Jak vyrobit stojan na motor 5 HP

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Jak vyrobit stojan na motor 5 HP

Příspěvekod Biggles » ned čer 20, 2010 8:50 pm

Asi to tady už někde je určitě popsaný, ale já to nenašel :) . Takže se dovoluji ptát, jak si vyrobit nějakou "kozu" na připevnění motoru ve sklepě. Zatím ho dávám naležato na polici, což asi není ideální. Moje představa je 2x písmeno A z jeklu a něco mezi to, ale třeba to má někdo vymyšlené.

Díky

Biggles
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » ned čer 20, 2010 9:57 pm

Tohle se tady neřešilo. Koukni se na stránky prodejců marine. Tam je spousta typů pevných i pojízdných. Šíře stačí 45-50cm aby se dalo projet dveřmi.
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » ned čer 20, 2010 10:21 pm

Díky za odpověď. Ale, já bych rád ten stojan udělal sám :). Dokonce i mám určitou představu,ale nechci vymýšlet vymýšlené.
Biggles
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned čer 20, 2010 10:26 pm

Obrázek
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned čer 20, 2010 10:40 pm

Já to myslel jako inspiraci. Nedělej z toho vědu, zadej v Googlu . stojan na lodní motor a hned ti něco vyskočí. Ten od Libora je pěkný ale drahý a zabírá moc místa v domácích
podmínkách jej těžko uděláš. Ona stačí tapetářská koza, na kterou nahoře přiděláš odřezek silné desky od kuch. linky. Je to něco tak primitivního, že nestojí za to o tom moc
psát. Pokud ti to dělá takový problém, tak si kup hotovou.
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » ned čer 20, 2010 10:52 pm

Problém mi to nedělá, dokonce jsem to sem původně nechtěl ani dávat, ale napadlo mě, že mi někdo třeba pošle plánek, jak si to vyrobil jednodušeji, než to mám vymyšleno já. Jsem zároveň letecký modeláře, tak přemýšlím, jak věci udělat sám. Pokud to tu nebylo, rád se podělím o zkušenosti a plánek. Není třeba vše hned kupovat a není to jen o tom ušetřit jen peníze. Prostě mě baví některé věci si udělat sám.

Biggles
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned čer 20, 2010 11:53 pm

motor má být na lodi. když už není, tak ho postav do kouta. tam neupadne a do jara vydrží :whist:
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pon čer 21, 2010 12:02 am

takze pro kutily - vezmi jeden 200lt sud na olej /naftu,redidlo,atd.../ vysekni horni dekl,
pres nej poloz prkno, na prkno primontuj motor, chces-li pres zimu motor protacet, nalej jeste do sudu vodu,
aby bylo cim chladit, vedle sudu postav zidlicku, vedle zidlicky stolecek, na stolecek vychlazenyho lahvacka,
vedle lahvacka koralicku :D ,

nesedis uz moc dlouho vedle motoru? :lol: :lol: :lol:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon čer 21, 2010 6:35 am

Nic proti lahváči ale když to dáš do sklepa, tak ten smrad z nafty nebo ředidla ti zamoří celý dům. A taky si nedovedu představit jak tam motor stojí celou zimu ve vodě,
nebo jej protáčíš. Ono nanosit a vynosit cca 100l vody ze sklepa není žádná žádaná zábava. Snad jsou i zajímavější řešení. Ale lidi jsou různé.
Jeden z prvních stojanů jsem sešrouboval z regálových úhelníků aby byl sklopný. Je také rozdíl jestli dělám stojan na motor 5Hp, nebo 15Hp na který jsou ty prodávané
většinou dimenzované.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pon čer 21, 2010 6:52 am

Pre inšpiráciu:
Obrázek
Vozík vyrobený z 1/2 colových trubiek ktoré som kúpil hotové aj so závitmy v hornbachu.Kolečká som mal doma. Teraz slúží pre suzuki 15. Rúčky sú trošku krátke, ale funguje to dobre. Tých pár metrov k autu je v pohode a ináč slúži ako stojan.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pon čer 21, 2010 8:57 am

tataS píše:Nic proti lahváči ale když to dáš do sklepa, tak ten smrad z nafty nebo ředidla ti zamoří celý dům. A taky si nedovedu představit jak tam motor stojí celou zimu ve vodě,
nebo jej protáčíš. Ono nanosit a vynosit cca 100l vody ze sklepa není žádná žádaná zábava. Snad jsou i zajímavější řešení. Ale lidi jsou různé.
Jeden z prvních stojanů jsem sešrouboval z regálových úhelníků aby byl sklopný. Je také rozdíl jestli dělám stojan na motor 5Hp, nebo 15Hp na který jsou ty prodávané
většinou dimenzované.

psal jsem sud na naftu /ředidlo/, ne zasviněnej od téhož,
napouštění a vypouštění sudu v moderní době gumových hadic /nebo nedejbože vodovodu/ už také není problém :D
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » pon čer 21, 2010 10:00 pm

Ozzie píše:Pre inšpiráciu:
Obrázek
Vozík vyrobený z 1/2 colových trubiek ktoré som kúpil hotové aj so závitmy v hornbachu.Kolečká som mal doma. Teraz slúží pre suzuki 15. Rúčky sú trošku krátke, ale funguje to dobre. Tých pár metrov k autu je v pohode a ináč slúži ako stojan.

