Drevená kostra, preglejková obšívka

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » úte led 06, 2009 12:46 am

Podobný váhy nabízí v katalogu i Havel composit.
Není problém je objednat spolu s tkaninou nebo pryskyřicí.
Různý druhy, různý ceny, vždycky čína.
Používám jak píše Teista, prysku míchám v průhlednejch potravinářskejch kelímkách z Makra.
Maj tam různý objemy ve velkým balení.
Vždycky čistej kelímek a čistý chirurgický rukavice.
náklady tak 5,- na jedno lepení.
Akorát některý pryskyřice (a hlavně tvrdidla) jsou pěkný svinstvo a prolejzaj i tenkou gumou rukavic.
A blbě se to meje. Už sem se naučil ničeho se nedotýkat "holou rukavicí"
JK
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » úte led 06, 2009 10:00 pm

Aj ja vážim, je to lepšie, ale treba si na to zvyknúť. Kelímky používam od jogurtu, smotany a pod. Druhotné využívanie surovín, náklady 0,0. Pri práci používam chirurgické rukavice výnimočne, lepím holými rukami, dobre nakrémovanými. Chir. rukavice len vtedy ak by som zamastil podklad. Ruky umývam acetonom a znovu krém. Začiatočníkovi by som odporučil radšej tie rukavice. Ja nie som alergický a už dokážem robiť pomerne čisto. Ak laminujem používam gumené rukavice, také ako upratovačky. Vydržia mnoho použití, neroztrhnú sa a ak treba dlaňou posunúť plátno, tak sa v nich dá poriadne zaprieť.
Naposledy upravil(a) Denis dne ned dub 03, 2011 8:45 pm, celkem upraveno 1 x.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod JK » stř led 07, 2009 12:43 am

Chirurgický rukavice ve zdravotnickejch potřebách vycházej kolem 1,-/ kus a používám je proto abych nic nezamastil... :roll:
Rukavice na laminování se daj pořídit v pracovních oděvech, maj tam i nánosový rukavice s textilem uvnitř a to je velmi pohodlné.
Samozdřejmě pokud je nenosíš celej den, uklízecí rukavice uplně stačej.
Asi jako se všim - čim lepší nástroj, tim snažší práce.
Z mladický nerozvážnosti sem laminoval serfprkna bez rukavic ale teď už si myslim že vymejvat po laminování tejden z rukou skelný vlákno neni zábava. Sem rád že už to není potřeba.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř led 07, 2009 12:43 pm

Keď sa tým živýš, teda robíš s živicou každý deň a niekedy aj celý deň, tak starostlivosť o ochranné pomôcky a ich používanie je iná. Pri amatérskej práci to nie je tak horúce. Ak potrebujem zlepiť pár drievok tak rukavice s kludom vypustím, ale kto má alergické reakcie si to samozrejme nemôže dovoliť. Obdobne to platí aj pri práci s inými materialmi, používam bežne PU tmely a lepidlá a tam sa niekedy človek viac zaprasí ako s epoxidom. Najhoršie je to pri náteroch epoxi a PU farbami, tam sa robí v rukaviciach fakt blbo.
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » čtv led 08, 2009 5:15 pm

nechcem vam do toho kecat ale opravte si prosim ten nazov myslim, ze v nom mate chybu ...
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv led 08, 2009 5:45 pm

avalon píše:nechcem vam do toho kecat ale opravte si prosim ten nazov myslim, ze v nom mate chybu ...

:admin: Název čeho :?: Konkrétně prosím. Doporučuje se i příklad nápravy.
Předem díky za spolupráci, :) alffa
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » čtv led 08, 2009 8:59 pm

tohoto tematu
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv led 08, 2009 10:45 pm

avalon píše:tohoto tematu

Myslíš tohle?
Drevená kostra, preglejová obšívka

Kde je tam chyba :?: Slovensky rozumím ale Slovenskou gramatiku bych vyučovat nemohl.

To, to nemůžeš říct z jedné vody na čisto :?: To, to musíš dávat po kouskách :?:
Jsem moc zvědav, co z Tebe nakonec vypadne. :?
alffa
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv led 08, 2009 10:51 pm

alffa píše:

Myslíš tohle?

