Jaguar 22 - Paringa

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 14, 2009 12:18 pm

Tak jsem se byl včera ještě povozit, , tři předchozí víkendy jsem na loď nedostal, nejdříve nebyl čas, pak dovolená v zahraničí, a teď mi tam čekalo nemilé překvapení. Na trupu pěkné šrámy, asi tři na pravoboku na zádi a jeden pěkně dlouhý do oblouku prohnutý na levoboku v přední polovině. :cry: Je na lodi i jakoby nános, taková černá šmouha, která jde odloupat, nevím, jestli do toho najeli nějací rybáři, no měl jsem vztek, že kdybych u lodě někoho viděl, tak ho asi utopím. V noci tam pramice s 5koňákama lodě míjí těsně, tak se asi někdo pěkně trefil :?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 203
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » pon zář 14, 2009 12:28 pm

To znám, používáme na lodích na bóji zahradní solární světla na záďovém koši jako kotevní. (z OBI asi za 100,-Kč)
Veslující rybář si snad všimne. Nedávej ji na stěžeň nahoru už rybář nekouká.
Naposledy upravil(a) geronimo dne pon zář 14, 2009 12:53 pm, celkem upraveno 1 x.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » pon zář 14, 2009 12:49 pm

Charlie píše:Tak jsem se byl včera ještě povozit, , tři předchozí víkendy jsem na loď nedostal, nejdříve nebyl čas, pak dovolená v zahraničí, a teď mi tam čekalo nemilé překvapení. Na trupu pěkné šrámy, asi tři na pravoboku na zádi a jeden pěkně dlouhý do oblouku prohnutý na levoboku v přední polovině. :cry: Je na lodi i jakoby nános, taková černá šmouha, která jde odloupat, nevím, jestli do toho najeli nějací rybáři, no měl jsem vztek, že kdybych u lodě někoho viděl, tak ho asi utopím. V noci tam pramice s 5koňákama lodě míjí těsně, tak se asi někdo pěkně trefil :?

soustrast, taky bych si vsadil na rybare ...
rybare zakazat :(, jedine co po nich je je bordel.
u nas si nahazuju ... dokonce si to vyvazi na lodce, aby to bylo dal, primo na vjezdu do pristavniho bazenu. Tatik si pujcoval minule lodku a jeden z tech pivnich expertu pry nevahal dojet na lodce a rvat neco o tom co si to dovoluje jezdit mu pres vlasec ... kolega na molu za podobny cin vyfasoval do lode diabolky.

nic proti slusnym rybarum ... rad takoveho poznam
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 14, 2009 2:04 pm

Jo ty světla mě také napadly a dost jsou na lodích vidět. Já nevím, že se vždycky trefí do naší lodě, stojíme tam čtyři plachetnice a nás trefí.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř zář 16, 2009 10:27 am

Charlie píše:... V noci tam pramice s 5koňákama lodě míjí těsně, tak se asi někdo pěkně trefil...

Jelikož to ještě nejspíš není promlčené, budu o tom psát jako o příhodě, kterou jsem někde v hospodě slyšel od neznámého člověka :-)

Šílící rybáři na omotorovaných pramicích uřezali mooringová lana, protože si v noci a bez světel nevšimli, že jedou mezi bóje a lodě. Lodě, které zůstaly uvázané jen ke břehu, se dost potloukly. O pár dní později se rybáři vrtulí chytili do silonové sítě, nevtíravě visící na plovácích kolem lodě... Takový pěkný kus silonu zatavený na vrtuli je hrozné svinstvo :-) Poříční policie ochotně uznala, že majitel lodě nemůže za to, že odněkud připlavala síť a chytila se zrovna o jeho loď, navíc kladla rybářům dotěrné dotazy, co dělali v přístavu, kdo z nich má VMP a kde mají registraci pramičky, protože ten motor byl šestikoňový :-)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř zář 16, 2009 11:28 am

To je také pěkné. Já teď přemýšlím, jak loď na příští rok zabezpečit, světla tam půjdou určitě, ale ochránit celý bok lodě fendry je nemožné a pochybuju, že bych je na lodi našel, až bych se k ní zas vrátil.

