Karibik - praktické informace (TRIM)

Pro ty co chtějí, nebo plují dál...daleko....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pon lis 16, 2009 9:01 pm

mysacek píše: X winds by v únoru už měly být dávno pryč

Chlapi , co jsou to ty X winds ? Zakoupil jsem si dva piloty na tu oblast , přelouskal a ale toto tam nebylo .

Dík.
Irwin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Irwin » úte lis 17, 2009 2:37 am

TRIM píše:
mysacek píše: X winds by v únoru už měly být dávno pryč

Chlapi , co jsou to ty X winds ? Zakoupil jsem si dva piloty na tu oblast , přelouskal a ale toto tam nebylo .

Dík.

Jedná se o vánoční větry neboli "Christmaswinds" teda zkráceně ve zdejší hantyrce, X winds.Ostrý vítr vanoucí v Karibiku zhruba v v období vánoc.O loňských vánocích byl silný a nepříjemný.Vydávají se v něm na moře většínou jen Ti co musí.Slovy našeho kamaráda ,který zde delší dobu žije,jehož většinou znáte, jsou to blázni a charteristi.Minulé vánoce byly tyto větry dosti silné a nepříjemné.Uvedl jsem to jen příklad toho co nastalo,nikoliv, že by měly nastat příští rok. A už vůbec ne v únoru?To je trochu víc, než vytrženo z kontextu.V žádném případě jsem nechtěl tímto kohokoliv odrazovat od plavby ve zdejších vodách.Vúbec minulá sezona byla na vítr vynikající a od začátku listopadu ,až do března. Kdo tady byl, to jistě potvrdí.Zvláště v lednu to na Závětrných ostrovech foukalo neustále okolo 5-6 Bf.Nádherná plavba.Letošní rok zatím vypadá podle celkového vývoje poměrně klidnějí.Měsíc říjen byl nejsušší ze všech hurikánových sezon ,co tady pamatují.Stále jsou zde velká vedra a minimalní srážky.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

X Winds , předpovědi

Příspěvekod TRIM » úte lis 17, 2009 9:52 am

Díky . Mohu li tak ještě dotaz .
Loď přebírám 27.11 na 14 dní .

1. Navtex v oblasti Windwards asi není dostupný ?

2. Jaké jsou možnosti získání předpovědi počasí na chartrových lodích v dané oblasti ?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte lis 17, 2009 9:59 am

Já plánuji používat UGRIB
Obrázek
Irwin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: X Winds , předpovědi

Příspěvekod Irwin » úte lis 17, 2009 11:20 am

TRIM píše:Díky . Mohu li tak ještě dotaz .
Loď přebírám 27.11 na 14 dní .

1. Navtex v oblasti Windwards asi není dostupný ?

2. Jaké jsou možnosti získání předpovědi počasí na chartrových lodích v dané oblasti ?

Funguje .
A co se týká předpovědi počasí ,tak Martinik není problém,to je v podstatě Evropa a je vyvěšen v Le Marin na několika místech.
Dále nevím,kde plánujete kotvit?
Pokud budete v Rodney Bay naa Sv.Lucii,tak tam to není problém.
Dále už je to trochu jinak.
Na Unionu je vyvěšen V Bouganville ve dvoře na dveřích a dostupný je v Erice,která se specializuje na služby pro jachtaře.Tam je vše 50 kroků od sebe v přístavu.Všude na klasických zastaveních,jako je Admirality Bay,je k dispozici internet a většinou i WIFI,takže není problém se připojit a vše je dnes na internetu. Je to dnes v neuvěřitelném množství.Záleží na Vás ,který máte oblíbený a považujete ho za pro sebe za vhodný.Vůbec nejlepší je před plavbou se na počasí dotázat místních lidí.Takřka všichni mají s pmořem něco společného a znají to a umí předvídat.Zvlášť boatmani,kteří dělají servis jachtařům.Pokud by Vás před něčím vavarovali ,tak je dobré na ně dát.
Pokud vyjíždíte 27.11. tak to zatím s předpovědí ,jak už jsem psal, vypadá dobře.Máte stěstí ,minulý rok v listopadu pršelo 12 dnů souvisle každý den.Mimo větru,který byl super to bylo frustrující.Letos je to zcela jinak. Je možné,že se někde dole v Grenadínách potkáme.Budu tam také.Pokud máte ještě něco ,co by Vás zajímalo,tak v rámci možností poradím.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » úte lis 17, 2009 1:25 pm

Tedy když se mohu zeptat tak ještě : (podej prst ...)

