RADA a SKUSENOSTI .. pre aky cln sa rozhodnut k YAM 4HP?

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

kewin357
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

RADA a SKUSENOSTI .. pre aky cln sa rozhodnut k YAM 4HP?

Příspěvekod kewin357 » stř črc 28, 2010 7:53 pm

Zdarec,je mnoho znaciek a typov clnov ktore sa daju kupit.stravil som uz kopec casu surfovanim po nete a hladal ten spravny cln.
niekde sa pise tak niekde onak ,no ja som stale na vazkach. motor co mam YAM 4t 4HP nieje ziaden zazrak ale ide ,no :)
zatial som mal len staru laminatovu lodku ktora tlacila pred sebou vodu a bola strasne labilna.
nemam s tymto takmer ziadnu skusenost a zatial som sa nemal moznost vozit v nafukovaciom clne preto by som vas poprosil mi pomooct s vyberom.

viem ze moj cln by mal mat urcite pevnu podlahu,velkost urcite nad 300 (max 360)o prevoz a skladovanie sa mi nejedna, vozik a velka zahrade je k dispozicii
viuzitie hobby jazdenie po priehradach s kamaratmi priatelkou a rybacka

neviem ci sa da hovorit o neakom tom "dostat cln do sklzu" s yam 4HP ale ale ked som si to ratal podla orientacneho pravidla mozno by to bolo tak na hrane budme optimisti :)
vazim 67kg motor 24kg s benzinom clny cca 51kg je 142kg /4ps vychadza 35,5kg zavisi to od vahy clna.

napr.uvazooval som o busch CR K - 300 mozno 330 , Zodiac Zoom 310 a Pro MARINE 360 lenze vazi az 68KG co ma odraddza

vopred vam dakujem,Brano
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » stř črc 28, 2010 9:18 pm

Málo jsi zde četl. Jinak bys věděl, že s 4HP nedostaneš do skluzu skoro žádný člun, kde ti vychází z celkové váhy (včetně posádky) více než 30-35kg/1kw.
je úplně jedno jaký člun si koupíš, protože ti bude za chvíli malý a motor slabý. Je lepší začít na zkoušku se staršími, tam je při prodeji menší ztráta a alespoň
si můžeš vše vyzkoušet. Čti tady důkladně vše, ne pouze to co si myslíš, že se tě týká. Hodně důležitých informací bývá skryto na nečekaných místech.
stenlykolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenlykolibri » stř črc 28, 2010 9:44 pm

Ahoj, minulý týden jsem koupil člun kolibri 360 a k tomu motor 5HP čtyřtak Tohatsu. Také s tím nemá žádně zkušenosti. V Chorvatsku jsem se svezl na dvou lodích a jsem z toho blázen. Někteří říkají že je to málo na tak dlouhý člun a někteří zase že to bude stačit. Je jasné že do skluzu to nedostanu! Jde jen o to s tím člunem plout. Příští víkend to jedu vyzkoušet na Rozkoš. Určitě dám info jak to dopadlo.

Standa
kewin357
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kewin357 » stř črc 28, 2010 9:51 pm

tataS píše:Málo jsi zde četl. Jinak bys věděl, že s 4HP nedostaneš do skluzu skoro žádný člun, kde ti vychází z celkové váhy (včetně posádky) více než 30-35kg/1kw.
je úplně jedno jaký člun si koupíš, protože ti bude za chvíli malý a motor slabý. Je lepší začít na zkoušku se staršími, tam je při prodeji menší ztráta a alespoň
si můžeš vše vyzkoušet. Čti tady důkladně vše, ne pouze to co si myslíš, že se tě týká. Hodně důležitých informací bývá skryto na nečekaných místech.

je pravda popisaneho tu je strasne vela,mam este co citat.
no prave preto som zvolil sa informovat takouto formou,lebo urcite tu maju ludia rozne skusenosti a nazory.
prave ze si nemyslim ze je jedno aky cln kupim.no urcite to nebude prvy z inzeratu alebo eshopu co najdem.
cln planujem kupit a vyuzivat ho co najdlksie preto chcem spravit dobru volbu a nechcem sa unahlit.
motor co som kupoval ako novy ma nieco cez mesiac,by ma este mohol potlacit neaky ten kusok.

dakujem za prispevok ;)
kewin357
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kewin357 » stř črc 28, 2010 9:56 pm

stenlykolibri píše:Ahoj, minulý týden jsem koupil člun kolibri 360 a k tomu motor 5HP čtyřtak Tohatsu. Také s tím nemá žádně zkušenosti. V Chorvatsku jsem se svezl na dvou lodích a jsem z toho blázen. Někteří říkají že je to málo na tak dlouhý člun a někteří zase že to bude stačit. Je jasné že do skluzu to nedostanu! Jde jen o to s tím člunem plout. Příští víkend to jedu vyzkoušet na Rozkoš. Určitě dám info jak to dopadlo.

