Překližky pro stavbu metodou Stich and Glue - ucelené info

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Rabin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Překližky pro stavbu metodou Stich and Glue - ucelené info

Příspěvekod Rabin » ned led 17, 2010 7:32 pm

Smyslem tohoto textu je poskytnout ucelenější informace o překližkách a to především pro stavbu lodí uvedenou metodou. Když jsem totiž scháněl vhodný materiál narazil jsem na spoustu problémů, nejasností atd. Již po nákupu překližky pro mou stavbu FS12 jsem si řekl, že bych mohl ostatním, kteří ještě nejsou v obraze tohle trápení ušetřit.Uvítám samozřejmě upřesňující informace zasvěcených. Některé odkazy jsou na anglické webové stránky, jelikož české texty nejsou dostupné.

Překližky pro stavbu lodí metodou „Stich and Glue.“

Ano, je třeba rozlišovat pro jaké části lodě se překližka používá a jaká je technologie samotné stavby. Důvodem jsou rozdílné soubory vlastností, které jednotlivé druhy překližek mají.
Vlastnosti překližky definuje použité dřevo, samotná stavba a počet vrstev, použité lepidlo.

Dřevo

Nejdůležitějšími kritérii obecně jsou pevnost, houževnatost, objemová hmotnost a odolnost vodě, povětrnosti, hnilobě (bilogické degradaci). Pro stavbu diskutovanou metodou je také důležitá snadná ohybatelnost překližky. Bohužel ne všechny vlastnosti lze ideálně sladit. Například dřeva pevná, houževnatá a vysoce odolná bilologické degradaci jsou zpravidla těžká a nesnadno se ohýbají.

Nejznámějším a zřejmě nejvhodnějším materiálem překližek vhodných pro Stich/Glue stavbu je gaboon. Z exotických dřev patří k levnějším materiálům, má solidní odolnost biologické degradaci, dobře se ohýbá. Známý je také pod dalšími názvy okoumé, okoume.
Je jedním z nejvhodnějších dřev na překližky obecně. Proč, to je patrné z následující citace z odborné literatury:
Nejpodstatnější vlastností dřeva okoumé je, že je lze loupat na značně velké listy bez suků či jiných kazů, což umožňuje vyrábět překližované desky s kvalitní úpravou a homogenním povrchem bez spár. To znamená, že základní charakteristika překližovaných desek z okoumé, které je činí výjimečnými ve srovnání s jinými typy překližovaných desek, spočívá ve vzhledu jejich vnějších (vrchních) vrstev. Konec citace.
Tedy je to typický materiál pro kvalitní překližky, stejně jako bříza, která má však velmi malou odolnost vlhkosti, v níž rychle podléhá biologické degradaci, tedy hnilobě.

Tedy více informací o gaboonu, nebo okoumé, okoume,

roste v jižní části pobřeží Guinejského zálivu, ve státech Kongo, Gabun, Kamerun a dalších.
Je rychlerostoucí světlomilná dřevina s následujícími vlastnostmi:

hustota - popis: velmi lehké až lehké
sesýchání - popis: středně sesýchá, málo pracuje
tvrdost: velmi měkké
mechanické vlastnosti: nízké hodnoty mechanických pevností; málo pružné, málo houževnaté, špatně štípatelné
technologické vlastnosti: umělé i přirozené sušení bez problémů; opracování snadné; menší problémy při řezání; dobře se loupe, krájí, lepí, povrchově upravuje
trvanlivost: středně trvanlivé a odolné (běl málo); trvanlivější a odolnější než ostatní lehká dřeva; celkem trvanlivé pod vodou
využití dřeva: jedno z nejlepších dřev na dýhy, překližky, laťovky; lehčí nábytek, stavebně truhlářské výrobky (parkety, rámy, lišty), kádě a sudy na barvy, dopravní prostředky, lodě, obaly, bedny.

(V popisu některých vlastností se prameny maličko různí, především v rozsahu objemových hmotností a odolnosti dřeva proti vlhkosti).

