Zatim neznama lodka

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Zatim neznama lodka

Příspěvekod Kacer37 » pon dub 26, 2010 7:10 pm

Zdravím všechny příznivce jachtingu, předem bych chtěl říct že ve stavění lodí jsem absolutní amatér a začátečník bez technického vzdělání.. Některé věci by se asi měli vyřešit jinak než jak jsem to učinil já, ale snad to vše vydrží a loď bude fungovat jak má..
Před 4mi roky jsem koupil tuto 420cm krátkou plachetničku - pojízdná, ale ojetá - sešlapaná podlaha, spousta drápanců, vybledlá, lana na dranc a pod.. Dvě sezóny jsme jachtili na Orlíku a já koumal co poopravit.. Nejdříve jsem jen chtěl obrousit a nastříkat podlahu a vyměnit opotřebované součástky, ale pak se mi nezdál i zbytek trupu a nakonec jsem broušením vzal i tu modře vybledlou "palubu"... Jak jsem již psal loďka měřila 420cm - ale LT 420 to asi nebyla - co to bylo za třídu nevim... ( Ptáka na plachtě jsem našel akorát u LT Snipe - sluka..) tak mě napadlo což takhle ze 420 udělat něco jako 470... Udělal jsem negativní kopyto zádě ze sololitu a vylaminoval 7mi vrstvami tkaniny ( gramáže si už nepamatuju, ale tluošťka stěny je 5 - 6mm) Sololitové kopyto tvořilo jen dno a novou záď - čelo, obroušená stará záď tvořila poslední třetí stěnu. Po vylaminování jsem kopyto odstranil a přidělaný kus již celkem pevně držel u původního obroušeného trupu. Přidal jsem podélné vzpěry od staré zádě k nové - plast na výrobu bazénů - síla 1,5cm - přišroubováno vruty jak ke staré zadi tak i k nové. Nové zadní čelo jsem vytužil 1cm silným plastem na bazény. Udělal z laminátu horní dekl s inspekčním otvorem a "estetitické" výstupky na bocích - tady jsem ale asi udělal chybu - nejsou totiž z laminátu, ale z takového měkkého plastu - po vytvarování - ohnuti do žádaného tvaru horkovzdušnou pistolí, vykytování a nalakování se na nich lak zvedá a praská... Loď jsem otočil dnem vzhůru a místo spoje starého trupu a nové zádě jsem po celé délce přeplátnul nejprve 10cm širokým a pak 20cm sirokým pásem skelné tkaniny. Pak jsem ji otočil zpět a podél té "páteře" - kýlu a ploutvové skříně ( v tom místě spojení s podlahou) jsem ještě přidal 2vrstvy lamina - 1.vrstvu 10cm a přes to 2. 15cm širokou - spojení kýlu a podlahy tak dostalo větší pevnost. Podlaha se docela prohýbala a to i na vodě, takže jsem koupil 3m dlouhou novodurovou trubku o průměru cca 4cm, podélně ji rozřízl a každou tu polovinu přilaminoval opět 2mi vrstvami tkaniny na každou stranu - polovinu lodi k podlaze. Pak to celé přebrušoval a kytoval.... Musim říct že to broušení a kytování celé lodi bylo ze všeho to nejhorší a přišlo mi nekonečný.. fakt pakárna....
