anemometr
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- maximilian
- návštěvník fóra
- Reputace: 5
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Abys mohl do lodního deníku napsat správný údaj a abys věděl, že jsi hrdina, protože anemometr Ti říká, že ten vítr už je osmička, desítka, dvanáctka Beauforta (* nehodící se škrtněte).
Ale máš pravdu, plachty nestavím podle čísla na anemometru, ale podle toho, jak se loď chová.
Nicméně ten zmiňovaný Windmaster 2 je fajn hračka.
Lynx

Ale máš pravdu, plachty nestavím podle čísla na anemometru, ale podle toho, jak se loď chová.
Nicméně ten zmiňovaný Windmaster 2 je fajn hračka.

Lynx
marks píše:To mě Jiří poměrně překvapuje,
To jsem předpokládal (a nebylo to myšleno jako poslední slovo...)

Na charterových lodích jsou windmetry více či méně funkční a přesné. A i když se musí počítat s rozdílem co fouká 3m nad hladinou a 20m, lze si po porovnání těch dvou udělat obrázek o tom, jak to s naším charterovým vypadá.
No a pak v praxi. Po každém vyplutí kouknu na wm a už dopředu vím, kolik asi plachet vytáhnout. Během plavby po pár dnech už také vím, kdy se začít připravovat na refování.
Už se mě několikrát stalo, že wm na lodi vůbec nešel, nebo ukazoval naprosté nesmysly. A pak vytahuji svůj záložní anemometr.

U věcí které považuji za důležité, nespoléhám co mě kdo přidělí. Vozím i svůj kvalitní dalekohled, lampu a pod.
No a to je právě to čemu nerozumím. Na vlastní lodi už bych měl ze zkušeností poznat nastavení plachet bez windmetru a na chartrovce to na začátku stejně musíš prozkoušet, takže je v podstatě jedno jaký číslo to zrovna ukazuje.
Karfe tvůj příklad využití beru s úsměvem, možností změřit před vyplutím vítr, který mě čeká tam kde budu plout i jen za hodinu je tak mizivé procento, že si snad mohl myslet jen okruhovky a i tady bych to viděl minimálně v kombinaci s velmi kvalitní předpověďí.¨
Lynxi přesně tím směrem směřují mé myšlenky, v deníku mi určitě Beaufort postačí, aniž bych polemizoval nad chutí běhat po lodi měřit vítr. Ten windmaster hračička je, mám ho doma dva roky a měřil jsem snad jen zkušebně, při vybalení.
Chtěl bych tím naznačit, že to pro mě určitě nepatří mezi nezbytné věci jenž je nutno vlastnit, ale třeba se dozvím nějaký pádný důvod.
To že bych měl dokázat přepočítat skutečný vítr předpokládám.
Karfe tvůj příklad využití beru s úsměvem, možností změřit před vyplutím vítr, který mě čeká tam kde budu plout i jen za hodinu je tak mizivé procento, že si snad mohl myslet jen okruhovky a i tady bych to viděl minimálně v kombinaci s velmi kvalitní předpověďí.¨
Lynxi přesně tím směrem směřují mé myšlenky, v deníku mi určitě Beaufort postačí, aniž bych polemizoval nad chutí běhat po lodi měřit vítr. Ten windmaster hračička je, mám ho doma dva roky a měřil jsem snad jen zkušebně, při vybalení.
Chtěl bych tím naznačit, že to pro mě určitě nepatří mezi nezbytné věci jenž je nutno vlastnit, ale třeba se dozvím nějaký pádný důvod.
To že bych měl dokázat přepočítat skutečný vítr předpokládám.
- bokal
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Dnes je doba, kdy používáme spoustu elektronických hraček, i mě to postihuje. Proto jsem si i malou plachetnici dovybavil el. přístroji, ale jako windmetr jsem volil lepší řešení se snímačem směru a síly větru na spici stěžně a dole displejem.
Co na tom oceňuju je, že se nemusím koukat nahoru na vějičku v 10m výšce a pohodlněji vidím směr větru, rychleji a přesněji na to mohu reagovat plachtama nebo kursem.
Ale dám za pravdu Marksovi, není to nezbytné, dříve stačila šňůrka a taky jsme plachtili. Je to věc názoru.
Akorát, že ten můj je o dost dražší než ten ruční. Investice nelituju.
Co na tom oceňuju je, že se nemusím koukat nahoru na vějičku v 10m výšce a pohodlněji vidím směr větru, rychleji a přesněji na to mohu reagovat plachtama nebo kursem.
Ale dám za pravdu Marksovi, není to nezbytné, dříve stačila šňůrka a taky jsme plachtili. Je to věc názoru.
Akorát, že ten můj je o dost dražší než ten ruční. Investice nelituju.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Nemaje plachet, není vítr pro mne až tak podstatný. Proto mi stačí ne až tak sofistikované měřáky
Blbě se zapaluje fajfka – 16 km/h
Blbě se zapaluje cigáro – 20 km/h
Píská flaška od piva –30 - 35km/h
Guláš z talíře mi vylítne na bundu – 40km/h
Ulítne mopík ze střechy – 50km/h
Zalezu do kajuty k dolnímu řízení – 60/km/h
Poletujou fendry – 70km/h
Sousedovi uletí krycí plachta kokpitu – 90km/h
Chytám kolegovu z kotvy utrženou plachetnici – 100km/h – opravdu naměřeno jeho anemometrem
No a víc jsem asi nechyt
uvedená měření se, s vyjímkou dvou posledních, vztahují na vítr zdánlivý.
Blbě se zapaluje fajfka – 16 km/h
Blbě se zapaluje cigáro – 20 km/h
Píská flaška od piva –30 - 35km/h
Guláš z talíře mi vylítne na bundu – 40km/h
Ulítne mopík ze střechy – 50km/h
Zalezu do kajuty k dolnímu řízení – 60/km/h
Poletujou fendry – 70km/h
Sousedovi uletí krycí plachta kokpitu – 90km/h
Chytám kolegovu z kotvy utrženou plachetnici – 100km/h – opravdu naměřeno jeho anemometrem
No a víc jsem asi nechyt