Zde je jeden zdroj informací, kde je uvedeno více podrobností:
http://wood.mendelu.cz/nod/e107_cz/nod_ ... a=aucoumea

Zde si můžete prohlédnout jeho typické zabarvení a strukturu http://www.thewoodexplorer.com/maindata/we142.html

Anglická Wikipedie se přímo zmiňuje o loďařské gabonové překližce: okoume marine plywood a uvádí širokou dostupnost této překližky právě pro stavbu
http://en.wikipedia.org/wiki/Gaboon

Když jsem prohlížel některá fóra narazil jsem na diskuze kolem použití mahagonové překližky.Proto uvádím pár informací o možnostech použití. Především, pravý mahagon, myslím
nebude téměř pro stavitele amatéra k sehnání. A pokud ano, bude jeho cena jistě luxusní.
Obchoduje se s ním totiž podle úmluvy CITIES. Viz:
http://en.wikipedia.org/wiki/CITES
Což je dohoda o obchodu s ohroženými druhy fauny a flóry.

Je jisté, že je to materiál s dlouhou tradicí a vysokou kvalitou. Dočetl jsem se následující:
Mahagon, jedno z nejdříve dovážených exotických dřev byl už na začátku 16. století použit v Anglii na výrobu lodí. A to pro svou velmi dobrou odolnost kolísavé vlhkosti, plísním
a dobrou opracovatelnost. Mimo svou nedostupnost by však překližky z mahagonu byly nesnadné pro manipulaci při sestavování trupu, díky své vyšší tuhosti. Prodejce plánů Bateau přímo uvádí: vyvarujte se použití překližek z tvrdých dřev.
Pozor, řeč je o pravém mahagonu, tedy tzv. Kubánském mahagonu (Swietenia mahagoni).
http://en.wikipedia.org/wiki/Swietenia_mahagoni
Téměř shodné vlastnosti by měl mít tzv. Honduraský Mahagon, jelikož je to rodově totožný strom.

Na trhu se obecně používá název mahagonové dřevo pro další rodově odlišné dřeviny, které mohou mít logicky odlišné vlastnosti. Například Sapelli, některými prodejci označované africký
Mahagon má podstatně nižší odolnost na povětrnosti .
Pod hlavičkou mahagonové dřevo můžete na trhu narazit na dřeva: Sapelli, Sipo, Meranti,Khaya,
Kohekohe a další. Z převážné většiny rostou v Africe, Viz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahogany

Je jisté, že překližky z afrických mahagonových dřev se při výrobě lodí také používají. Jak dalece jsou vhodné pro naši konkrétní metodu je zpola nezodpovězenou otázkou.
Popis jejich vlastností jsem příliš nezjišťoval. Obecně budou hůře dostupné a dražší než gabonové a zřejmě také tužší, jelikož africké mahagony jsou dřeva spíše tvrdší a težší.

Proč jsem mluvil pouze o exotických druzích dřev a jak je to vlastně s tuzemským materiálem.
U nás vyráběné překližky z domácích dřev, břízy a smrku jsou značně handicapovány souborem svých vlastností. Bříza, jak jsem se už zmínil je na štíru s odolností, stačí se podívat v lese na rok staré spadlé větve nebo kmeny... Smrk zase není ideální materiál na loupání, proto povrch jeho překližek je méně jakostnější, nehledě na problém přeslenových suků. Dále má horší homogenitu překližek, protože ty jsou vyráběné ve vodovzdorném lepení jako hrubé překližky pro bednění a podobně.

Lepidlo

Překližka musí být zásadně vodovzdorná, to znamená, musí mít lepená vodovzdorným lepidlem. Nejznámější vodovzdorné lepidlo je na bázi ffenolové pryskiřice s typickým čevenofialovým zabarvením. Jsou i další druhy vodovzdorných lepidel, které nemá zásadní význam rozebírat.

Samotné složení a počet vrstev a pojem marine překližka.

Vyšší třídou primárně určenou pro použití při stavbě lodí je tzv. „marine“ překližka.
Od obyčejné vodovzdorné překližky se liší jednak vhodně použitým dřevem a také počtem jeho vrstev. Počet vrstev je vyšší a vrstvy jsou tedy logicky tnečí. Vysoká homogenita takového materiálu zajišťuje téměř totožné mechanické vlastnosti ve všech směrech. Podobně vrstvené překližky se používaly dříve hojně v letectví.
A jak je to s normativy pro Marine překližky? Tradičně se uplatňuje a uznává anglická norma.
Konkrétně norma BS1088. (Zkratka BS- British Standard).Výrobci přímo udávají, že například na konkrétní typ marine překližky mají cerifikát anglické zkušebny Lloyd's Register : Vyhovuje normě BS1088.

