Medvidina spilja na Biševo

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Medvidina spilja na Biševo

Příspěvekod mirinekk » pát led 01, 2010 1:45 pm

Ahoj, tak jsem se tu http://www.chorvatsko.cz/stdalos/bisevo.html dočetl o Medvidina spilja na Bišovo, ale nikde nemůžu najít její umístění nebo souřadnice. Nevíte nekdo kde je?
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ferdinand » pát led 01, 2010 2:17 pm

Ahoj !
Víš kde je ostrov Vis ?
Víš kde je na Visu Komiža ?
Tak naproti je ostrov Biševo a stejně tak i Modra špilja, jedna z nejkrásnějších atrakcí na Jadranu.
Stojí to za to tam zajet.
Souřadnice : N 42°58´ 48
E 16°01´ 19
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pát led 01, 2010 2:23 pm

To Ferdinand: Znám Bišovo i Modrou jeskyni, ale nevím kde na Bišovu je ta Medvidina spilja
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ferdinand » pát led 01, 2010 2:41 pm

Jo, tak to je jiná.
Zkus to tady je to i se souřadnicemi.

http://sea.unep-wcmc.org/wdbpa/sitedeta ... &level=nat
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát led 01, 2010 5:59 pm

http://www.wannadive.net/spot/Europe/Cr ... index.html
GPS Lat. 42° 57.60206' N
GPS Long. 16° 0.88829' E
Precision Approximate
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pát led 01, 2010 9:38 pm

Jo, to je to co jsem hledal :) Děkuji

Ještě, jaké to tam je? Stojí zato jako na fotkách?
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob led 02, 2010 10:11 am

Ten vstup do jeskyně nelze přehlédnout, je vysoký několik metrů (8m?).
V zátoce jsou asi 2 kameny pod hladinou, takže je potřeba dávat pozor, ale jinak se tam dá v pohodě zakotvit (narozdíl od Modré).
Do jeskyně je potřeba se vydat na člunu s pádly a 2 baterky. Ze začátku je to poměrně široké, pak je pár větších kamenů mezi kterými je nutno se protáhnout. Na některých je železná skoba, je potřeba dávat pozor aby se neudělala díra do člunu - to aby jste to potmě nepřehlédli. Dále pokračuje chodba která se zužuje, sem tam malý krápníček, na konci pidiplážička. V chocbě je už totální tma. Celé je to dlouhé přes 100 metrů (asi i víc) odhadem.
Jediná fotka která je na odkazech výše je vstup "Biševo, Medvědí jeskyně". Ty ostatní jsou odjinad.
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » sob led 02, 2010 4:50 pm

MartinB: Super popis :)

Ještě jednou všem díky.
pcworker
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pcworker » ned led 03, 2010 12:23 pm

MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » ned led 03, 2010 4:51 pm

Ještě je na jižní straně ostrova Ravnik (JV Visu) Zelená špilja. Nejde přehlédnout, zakotvit se nedá, dovntř na člunu, dopoledne, ve stopě je díra kudy svítí slunce dovnitř (proto to dopoledne).
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » ned led 03, 2010 5:44 pm

MartinB: Tu už také znám ;) a je krásná.Je v 808, ale ta Medvědí tam není :( , proto jsem ji hledal.

Mě šlo opravdu jen o tu medvědí.Jestli to stojí za to atd.

Děkuji ale za rady. Mirinekk
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » ned led 03, 2010 6:07 pm

když už jsme u těch jeskyň,... nějaká jeskyně je u Cressu nevíte o ní někdo něco?, měla by být v zátoce žanja pod vesnicí lubenica, měla by mít menší vstupní otvor, protože když je vlnění nedá se do ní vplout.
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » pon led 04, 2010 3:53 pm

Ahoj.Je opravdu v zátoce Žanja.Poprvé jsem u ní byl předloni.Dá se tam jenom zaplavat.Je menší a nižší.Je u ní krásná plážička kde se dá i přespat pokud nehrozí špatné počasí.Není to nijak kryté.Nenašel jsem fotky přímo z Žanji ale tato fotka je ze zátoky asi 200m jižněji.Vypadá to skoro stejně.Obrázek Chtěl jsem dát tuto fotkuObrázekJeskyně je po pravé straně ,když vjíždíš do zatoky.Namor
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » pon led 04, 2010 4:36 pm

díky, nezkoušeli jste vylézt nahoru do Lubenice, nebo je tam neprostupný porost jalovců, machkie a šáší? Měl by tam být nádherný výhled .
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » pon led 04, 2010 8:31 pm