Loď Bahia 46 , 4 rodiny .
Vize :
plánuji první den zůstat v okolí Le Marin a aklimatizovat se po cestě . Na noc ? (ale ty manželky ) , nebo brzy ráno vyrazit dlouhou přeplavbou na jih Grenadin . Pak Grenada a postupný návrat zpět.
Chceme vidět především ostrůvky pláže , šnorchl , ale i deštný prales a místní kolorit.
Taková je představa .
??

Dotazy :
Využití místních průvodců . Přistanu v zátoce je mi nabízen výkon Guida . Jak se k tomu postavit , vzít nevzít , kolik platit , koho vybrat. V čem mi může pomoci .

Bezpečnost . Jsou vyhlášená místa ,kterým je záhodno se vyhnout ? Obecná pravidla jsem přečetl v Pilotech a na Inetu

Port entry . údajně přihlášení a odhlášení zabere dost času . Jak se to dá řešit ? Přihlášení na Grenadě , St Vincent , St. Lucia.

Zdravím a děkuji .
Irwin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irwin » úte lis 17, 2009 3:18 pm

Je to samozřejmě na delší povídání,ale ve stručnosti.

První den počítejte raději s větší časovu náročností,než se vše uspokojivě vyřídíte,navíc únava po cestě ,změna času ,horko, vlhko,orientace ve zdejším prostředí,přebírka lodě avyřízení formalit.nákupy atd.Pokud nespěcháte , a tak to zabere dost času.
Stačí vyjet ze zátoky Cul de sac Le Marin a zajet do několik několik mil vzdáleného kotviště v Saint Anne.Je to doslova za rohem.tam je čistýá vada.můžete tam vklidu vyzkoušet a zkontrolovat všechny systémy.Od plachet,až po kotvu :Prohlédnout si dno lodě ,vyzkoušet dingu ,outboard atd.A pro rodinu a děti koupání v čisté vodě.Ta v přístavu samozřejmě není.Pokud shledáte také na lodi něco v nepořádku ,dojedou sem z charterovky pár minut a můžou dodatečně ještě něco opravit.

Celkový Váš program si musíte rozmyslet vy,ale pokud máte na lodi ženy a děti ,zkusil bych na první den přeplavbu jen na Sv. Lucii,aby jste si vyzkoušli jak loď ,tak posádku.
Bahia46ia je super katamaran ,je rychlá a pohodlná.Nevim také jestli jste s ní už někdy plul? Chce to se s ní trochu poznat.To nakonec zjistíte až v martinickém kanálu.Nevím kolik by jsrte si představoval první den uplout,ale doplouvat na kotviště ve tmě není nejidealnější na první den plavby.Já osobně bych asi volil Sv.Lucii.
Další rozvrh už je potom na Vás.

K dalším dotazům.
Služby černých boat manů.
Mnohdy se bez nich neobejdete a těch pár EC ,které jim dáte jsou v lodní kase zanedbatelná položka.Pomůžou Vám s někdy s nelehkým přístáním ,případně uvázáním zádi na palmu.Poradí Vám ,kde co je atd.Nejsem proti.Sám je používáma platím jim, jako všichni ostatní. Za nějaké uvázání zaplatíte od deseti do 20 EC.Což je už tady dost.
Někde obhospodařují bojky ,ale to je jiný příběh i platba.Na to pozor.
Vůbec kapitola bojky je značně ošemetná a doporučoval bych Vám spíše kotvit na vlastní kotvě ,pro Vaší jistotu.samozřejmě ,kde to jde.

