To Ti nelhali, pokud to deklaruješ jako EPIRB - tak se obrať na ČTU (ale to musíš mít loď a zařízení které je certifikované jako EPIRB, tedy ne PLB), pokud to deklaruješ jako ELT - tak na ŘLP (ale to musíš aspoň příležitostně létat, což je můj případ, berou i PLB coby nouzovou náhražku ELT do malých letadel).
Pokud to deklaruješ jako PLB, tak Ti to v Čechách asi nikdo nezaregistruje.
S letectvím mám společného mnohem víc než s jachtingem. A celá problematika ELTů a registrace na SARu je mi jasná. Kdysi jsem i se sálem i spolupracoval a moc dobře vím že PLB u nás nikdo nezaregistruje. Proto mě zaujala informace, že se někomu povedlo PLB registrovat. Jako člověk zatížený znalostí pozadí jsem to ani nezkoušel. Nicméně teď jste mě navnadily to zkusit a narazil jsem.
Když budu PLB registroval jako ELT co tam dám jako kódování? V ČR platí jen varianty kódováním s poznávací a registrační značkou nebo s 24bitovou adresu letadla. No ne, že by mě nenapadlo naprogramovat PLB adresou letadla. Ale mám pocit, že až se z prostředku Atlantiku ozve adresa malé Cessny mé šance na záchranu budou ještě menší než s americkou registrací PLB. Bohužel registrace na sériové číslo ELT nebo na provozovatele se u nás nepřipouští.
Tak jsem fakt zmatenej jak registrace někomu prošla.
Já jsem tedy s registrací v ČR trochu skeptickej a stále jsem ještě neudělal ani základní krok tj. zjistit kdo mi překóduje AquaFix model PLB-200 na českou adresu, zatím mám kód USA.
Ale nevzdávám to, protože mi neustále ta americká registrace připadá jako blbost.