Prosím, kde je na Cressu na Žanja. Zatím se tam nechystám, ale rád si to zatrhnu v 808. V 808 jsem ji zatím nenašel,. ale to je asi tím časem a pivem :D
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » pon led 04, 2010 8:59 pm

jihozápadně od městečka Cres asi 3,5 NM vesnice Lubenice, jihovýchodně 1NM je vransko jezero, zátoka se nachází přímo pod vesnicí, v 707 je zaznamenaná ale detail tam není, pouze pojmenování.
Tibor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tibor » úte led 05, 2010 9:46 am

odpoveď na terrierovu otázku: do Lubenice vedie chodník zo zátoky Sv Ivan, ktorá sa nachádza priamo pod Lubenicami, kúsok severne od zátoky Žanja. Výstup trvá asi hodinu, ale návšteva Lubeníc stojí za to. V zátoke Sv Ivan sa dá obstojne kotviť, ak nefúka nejaký mrzký vietor.
Inak jaskyňa v zátoke Žanja sa volá Modra grota (grota znamená v chorvátštine asi "diera"). Pravdepodobne aj odtiaľto vedie chodník do Lubeníc, pretože je to turistami hojne navštevovaná zátoka, ale nie som si tým istý (nešiel som po ňom).
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » úte led 05, 2010 11:17 am

Nahoru jsem nešel,ale byli tam místní ,kteří spali na pláži a ti šli ráno na nákup pěšky do toho kopce.Tak tam určitě je chodník až nahoru.V mapě jsem napsal kde to jeObrázekmé minulé fotky jsou z uvaly Vrutek.
terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod terrier » čtv led 07, 2010 10:31 am

jsi si jist tou polohou? není náhodou na opačné straně zátoky? co jsem četl tak že jeskyně je v dopoledních hodinách osvětlovaná sluncem ...... pokud jsi byl v ní trochu ji popiš velikost...atd , můj zdroj popisuje desetimetrový tunel a pak samotný prostor jeskyně
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 07, 2010 10:55 am

terrier píše:díky, nezkoušeli jste vylézt nahoru do Lubenice, nebo je tam neprostupný porost jalovců, machkie a šáší? Měl by tam být nádherný výhled .

Jsou tam pěšiny ... pozor na slepé odbočky ... přelézal jsem i nějaký plot ... nechoď/te v pantoflích ... je to tam nádherný ... jak pláž pod Lubenicou, tak vesnice sama ... projdeš plac u kostelíka ... kolem nějakých suvenýrů a přijdeš ke konobě ... venku kryté sezení ... žádní turisté (většinou) ... dobré jídlo :) Byl jsem tam 2x a budu zas ;)
Namor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Namor » čtv led 07, 2010 11:55 am

je opravdu na pravé straně ,když vjíždíš do zatoky.Je nízká a není moc dlouhá ,hádám tak 20 až 30m.Na člunku tam nevjedeš.My tam plavali s ploutvema.Na levé straně zátoky je malinké molíčko,kolik je tam vody si nepamatuji nestál jsem u něho.Přes den se to zaplnilo loděma a přijížděly tam i vodní taxi.Ale večer jak všichni odjeli super.Moji kluci spali na pláži pod širákem.V pravo u skály je skalní převis,kde měli domácí (co tam spali pod stanem )udělanou polní kuchyň.Jestli najdu fotky někde na cd co mám z dovolené rád je tu pověsím.Namor
VeV
nováček na fóru
nováček na fóru

A co Modrá špilja?

Příspěvekod VeV » úte úno 16, 2010 4:32 pm

Ahoj všem. Máte nějaké zkušenosti se vstupem (kotvení, doba apod). do tradiční Modré špilji, prosím?
Popluju s lidmi s postižením, na jachtě Elan 45, a rádi bychom se tam okem mrkli, je-li to možné (přelom května a června).
Předem díky za veškeré rady.
Věrka B. :thankyou:
mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod mirinekk » úte úno 16, 2010 5:16 pm

Ahoj Věrko, Modra špilja se nachází na východní straně ostrova Biševo na souřadnicích N 42°58´ 48 a E 16°01´ 19. Nejkrásnější hra barev je vlétě mezi 9.30 až 11.30 před sezonou asi o hodinu později. Vplout se dá pouze na člunu asi 2 metry širokým a metr a půl vysokým vstupem . U vstupu je výběrčí na člunu a požaduje 30 kuna. Přímo před jeskyní se kotvit nedá pro velikou hloubku. Hodně lidí dělá, že zajede k jeskyni, vysadí tři-čtyři do člunu a pak popojíždí. V září tam ale byl pěkný frmol a hodně lodí, takže bylo potřeba pořád mít oči na šťopkách. Myslím, že pro Vás by bylo asi nejlepší se vyvázat o kousek severněji v Mezuporatu, kde je malé molo a odtud přejet kousek na člunu. Jinak když už budete na Biševu, doporučuji obeplout ostrov a na západní straně navštívit zátoku Biševska Luka. Je tam nádherná pláž s jemným pískem.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte úno 16, 2010 5:56 pm

A skvělá přírodní konoba na pláži "U Jakša".
http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=1689
Obrázek
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » úte úno 16, 2010 6:49 pm

Když si sebou vezmete masku a ploutve, lze z jeskyně "oknem" vyplavat ven a zase zpět. Skalní převis jde asi tak maximálně metr pod vodu a je jen asi 2 metry široký. dpoporučuji. Ono je vůbec zajímavé v jeskyni kouknout pod vodu, je to zajímavý geologický úkaz nad i pod vodou. Jen ti výběrčí poplatku to plavání a potápění nevidí moc rádi.

Zpět na