Jiná věc je dovoz jídla atd.Je to někdy trochu dražší,ale to si musí posádka sama rozmyslet co a jak chce a za kolik.Cena se musí samozřejmě vždy smlouvat předem!!!Je toho docela dost co pro Vás mohou udělat.Neviděl bych je jen jako zloděje a vydřiduchy za což je zvláště naši moc neberou.Zřejmě vzpomínky na pražské taxikaře.

Bezpečnost.Neměl jsem za 20 let s tím zde problémy.Občas se něco stane ,jako všude ,ale není třeba se nějak usilovně bát.
Záleží také na tom ,jak se Vy budete chovat k nim.

Místa se špatnou pověstí.Jsou nějaké.Např. Chateubelair na severu Sv.Vincentu.Něco zlého se zde odehrálo před 10 lety.Od té doby se zde nedoporučuje zůstávat na noc.Zastavuju a kotvím tady dost často.Chodím do hospody ,na street party atd.Nikdy žádný problém nebyl. Je to už spíš taková pověst.

Lodní nebezpečí je dlouhá kapitola.Nerad bych se do něčeho zaplet.

Přihlášení.Doporučuju se přihlašovat všude.Jedná se jen asi o 3 státy,ale ikdyž to stojí nějaké peníze,máte klid.Pokuta může být podstatně větší.Přihlášení zabere i s dopravou třeba hodinku.Sv,.Vincent to zjednodušil a zdražil a můžete tám být relativně za stejnou cenu déle,než dřív.Když se to rozpočítá na posádku ,tak to není nijak strašné.
Mimochodem Evrop.Unie dala Sv.Vincet.pobřežní stráži loni 5 nových rychlých člunů a tak je docela využívají.
Doporučená port entry.
Port Entry- Grenada-St.Geoges,v laguně.
Nad ní je staroslavný kolonialní Yachtclub,součastí je celnice a Immigration.tak okolo 400 EC.V Hillsborough jsou provinční a snaží se víc vydupat na různou charitu.

Sv.Vincent-zaleží co budete mít dříve po cestě.
Sever Wallilabou-
Střed-Admirality Bay-
Jih-Union
také tak okolo 400 EC
St.Luciie-Doporučuji Sooufrieru-jsou přátelští a úplatní. Cena okolo 200 EC.Záleží, jak to s nima skoulíte.

Snad to tak stačí.mějte se .Přeju pěknou plavbu.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » úte lis 17, 2009 4:20 pm

To Irwin .
Dlouhou, jednorázovou přeplavbu z Le Marin na Grenadiny jsem chtěl provést z důvodů vyhnout se opakovaným Port entry , tedy dopřát si to vždy pouze jednou a ne opakovaně při cestě tam i zpět.
Jinak :
Ano zakotvíme v St Ante.
Ano noci přistávat nechci .
V životě jsem se na žádném cat neplavil a korálovou oblast uvidím v podstatě taky poprvé.
Zdravím.
Irwin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irwin » úte lis 17, 2009 6:23 pm

Přeju ,ať Vám to výjde.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Karibik moje zkušenost - 1. proč

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 1:34 pm

proč do Karibiku :

Samozřejmě jako rekreační jachtař jsem jel kvůli lodím , moři , plavbě .
Ale teď čerstvě po výletu převažují silně jiné pocity a vzpomínky . Tropický děštný prales a zamlžené vrcholky hor. Černé pláže se třpytem atracitu . Černoši . Černošky !!! . Úzké horské silničky bez svodidel a obrubníků ale s hustým provozem a strmými srázy. Kýčovité Tobago Keys , kde plavete s želvama . Moře teplé jako bazén. Šnorchlování na reefu. Vlhké tropické počasí. Pak teprve plavba na katamaránu , který hlavě dosahoval přes 9 uzlů, ale s trvalým pocitem že se to může převrhnout . A modř moře a jeho oceánské vlny mezi ostrovy.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Předmět: Karibik moje zkušenost - 2. jak do Karibiku

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 1:46 pm

Jak do Karibiku :
Správně by to mělo být plachetnicí z Evropy . Pak dychtivi očekáváním a unaveni přeplavbou se budete blížit k ostrovu a zažijete vstup do ráje . Kde předpokládám se pak většina zcela neandělsky zpije pod obraz. Kdo ví jak to vypadá když projdou duše branou přes svatého Petra .