Jak se u nás vůbec takovéhle nehody dají řešit? Já vím, teď je to třeba jen šrám na boku lodě, ale kdyby bylo poškození vážnější, dá se to někde oznámit, atd?
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod sedivak » stř zář 16, 2009 12:00 pm

Oznámit se dá samozřejmě vše na - PČR.
Otázka je, zda a jak to budou řešit... :(
Moc optimistický v tom nejsem :roll:
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř zář 16, 2009 2:56 pm

Je to stejné jako s autem. Když ho najdeš poškrábané, můžeš to hlásit komu chceš...

Vymýšleli jsme nějakou ochranu pro podobnou situaci a jako zatím nejrealističtější řešení nám vyšlo natáhnout mezi bójky plovoucí lano s plováky - něco podobného, čím se v plaveckých bazénech rozdělují dráhy. Protivné je, že to musíš pokaždé po příchodu k lodi sundat a před odchodem zase navěsit.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob říj 03, 2009 6:40 pm

Tak dneska jsme byli vytahoval loď, nejdříve přeplavba z Boru na Radavu, pak sklopení stěžně, s kterým nám ochotně pomohl jeden jachtař, co čekal na traktor, který jim loď vytáhne. A pak už jsme ustavovali loď na vlek, na poprvé se nám to bohužel nepovedlo, není mi jasné proč, ale loď zůstala sedět na kýových rolnách, tak jsme s lodí zas sjeli, vytáhli vlek ven a podpěry pod lodí jsem dal výše. Pak už si loď sedla dobře, ale byla na vleku moc vysoko, takže jsme zas popěry spouštěli níž, řekl bych, že na stejnou výšku jako byli původně, ještě to zítra poměřím. Ale hlavní je, že je loď venku a v pořádku. Cesta domů byla také v pohodě, táhli jsme to za Nissanem Navarou a v klidu.
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Divizna » stř dub 21, 2010 10:04 am

Charlie:
Máš moc pěknou lodičku a vsadím se o basu že jsem tě na Orlíku párkrát viděl, dokonce jsme se i míjeli (přesněji, ty jsi míjel mě i když jsem jeli stejným směrem :) )- je mi hrozně povědomý ten "kočárek" nebo jak tomu plátěnému přástřešku říkáte.
Já se tam vždy plavil na modrém BALATONU a poznávacím znakem u mě je mladá zrzka bez plavek rozvalená na nástavbě 8)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř dub 21, 2010 3:28 pm

to Divizna:
Ahoj Divizno, díky za pochvalu lodě. Jo je to kočárek - stříška nad vstupem do kajuty. Modrý Balaton, to je z půjčovny naproti Boru?? Já tu loď potkávám celkem často, ale dost se střídá na ní posádka, takže až se budem zas někdy míjet, tak se přihlaš, můžem popovídat.

to All:
Jinak předsezóní přípravy na lodi pokračují, dokončuji mrtváka, mám rozpracovaný čelen, naviják kotevního lana na záď a jakmile dovolí počasí nastrojit plachty (stěžeň už mám postavený) tak se dáme do výroby lazybagu, perseniku geny a ještě nějakých drobných perseniků. Taky brousím teakové věci a budu je napouštět olejem.
Na vlek mám připravené nové gumy, staré disky jsem dal opískovat a pozinkovat. Jakmile budou fotky,tak je sem přidám.

A ještě bych potřeboval poradit. Kýl pod lodí je upevněn na čtyřech šroubech a jeden se z laminátu vytrhl. A chci se zeptat, jak nejjednodušeji a nejlépe to opravit. Na internetu jsem našel pár foto, kde ty šrouby nahrazují dlouhými až do vnitřku lodě, ale mám strach, aby se to pak dobře utěsnilo a nezatékala voda někam dovnitř. jpgNevím, jak to utěsnit odspodu
ObrázekObrázek