Díky, to je přesně, co jsem potřeboval. To použiju :) . Jednoduché a funkční. O těch kolečkách jsem původně neuvažoval, ale takhle je stojan i dobré přibližovadlo k autu.

Biggles
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » pon čer 21, 2010 10:22 pm

Martin88 píše:takze pro kutily - vezmi jeden 200lt sud na olej /naftu,redidlo,atd.../ vysekni horni dekl,
pres nej poloz prkno, na prkno primontuj motor, chces-li pres zimu motor protacet, nalej jeste do sudu vodu,
aby bylo cim chladit, vedle sudu postav zidlicku, vedle zidlicky stolecek, na stolecek vychlazenyho lahvacka,
vedle lahvacka koralicku :D ,

nesedis uz moc dlouho vedle motoru? :lol: :lol: :lol:

No je fakt, že proti sudu v zásadě nic nemám, tedy pokud je v něm pivo, pak už nepotřebuju ani toho zmíněného lahváče, ale zase nemám vyřešen ten motor :( . Ještě, že mi sním poradil Ozzie :D .
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » úte čer 22, 2010 12:13 pm

Ahoj, já to mám systémem CDD (co dům dal).

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » úte čer 22, 2010 9:14 pm

ferdas píše:Ahoj, já to mám systémem CDD (co dům dal).

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A to se mi líbí, jak je to jednoduchý :) . Děkuji za aktuální nafocení. Také se mi doma válí nějaké jekly. Můžu se zeptat, je to celé šroubované nebo je tam něco vařeného?

Díky

Biggles

(Biggles, svůj text musíš napsat až za citaci, nikoliv do ní. Opravil jsem ti to.. Smike )
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit stojan na motor 5 HP

Příspěvekod Libor » úte čer 22, 2010 10:23 pm

Biggles píše: Takže se dovoluji ptát, jak si vyrobit nějakou "kozu" na připevnění motoru ve sklepě.

Biggles

Koupit v Obi rudl za pár stovek a objímkou (mi) přišroubovat kus fošny.... ;)
Tento stojí 850
Obrázek
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: Jak vyrobit stojan na motor 5 HP

Příspěvekod Biggles » úte čer 22, 2010 10:30 pm

Libor píše:
Biggles píše: Takže se dovoluji ptát, jak si vyrobit nějakou "kozu" na připevnění motoru ve sklepě.

Biggles

Koupit v Obi rudl za pár stovek a objímkou (mi) přišroubovat kus fošny.... ;)
Tento stojí 850
Obrázek

Vidím, že účastníci fóra jsem neskutečně kreativní :D . Už jsme se dostali od sudu až k rudlu. Čekám, že další příspěvek mi nabídne vidle se speciálním závažím,aby se motor nepřevážil.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte čer 22, 2010 10:45 pm

Začínám mít dojem, že se tady vymýšlí trakař. Každý slušný marine obchod má v nabídce několik různých stojanů i s obrázkem. Je to věc dávno vymyšlená a v praxi
dlouhými léty vyzkoušená. Netvrdím, že to nejde udělat levněji, nebo jinak ale kromě jednoho originálu to jsou samé bolavé nohy a pro slušného řemeslníka k nekoukání.
Podle těch výtvorů se divím, že si ty čluny a motory taky neděláte doma na koleně z toho co se vám okolo válí. Cena orig. stojanu je nepatrný zlomek ceny co jste dali
za člun a motor a to vám vadilo méně než 1-2000 za pořádný stojan. Až vám z těch příšernosti motor spadne a poničí se, tak na to teprve přijdete.
Biggles
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Biggles » úte čer 22, 2010 11:04 pm

Tatas, já souhlasím s tebou, že pokud to vyrábět sám, tak to musí být stabilní a řemeslně zpracované.

Předpokládám, že některé nápady (sud, rudlík) byly myšleny jako fór. A jak už jsem psal výše, výroba stojanu nebyla myšlena jako úspora peněz. prostě jen chuť něco vyrobit. Ono totiž v konečném důsledku, většina věcí vyráběných doma vyjde dráž, než-li kupovaná ze sériové výroby. Na druhou stranu bych průmyslovou výrobu nepřeceňoval, snaha o minimalizaci nákladů vede k tomu, že jsou i mezi továrními výrobky totální shity a teď nemluvím o konkrétních stojanech, ale úplně obecně.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte čer 22, 2010 11:23 pm

Ne bigglesi, to nebyl fór..... ;)
Tatasi řekni mi jaký je rozdíl mezi rudlem a tou konstrukcí profi o pár příspěvků výše.... :?
Pokud obě odvěsny trojúhelníku jsou v obou případech shodné, funguje to naprosto stejně, nevím proč by to mělo padat....