Ti uspěchaní do Karibiku letí Boeingem , nerbo Airbusem . Všechny evropské státy , které mají svá území v karibské oblasti , provozují vnitrostátní lety za mravný peníz . Tedy Francie , Holansko a nevím možná i Anglie.
Náš způsob dopravy :
O den dříve autem do Paříže , přespaní v levném prefabrikovaném hotelu a druhý den přelet na |Martinik .
ceny : auto na jednoho včetně parkování - 90 EU , hotel pokoj pro 3os. se snídaní - 50 EU , letenka - 11 500 Kč.
Zaparkovaní na letišti nebyl problém , parkovací plochy objíždí bus . Letiště Orly je malé a přehledné . Vozíky na bagáž na jezdící schody nemohou , výtahy jsou až na konci haly . Fóliovací stroj jsme nenašli. Tašky je dobré zamknout zámečky a hlavné nějak pestře označit , např. navázáním barevného šátku pro snadnější identifikaci při odběru. Společnosti Air France se na této vnitrostátní lince nedalo vytnout nic . Skvělé jídlo , pohledné letušky a žádný problém se zavazadly ! Od charterové společnosti jsme měli zajištěný transfer do mariny za 10 EU na osobu.
Naposledy upravil(a) TRIM dne stř bře 21, 2012 11:51 am, celkem upraveno 1 x.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Karibik moje zkušenost - 3. kdy do Karibiku

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 1:48 pm

Kdy do Karibiku :
Hlavní sezóna začíná před vánocemi a končí dubnem - květnem . Hurikány začínají červnem a končí říjnem - listopadem. Domnívám se že konec listopadu a začátek prosince je údobí levné , přístavy nepřeplněné a občasný deštík nevadí. Moře je teplé a vedro snesitelné.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Karibik moje zkušenost - 4. co sebou

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 1:55 pm

Co sebou.

Oblečení :
Co nejméně.
Plavky , sportovní trenky , trika .
Třištvrteční kalhoty .
Tenkou jednovrstvou bundu.
Dobré sandály s vibram vzorkem . Jsou li určeny pro provoz ve vodě pak máte to pravé.
Kvalitní potápěčskou masku pro šnorchlování . Šnorchl a ploutve lze vypůjčit.
Ručníky jsou na lodi .

Ostatní :
opalovací krémy s faktorem 40 , 50.
Kolíčky na prádlo .
Čelovku.
Sluneční brýle .
Čepici nebo šátek na hlavu
Nabiječku na mobil.
CD do autorádia na lodi.
Nautickou literatůru , na lodi můžete nafasovat francouskou verzi.
Kvalitní nůž .
Lékárnu .
Pas , hotovost , karty.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Karibik moje zkušenost - 5. kam

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 1:56 pm

Kam do Karibiku .

Kdo ještě nebyl v této destinaci určitě neprohloupí když se vydá na klasiku - Martinik - Grenadini a zpět.
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » ned pro 13, 2009 6:27 pm

Ahoj TRIM,
měli jste kliku na počasí, nevím, jak Irwin na jihu, ale tady na Martiniku se nám rozpšelo a rozfoukalo, bohužel se vítr stočil dost k severu. Včera jsem jel na otočku z Martiniku na Sv. Lucii, vítr 18~25 uzlů. Jel jsem s DUF 51 něco mezi 10 a 11,5 uzly, paráda. Ale cesta zpátky byl porod. Čtyřikrát jsem zmokl, na Martinik jsem musel křižovat, ještě že jsou Duffourky takové jezdivé, s Kirké bych se tam plácal ještě ráno.