Kde je tam chyba :?: Slovensky rozumím ale Slovenskou gramatiku bych vyučovat nemohl.

To, to nemůžeš říct z jedné vody na čisto :?: To, to musíš dávat po kouskách :?:
alffa

nejspíš preglejková, detailista :hmm:
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv led 08, 2009 11:22 pm

david píše:
alffa píše:

Myslíš tohle?

alffa

nejspíš preglejková, detailista :hmm:

Nojo,
Jeden z Blavy, druhej z Prešpurku a pak se mají v té Bratislavě domluvit. :D
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » úte črc 14, 2009 12:33 pm

uplne s vami suhlasim, jeden z Blavy, druhy z Presporku a treti z Poszony :-) hold cosmopolitne mesto, co ma za nasledok ze nakoniec nikto nehovori spisovne, ale to neznamena, ze sa o to aspon nemoze snazit a musime rozpravat ako uplni dementi. Takze slovo - preglejova, je nezmysel a ak uz, tak preglejkova, kedze sa jedna o preglejku.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » úte črc 14, 2009 1:10 pm

avalon píše:uplne s vami suhlasim, jeden z Blavy, druhy z Presporku a treti z Poszony :-) hold cosmopolitne mesto, co ma za nasledok ze nakoniec nikto nehovori spisovne, ale to neznamena, ze sa o to aspon nemoze snazit a musime rozpravat ako uplni dementi. Takze slovo - preglejova, je nezmysel a ak uz, tak preglejkova, kedze sa jedna o preglejku.

To jsi se teda vzbudil. :lol: Už je to dávno opraveno.
Ale za to upozornění děkujeme. :)
alffa
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » ned bře 14, 2010 8:34 pm

Hlásím BELLE má hotový lak , pokud máte zájem,podívejte se na :

http://www.plachetnice.estranky.cz/foto ... ---back-23

lakováno 4 x Epoxy WEST SYSTEM 105-207 + 8 x AWLBRITE PLUS
Zidu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Zidu » sob bře 20, 2010 11:26 am

elan3
> :shock: To je naozaj nádhera. Aj sa bojím, opýtať na veci, čo ma zaujímajú, či to nie je výrobné tajomstvo ? :roll:

V sekcii "Spárovanie desek na palubě" som dával odkaz ( viac : TU ) na výrobu interiéru podobným spôsobom, ako máte spravenú palubu - t.j. palubovky z tmavšieho dreva + špárovka z iného dreva vo svetlom odtieni.
Vzhľadom, k tomu, že som to len odkukal z Woodenboatfóra, a tam to autor nejako nerozpisoval, zaujímajú ma aj podrobnosti. Je mi jasné,že to celé je veľmi náročné na presnosť a kvalitný materiál.

Práve preto ma zaujímajú tieto veci : (možno nie len mňa ... :) )

1) Mohol by si byť konkrétnejší aké drevo je použité na palubovku a aké je to svetlé drevo nahrádzajúce špárovku ?
2) Vidím dobre, že palubovka má na jednej strane drážku a až tam je lepená tá svetlá špárovka? Postup lepenia = najprv palubovku nalepiť na podklad a medzi to špárovku ? Či je v tom iný fígeľ ?
3) Čím lepíš palubovku na podklad? Sikaflexom ?
4) Tmavé a svetlé drevo palubovky je skutočne "natesno" prilepené k sebe. Čo za lepidlo si použil ? Sikaflex, či niečo iné ? Lebo vôbec nie je vidieť nejaké čierne linky medzi palubovkou a špárovkou... :?
5) Na obrázku č.: 130-131, je vidieť maskovanie pred lakovaním, či morením ? Vidím, že aj biele linky špárovky sú maskované. Nejaká zelená páska ? Čo to je za pásku ? Získať presne takú šírku maskovacej pásky akú majú tie špárovky......... :? to asi nebolo jednoduché, či to je nejaké "smodomomade" ?
6) Predpokladám, že na obrázku č. 133 je vidieť spôsob aplikácie moridla. Čo za moridlo si použil - lieh, voda, odtieň?
7) Na obrázkoch č. 135,136 a 137 je vidieť taký šedý pás po odmaskovaní na okrajoch paluby.
Čo to je za materiál - ten šedý povrch? Je to pripravené na ďalšie morenie ? Alebo to takto vyzerá po použití nejakého "maskolu" ?
Lebo keď vidím obrázky č. 001, 002, 003, 004 a 005, tak ten šedý pás sa zmenil na krásny tmavý odtieň pripomínajúci mahagon. Skôr ide o odtieň čerešne alebo hrušky.
Čo spôsobilo túto zmenu ?
8 ) Na snímku 006 je vidieť provu a tu váham, či ten tmavý lem, nie je nalepená dyha.Vyzerá to nádherne.
9) Pred každou vrstvou nového laku ste povrch znovu prebrúsili ? Chápem to správne zo snímkov T4 a T5 ?

