Vedení lodi- doklady a co se může stát??

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » pon lis 30, 2009 10:10 pm

Myslim, ze komunikace zde proste probiha ve trochu vetsim tempu, takze nektere informace nejsou zretelne nebo zapadnou. ;)

windward píše:MinPomorstva zverejnilo seznam prukazu, ktere jsou nezbytne pro rizeni dane lodi v dane lokalite.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon lis 30, 2009 10:13 pm

asi jsem nějak mimo, ale
Chorvatské ministersvo vydalo seznam akceptovaných zahraničních průkazů pro vedení lodě v Chorvatsku. V seznamu jsou i naše průkazy od MD.To je pěkné.
Domnívám se (!), že průkazy jsou akceptované včetně jejich omezení (viz "B")a ne, že jsou automaticky stavěné na roveň chorvatským co do velikosti lodě atd.
Tady mě nepřijde srovnání s řidičákem (od Davida) od věci. To, že někdo akceptuje náš řidičský průkaz neznamená, že budu u něj jezdit s něčím, na co ho nemám vystaven.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon lis 30, 2009 10:33 pm

windward píše:Myslim, ze komunikace zde proste probiha ve trochu vetsim tempu, takze nektere informace nejsou zretelne nebo zapadnou. ;)

windward píše:MinPomorstva zverejnilo seznam prukazu, ktere jsou nezbytne pro rizeni dane lodi v dane lokalite.

tedy se v tom seznamu praví, že se s 12m od nás může plout s 24m u nich? to nereju, to nevím a ptám se :)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon lis 30, 2009 11:01 pm

ano, omlouvám se. byl jsem fakt mimo
mořské chorvatské ministerstvo považuje české "C" za rovnoprávné hrvatskému "B". Takže na českýprůkaz si můžete půjčit loď do těch 30ti tun
deko
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod deko » pon lis 30, 2009 11:01 pm

designer píše:To, že někdo akceptuje náš řidičský průkaz neznamená, že budu u něj jezdit s něčím, na co ho nemám vystaven.

mam presne ten isty nazor...
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon lis 30, 2009 11:05 pm

david píše:tedy se v tom seznamu praví, že se s 12m od nás může plout s 24m u nich? to nereju, to nevím a ptám se :)

ano, praví
co naděláš
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon lis 30, 2009 11:09 pm

co bych dělal? jsem spokojenej a nejen já. jen je věci potřeba říkat hned, jasně a nezpochybnitelně. pak by většina diskuzí byla třetinová. i když nepíše o metrech, ale tunách
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pon lis 30, 2009 11:18 pm

Davide,

ono mozna ne kazdemu ihned dojde, co je podstata otazky. Napriklad mne osobne casto dlouho trva, nez konecne pochopim v cem ta podstata vezi. Pak moje vypraveni muze pusobit zmatene. Omlouvam se, asi jen starnu. :lol:

PS. Jak jsem to psal uvedomil jsem si, ze jsem se mozna s definici "chorvatska jachta = do 24m" nebyl zcela presny. Nemam vsak cas overit si prislusnou informaci. Domnivam se, ze podstatu veci to vsak nijak nemeni, protoze jachta do 30 tun urcite nebude mit 12 m. Ledaze... :crazy:
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 02, 2009 7:42 am

...ledaže by byla hodně tlustá
Obrázek

tady každých12m bude vážit asi víc než 30 t :D
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř pro 02, 2009 8:18 am

A na kazdych 12m bude nutne mit zvlastni prukaz, aby v souctu to davalo bud celkovou delku nebo celkovy vytlak.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 02, 2009 9:32 am

http://www.euromarina.cz/kapitansky-kur ... rukazy.htm

Podle toho je asi metry nezajimaji. Take tam pisou ze se dela i kontrola na mori, pokuty jsou nekolik set EUR a dokud neni na palube clovek se spravnym dokladem, nesmi se plout, mozna to znamena i odtazeni do pristavu.

Pokud je nejaka prevodni tabulka prukazu, sem s ni. Jezdite tam na zkousky, tak tam by to meli take vedet.

Jeste jsem tam nekde narazil ze je mozne si pred objednanim lodi overit jestli prukaz co mas je OK, zasle se tam kopie prukazu.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř pro 02, 2009 10:46 am

Bedo,

co pisou na uvedenych strankach neni podstatne. Neni to zdroj informace. Ty metry jsou dane zakonem. Dle HR jachta muze byt dvou kategorii, pricemz hranice je definovana jak metry tak i tunami. Ty jachty, o kterych zde mluvime, nesmi byt delsi 24 m nebo mit vytlak vetsi 300 tun nebo byt urcena k pobytu vic nez 12 lidi. V pripade prekroceni jednoho z uvedenych trech rozmeru plati zvlastni predpisy na vybavu a pro jejich rizeni je nutny uplne jiny prukaz, tj. nikoliv Voditelj brodice, Kategoria B, o kterem zde mluvime. Plus k tomu, Voditelj brodice B je omezen na 30 tun.