K otázce kdy do Karibiku.... pokud možno před dojezdem ARC rallye - to je to ještě docela volné. Kromě lodí v závodu jede ještě dost lodí mimo, jenom využívají toho, že jede flotila, kdyby se něco stalo, aby byl někdo nablízku. I tady v Le Marin se to začíná plnit. Dole na grenadinách se to už rozpráší, ale vyhlášené lokality už jsou přeci jenom plnější.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

aribik moje zkušenost - 6. na čem.

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 8:59 pm

Děkuji Myšáčkovi , za info , můžeš-li napiš sem párkrát jak to s počasím (nebo s čímkoli jiným ) bude do zahájení sezóny na Martiniku vypadat .

Na čem se plavit :
Naprostá většina lodí zde půjčovaných jsou katamarány . Když jsme s parťákem poprvé vstoupili na molo tak nás velikost místních katamaránů zaskočila . Úžasná plavidla ! Ale jak parťák poznamenal lodě to nejsou. Přestože mi k srdci nepřirostli , tak zde asi by plavec neměl váhat a cat si vypůjčit . Jezdí se zde především na boční větry - tedy menší stoupavost nevadí .

Proč cat ano -
Je rychlý . Jede 10 uzlů, čímž splašený rekreant stihne více zátok , fotek a útrat.
Nenaklání se . Zvláště manželky , které se bojí na plachetnici , tak na catu si připadají bezpečné.
Je prostorný . Na Bahiu 46 se pohodlně vejde 12 lidí. Pouze dva musí spát v chodbičce plováku což není úplně luxus . Ale mohou si vytáhnout madrace ven a když nezaprší tak je to super. Kabiny v plováku prostorné . Odkládací prostory neskutečně veliké. Dva velké stoly - jeden v salonu , jeden na terase , kuchyně lepší než v paneláku a odseparované od komunikace.
Ovladatelný na motor. Pomocí dvou motorů se otočíte na místě , zacouváte do mezery mezi loďmi .. Paráda.
Malá spotřeba nafty . Nehrne vodu jako monohul se zátěží.
Malý ponor .

Proč cat ne :
Nestoupá - nám Bahia stoupala pouze do 60 st . ( v Karibiku většinou nevadí)
Převržení . Velký strašák . V plováku jsme obdivovali okénka skoro jako do hladiny moře. Pak jsme pochopili že to jsou nouzové výlezy při převrácení. Brr . Při přebírání jsem upozornil ,že s catem mám nulové zkušenosti a domáhal jsem se refovacích tabulek. Předávající mávl rukou , a řekl ať při dvacet uzlovém větru začnu refovat. Tak jsem nad tím taky mávl rukou a vyrazil. Hned první den v noci nám začalo foukat až 23 uzlu , zadobok . Cat na plné plachty se rozbíhal přes deset uzlů a rozvlněném moři se to začalo podobat jízdě na splašené kávě. Měl jsem z toho velmi špatný pocit. Hodně jsme zbalili genu , ale v podstatě se nic nezměnilo. Splašená kráva cválala nezmenšeným tempem dále. Bylo jasné že musíme zrefovat hlavní plachtu . U catu jsou stěhy vedeny hodně dozadu , takže při otočce o 180 st. ze zaďáku do protivětru máte hlavní plachtu do poslední chvíle tahu , nelze vyvlát. Nadechl jsem se a rychle otočil . Čekal jsem že že zakopne závětrným plovákem a nadzvedne návětrný . A ono nic . Cat vykroužil zatáčku jak tranvaj a stál proti větru jak poslušný pejsek. To bylo o větru . Teď vlny .
Zpátky jsme se mydlili v oceánských vlnách . Šikmo ze předu , velikost max 3m. Když ty nejstrmější se chytali nadzvednout návětrný plovák nebyl jsem z toho nějak zvlášť odvázaný. Zlatá jednotrupá plachetnice . Tam víte na čem jste.
Po prvním dnu jsme v podstatě jezdili stále s refem na hlavní plachtě . Nad 16 uzlů větru - první . Nad 20 uzlů na druhý. Rychlost jsme korigovali genou na 8,5 - 9 uzlech.