Posledná vec čo ma zaujíma je to, či je celý ten povrch v laku riešený tak, aby nebol klzký.
Je mi jasné, že v tomto prípade ide o palubu, ktorá nie je určená na chodenie. Ale na tých "finiš" snímkoch vidím taký sametový povrch, čo by mohlo naznačiť, že sa jedná aj o protisklzový povrch. Je to len moje zdanie vyvolané fotografiami ?

Ak to nie je výrobné tajomstvo, tak prosím odpoveď do sekcie "Spárovanie desek na palubě"

Vpred ďakujem
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod avalon » pon bře 22, 2010 6:49 am

krasna robota - ozaj profesionalna :good:

vies v kratkosti opisat postup vakuovania bokov? mimochodom co je to za projekt? slusny projekt v zmysle aby to aj dobre plavalo je velmi tazko zohnat.... :gun:
:gun: :gun:
Dandy1962
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Dandy1962 » stř kvě 12, 2010 6:12 pm

Dobrý den pánové .
Mám k Vám prosbu . Potřebuji informace o plánech na stavbu kajutové motorové lodi .
Jsem ze Zlína cca deset km od Baťového kanálu .
Moje představa je že si o volnu svépomoci postavím dřevěnou kajutovou loď do deseti metrů.
Jsem majitelem stolařké firmy tak o dřevu doufám něco vím . Ke stavbě mám prostory i strojové vibavení .
V podstatě jeto můj sen že tímto završím na důchod svou vodáckou dráhu .
Mám zpracovaný návrh tvaru lodě v četně vnitřního návrhu kajuty .
Můj základní problem je ve výpočtu tvaru - rozměrů a přiměřéného vítlaku k váze lodi .
Batův kanál je co do splavnosti omezen z důvodů nízkých mostů pod které se musím vejít .
Hledal jsem jak knižně tak na netu informace a hlavně konstrukční plány ,bohužel marně .
Prosím zdělte své skušenosti ,popřípadě kde se můžu dostat k plánům .
Dík a s pozdravem AHOJ !!!
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » stř kvě 12, 2010 6:28 pm

Dandy

nevymýšlej vymyšlené,vypočítávat konstrukci lodě je velmi složité,existuje spousta nabídek plánů,kde si určitě vybereš,např:http://www.bateau.com/
samoliter
účet uživatele zrušen

Lodní plány.

Příspěvekod samoliter » čtv kvě 13, 2010 8:41 am

Ahoj Dandy. Koukni se pro inspiraci i sem: http://www.devlinboat.com/designcatalog.php Máš tam motoráky, Powerboats.
A tady: http://www.bruceroberts.com/public/HTML/POWER1.htm .
A tady: http://www.hartley-boats.com/powerb.htm .
A tady: https://www.boatdesigns.com/departments.asp?dept=2 .
A tady: http://www.clarkcraft.com/cgi-local/sho ... &categ=015 .
A tady: http://www.selway-fisher.com/Motorcruisers.htm .
A tady: http://www.duckworksmagazine.com/r/plan ... yachts.htm .
A tady: http://www.boatplans.dk/boats.asp?BType=motor_boats .
Koupit si slušné plány a stavět. Pokud nemáš zkušenosti s vypracovaním plánu lodí, konstrukčními výpočty a stavbou lodi, tak při první stavbě lodi bych doporučil jet podle ověřených kvalitních plánů a výpočtů. Nejenom trup lodi, ale i nástavba, kabina. Protože některé lodě v čechách jsou nesmyslnými nástavbami tak zpotvořené, že to je hrůza.
Tak velký motorák, počítej dva roky na stavbu. A to každou volnou chvíli po práci, o víkendu, v létě a pod. samoliter.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » čtv kvě 13, 2010 10:34 am