PS pro oponenty. Nemám žádný stojan, motor stojí opřený v koutě kolny (dřevěná podlaha, větraný prostor).
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř čer 23, 2010 7:14 am

Zkus si na ten rudl nahoru pověsit 25-40kg jakou to bude mít stabilitu. Již při povrchním pohledu na ten orig. a rudl ti to (pokud ovšem s tím máš nějaké zkušenosti)
musí být jasné. Sklon desky nahoře by měl být jako zrcadlo u člunu a šířka mezi vzpěrami taková aby se tam vešel menší plastový sud cca 20-25l. Výška desky taková
aby s vloženým sudem a sundanou vrtulí se mohl motor natočit pro případné zkoušení. Velký sud cca 200l je dobrý pro prvotní záběh motoru a pro odsolení. Ideální
je když ten sud má nahoře přípojku na hadici (případně s plovákovým ventilem z WC) a dole vypouštěcí kohout s připojením na hadici do odpadu. Ono vylít sud s 200l
mastné vody bývá problém aby to nezamastilo nechutně okolí. Pro dobré odsolení je třeba aby ten motor bublal min. 20min a té vody aby se dost vyměnilo.
Bohužel nemám nyní přístup ke své odsol. popelnici 240l (zápůjčka) abych to sem dal. Ten stojan mám z dural. profilů sklápěcí s koly průměru cca 300mm (aby se to dobře tahalo do schodů), šíře 54cm, který je možno použít jako růdl. Popelnice plastová čtvercová s kolečky a víkem zelené barvy aby tolik nevadila ekoteroristům.
A ten stojan se nahoru zužuje kvůli větší stabilitě.
Ten Liborovo růdl je určen pro vožení PB lahví až 33kg, jenže se málo prodává.
Naposledy upravil(a) tataS dne stř čer 23, 2010 11:22 am, celkem upraveno 2 x.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Příspěvekod ferdas » stř čer 23, 2010 9:50 am

Ahoj všem - pokud nebude nikdo nic kutit, opravovat, vymýšlet, radit se, sdělovat zkušenosti - na co je pak fórum jako takové? To si každý pak může našetřit příslušnou sumu, koupit odpovídající plavidlo, najmout profesionálního kapitána a nechat se vozit. Po sezóně zvednout telefon a zavolat specializovanou firmu, aby udělala kompletní servis.

Podle mého názoru je to koníček, kde je člověk zámečníkem, truhlářem, natěračem, elektrikářem, opravářem motorů a asi stovkou dalších profesí. Ne všechno se dá udělat doma na koleně. Ne všichni to zvládají na jedničku a potřebují se poradit. Ne všichni začali najednou a tak přicházíme my nováčci a objevujeme to váma dávno poznané. Ptáme se na věci, na hrozné banality, které vás už musí vytáčet. Ale takový už je život.

Je to krásná záliba, jsem rád, že jsem se k ní dostal a že jsem pochytil první zkušenosti právě tady.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 23, 2010 10:25 am

Z hlediska bezpečnosti dle normy ČSN EN ISO 53897 jsou všechny výše uvedené profi i amatérské stojany nevyhovující, protože při působení normovanou boční silou 500N v normované výšce působení 1,1m (za přepokladů podložky s maximální odchylkou rovinnosti ........ a dodržení ostatních 20-ti parametrů zkoušky, viz norma) dojde u všech ke ztrátě stability a převrácení!!!!

Jediným řešením je dostatečně robustní (minimálně jekl 100x100x3mm) s provedením pro uchycení motoru a zabetonovaný do základu založeného v nezámrzné hloubce.

Já doporučuji k tomu vybetonovat bazének příslušné velikosti (podle motoru). Nezapoměňte při návrhu jeho rozměrů na možnost sklápět motor. Pro použití venku je třeba bazének řádně zaizolovat a instalovat vytápění. Jinak si v zimě neškrtnete!

Kompletní olejové hospodářství (odlučovače, filtry atd..) je samozřejmostí.

Tak už konečně přestaňte bastlit ty svoje fantazmagorie a dělejte věci pořádně, jak Vás EU zavazuje! ;)
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř čer 23, 2010 11:26 am

To ovšem potvrzuješ davidovu teorii, že motor má viset na lodi. Tam by ovšem platili jiné bezpečnostní normy. Jelikož tyto sis vycucal z palce, tak bys musel cucat další
a měl bys vycucané dva palce.
Je to ovšem efektní odpověď kutilům.
Naposledy upravil(a) tataS dne stř čer 23, 2010 11:47 am, celkem upraveno 1 x.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 23, 2010 11:38 am

Zpropadeně, byl jsem odhalen! :oops:

Zpět na