Závěrem : v Karibiku katamarán.
Znalci nechť se vyjádří.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Karibik moje zkušenost - 6. plavební podmínky

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 9:31 pm

Plavební podmínky :
Zažili jsme doposud mnou nevídaný vítr . Trvale 15 - 22 uzlů předobok, bok , zadobok . Ve dne , v noci. Celých 14 dní. Jak to tady mohly plachetnice prohrát s parníky nechápu. Během 14 dní žádná porucha níže , "bouřka" a pod.

Závětrná strana ostrovů - bez vln a většinou bez větru. Pouze je-li v hřebenu ostrova úžlabí, tak tím svižně protahuje i na závětrnou stranu.

Moře teplé 27 st. Oblečení na hlídku - čepice, triko, trenky, sluneční brýle.

Denní světlo od 6.00 do 18.00 . Polovinu kotvení jsme měli za tmy , což není dobré . Jedině tak snad na bóji. Ale bóje nemají dobrou pověst , kvalita lan a pod. Kdo má názor , zkušenost ať řekne. Vezměte si svoji GPS ať si můžete na noc nastavit kotevní poplach.

Navigace: pomocí mapového plotru není problém . Nepouštěl jsem se do žádných krkolomných zajížděk mezi korály. Kde to šlo jsem následoval kýlovou plachetnici.

Je dobré si pořídit vlastní plavební příručky. Měl jsem od Chris Doyle a od Stephen J.Pavlidis.

Často jsme kotvili na kotvě . Držela exelentně , přestože hodně foukalo.
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » ned pro 13, 2009 9:33 pm

do Karibiku jednoznačně katamaran - jak jsi psal - rychlost přesunů a pohodlí. Přeci jenom se sem jezdí hlavně za šplouchání na ostrůvcích a ne za jachtingem.
Refování - katamaran musí jet sedm uzlů, jinak skáče jako koza. V referenčních tabulkách je opravdu doporučeno hlavní refovat při 15 uzlech, ale to je s velkou rezervou, refuje se až při dvaceti. Jinak při počasí, jako bylo včera je už zase lepší monohul. Škoda, že jsem neměls sebou včera foťák - potkal jsem sedmnáctimetrový kaťas, co se vracel proti větru na Martinik - poskakoval jak splašená koza.
Blbý je, jak chodí dešťový mraky, tak před nima někdy dost výrazně přifoukne, ale jen nakrátko. Mě včera přifouklo v jednu chvíli 42 uzlů z 25. To by na katu znamenalo stočit a než to přejde drnčet na nějaký zadobok.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 13, 2009 9:35 pm

Pěkné, pěkné. Jen pokračuj. Je jasné, že to hltám. :lol:
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 9:43 pm

mysacek píše: Mě včera přifouklo v jednu chvíli 42 uzlů z 25. To by na katu znamenalo stočit a než to přejde drnčet na nějaký zadobok.

Tedy nesnažit se zrefovat ? Otočit a ujíždět ?
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » ned pro 13, 2009 9:45 pm

zrefovat na max, pomoci si motorem a manevrovat podle podminek

Můj názor
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 13, 2009 10:00 pm

Přiznám se že já bych při náhlém poryvu točil proti větru, startoval motory a snažil se zrefovat. Samozřejmě posádka by toho měla být schopna.
Pouštět se po větru může být cesta do pekel. Pokud to nepřestane a bude ještě přidávat, co pak?
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » ned pro 13, 2009 10:07 pm

vyhoda Karibiku - stálý vítr, přifoukne právě jen z těch mraků. My tady děláme ty přejezdy tak na 50% v jednom, zbylých 50% ve dvou - to už se refovat dá. Když stočíš na zaďák, zmenšíš zdánlivý vítr, můžeš poměrně v pohodě smotat genu. Vyostřit - měl bych strach o plachty. :?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » ned pro 13, 2009 10:24 pm

jj, gena se schová za hlavní, zdánlivý se zmenší....

