Ahoj fšichni
Vrátil jsem se po týdnu domů, moc času nemám, v pátek jedu zpět a s mírným úžasem sleduji co vše se tady energicky řeší. Ten týden byl opravdu dost těžký, asi nejtěžší co jsem zažil. Jugo dosahovalo na otevřeném moři na trase Vis-Lastovo-Mljet běžně 40 knt, velmi často 45 a v nárazech až 48 knt. Za tři dny jsme nepotkali ani jednu plachtu!!! Ještě teď se se mnou všechno houpe.
Nezlobte se a v kontextu tohoto mě připadá vyřazování kapitánů kteří neschovají fendry ze svých řad jako velmi úsměvné. Až se za břicho popadám. A přidávám se do řady předchozích třech diskutujících.
Ano. Jsou věci, které se prostě nedělají. Během plavby není možné tolerovat pověšené fendry na boku, nebo pověšené prádlo. Ale pokud máte plně obsazenou charterovou loď a nemáte typ se dvěma WC, kdy to druhé použijete jako store, nemáte šanci fendry nikam uložit. Batysty jsou plné, kajuty jsou blbost a salon je to nejlepší z nejhoršího řešení v nouzi, jak už bylo napsáno výše. Prostě řadím se k těm nemožným kapitánům kterým stačí, že fendry jsou zajištěné u zábradlí tak, aby je voda nesplavila do moře.
A k těm, kteří stahování vlajky na noc kovažují za anachronismus.