Tady je odkaz na stránku, kde ty šrouby dávají až dovnitř, http://www.jaguar22.nl/een_refit.htm - je to skoro dole
ale cizí řečí nevládnu, tak se orientuji jen podle fotek a google to nepřekládá zrovna srozumitelně. Tak kdyby měl někdo nějaký nápad, jak to opravit, budu rád.
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » stř dub 21, 2010 9:57 pm

Určitě se ozvu, když to stihnu :-) Barča se hodně půjčuje, kotví na Loužku, to máš recht. Vzhledem k velikosti, ovladtelnosti a komfortu je docela levná na víkend, takže je dost využitá :-)
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » stř dub 21, 2010 10:04 pm

...jinak se mnou je to tak, že po lodičce toužím, ve standardní relaci bych si jí mohl i dovlit, ale váhám...není to totiž jenom o koupi, ale i o zimování, kotvení v sezóně což zatím nemám vůbec vyřešené neboť bych rád měl jako doménu Slapy), ale hlavně o důvěře v lodičku...mám zkušenost jen se třemi loděmi, a z nich BALATON 24 mě naprosto ohromil a zamiloval jsem si jí, ale připadá mi že to není zaz až tak běžná loď.... :hmm:
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » čtv dub 22, 2010 12:57 am

Ten červený ( i když možná, že už je přebarvený) Balaton 24 co nyní půjčují na Orlíku je původně ze Slap. Kotvil u nás v maríně a jmenoval se Palome. Měl vestavěný motor , prodal se tenkrát za pár korun.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv dub 22, 2010 5:32 am

Ty Balatony mají oba vestavný motor, co se na loučku půjčují. Jeden je modrý, druhý červený ;) , uvnitř jsem ty lodě neviděl, ale tenhle typ není zrovna moje parketa, ale proti gustu ... Ale pořádně plachtit jsem je viděl jen párkrát, hóóódně často motorují a to i v příjemném větru.
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » pát dub 23, 2010 8:08 am

já mám za to že ten červený má sice motor, ale nějak umřel tak na něj dali na zrcadlo nějaký malý přívěsný, ale jistý si nejsem, já si půjčuju jen ten modrý
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » sob dub 24, 2010 11:46 am

Ten motor umíral už tenkrát. Byl to benzinový dvouválec, podobný jako Jawa Minor nebo požární stříkačka PS8. Ale orig. loďák, pěkná vratka a vůbec celé uložení. Vnitřek lodě byl takový zatuchlý. chtělo to přečalounit. Jinak to šlo.
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » ned dub 25, 2010 5:21 pm

Bones:
Jo, myslím že u ní něco uvnitř rekonstruovali.
Kde na Slapech přesně kotvíš?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát zář 10, 2010 11:58 pm

Dlouho jsem sem nic nenapsal, tak sem přidám pár řádek.

Oprava kýlu:
Nové zavěšení kýlu už mám vyřešené. Nakonec jsem původní čtyři šrouby M8 vytrhal, hlavy byly zalité v trupu cca 6mm od dna. Provrtal díry skrz dno , v místech děr jsem dno zevnitř vyztužil přidaným laminátem a původní M8 šrouby nahradil nerezovými M10 s širokou hlavou vlastní výroby a kýl zespodu zajistil velkými maticemi také vlastní výroby. Ještě jsem hned udělal i nový bronzový čep, na kterém se kýl vyklápí. Po montáži kýlu, kdy jsem šrouby ještě řádně utěsnil, jsem hlavy šroubů zhora přelaminoval, takže teď kýl drží bez problémů.

Troška historie:
Povedlo se mi také kontaktovat dalšího z předchozích majitelů. Ten s Paringou byl 3x v Chrovatsku a 2x v Itálii, Obeplul na ní Korziku a přeplul ye Sardýnie do Ostie u Říma.

