Příspěvekod Pavel63 » stř úno 03, 2010 6:18 pm
Dlouhé roky (no, jak pro koho, nejsem veterán) jsem jezdil ve čtyřech lidech do HR na kajutovou plachetnici 5,8m, motor pouze přívěsný Yamaha 5. Výhody a nevýhody proti např. Bavaria 36:
Plusy:
+ posádka (se zásobami na týden) se vejde do jednoho auta.
+ loď zvládne ve většině případů jeden člověk (kosatka na rolfok, hlavní plachta klasická)
+ nižší cena nájmu, cena při vyvázání, spotřeba obvykle 10 - 20 l benzínu za týden, atd.
+ díky velikosti a závěsnému motoru, který je možno natočit do stran, je naprosto úžasná ovladatelnost, výhoda natáčecího motoru se projeví i při couvání.
+ dobrý poměr kotva/loď (kotva 10 kg, loď 0,8t, což u B36 je 15 kg na 6t nebo kolik)
+ díky velikosti, ovladatelnosti a ponoru jen 1,2 m se dalo kotvit i v místech, kam si s větší lodí už nikdo netroufne
+ při sednutí na písčité dno v jedné zátoce stačilo poslat posádku do člunu za lodí a opět jsem bez problémů odplul.
+ kotva se dá vytáhnout bez problémů rukama (stejně tam není vrátek) a lze tak za příznivé situace bez problémů zvednout kotvu a vyplout i bez motoru, t.j. i ráno bez buzení rodiny (natočený motor asi vzbudí každého a nechte ráno foukat příznivý vítr bez užitku), i když kotva sama o sobě udělá taky dost velký kravál ...
Mínusy:
- na lodi nebyla VHF (později jsem si koupil ruční)
- nižší cestovní rychlost, nižší rychlost na motor
- omezená pronikavost proti vlnám na motor, protože lodní šroub ve vlnách vybíhá z vody a ve vzduchu jaksi není účinný
- omezený prostor v poměrně malé kajutě
- při plavbě na vítr za slunečného počasí není kam se schovat (není zde bimini), podobně při plavbě za deště
- díky nižší rychlosti, nižší rychlosti na motor a nepřítomnosti VHF menší bezpečnost za horšího počasí.
Pavel.
Naposledy upravil(a)
Pavel63 dne stř úno 03, 2010 9:17 pm, celkem upraveno 1 x.