Koupil jsem starší stěžeň a plachty ze 470 - bez sálingů a držáků na ně - že prej se to běžně prodává bez toho - ty jsem tedy taky musel udělat a přinýtovat - material 3mm nerez - přiděláno ke stěžni 8mi kusy měděných nýtů ( nerezové nýty kleště nějak nechtěli zkousnout... ) 5mm průměr snad to vydrží.. Vlastní sálingy jsou ze tří snýtovaných kusů 3mm silných hliníkových plátků o šířce 4cm. Stěhy 3mm nerez lanka. Vyrobit a přišroubovat k palubě jsem musel také nové a větší úchyty na stěhy - oba boční i přední - ty původní byli fakt piďi, ze dvojky nerezu a k palubě přidělány 3mi vruty...! Ty jsem nahradil nerezem 4mm přišrouboval šrouby M6 s matkou a velkou podložkou..
Následovala výroba nového držáku patky stěžně - přidám detailní foto..
Sehnal jsem 8mm tlustý kus duralu a vyrobil káču ( dotazoval jsem se na ni - na matroš - taky tady na foru.. ). Tu musim ještě doladit - hlavně hrany.. Původní ploutev byla sklápěcí - supr... , ale ta nová je větší ( zvětšoval jsem ji příbližně ve stejném poměru jako se zvětšila plocha plachet z těch původních na ty ze 470 ) a do ploutvové skříně se nevejde.... Takže bude asi vytahovací jako u starších typů..
Přidal jsem dřevěnou výztuhu k přední části pouzdra káči - kvůli té větší káče - původně tam byla jen ta lavička u zadního konce. Místa na bocích kde jsou přišroubovány držáky té přidané přední výztuhy jsem ještě zesílil přidáním tři vrstev laminátu, opět vykytoval aby byl přechod plynulý a přebrousil..
Musel jsem taky vyřešit uchycení otěží hlavní plachty k trupu - jak je z fota patrné bylo tam jednobodové uchycení ke kolejnici a páka kormidla procházela otvorem v zádi pod tím. Otvor ale přidáním zádi zmizel a i kdyby ne, posunutim osy jeho otáčení ( pantů ) o těch 50cm dozadu by v původní šíři otvoru měla páka malý rejd.. Vyrobyl jsem tedy 2 nerezové úchyty které jsem navlékl na původní kolejnici - na každý konec jeden a otěže připavnil k nim - jako u Firebala ( na to uchycení jsem se tu taky ptal.. )
No a musim ještě nějak pořešit sklopné kormidlo... To původní je totiž krátký a kniha malá ... Dával jsem na 4servry inzerát že koupim kormidlo na 470, FB, FD, nebo na nějakou podobnou okruhovku, ale po 5ti měsících se nikdo neozval.. Sehnal jsem alespoň nějakou starou ploutev - olaminovaný mahagon a knihu si budu muset vyrobit..Asi ze zednický PERI desky o tloušťce 2,5cm... Nějaká se doma válí.. Ale ještě uvidim - podařilo se mi sehnat desku tvrzeného duralu 1000 x300mm 6mm tlustou.. Ta nebude plavat a tím pádem odpadne zajišťování ve sklopené poloze...
Jestli počasí dovolí o víkendu zkusím vztyčit stěžeň, vytáhnout plachty a prubnout otěže... Alespoň na suchu.. Prozatím...