Vážení:
Po převozu lodě domů jsem s ní byl ještě na váze, takže loď samotná v plné výbavě krom aku a motoru váží 1180kg, vlek samotný váží 560kg, takže celková váha lodi s vlekem je 1740kg. A souprava vlek, loď, auto jen s řidičem 3460kg

Jinak letos jsme toho moc nenapluli, nejdříve nevycházelo počasí, pak zas nebyl čas, takže letos pro nás sezona prakticky nebyla, všeho všudy 4 víkendy, z toho 2 pod plachtami.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob kvě 14, 2011 6:56 pm

Tak přes zimu jsem nelenil a pustil se do zástavby motoru. Jelikož pod kokpitem nebylo dostatek místa a ani tam nebyl dobrý přístup kvůli navijáku ploutve, tak jako jediné vhodné místo se nabízelo v pravém úložňáku na zádi lodě, který byl vodorovně rozdělen silnou přepážkou, v které jsem udělal otvor a prošrouboval do ní pevný rám v kterém je přes silentblocky přichycen vlastní rám motoru s motorovým agregátem.

Jako pohonou jednotku jsme zvolili agregát z přívěsného motoru Yamaha 9,9HP čtyřtakt, který má elektrický startér a rozměrově se tam krásně vešel. Převod na vrtuli je od motoru na středovou nohu řemenama a převodovka je pod lodí, použitá také z přívěsného motoru.

S výfukem jsem moc nelaboroval a použil systém od Vetusu - vodní zámek, výfuková hadice a svislý tlumič. Vývod výfuku je na zádi.

Vrtule na fotce to bylo takový laborování, zatím tam bude pevný třílist a na příští sezonu tam půjde sklopka, na tu jsem si nechal odlít lopatky ale musím udělat nový náboj, aby nebyla tak moc vystrčená a to už do téhle sezony nestihnu.

Bylo s tím celkem dost práce, vyrobit rámy, olejovou vanu, směšovač výfuku s vodou, příruby a mezikusy, spousta děr do lodě, ale zdá se, že výsledek bude stát za to. No to se uvidí při první plavbě.

Zatím pár foto, další přibudou později:
ObrázekObrázekObrázek
Divizna
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Divizna » sob kvě 14, 2011 11:37 pm

Tak to respekt - na tohle bych já odvahu ani šikovnost neměl
bogi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bogi » pon čer 27, 2011 1:43 pm

To by mě taky zajímalo jak je to udělaný, můžeš hodit schéma? Kdy se da hodnotit přívěšak jako zabudovaný
motor aby byl bez omezení? Nebylo by na to vhodný nové téma? Nebyl jsem na foru delší dobu, jak mi něco uniklo ,tak se omlouvam.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon čer 27, 2011 3:41 pm

to bogi: aby jsme tu nebyli OT tak můžem pokračovat tady: modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2048&start=50 něco málo jsem tam už popsal, když budou další otázky tak doplním.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon čer 27, 2011 6:56 pm

Nyní máš charlie tu otázku, v tom správném vlákně, jak jsi si přál.
Těším se na tvé pvídání, jak jsi "přeřízl motor". :)
Pepa
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob črc 02, 2011 5:36 pm

Takže dneska jsem konečně dal do provozu zabudovanej motor v lodi, měl jsem problém s vysokou teplotou výfukovýho směšovače, tak jsem musel upravit trubičky ve směšovači kterými do něj proudí voda, nasměroval jsem proud vody přímo na stěnu trubky a ta se teď už pěkně chladí. Další problém byl v nedostatečném chlazení motoru, tak jsem vyndal termostat a zdá se že už chladí dobře, tak budu muset sehnat nový termostat.

Objevila se mi ovšem prvopočáteční závada, kterou jsem řešil když byl motor ještě v celku jako přívěšák, a to že šlape jen se sytičem ale nevím jestli to není tím, že jsem vyndal ten termostat, a motor se dostatečně neohřeje, uvidím, to budu řešit až bude termostat novej.
Původně jsem to dával do Yamahy a tam údajně vyčistili komplet karburátor /přesto že jsem ho sám čistil tenkrát asi 10x) ale od nich to pak chodilo dobře, kdo ví, možná se přes zimu za něco ucpalo.

Jinak to s motorem celkem slušně upaluje a výrazně tišeji než s přívěšákem, takže zástavbu motoru považuji za zdařilou, zbytek ukáže až čas při používání motoru.

Zpět na