uvedená měření se, s vyjímkou dvou posledních, vztahují na vítr zdánlivý.

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Ano Vilmo, něco se z toho určit dá, nikoli však predikovat.
Zpětně se dá určit, jak hodně byl vítr nárazový, tedy kolísání střední rychlosti větru v čase.
Aby však byl výpočet správný, musí být určeny všechny vstupní (počáteční) podmínky.
Těmi jsou: velikost kousků masa, viskozita omáčky, stáří a pohlaví krávy/býka, plemeno, druh krmení, jméno a stáří ošetřovatele a jeho/její číslo bot a rodné číslo.
Uspokojila Tě tato odpověď?
P. S.: Protože tohle je jinak seriózní téma o windmetrech, můžete tenhle příspěvek bez milosti smazat, neb je kapku OT. Lynx
Zpětně se dá určit, jak hodně byl vítr nárazový, tedy kolísání střední rychlosti větru v čase.
Aby však byl výpočet správný, musí být určeny všechny vstupní (počáteční) podmínky.
Těmi jsou: velikost kousků masa, viskozita omáčky, stáří a pohlaví krávy/býka, plemeno, druh krmení, jméno a stáří ošetřovatele a jeho/její číslo bot a rodné číslo.
Uspokojila Tě tato odpověď?

P. S.: Protože tohle je jinak seriózní téma o windmetrech, můžete tenhle příspěvek bez milosti smazat, neb je kapku OT. Lynx
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
ještě prosím strpení O.T.:
pro lynxe :
Chápu, rutinně doplním cca 62 parametrů a dozvím se, jak bylo.
Kdo nezná minulost, nechápe přítomnost.
Já teda nerada používám hodinky, teploměry a vše co má čísla, páč se řídím většinou pocitem, (mám pocit že mám jít do práce, tak jdu) ale po Tvém vysvětlení chápu, že windmetr je nezbytný.
Zvlášť k zapsání čísla do deníku.
Ostatní prominou.
pro lynxe :
Chápu, rutinně doplním cca 62 parametrů a dozvím se, jak bylo.
Kdo nezná minulost, nechápe přítomnost.

Já teda nerada používám hodinky, teploměry a vše co má čísla, páč se řídím většinou pocitem, (mám pocit že mám jít do práce, tak jdu) ale po Tvém vysvětlení chápu, že windmetr je nezbytný.

Ostatní prominou.

