Ante píše:samozřejmě neuznat nemohou, ale půjčit nemusí
Ante, já bych ten případný důsledek viděl spíš takto
-půjčit musí /týdenní právo užívání ti nemohou upřít/, ale nemusí ti povolit vyplutí
-k vyplutí ti samozřejmě nabídnou možnost najmutého kapitána.
Ke své lítosti se přiznávám, že nějak nejsem schopen pochopit katastrofické úvahy typu "kdyby" v této konkrétní souvislosti.
Nedovedu si představit, jaké psychické trauma vám možná způsobí např. v Dánsku, až Vám oznámí, že žádný průkaz zkrátka mít nemusíte, oni jej nepožadují a nechtějí vidět.
Oni pouze chtějí, aby jste uměli loď ovládat, tak jako musíte umět ovládat třeba koně s kočárem, když se rozhodnete, že si jej půjčíte v půjčovně a pojedet s ním na svatbu.
Hovořím na základě osobní zkušenost staré 5 týdnů. Ráno jsme přijeli, majitel chrterovky nám pečlivě předal fungl novou Sun Odyssey 39, převzal kauci, potřásl nám rukou a popřál šťastnou plavbu. To bylo vše a za hodinu jsme odplouvali.
Oni zkrátka nejsou schopni pochopit, že by si šel někdo půjčit loď, naložil rodinu či přátele a s vědomím vlastní adekvátní nepřipravenosti, vyplul sebe a svoji posádku utopit.
Abychom to lépe pochopili, oni to vidí asi tak, jako bychom mi viděli člověka, jež si přijde do pújčovny pro kolo a neumí na kole jezdit - nikdy na něm nejel - kdo by toto udělal?
Samozřejmě, pro klid své duše můžete prohlásit, že nějací Dánové plavbě na moři přeci nemůžou rozumět, protože papír je papír. Zkrátka bez bumážky ještě asi neumíme žít.
Nebo, a to se mi jeví jako reálné, hledáme v jakékoli bumážce vlastní oporu a berličku, kterou bychom se mohli zaštítit, kdybychom to nezvládli, kdybychom udělali chybu, kdyby se něco stalo.
Ano stát se může a každému. Bumážka tomu ale nezabrání, Rozhodující jsou vaše znalosti, schopnosti a zkušenosti. Tedy to, co jste schopni udělat, aby se nestalo a také to, co dokážete, když už se stane. Tak to asi vidí v Dánsku. Přistoupili k tomu totiž nejchytřeji, jak je možné. Oni to nechají na vašem plném a zodpovědném rozhodnutí a ne na faktu vlastnictví nějaké bumážky.
Pepa