Standa

tak to som moc zvedavy na tvoje pocity s tvojho vodochoda :) 360ka je uz komvortna a priestranna.presne tak jedny tak druhy onak,najlepsie vyskusat na vlastnej kozi.natoc video :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » stř črc 28, 2010 11:10 pm

Podla mňa máš dve možnosti. Kúpiť čln podobný ako Stenli, teda od 340 po 380 cm a po čase kúpiš silnejší motor, lebo s tej 4 HP budeš za chvílu znechutený a môžeš jazdiť v sklze. Hlavne nebudeš mať stratu pri predávaní maličkého gumáčiku. Alebo si kúp gumák bez zrkadla, taký čo má zadok rovnaký ako špicu, len v zadu má držiak na motor. Taký čln dokáže lepšie zužitkovať energiu motora, má menší odpor. Nebudeš síce jazdiť v sklze, ale vo výtlačnej plavbe ti to popláve velmi dobre.
kewin357
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kewin357 » ned srp 01, 2010 8:50 pm

Denis píše:Podla mňa máš dve možnosti. Kúpiť čln podobný ako Stenli, teda od 340 po 380 cm a po čase kúpiš silnejší motor, lebo s tej 4 HP budeš za chvílu znechutený a môžeš jazdiť v sklze. Hlavne nebudeš mať stratu pri predávaní maličkého gumáčiku. Alebo si kúp gumák bez zrkadla, taký čo má zadok rovnaký ako špicu, len v zadu má držiak na motor. Taký čln dokáže lepšie zužitkovať energiu motora, má menší odpor. Nebudeš síce jazdiť v sklze, ale vo výtlačnej plavbe ti to popláve velmi dobre.

dakujem denis,
co sa tyka vyberu pri vetsich clnov 360 -380 mam si davat pozor na urcite veci, alebo je to v podstate jedno?myslim vaha,material a podobne..
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » čtv srp 12, 2010 2:40 pm

Mam Kolibri 360D a yamahu 4t 4hp a do sklzu to ide s jednou osobou uplne v pohode.
Ak nie tak sa na par sekund posuniem do stredu a vybavene hned to skoci po par sekundach do sklzu.
Cln sa pekne zrovna a zrychli a lepsie citlivejsie reaguje na riadenie.
ja mam 90kg, motor tusim 23, cln vraj 70 a ide to... vahu pridavnej nadrze neratam.
Dokonca sa to dostalo do sklzu aj s roztiahnutou strieskou bimini. ale to uz trvalo o par sekund dlhsie a musel som tomu pomoct.
vela zalezi aj od toho aku nadnasaciu schopnost ma cln s tymi jednotlivymi valcami ktore vyrobca pouzil.
Nezalezi len na type a znacke a centimetroch.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv srp 12, 2010 2:52 pm

90+70+23=183:4=cca46kg/1HP Tak to tady ještě nikdo netvrdil. S tím tvarem válců a spojení s podlahou moc kouzel nenaděláš a všechny geniální tvary již byli
vymyšleny a vyzkoušeny v laboratořích po celém světě a nikdo s ničím převratným nepřišel. Největší efekt by asi mělo použít na podlahu "žraločí kůži nových
kosmických plavek". To by ale jen tak někdo nezaplatil.
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » čtv srp 12, 2010 3:58 pm

tataS stacia mi moje zazitky z vody a videa v telefone a nepotrebujem sa tu natahovat o tom co ide a co ne.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv srp 12, 2010 4:14 pm

Nikde není ani slovo o tom, že nemáš pravdu ale zkušenost většiny lidí zde je jiná. Hlavně si u toho ukrajinského zázraku hlídej tlak ve válcích, na čož si většina majitelů
(rybářů) stěžuje.
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » čtv srp 12, 2010 4:43 pm

dalsi jeb.... pepik so psacou budou

[mod="Denis"] Nie je dôvod aby si takto reagoval, zmeň štýl, alebo zmeň web stránku. Tuna takto istotne nie![/mod]
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv srp 12, 2010 5:10 pm