-
- moderátor
- Reputace: 234
Vilmo,
zjednoho osamoceného jevu se moc predikovat nedá. Ovšem ze dvou - tří už by to šlo, i když bych termín raději upřesnil na „prognózu“
Např.:
V 15,30 stoupá kouř z cigára kolmo vzhůru, v 16,00 začala pískat pivní flaška, v 16,15 jsem měl guláš v klíně. Z toho mohu s úspěšností cca 75% - 80% prognostikovat, že se nedostaví obvyklá odpolední flauta, ale že v 16,30 budou kolem lítat perseninky.
Pokud bych k tomu ještě kouk na oblohu a viděl, jak jde Studenej Franta a nese si kovadlinu přes půl obzoru, úspěšnost prognózy by mohla dosáhnout až 95%, s tím, že v 16,40 budou kolem plout utržené lodě.
zjednoho osamoceného jevu se moc predikovat nedá. Ovšem ze dvou - tří už by to šlo, i když bych termín raději upřesnil na „prognózu“
Např.:
V 15,30 stoupá kouř z cigára kolmo vzhůru, v 16,00 začala pískat pivní flaška, v 16,15 jsem měl guláš v klíně. Z toho mohu s úspěšností cca 75% - 80% prognostikovat, že se nedostaví obvyklá odpolední flauta, ale že v 16,30 budou kolem lítat perseninky.
Pokud bych k tomu ještě kouk na oblohu a viděl, jak jde Studenej Franta a nese si kovadlinu přes půl obzoru, úspěšnost prognózy by mohla dosáhnout až 95%, s tím, že v 16,40 budou kolem plout utržené lodě.
- janekz
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já se těším, až budu mít na lodi windmeter, ukazující reálný směr větru. O sílu větru mi ani tak nejde, spíš o ten směr a to až při kotvení. Během plavby (motorák plující ve skluzu) mám vždy vítr přímo zepředu a skutečný směr poznám jen podle vln/ostatních lodí/věcí na břehu.
Ale když se blíží kotvení v zátoce či večer u mola, musím vítr vypozorovat od ostatních lodí. Jakmile hodně zpomalím, odhadnu zhruba směr reálného větru, ale tato info by se mi hodila dříve, už když vybírám místo ke kotvení. Loď je totiž překvapivě citlivá na vítr a na kotvě se točí jako káča, potřebuje tudíž hodně místa, což často nedochází stabilnějším plachetnicím, které zakotví opodál a pak se diví, když nás mají těsně vedle kokpitu...
Zejména kotvení v prázdné zátoce (zatím prázdné, do oběda je narvaná) při hodně slabém větru často přinese překvapení a nutnost překotvení, prostě ten směr neodhadnu dobře. Loď na volnoběh pluje 8 uzlů a posádka užuž se těší do vody, tak na nějaké mé zdlouhavé vítrurčující postupy nejsou moc zvědavi.
Ne že by to bez windmetru nešlo, zatím to šlo, ale bude to pro mně pohodlnější. Kdo zná například kotvení u městského mola v Gaiosu/Paxos/Řecko v plné sezóně tak ví, že tam skiper netuší, kam se koukat dřív, aby někoho, něco nepřejel. A já k tomu ještě musím hledat vlaječky na stojících lodích. A moc zpomalit nemůžu, je tady tak málo místa, že mě vítr okamžitě začne snášet někam do pryč (většinou přesně tam, kam se mi to hodí nejméně).
Ahoj, Janek
Ale když se blíží kotvení v zátoce či večer u mola, musím vítr vypozorovat od ostatních lodí. Jakmile hodně zpomalím, odhadnu zhruba směr reálného větru, ale tato info by se mi hodila dříve, už když vybírám místo ke kotvení. Loď je totiž překvapivě citlivá na vítr a na kotvě se točí jako káča, potřebuje tudíž hodně místa, což často nedochází stabilnějším plachetnicím, které zakotví opodál a pak se diví, když nás mají těsně vedle kokpitu...
Zejména kotvení v prázdné zátoce (zatím prázdné, do oběda je narvaná) při hodně slabém větru často přinese překvapení a nutnost překotvení, prostě ten směr neodhadnu dobře. Loď na volnoběh pluje 8 uzlů a posádka užuž se těší do vody, tak na nějaké mé zdlouhavé vítrurčující postupy nejsou moc zvědavi.
Ne že by to bez windmetru nešlo, zatím to šlo, ale bude to pro mně pohodlnější. Kdo zná například kotvení u městského mola v Gaiosu/Paxos/Řecko v plné sezóně tak ví, že tam skiper netuší, kam se koukat dřív, aby někoho, něco nepřejel. A já k tomu ještě musím hledat vlaječky na stojících lodích. A moc zpomalit nemůžu, je tady tak málo místa, že mě vítr okamžitě začne snášet někam do pryč (většinou přesně tam, kam se mi to hodí nejméně).
Ahoj, Janek
- bokal
- aktívní jachtař
Ten ruční anemometr se mi zdá fajn pro případ, že nemám svoji loď a potřebuji jej nosit sebou,
na vlastní lodi se mi osvědčil ten pevně zabudovaný systém, který navíc měří taky směr větru, ktrerý je hlavně na plachtnici dosti užitečný.
Taky jsem přesvědčen, že měření na špisi stěžně bude přesnější.
Dnes jsem si všiml, že je ve zdejším e-shopu za dobrou cenu 8400 kaček
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1450
před pár lety to nebylo pod 20 tis.
Pro janekz - bude to asi vždy měřit vítr zdánlivý, tedy pokud nemám elektroniku, která by to dokázala spočítat z rychlosti lodi, kursu a měření větru. To by ale mohlo být dražší než loď.....
na vlastní lodi se mi osvědčil ten pevně zabudovaný systém, který navíc měří taky směr větru, ktrerý je hlavně na plachtnici dosti užitečný.
Taky jsem přesvědčen, že měření na špisi stěžně bude přesnější.
Dnes jsem si všiml, že je ve zdejším e-shopu za dobrou cenu 8400 kaček
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1450
před pár lety to nebylo pod 20 tis.
Pro janekz - bude to asi vždy měřit vítr zdánlivý, tedy pokud nemám elektroniku, která by to dokázala spočítat z rychlosti lodi, kursu a měření větru. To by ale mohlo být dražší než loď.....