Stručně- norma BS1088 definuje obecně:
Lepidlo musí odolávat vodě, varu, suchému teplu, páře, být rezistentní mikroorganismům.
(Jistě jsou dále přesně definovány časy, teploty a podobně pro jednotlivé zkoušky).
Dále jsou definovány přípustné vady povrchových a vnitřních vrstev.
Přípustná vlhkost, požadavek broušeného povrchu.
Tolerance rozměrů délky, šířky, tlouš´tky.
Dále tlušťka jednotlivých vrstev. Překvapující je, že například definice tloušťek je poměrně velkorysá. Překližka tloušťky 4,8 mm a více musí dodžet tyto tloušťky jednotlivých vrstev:
Vnější vrstvy :1,3 mm – 3,8mm
Vnitřní vrstvy: nejvíce 4,8 mm
(Pokud se Wikipedie nemýlí a udělala správný výtah hlavních parametrů normy):
http://en.wikipedia.org/wiki/BS_1088

Tak například marine překližka výrobce Shelman, obchodní značky Shelmarine, tlouš´tky 6mm je složená z 5 vrstev, maximální tloušťky 1,3mm. Tedy dalece překračuje požadavky normy, zřejmě jako všechny ostatní marine překližky jiných výrobců.

Marine překližky mohou být také z dalších dřevin, ne jenom z gaboonu.
Začátkem roku 2008 výrobce Shelman dodával 5 typů Marine překližky:
• SHELMARINE® OKOUME*
• SHELMARINE® SAPELLI*
• SHELMARINE® SIPO*
• SHELMARINE® KHAYA*
• MARINE OKOUME BS 1088
Zajímavé je, že měl všechny certifikované, kromě té poslední a tak dal tedy normu přímo do názvu.

Nyní tak velký výběr na stránkách výrobce nevidím, ale díval jsem se jen letmo:
http://www.shelman.gr/index.php?option= ... &Itemid=66

Malá recenze prodejců z roku 2008, aneb jak a kde koupit vhodnou překližku.

Dobře koupit není vždy snadné, například já nynějšími zkušenostmi nevybavený jsem koupil pro stavbu FS12 vodovzdornou překližku kombinovanou Gaboon/topol, smrk. Obchodní zančka: Shelmaplex.
S tím, že jsem chtěl po prodejci dodávku gabonové vodovzdorné překližky. Vodovzdorné proto, že „Marine“ provedení totiž nevedl (neprodával).

Překližku jsem „kupoval“ v březnu až květnu 2008.
Nejdříve jsem totiž komunikoval s prodejcem blízkým bydliště, který více jak měsíc sliboval, že
mi zajistí technický list překližky, který jsem pro kupovanou překližku požadoval.
Mohl dodat gabonovou vodovzdornou, ale s nějakým papírem se neměl.
Obrátil jsem se tedy na tři mezinárodní prodejce.
Ani ti na tom nebyli slavně. Záleží však na jakého konkrétního prodavače (konkrétního člověka) narazíte. To jsem poznal při komunikaci s firmou Finnforest.
Z hlediska prodejců se přece jen jedná o raritní prodej, který je neživí a proto jejich logický přístup.

http://www.finnforest.cz/ .....zde mi mailem i telefonem sdělili, že nemají a prý jedině celou paletu, a to jsem chtěl pouze vodovzdornou gabonovou. Měli nějaký zbytek, ale byly to jiné tlouštky než jsem potřeboval. Jakou prodávají značku jsem se tedy dále nepídil. (Později mi to nedalo a v létě jsem se zastavil podívat se v prodejně ve Zlíně, tam jsem narazil na ochotnějšího prodavače, na rozdíl od lidí se kterými jsem mluvil po telefonu).
http://blumenfeld.trade.cz/ ... zde zase nebyli sto definovat jakou značku vodovzdorné gabonové vlastně prodávají. Prý ALLE, Francie, webu však tento výrobce nic neříká.
http://www.jafholz.cz/ .. tady už jsem se na výrobce neptal, čas mě tlačil a prodejce slíbil dodat překližku do 2 až 3 týdnů. Sdělil, že skladem ji pochopitelně nemá ale není problém přivézt ji v dodávce z centrály. Dohodli jsme se na gabonové vodovzdorné. Do 3 týdnů prodejce překližku také dovezl (jakmile mu jela doprava mým směrem, dovezl mi ji na požadované místo).
Pokud bych ji vyzvedl sám u prodejce mohl jsem ji mít do 2 týdnů. Neinformoval mě však, že mimo gaboon bude v překližce i jiný materiál.

A má zkušenost s koupeným materiálem.

Na každé tabuli překližky byl Ink-Jetem nastříkaný identifikační popis výrobce. Bylo tam i datum výroby, které už není v záběru. K mé spokojenosti byl výrobce Shelman, Řecko, kterého jsem našel jako jediného dříve na webu, když jsem zadal do vyhledávače něco jako: producer, plywood, gaboon....

Obrázek

Na webu jsem hned našel můj materiál a vlastně zjistil, že uvnitř je také smrk nebo topol.
A topol na tom není o moc lépe než bříza, co se týče odolnosti vlhkosti.
Jednotlivé vrstvy gaboonu jsou na fotografii barevně jasně odlišené. Silnější 10 mm překližka je už trochu „zpracovaná“ sluncem.

Obrázek

Gaboonová překližka je skutečně pohledově na lícové starně bez vad a celistvá, nenapojovaná. Pod ní je smrková stavební překližka s typickými přeslenovými suky.

Obrázek

Gaboon trochu zlobil a ježil se pokud se přes něj hodně jezdilo úhelníkem.

Obrázek

Během zjišťování zde uvedených informaci jsem se dozvěděl , že údajně profesionální výrobci používají překližky z Číny. Prý bylo dokonce v EU nějaké antidumpingové clo přímo na gaboonové překližky z Číny.Pokud sem lze vložit excel soubor, můžu dát ceny Shelman alespon pro porovnání jednotlivých produktů(ceny jsou z června2008).
Věřte, nevěřte, ale tento text jsem sestavoval více jak deset hodin.
Příspěvek ještě není překontolovaný, znovu pročtený, díky za pochopení.
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Překližky pro stavbu metodou Stich and Glue - ucelené in

Příspěvekod david » ned led 17, 2010 9:18 pm

šelmaplex je vobyč nábytkářská překližka, vhodná i do exteriéru ? ( ale ne do vody ), dostupná u kdejakýho prodejce truhlářskejch potřeb. Ale většinou mají meranti, gabon málo.

kloudná lodní překližka je z jednoho druhu dřeva, silnější povrchová dýha a žádný měkký středy.

zde citace z onoho Řeka:

SHELMAPLEX

It is one of the most well-known and established products of SHELMAN® plywood range, constructed by a combination of high quality tropical hardwoods and softwoods, offering the perfect solution to almost any application.

Shelmaplex is characterized as a multifunctional product suitable for construction, furniture industry, fittings, decoration or joinery. SHELMAPLEX is certified by CTB-A technical institute of France and is identified as SHELMAPLEX NF EXTERIEUR CTB-X 45.

SHELMAPLEX

Je to jeden z nejvíce dobře známých a zavedených produktů SHELMAN ® řady překližky, postavených na kombinaci vysoce kvalitních tvrdých dřev tropických a jehličnanů, nabízí perfektní řešení pro téměř každou aplikaci.
Shelmaplex je charakterizována jako multifunkční produkt vhodný pro stavebnictví, nábytkářský průmysl, armatury, dekorace a
truhlářské práce. SHELMAPLEX je certifikován CTB-technický institut Francii a je označena jako SHELMAPLEX NF extérieur CTB X-45.

takže jafholz je taky šelma - liška podšitá
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » ned led 17, 2010 10:16 pm

Nejen jafholz...
Například ve finnforestu za prahou Ti budou tvrdit že: ....gabon to teda néni ale běžně to berou na lodě... nejspíš i u vlnitý papírový lepenky. :gun:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned led 17, 2010 10:47 pm

Geronimo, dal si s tým príspevkom prácu, oceňujem.
Samozrejme neochota a nekvalifikovanosť obchodníkov je niekedy zdrcujúca. A nemožnosť zohnať ako tak kvalitný materiál je sklučujúce. V Bratislave máme šťastie, že predávajú Okume preglejku pre exterier, síce len trieda II/III, ale vo vnútri je tiež okume a nie topol, smrek. Mám ju dostatočne odskúšanú, nielen skúškou varom, ale aj následným zmrazovaním a rýchlim rozmrazovaním. Tiež ju skúšam voči poveternostným vplyvom a po dvore sa mi roky povalujú rôzne odrezky. Niektoré nalepené epoxidom 1200 na smrekovcovú /modřínovú/ latu. Aj po troch rokoch bez hniloby a plesní. Bukovú preglejku som vonku nechal 3 týždne, v daždivom počasí chytila pleseň.

K tvojim informáciám by som doplnil že brezová preglejka s fínskej brezy je mimoriadne odolná počasiu. Mám ju na korbeAvie a je tam asi 7 rokov a nikto ju nešetril, doničená, doškŕkaná a stále drží, bez hniloby. Ale na loď neviem.

Niekde v ČR , tuším na Morave, vyrábali dobrú preglejku z modřínu. Ta bola naozaj dobrá, ale výrobcu sa mi nepodarilo zistiť.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » pon led 18, 2010 6:22 pm

takhle by měla vypadat gabonová vodovzdorná překližka .. 6mm - 9 rovnoměrných vrstev.

Obrázek
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon led 18, 2010 8:06 pm

To je fakt 6 mm? Vyzerá to na 8 mm. Ale ak to je 6, tak potom je to kvalita ako letecká. Tu čo som použil ja má 5 vrstiev.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » pon led 18, 2010 8:44 pm

6,4mm měřeno šuplérou :)

bohužel je to zbytek z překližky koupený někdy v r.84 a jak tak koukám asi se už dneska v Čechách těžko koupí.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon led 18, 2010 10:22 pm

jo, to je ono. měla jedinou vadu - formát jen 122x122, lepší by byla delší
divokan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod divokan » úte led 26, 2010 3:56 pm

Ahoj , zrovna taky řeším překlížku na hobicat.... asi zkončím u okume (gabon) , je lehká ale vydrží? Bohužel nic lepšího se jednoduše v našich podmínkách sehnat nedá ? Říkám to proto , že po prostudování fóra http://www.boatdesign.net/forums/materi ... 23543.html jsem zjistil vesměs velice negativní ohlasy zejména na puchření a křehkost . Trošku mě vylekala i vaše fotka jak se okoume škrábe - nechci totiž laminovat .......
jinak velice pozitivní ohlasy na finskou nebo ruskou břízu .
ještě to zvážím a progoogluju...
Jinak ti prodejci v finnforestu ví fakt kulový.(otrokovice)
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » úte led 26, 2010 4:14 pm

pre divokan - podla mojho nazoru je na trhu viac menej volne dostupna okume preglejka najlepsia. Je dostatocne pevna, ma dostatok vrstiev, je 100% vdovzdorna, dobre sa pili a velmi dobre sa s nou pracuje. Mam kusok, uz asi 10 rokov zaveseny v zahrade asi 3 cm nad zemou, vlete vo vysokej trave v zime v snehu a bez akehokolvek nateru je furt v 100% stave. S velkou pravdepodobnostou by bola mahagon preglejka este odolnejsia a praca s nou by bola urcite tiez prijemna, samotna preglejka by bola pevnejsia ale zaroven aj vyrazne tazsia a pri stavbe stich and glue by sa ti aj napriek jej vysokej cene nepodarilo casto dosiahnut ziadany vysledok koli nemoznosti tu preglejku ohnut.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 26, 2010 4:19 pm

Čo to je za hlúposť že puchření a krehkost? Okume je vyskúšaná a v pohode funguje. Skúška varom bezproblémová. Niekolkoročné vystavenie poveternostným vplyvom bez povrchových úprav bezproblémové a to všetko v kvalite II/III pre vonkajšie použitie. To je ta najlacnejšia v dobrej kvalite. Samozrejme že niektorá povrchová dyha nie je ideálna, ale treba vyberať a čo mi nevyhovuje buď nekúpim, alebo zabudujem dovnútra. Ak chceš prvotriednu preglejku, tak sa dá kúpiť v Nemecku, kontakt som volakedy dával Nemovi, malo by to byť vo vlákne povrchová úprava prekližky /alebo tak nejak/.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » úte led 26, 2010 5:27 pm

Denisi, neni prekližka jako překližka. Okume co sem koupil já (pět vrstev) ve studený vodě drží ale rozvaříš ji během chvilky.
Ve vnitřních dýhách jsou velký díry, místama prostě dýha chybí. Prostě srágora z finforestu. Neni to jen o tom z jakýho to je stromu a bohužel do překližky nevidíš.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 26, 2010 7:17 pm

JK, nepochybujem že to môže byť tak ako píšeš. Pre úplnosť musím dodať že ja som písal o preglejke Okume od fa. Shelman v kvalite II/III pre vonkajšie použitie. Tam je označená každá preglejka a spĺňa vlastnosti ktoré sú v certifikáte deklarované pre jej označenie. Takže ak kúpiš preglejku od neznámeho výrobcu . bez certifikátu, tak možné je všetko. Potom však každý rozprávame o rozdielnej preglejke.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » úte led 26, 2010 7:56 pm

"Takže ak kúpiš preglejku od neznámeho výrobcu . bez certifikátu, tak možné je všetko."

Tak jak píšeš.
Bacha na podřadný prodejce, v tomto případě jmenovitě finforest. (praha)
Tam na certifikáty zapomeň.
Jenže je tady někdo lepší?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 26, 2010 8:29 pm

Lepší by mal byť JAF Holz. Sú ochotný doviesť akúkolvek preglejku v akomkolvek množstve, akurát to dlho trvá. Záujemcom o superkvalitné preglejky doporučujem
www.sommerfeld-thiele.de Doprava stojí síce malinu, len cca 200 euro :D , ale ak by niekto chcel vážne stavať s kvalitnej preglejky, tak by sa tam oplatilo ísť s prívesným vozíkom. Dostať tam všetko, preglejky s teakovým, čerešňovým, javorovým, okume, sapeli, oregon, khaya, dub a ďalším povrchom, ale aj teakové lišty a profily, špičková kvalita, vysoká cena, široký výber.
divokan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod divokan » úte led 26, 2010 9:20 pm

zde ÚRYVEK z wikipedie (můj skromný překlad) :OKOUME:
.....je to křehké dřevo s nízkou odolností proti trouchnivění a střední rozměrovou stálostí (pevností)
...forma známá jako Marine Okoume překližka je nyní považována za pravděpodoně nejlepší konstrukční překližku dostupnou pro lodě. Ve velké míře je vyráběna a certifikována na Britský Standard 1088 (odkaz). Použítí od individuální stavby kajaku až po největší lodní výrobce . Nejčastěji používána v kombinaci s epoxy a skelným vláknem- kombinace poskytuijící strukturu , jež může BÝT pevnější a lehčí než plast nebo skelné vlákno , soupeřící s VLASTNOSTMI takových pokročilých materiálů jako carbonová vlákna. ("nechávám bez komentáře")

Pár zajímavých postřehů z boatbuilder forum - TÉMA:Co je nejlepší marine překližka?:

Od uživatele Ilan Voyager :Neexistuje nic jako nejlepší marinepřekližka . Závisí na použití.Pokud děláš lehkého závodáka okoume bude fungovat , pokud děláš rybářskou lod marinepřekližka z finska nebo ruska je nejlepší (březová nebo borová - nejpevnější). Okoume není odolné dřevo , ani moc tuhé takže je perfektní pro stavbu malých lodí jako dinghy a katamarány.Jeho jedinečná vlastnost je jeho lehkost a SNADNOST ohýbání a kroucení.
Sapelle překližka je střele odolná (takový jazykový oříšek:-)) a těžká , ale ceny jsou nyní odstrašující.To je překližka použitá při stavbě Muscadet a dalších takových lodí v 50. letech . Mnoho z nich dodnes pluje. Použil jsem všechny tyto překližky (navíc luan , sapelli a mnoho dalších exotických) ale finské a ruské dávají nejlepší vlastnosti za nejlepší ceny - pro pracovní lodě.Stavěl jsem před 20 lety rychlé rybářské lodě z ruské březové překližky a epoxidové pryskiřice (40stop, 8tun , 2x250Hp diesel) a jediný co dnes potřebují je nátěr - pracují každý den

Od uživatele Aethelwulffe: Nepoužívám epoxid na okoume . Nezaznamenal jsem žádné "zvětrávání "

Uživatel xsboats: Okoume byla stadnard v mojí dílně později jsem přešel na ruskou leteckou březovou překližku.........vřele doporučuji....

Uživatel bealsomonauk: Spoustu jsem toho probrouzdal na netu ohledně marinepřekližky (to já taky:-) . Stavím hartley TS 18 plachetnici. Zatímco usazuji kostru uvažuji o překližkové obšívce . moje zjištění: 1.Vypadá to , jako že existuje obdivný kult Okume překližky , zatímco ve většině tradičních knih o stavbě lodí je zavrhována pro nedostatek pevnosti a odolnosti .
2.Stejně tak jako Okoume je zavrhována exteriérová jedle pro možné "void"(=prázdný prostor - bohužel jinak nerozumím) , které můžou způsobit trouchnivění (nebo puchýřování) . 3 . zdá se jediný opravdový rozdíl mezi marinepřekližkou a exteriérovou voduvzdornou je
, že v marinpřekližce nejsou voids (pravděpodobně prázdná místa?), ačkoli jsem četl o dost lidech co našli v marinepřekližceprázdná místa.
4. Jsou prázdná místa problém pokud používáš WEST system (epoxid)? myslím že ne
5. Eteriérová baltická překližka u Menarda(supermarket styl OBI) se zdá být na úrovni marine překližky , ale za lepší peníz . Žádná prázdná místa , a neměla by puchýřovat dřív než Okoume

uživatel z hamburku : Použij ruskou břízu lepenou aw100(u nás v čr běžné fenolformaldehydové lepidlo) .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TABULKA CO JSEM NAŠEL OD DECOSPAN :
FUMA překližka MERANTI překližka BŘÍZA překližka GABUNpřekližka
Objemová hmotnost kg/m3 350-400 450-550 700-750 550-650
Pevnost v ohybu N/mm2 50 40-45 36-65 +-87
Pevnost v tahu napříč vláken N/mm2 21 - 38-45 36
Modul pružnosti N/mm2 4100 6000-7000 - 7800
Tloušťková tolerance mm +-0,5 +-0,5 +-1 +-0,5
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NO JINAK JE TADY NA TOMTO TÉMA DOST V JINÝCH FÓRECH - OSOBNĚ SI MYSLÍM ŽE POKUD POUŽIJEŠ KVALITNĚ LEPENOU PŘEKLIŽKU A DOBŘE JI OŠETŘÍŠ(EPOXID) NEMĚLO BY BÝT OKOUME A BŘÍZA PROBLÉM . JEŠTĚ BUDU BÁDAT u dodavatelů:-) .
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 26, 2010 9:49 pm

Ak môžete, tak sa vyhnite preglejke lepenej bežným fenolformaldehydovým lepidlom.
Vyhnite sa preglejke bez označenia a bez certifikátu. Vždy spravte skúšku varom. Inak robte s čoho chcete a čo zoženiete.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte led 26, 2010 10:08 pm

já bych šel do nábytkářský meranti - truhlářský potřeby mezi horníma měcholupama a uhříněvsí. mám z ní vnitřky v lodi, zbytky se válely venku a po roce na povetří držely dál. ruská bříza, ne letecká, se rozlepila ve střeše, jen vlhkostí potopené lodě ( ne už mojí )
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » úte led 26, 2010 10:29 pm

JK píše:Denisi, neni prekližka jako překližka. Okume co sem koupil já (pět vrstev) ve studený vodě drží ale rozvaříš ji během chvilky.
Ve vnitřních dýhách jsou velký díry, místama prostě dýha chybí. Prostě srágora z finforestu. Neni to jen o tom z jakýho to je stromu a bohužel do překližky nevidíš.