Ty hrdino, mě moc nenasereš, já jsem splachovací. Raději sem dej ten film s tvojí zelenou nádherou ať je jasné co si představuješ pod pojmem jízda v skluzu. Nejlépe i s údajem z GPS o dosažené závratné rychlosti. Někteří lidé mají moc bujnou fantazii o tom co je to jízda v skluzu. Osobně jsem měl motory 4,5a6 HP 2T i 4T
a čluny 240, 260, 310 a 290cm a za posledních cca 18 let laborování se vším možným jsem k tvým řečem dosti skeptický. Ve svém věku jsem si mockrát ověřil, že
tam kde chybí dotyčnému argumenty, tak začne být sprostý. Ty se na nějakou psí boudu nezmůžeš, protože toho moc neumíš, tak nezáviď.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv srp 12, 2010 5:44 pm

To Majamoto: Podľa mňa si pomýlil fórum, tu sa takto nereaguje a už vôbec sa nerieší kdo odkiaľ je!
stenlykolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenlykolibri » čtv srp 12, 2010 6:01 pm

Konečně někdo s kolibri. Tento člun jsem si také koupil. Jsem nováček a je to můj první člun. Jak jseš s ním spokojen? Zatím jsem ho zkoušel jen jednou v sobotu na Rozkoši. Strašně jsme u toho zmokli. Jezdil jsem tak 40minut. Bohužel jsem nemohl udělat fotky jak lilo. Ale jedem zase příští sobotu tak snad něco vyfotím a vrznu to sem.
carpik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod carpik » sob srp 14, 2010 3:03 pm

..na to co píšeš, by byl nejlepší člun s vysokotlakou nafukovací podlahou, protože ho s přítelkyní bez problémů přeneseš a skládání je je naprosto jednoduché - osobně poměr cena kvalita vychází nejlíp Suzumar 350 VIB ( a pokud se rozhodneš časem koupit silnější motor - jako že určitě - tak na něj můžeš dát až 15 HP) a pokud neřešíš cenu tak Zodiac Cadet Fastroller 325 nebo 360..
Zodiac Zoom je nejnižší řada Zodiacu ( s pevnou podlahou ) a osobně si myslím, že např Suzumary s AL podlahou jsou levnější a lepší.. ale jak jsme napsal volil bych vysokotlakou podlahu..
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » ned srp 15, 2010 12:34 am

kewin357: ked sa mi podari skratit s nejakym programom to moje video tak ti ho poslem na mail alebo kam nech sa na to pozries ako to ide s mojim clnom a 4-kou motorom. alebo natocim nieco kratsie aj s gps nech to je aj s nejakymi udajmi.
zatial mam s gps zmeranu iba plavbu vo dvojici a to sa o sklze nedalo premyslat.. islo to cca 11-13km/h
po vyhodeni jedneho ziveho zavazia sa to ale podstatne zlepsilo. ale o tom som uz pisal.

stenlykolibri : ako som uz spominal ja som zatial spokojny, a na to na co to pouzivam - na relax mi to staci a uvidime co bude v buducnosti. ci vacsi motor alebo nejaka kajutovka alebo plachetnica. pre mna je to co sa rozmerov a stability tyka luxus lebo som presedlal na nafukovaci cln z kanoe :D
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » pát srp 27, 2010 10:24 pm

kewin357: tak mam tu nejake slubene video z minuleho mesiaca.
v porovnani s plavbou vo vytlaku vo dvojici kde to bolo 11-13km/h toto bolo
podstatne rychlejsie. nemam to este zmerane ale odhad je priblizne raz taka rychlost ak nie viac.
ked sa zadari bude aj to :) . http://www.youtube.com/watch?v=lnO3R797d_8
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát srp 27, 2010 10:47 pm

Ten klobouk tě strašně brzdí a tak naměříš cca 15-16km. Takto rychle jezdím s vnučkou na prkně. On ten chybějící koník je znát. Je blbost za každou cenu mít slabý motor.
Jinak "raz taká" je ta samá aby to bylo více nutno tvrdit "dva rázy taká". I myslivecká latina má svoje pravidla. Všude na světě.
Naposledy upravil(a) tataS dne pát srp 27, 2010 10:50 pm, celkem upraveno 1 x.
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » pát srp 27, 2010 10:49 pm

v clne nesedim ja na videu ale to je nepodstatne..
ale kludne by som sa stavil ze to bude viac jak 15-16 potom
majomoto
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod majomoto » pát srp 27, 2010 10:54 pm

jasne ze ideal by bolo aspon 8hp alebo 10 ale to tu teraz neriesime
stenlykolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenlykolibri » sob srp 28, 2010 8:06 am

Pánové, mám ten samý člun. