bude je muset rozebrat aby se k tomu dostal :hmm: .Ještě měly některý kolem nafukovací jelito tam by to bylo schúdnější.
Šutrák
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon črc 13, 2009 10:26 pm

shooter píše:Otázka je denisi jestli nejsou načatý i žebra pak neexistuje rychlá oprava to by chtělo vidět.Navíc pokud je to verze s uzavřenejma komorama tak je to totální past a bude je muset rozebrat aby se k tomu dostal :hmm: .Ještě měly některý kolem nafukovací jelito tam by to bylo schúdnější.
Šutrák

Najrýchlejšia oprava je so zápalkami. :) No čo narobíš, aj lode umierajú :(
sealer
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod sealer » pon črc 13, 2009 10:35 pm

ten shnilej sajrajt je celej pryč až na čistý dřevo na tom je par vrstev kvalitního lamina, ale kolem středu, kde se to lamino ohybalo je ten problém... sundal jsem co bylo na nic...
zitra dodam nějakou tu fotku...snad napoví
edit: nemyslím si, že by to bylo tak špatný až na podpal... akorát bych to ještě vic zpevnil, nerad bych propadl dnem...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon črc 13, 2009 10:55 pm

Ak tam bola hniloba, tak možno by bolo dobré použiť nejaký fungicíd, napustiť a nechať vyschnúť. Potom by som to napenetroval acetonom nariedeným epoxidom, vytmelil a prelaminoval. Na podpal je vždy dosť času.
sealer
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod sealer » pon črc 13, 2009 11:00 pm

to misto kde z toho dřeva zustal jenom prach je uplně pryč, až do čistýho dřeva, na to se pak dala ta první vrstva lamina, jak už jsem říkal byla daná před 10 lety, teprve týden zpátky, kdy jsem se do té lodi podíval jsem zjistil, že část toho lamina je v tahu

EDIT: Obrázek
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod shooter » úte črc 14, 2009 6:18 pm

Jo tak tak to oalminuj znovu a pořádně a nevím jestli tam máš přes to palubu? Německý(dederonský) přes to měli přeližkovou palubu položenou na žebra sundávací zajištěnou matkou od kladky a průvlakama na poutka projeď tuhle stránku tam jsou nějaký fotky Dřevěnejch.finni Já mám Taylora ten to má podobný.
Šutrák
sealer
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod sealer » úte črc 14, 2009 6:47 pm

jj ta podlaha překližková je vytáhnutá... taky dostala zabrat. Je momentalně do čista, ale hodlám tam přidat ještě nějakou spěru, aby byla stabilnější...

Zpět na