Taky si to dovedu představit, něco to do sebe má. Ale bojím se, že mě by ta ruka sama točila proti :lol:
To se nebavím o plavbě single. To si do těžších podmínek netroufám.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Karibik moje zkušenost - 7. civilizace

Příspěvekod TRIM » ned pro 13, 2009 10:36 pm

Martinik - v podstatě EU . Mobil přijatý 7 Kč/min. WIFI v Le Marin OK . Voda dobrá. Nákupy drahé. Koupit pouze nejnutnější , další nakupovat co nejjižněji .

Grenada - v st Georges v novém přístavu v laguně vpravo WIFI dostupné za 10 EC . Mobil všude. Ale asi 90 Kč za min. Ceny mravné až na marinu cca 2000 Kč za den . Marina dále v laguně , vlevo bude levnější. Také je tam celník a nafta . Asi 18 Kč za litr. Tankují se inperiální galony. Asi 4,5 litru .

St Vincent a Grenadiny. Mobil všude ale třeskutě drahý. WIFI leckde a za doplatek . Když se přiblížíte k přístavu vynoří se frendi a pomohou s přistáním . Odměna 5 EC nás nebolela. Když zakotvíte , sjedou se lodi a nabízí např. ryby . Ryby nikde na světě nejsou levné . Dá se usmlouvat cena přiměřená. Je nutné mít místní měnu a v drobných . Drahé je když si je necháme nějak upravit , uvařit. Na místní jsme se vždy vstřícně šklebili a když jsem nic nechtěli tak jsme jim to s úsměvem naznačili. Nebyl problém.
Na st Vincentu ve Vallilabou jsme strávili 2 příjemné dny . Akorát nás tady dost oškubali. Je potřeba vždy si vysvětlit co přesně platíme a na jak dlouho. Přeplatili jsme frienda - šlo o loď a bezpečnost věcí a pak jsme zjistili že to bylo ne na dva dny ale na jeden a pod. Průvodcování na výstup na sopku chtěl 200 US , pak 150 , stáhl jsem ho na 130 ale dál to nešlo protože kolega místo aby tlumočil tak se ho jal chránit.

Cesta do nitra ostrova. Grenada , ale hlavně St Vincent je nutné prozkoumat. Přátelé velkého , ale fakt velkého adrenalínu at si půjčí auto . Ti co mají rádi jenom adrenalín ať jedou taxikem . Malé dodávky jsou typované na 15 lidí !! Jezdí se vlevo ! Silničky úzké , srázy šílené svodidla žádné. Sklony silnic jak na pasech v Alpách. Když nasněží to musí být děs. (vtip) . Celodenní nájem hodně přes 3 000 Kč.
Hlavně přežít.

Bezpečnost :
Člunek v noci vždy na jeřábu a zamčený. Cat na noc zalígrovanej. Jednou nám někdo v noci pobíhal po palubě ale rychle jsme se vzbudili. Než jsme palubu zkontrolovali tak byl na vedlejší lodi u poláků a ti ho asi polapili a grilovali podle řevu.

Nejistý jsem se cítil ve večerním Kingstown . Tmavé méně udržované město . Přecpané místňáky. Hlasitá hudba . Každý druhý chlap kouřil trávu. Dredy . Svaly .

Závěr :
Mobil dostupný všude. WIFI často . Smlouvat . Nebejt blbý , ale na druhou stranu zas nebýt křečovitý. Bubáci jsou sympaťáci a musí si něco vydělat. Nepůjčovat si auto použít taxi. Být ostražitý . Bezpečnost ve větší skupině je dobrá.

Zpět na