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon dub 26, 2010 7:13 pm

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon dub 26, 2010 8:51 pm

Obrázek

Prodloužená záď
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon dub 26, 2010 9:01 pm

Prodlouzená záď

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon dub 26, 2010 9:07 pm

Po lakování

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon dub 26, 2010 9:09 pm

Po lakování

Obrázek

maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon dub 26, 2010 10:01 pm

Káčo,víš,že můžeš dát víc fotek do jednoho příspěvku???? :?
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » úte dub 27, 2010 9:35 am

Možný to je, ale to tady opravdu řešit nechci, maxičko.... :roll:
kedar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod kedar » úte dub 27, 2010 8:01 pm

Ahoj!
Pěkná práce!
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » stř dub 28, 2010 7:50 am

Děkuju... Bylo a je to hlavně dost práce..
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » stř dub 28, 2010 8:52 am

Přidané výztuhy - ta zadní masivnější bude ještě překryta původní lavičkou

Obrázek

Uploaded with [URL=http://i
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » stř dub 28, 2010 9:12 am

Boční držáky vantů - ty původní byly sotva poloviční - 2mm nerez ve tvaru L o rozměrech 60x40mm k palubě připevněny 3mi vruty 5mm. Vanty k nim byly připevněny rovnou šekly - bez žebříčku, či napínáku.. Ja jsem použil 4mm nerez opět ve tvaru L o rozměrech 150mm ( v úmyslu aby se tah stěžně mohl rozprostřít do větší plochy paluby ) x 30mm , 4šrouby M6.a z druhé strany jednu velkou nerez podložku 170x40mm silnou 2mm. Napínaky jsou M8 - možná trochu brutální, ale M6 mají malá očka a ty mi zas přijdou příliž tenké...
Lanové svorky z trubiček jsem si netroufl použít - asi bych je neuměl dostačně stáhnout.. Před U lanovými svorkami s dvěmi matkami jsem byl varován - po dotažení prý volné konce se závitem trhají plachty... Naštěstí se mi podařilo sehnat tyto lanové svorky - "želvy" - tak tomu alespoň říkal pan prodavač.. Pro jistotu jsem použil dvě za sebou..
Přední držák byl tvořen 5mm silným tvrdým drátem ohnutým do U - vyklenutím nahoru, volné konce se závitem prostrčeny palubou, provlíklé 8mm silnou dřevěnou podložkou 100x100mm a dotaženy matkamy M5. Vyrobil jsem nerezový 80x100mm, dřevěnou podložku nahradil 2mm silnou nerezovou 120x120mm a sešrouboval šrouby M5 a M6 - na fotce nejsou vidět - jsou mezi těmi "hřebeny" cca 50mm od sebe. Nevím zda to ještě nesešroubovat i na krajích - zhruba v místě té červené tečky.. Třeba jen M4.. Zas abych tu špici moc nepenetroval a nenarušil její pevnost.. Co myslíte....?
Jak jsem již psal - původně byly otěže připevněny k jednomu jezdci a ten jezdil po kolejničce na zádi od dorazu k dorazu a páka kormidla se pohybovala v oválném otvoru pod tím - ten přidáním zádě zanikl.. Dorazy na krajích jsem tedy vyměnil za úchyty - ty jsou nasazeny na kolejnici a z obou stran na pevno zajištěny dorazy - vnitřní jsou ty originál a vnější jsou z 3mm nerezu ve tvaru L - přišroubován nerez šoubem M6 původním otvorem skrz kolejnici a palubu. Lano otěže hlavní plachty jde pak od ráhna ve tvaru trojúhelníku přes kladky co jsou šekly připevněny k těm novým úchytům a páka kormidla se pak pohybuje mezi nimy...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » stř dub 28, 2010 11:17 am

Držák patky stěžně. Na ten původní patka stěžně ze 470 vůbec nepasovala, takže se musel udělat nový - 5mm nerez. Dolní díl je nasazen na hřbetu hřbetu a horizontálně prošrobován skrz třemi ocel. šrouby M6. Horní je opět 5mm nerez, k dolnímu dílu je přišroubován čtyřmi nerez šrouby M5 ( Ještě musim zakrátit... ) Patka stěžňe pak sedí 30mm hlubokou a 10mm širokou "drážkou" na ocel šroubu M10.

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » čtv dub 29, 2010 7:43 am

Sálingy a jejich držáky na stěžni chyběly... Ve stěžni po nich zůstaly akorát 5mm díry.. Držáky jsou ze 3mm nerezu, sálingy pak ze tří kusů hliníkových pásků 3x40mm 480mm dlouhých - na fotce jsou zatím jen na hrubo - musim je ještě opracovat a doladit.. Na vanty jsem ještě v místě kde prochází sálingy navlékl gumové hadičky aby tolik nedocházelo k jejich mechan. opotřebení.. Co mě ale trošku trápí je to přinýtování držáků ke stežni - 8ks 5mm měděných nýtů - nerezové mi neutáhly kleště.. Mam trochu obavy aby toto spojení vzdrželo.. Co myslíte..? Máte někdo nějakou zkušenost..? Navíc z fota je patrné že jsem přivaříl i výběžky s okem pro uchycení druhého páru pomocných vantů, ale nevým zda je tam opravdu dát - aby se celý držák ze stěžně pak nevytrhl i když tyhle pomocné vanty bych napínal volněji.. Originál držáky "hlavních" vantů jsou ke stěžni připevněny tak, že jsou nasazeny ( spolu s držáky na létající hrazdu ) na šroub M8 který je skrz stěžeň. Což tedy pod sálingovým držákem udělat také skrz stěžeň otvor - když to jsou jen pomocné vanty mohl by stačit 6mm pro šroub M6 a vanty sem přidělat stejným způsobem jako ty originál hlavní..? Ale nebude v tomto úseku ( zhruba ve výšce 1 třetiny stěžně ) pak otvorů moc.. ( pro ty nýty a ten M6 šroub) ? A je tam vůbec ten druhý pomocný pár vantů potřeba a k užitku...? Zajímaly by mě vaše názory...