Dandy, souhlasim s panama nademnou. Koukni do myho fora o mikrohousebotu. Puvodne sem si myslel, ze touhle dobou budu tak laminovat, a misto toho louskam manualy, prirucky, tabulky a pocitam smykovy toky v preklizkovejch stojnach, pnuti v pasnicich, napeti v potazich... Pro cloveka co to nikdy nedelal je to peklo prace tak na 3/4 roku a to si jeste clovek neni jistej, a kdyz to po...e tak si muze maximalne nadavat sam sobe.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv kvě 13, 2010 10:55 am

pokud dodržíš obecné tabulky pro stavbu rekreačních plavidel, nemusíš nic pičítat.

vzhledem k délce, šířce a způsobu použití je daná tl. obšívky, výška žebra a kýlu, žeberní rozteč atd.
Svoje výpočty budeš mít pravděpodobně předimenzované ( aspoň většinou všichni měli )
samoliter
účet uživatele zrušen

Tabulky.

Příspěvekod samoliter » čtv kvě 13, 2010 1:49 pm

Pro Dandyho. Pokud bys potřeboval, tak ty tabulky pro stavbu rekreačních plavidel Ti můžu okopírovat z knihy o motorových člunech. Je to pár stránek. Ale poslat to můžu jen klasickým mailem. Když, tak mi tady pošli SZ, soukromou zprávu. Napiš tam, na jakou adresu mail poslat. Tak se měj. samoliter.
Dandy1962
nováček na fóru
nováček na fóru

ahoj kluci

Příspěvekod Dandy1962 » pon kvě 17, 2010 5:50 pm

Dík za radu .
Taková jistota a sebevědomí ve mně není , troufnout si sám rozkreslit a spočítat loď . Proto jsem Vás kontaktoval s předchozí prosbou o radu . To že mám rozkreslený projekt své představy lodě je jen důsledek toho ,že mě to baví . Nejsem žádný mudrc ,ale jistě pochopíte ,že stavba lodě je pro stoláře víc než hozená rukavice . Hlavně nikam nespěchám . Nemám žádný časový plán a proto je pro mne důležítější jak bude loď vypadat a jezdit . Klidně budu makat i čtyři roky . No ,když to nezvládnu a dřív než odrazím od břehu mě narvou do bedny pod zem ,tak mám následovníka ten to za mne dodělá .
Do projektu jsem zahrnul hlavně prostorovou úcělnost lodě s přihlédnutím k záměru provozu na B.kanálu .
Některé Vámi doporučené stránky jsem již viděl . Přesto dík !!!
Je škoda, že plány, které si můžu objednat nejsou prezentovány trochu podrobněji je to takové kupování zajíce v pytel
Pokud se dopnu k plánům ( celodřevěné ) lodi dle mé představy jistě si je raději objednám a prestanu experimentovat . Prohrabu se v tom co jste mi doporučili a když nic ,tak si od Vás vyptám tabulky pro výpočet .
Zatím ještě jednou dík a dobrou vodou vpřed AHOJ !!!
Dandy1962
nováček na fóru
nováček na fóru

doda

Příspěvekod Dandy1962 » pon kvě 17, 2010 7:00 pm

www.devlinboat.com
super kluci dík jsem v tranzu .
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon srp 02, 2010 4:02 pm

zdravim mam otevreny sportak s 15 hp motorem a taky pokukuji po necem s malou kajutkou tak do 4.5 m prosel jsem ruzne odkazy na planky ale nijak me nenadchly nakonec me zaujal clun z knizky motorove cluny aut.kovacik-.pernica nevite nekdo jak to je se stavbou podle teto knizky a jak ziskat plany pro schvaleni na SPS
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » ned dub 03, 2011 2:14 pm

modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=92099#92099

Ahoj, jsekero :D
To vystopujeme. Už máš tu Pasju koupenou? Myslím plány.

Zpět na