...mal si im tu preglejku ist otrieskat o hlavu!!! ale len v pripade, ak ti na ucet napisali ze sa jedna o vodovzdornu okume preglejku!!! Ja som tiez zakaznik finforestu a sam viem ze tam mavali dost vela druhov preglejok a to aj od rovnakeho druhu, myslim na samotne drevo. Ja sam som si raz specialne objednal mahagon preglejku a ked mi ju dodali vyzerala uplne ako okume, dodnes neviem co to bolo a urcite by som mal teraz nervy ak by sa to co som s nou robil pokazilo. Jedinny rozdiel ktory som na nej spozoroval oproti okume preglejke bol ten, ze jej povrch bol podstatne hladsi, doslova zamatovy, inac farba aj kresba aj vsetko bolo velmi podobne. ???? dnes by som ju asi nevzal.....

a meranti??? ja mam s nou len zle skusenosti, stiepa sa, zle sa pili je tazka a ma malu pevnost!!!! preglejka dobra akurat do pece!!!
david
moderátor

Příspěvekod david » úte led 26, 2010 11:14 pm

nevím, tolik tomu nerozumím. zpracoval jsem jí jen asi 60desek, od 4m do 10mm a při použitá bezotřepového plátku do prcpilky s ní nebyly problémy.
zdive
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod zdive » pon úno 22, 2010 10:39 pm

Já jsem se teď zasek na překližce tak jsem nucenej schánět. V Plzni jsem sehnal jenom obalovou (vypadaný a zakytovaný suky - smrková) nebo s povrchovou úpravou např. do vozejků - takže nic. Poptával jsem JAFHolz na OKUME a místo toho mi poslaly nabídku na břízu a co jsem četl v knížce, tak bříza je na tom s vlastnostma bych řekl docela dobře.
Citace: ,,Bývá podobně těžké jako dřevo dubu a stejně tvrdé jako jasan, ale oba druhy předčí odolností. Nepraská a nepodléhá vlivu prostředí. Ve vlhčích podmínkách v něm však bývá mnoho děr způsobených čiností škůdců.´´
Jak už tu bylo psáno též si myslím že pokud by se dobře ošetřila nemusel by být problém a obšívku chci poté olaminovat, ale nemám zkušenosti - nechám si poradit..
Jejich nabídka: (JAFHolz)
PŘEKLIŽKA VODOVZDORNÁ BŘÍZA BB/CP 245,- bez DPH/za desku
PŘEKLIŽKA VODOVZDORNÁ BŘÍZA BB/CP 5xMULTIPLEX 390,- bez DPH/za desku
PŘEKLIŽKA VODOVZDORNÁ BŘÍZA CP/CP 415,- bez DPH/za desku
( nevíte co je to to BB/CP, CP/CP a 5xmultiplex?) multiplex by mohlo být počet vrstev
Dále jsem našel OKOUME na http://www.topmodelcz.cz/index.php?PHPS ... hop_id=290 ale s jistotou mi neřekli jestl jsou všechny vrstvy z gabonu a certifikát říkaly, že by možná někde našly a ještě dopravu toptranzem prý cca 1000,-
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » pon úno 22, 2010 10:56 pm

Ahoj Zdive, v JafHolzu kupuju běžně překližky z okumé. Když nemají tloušťku co potřebuji tak ji vždy obědnají a do týdne si pro ni frčím do Vyškova a dopravu nikdy neúčtují, alespoň ne při osobním odběru na jejich skladu
zdive
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod zdive » úte úno 23, 2010 1:53 pm

Tak je to jak píšeš ve Viškově už o ni věděli, jen je zrada v tom že okume je na povrchu a uvnitř prý většinou topol
cena cca 4mm 578,- 6mm 1008,- 8mm 1050,- cenea je za desku bez DPH a ještě je to 3 vrstvá maximálně 5vrstvá překližka

Co mi ještě nabídly v Dřevo Trustu je meranti a ta je o pár korun dražší než bříza.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

překližka

Příspěvekod kanic » úte úno 23, 2010 2:35 pm

Jestli mám dobré informace, tak březové dřevo je náchylnější k hnilobě. Na katíku jsem použil na trup 3 vrstvou Meranti 4 mm s olaminováním, a 5 mm břízu na palubu lakovanou.
Mimochodem v projektu jsou žebra ze 4 mm překližky 90 cm daleko.
zdive
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod zdive » úte úno 23, 2010 5:04 pm

Takže když použiju březovou nebo meranti, olaminuju tak by to mohlo vydržet. Nebode to ideální ale půjde to.?

Zpět na