Obrázek

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon zář 13, 2010 9:57 am

Po dlouhé odmlce trávené v dílně, na přehradě a v práci se konečně vracím k dopsání " článku " o té mojí loďičce.. Trochu mě potrápily sálingy. Ty boční 5mm měděné nýty jsem nakonec přeci jen nahradil M5 nerez závitovkou provlečenou skrz stěžeň a dotaženou z každé strany samojistící matkou. Sálingy jsem ohnul směrem ke špičče stěžně - aby úhel hlavních vantů, který svírají s koncem sálingů byl stejný jak směrem dolů k lodi, tak nahoru ke špičče stěžně a sálingy se nevylamovaly.. Sáling původně tvořily tři hliníkové pásky o síle 3mm a šiřce 40mm - k těm jsem přidal ještě 2nerezové. Přídavné vanty cvakám karabinami k původnímu oku spinakrové tyče.
Ploutev má 2polohy - jednu do mírného větru - to je sklopena cca 45stupnů směrem k zádi a druhou - to je spuštěna v plné délce kolmo z trupu do silnějšího větru. Co je trochu problematické a nepohodlné je její zasouvání a vysouvání při vyplouvání / přistávání. Jelikož je větší než ta původní, nevejde se do ploutvové skříně a tudíž nejde zcela zklopit aby vůbec nevyčuhovala pod loď - musim jí tedy vždy tahat ze skříně horem celou ven a přitom se poprat-vyhnout se ráhnu, ale po troše cviku a kosatníkově pomoci ( přidřží ráhno mírně vychýlené do strany ) se to dá zvladnout..
Na úchycení otěží k zádi lodi jsem nejdříve používal dvojkladku a 2kladky - na každé straně zádě jednu. Lano vedlo od ráhna k jedné boční kl., zpět k ráhnu přes ráhnovou kladku k druhé boční, zase zpět k ráhnu a přes druhou ráhnovou kladku směrem dopředu ke třetí ráhnové kladce a k poslení otočné kladce na podlaze. Fungovalo to, ale chtěl jsem vyzkoušet ještě jiné ovládání. Vyrobil jsem nerez hrazdičku - nerez jekl 20x20mm, 100cm délkla a mírně zahnutý do oblouku - rádius stejný jako na 100cm opisuje konec ráhna s kladkamy nasazeného na stěžni. Hrazda je příšroubovaná nerez šrouby M6 k držákům co jsem k nim dříve karabinami připevňoval ty boční kladky. Pod hrazdou tak vznikl prostor 850x100mm ve kterém se pohybuje kormidelní páka ( ta původně "chodila" v jakémsi trojúhelníku vytvořeném hlavní otěží ) Po hrazdě se pohybuje jezdec s dvojkladkou. Toto řešení se mi zatím zdá praktičtější.
Neni to sice žádný závodní speciál - ale to přece nikdy stejně nebyl, ale loď pluje!!!!!!!! A řekl bych že celkem obstojně... Rozhodně lépe než předtím. A hlavně, užily jsme si na ní jak trochu dobrodružství a romantiky, tak hlavně také spousty pohody a legrace!!! A vo tom to je :-) ........ Lukáš K.
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon zář 13, 2010 10:17 am

.
,
Obrázek

Použít lze šířku obrázku do 550pi, ty máš u tohoto 1632 a dále 1410. Dal jsem ti sem pouze náhled s odkazem na plnou vleikost. P
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon zář 13, 2010 10:22 am

Ok, v pohodě... Díky.
Naposledy upravil(a) Kacer37 dne pon zář 13, 2010 3:07 pm, celkem upraveno 2 x.
Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon zář 13, 2010 10:24 am

Obrázek

Kacer37
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kacer37 » pon zář 13, 2010 10:29 am