Prosim, abyste info o metrech a tunach brali s rezervou, porotze nemam cas si to overovat a pisu to z pameti, ktera muůze klamat. :lol:

Mel jsem chvilku a podival jsem se podrobneji na stranky MinPomorstva.

http://www.mmpi.hr/default.aspx?ID=5578

Stoji tam, ze seznam prukazu, ktere HR jednostranne uznava, je soucasti zakladniho predpisu s nazvem Pravilnik o brodicama i jahtama. Oni ho tam implementovali ZMENOU, ktera znamena, ze to ma SILU UREDNIHO PREDPISU, tim vice, ze predmetna zmena je oznamena v Narodnich Novinach, tj. jiz nabyla pravni moc. Z toho mimo jine vyplyva, ze chorvatske charterovky NEMOHOU neuznat prukaz z uredneho seznamu a nepujcit lod jeho drziteli. Pokud se tak stalo, jednali nezakonne.

Dale prikladam odkaz na tabulku, ktera je soucasti zminovaneho Pravilnika.

http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/TABLI ... 14.07..pdf

Ceske republiky se tyka cast od strany 4 radky 4-7. Z tabulky plyne, ze prukaz MDRC skupiny C opravnuje k vedeni chorvatske jachty ve stejnem rozsahu, jako u chorvatskeho prukazu Voditelj Brodice, Kategorija B. Je dale potesujici, ze s ceskym prukazem MDCR B nebo A lze ridit chrovatskou jachtu do 500 tun vytlaku (!) (pokud mame zkousku z GMDSS :lol: ).

Nezbyva nez rici BRAVO HRVATSKA! :good:
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » stř pro 02, 2009 3:24 pm

Myslím, že pokud se něco stane na chorvatské lodi, v chorvatských vodách, jsou chorvatské zákony a předpisy jedině závazné.
Pokud by to byla česká loď, bylo by to ovšem něco jiného.

Podmínky plavby na chorvatských lodích, v chorvatských vodách jsou ve výhradní pravomoci chorvatského státu.
Pokud by se chorvaté rozhodli, že pro plavbu na 40 metrové lodi v chorvatských vodách nejsou třeba vůbec žádné papíry, nikomu po tom nic není.
Že by ovšem sousední státy nemusely takové neopapírované
plavce pouštět do svých vod je už jiná záležitost.
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1

Příspěvekod Ante » stř pro 02, 2009 3:56 pm

windward píše:Z toho mimo jine vyplyva, ze chorvatske charterovky NEMOHOU neuznat prukaz z uredneho seznamu a nepujcit lod jeho drziteli. Pokud se tak stalo, jednali nezakonne.

myslím, že tohle není tak úplně pravda, pokud by měli podezření že nejsi dobrý "voditel" a že půjčení lodi je spojené s nějakým rizikem tak ti loď půjčit nemusí i kdyby jsi měl papíry na Titanic. Opačně to nepůjde, bez papíru nic nepůjčí, ale tím, že je máš ještě nevzniká povinnost ti něco půjčovat.

edit oprava

samozřejmě neuznat nemohou, ale půjčit nemusí
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 02, 2009 4:20 pm

Mate tam take napsano
.....doklady a co se muze stat?

Jedne nasi jachte se za atlantikem stala nemila vec. Pri odhlasovani si urednik vsimnul ze ma propadlej ( datum ) TP a nepustil ho na more a do doby nez to dal doporadku platil mastne poplatky za kotveni. Nekde to treba ani nekontrolujou, ale jak se rika, nahoda je blbec.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » stř pro 02, 2009 5:51 pm

Ante píše:samozřejmě neuznat nemohou, ale půjčit nemusí

Ante, já bych ten případný důsledek viděl spíš takto
-půjčit musí /týdenní právo užívání ti nemohou upřít/, ale nemusí ti povolit vyplutí
-k vyplutí ti samozřejmě nabídnou možnost najmutého kapitána.

Ke své lítosti se přiznávám, že nějak nejsem schopen pochopit katastrofické úvahy typu "kdyby" v této konkrétní souvislosti.

Nedovedu si představit, jaké psychické trauma vám možná způsobí např. v Dánsku, až Vám oznámí, že žádný průkaz zkrátka mít nemusíte, oni jej nepožadují a nechtějí vidět.
Oni pouze chtějí, aby jste uměli loď ovládat, tak jako musíte umět ovládat třeba koně s kočárem, když se rozhodnete, že si jej půjčíte v půjčovně a pojedet s ním na svatbu.

Hovořím na základě osobní zkušenost staré 5 týdnů. Ráno jsme přijeli, majitel chrterovky nám pečlivě předal fungl novou Sun Odyssey 39, převzal kauci, potřásl nám rukou a popřál šťastnou plavbu. To bylo vše a za hodinu jsme odplouvali.
Oni zkrátka nejsou schopni pochopit, že by si šel někdo půjčit loď, naložil rodinu či přátele a s vědomím vlastní adekvátní nepřipravenosti, vyplul sebe a svoji posádku utopit.
Abychom to lépe pochopili, oni to vidí asi tak, jako bychom mi viděli člověka, jež si přijde do pújčovny pro kolo a neumí na kole jezdit - nikdy na něm nejel - kdo by toto udělal?
Samozřejmě, pro klid své duše můžete prohlásit, že nějací Dánové plavbě na moři přeci nemůžou rozumět, protože papír je papír. Zkrátka bez bumážky ještě asi neumíme žít.
Nebo, a to se mi jeví jako reálné, hledáme v jakékoli bumážce vlastní oporu a berličku, kterou bychom se mohli zaštítit, kdybychom to nezvládli, kdybychom udělali chybu, kdyby se něco stalo.
Ano stát se může a každému. Bumážka tomu ale nezabrání, Rozhodující jsou vaše znalosti, schopnosti a zkušenosti. Tedy to, co jste schopni udělat, aby se nestalo a také to, co dokážete, když už se stane. Tak to asi vidí v Dánsku. Přistoupili k tomu totiž nejchytřeji, jak je možné. Oni to nechají na vašem plném a zodpovědném rozhodnutí a ne na faktu vlastnictví nějaké bumážky.

Pepa
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř pro 02, 2009 6:46 pm

nekde jsem cetl, ze kdyz maji pochybnosti, tak si s tebou daji male kolecko kolem mariny a uvidi jak na tom jsi. Mozna se s tim uz nekdo setkal. Nejspis zase na jihu EU.

EDIT: Ono take zalezi od koho ta bumazka je. Treba od RYA s tebou je zkousejici nekolik nhodin na mori, chteji ukazat kolik mas naplavano, tak to uz lze brat jako kvalifikaci. Delaji si to presto ze tam zadny pair na lod nepotrebuje.
Jestli Ti v HR vydaji bumazku za test a 5 minutovej pohovor, tak to kvalifikace asi neni.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř pro 02, 2009 7:16 pm

Decka,

zustane prosim u tematu. Jak to maji "moudri" Danove neni predmetem tohoto vlakna. Mluvime zde o tom jak to maji "hloupi" Chorvati.

Tak tedy, abych odpovedel na nejake ty ... mmm... teze. Chorvati nemaji pravo nikoho zkouset a delat nejake pripotrouble kolecko. Pro ne je zakonem dane, ze pokud clovek predklada prukaz, tak maji ho proste vzit a nekecat nesmysly. Stat jim narizuje, jake prukazy jsou povinni uznavat, a na tom to konci. Pripadny drzitel prukazu nema nechat nikoho, aby ho odrbaval.

Pravda, ze pokud majitle lodi ma pochybnost o kvalifikaci drzitele prukazu, tak asi ma moznost odmitnou lod pujcit, to ja nevim. Ale je zcela nepochybne, ze nesmi zpochybnit prukaz, ktery vydala MDCR, pokud mu jeho vlastni stat narizuje, ze predmenty prukaz plati.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » stř pro 02, 2009 7:52 pm

Pred x lety se mi v Chorvatsku pri mem prvnim charteru stalo, ze kdyz jsem dal managerovi prukaz, podivil se, ze je jak novy, no tak jsem priznal, ze ho mam jen 14 dni. Bylo to ceske C. On z toho byl uplne mimo, ze pry ta lod co si pujcuju je rok stara a kdesi cosi. No trosku jsme se pohadali, trval jsem si na svem. Nakonec to skoncilo tim, ze prisel jeste s kolegou a zacali po dobrem, ze pry po kolikate jsem na lodi a tak - rekl jsem jim, ze me to neni prijemne, ze jsetli chteji muzeme vyjet kousek ven a zase se vratit spolecne. Skoncilo to u toho, ze se ptali zdali jsem ochotny jim ukazat, ze umim s mapou - pro jejich klid jsem vyndal ze stolku mapu - on ukazal na jednu znacku, ja rekl co to je a tim cela nabaze skoncila.
Dneska jsme s Dadem kamaradi. Pak jsme se dozvedel, ze se to cele stalo 5 dni pote co jim jedna rakusanka napichla lod na kameny pred Trogirem - tak byli trosku nervozni.
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » stř pro 02, 2009 10:40 pm

Charterové společnosti mají obvykle ve smlouvách o pronájmu taková prohlášení-
"Nájemce charteru je povinen prokázat svou způsobilost a oprávnění k vedení plavidla a způsobilost k ovládání námořní radiostanice..." a z toho vyplývá, v případě jejich pochybností,všechno možné.
Chápal bych to v praxi jako přípustnou obranu před partou nadraných chlapíků, kteří by mohli být nebezpeční nejen sobě.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv pro 03, 2009 12:30 am

Janiku,

prosim pekne, kde konkretne jsi takovy citat potkal? :)
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » čtv pro 03, 2009 10:42 am

Jen o něco rozvinutější formulace, ale jinak zcela totožná je na www.bemexboot.eu, charter-charterové podmínky. A určitě jsem něco podobného četl i u jiných společností.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv pro 03, 2009 11:14 am

Jako nezúčastněný čitatel, předkládám jednu smlouvu ze svého archívu, r.2007. Už nevím čím, ale překládal jsem si to tehdá před odletem.

Vaší diskuze se asi bude týkat druhý odstavec třetí kapitoly.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
windward
moderátor

Příspěvekod windward » čtv pro 03, 2009 12:03 pm

Janiku,

dekuji za odkaz. Domnivam se, ze bude lepsi se obratit primo k chorvatskym charterovkam jakozto k prvopramenu. Strejda Google vydal nekolik odkazu.
----------------------

http://www.croatiacharter.com/conditions.asp

Prevzeti jachty. ...Pronajimatel nehcava za sebou pravo nepredat jachtu, pokud dle usudku jeho zastupcu neni najemce z jakehokoliv duvodu zpusobily k nakladani s jachtou, nebo poskytnout pouceni (o ovladani jachty) na naklady najemce.

Povinnosti najemce. ... Najemce nebo skipper vyslovene prohlasuje, ze ma veskere dovednosti nezbytne k vedeni jachty, vlastni prukaz zpusobilosti k vedeni jachty na mori a prukaz zpusobilosti k obsluze radiove stanice, kterezto doklady predlozil pronajimateli.

-----------------

http://www.croatia-yachting.hr/CharterConditions.asp

Prevzeti jachty a predani jachty. ...Pronajimatel nehcava za sebou pravo nepredat jachtu, pokud dle usudku jeho zastupcu neni najemce z jakehokoliv duvodu zpusobily k nakladani s jachtou, nebo pridelit skippera za poplatek.

Povinnosti najemce. ... Stejne, jako v predchozim.

----------------------

Ostatni to maji treba vice rozepsane, ale je to tak nejak podobne. Koresponduje to i stim, co je psane na strankach Bemexu. Dovolim si vyjadrit nazor. Podle meho mineni uvedene citaty mluvi o tom, ze pokud majitel lodi ma pochybnosti o tom, ze skipper je schopen ridit lod, tak je opravnen mu ji nepredat. Podle mne to nijak nesouvisi s tim, ze by majitel lodi smel zpochybnovat prukaz, ktery vydala statni instituce a ktery schvalen statni instituci statu majitele lodi. Proto povazuji za bezpredmetnou snahu jakekoliv charterovky odmitnout predat lod majenci pouze na zaklade toho, ze se charterovce nelibi statem schvaleny prukaz.

Takze jeste jednou, dle meho nazoru charterovka nesmi odmitnout prukaz MDCR C pro rizeni jachty do 30 tun.
-------------------------------------

EDIT: Diky, Baharisi, je to pekny preklad. :)
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv pro 03, 2009 12:52 pm

Nechtel jsem tady rozpoutat takovou debatu. Rocne se
tam pujci asi tisice lodi i nasim jachtarum a asi s tim bezne problemy nemaji. To by se tady uz psalo. Uz asi pri tom prebirani lodi si udelaji usudek jak na tom ten kapitan je. Nekdo tam popisoval ( uz nevim kde ) ze musel absolvovat zkusebni plavbu, mozna je jeden pripad za nekolik let. Ale kdyz ta smlouva ma tolika stran, tak tam o tom odmitnuti neco bude. Predci to jenom neni vec v cene ojete Skodovky. Oni asi take nebudou bezduvodne sikanovat, delaji to pro penize. Nejde o uznavani a nebo neuznavani papiru, ale o to ze zadny papir nezarucuje zpusobilost tu jachtu vest.

Zpět na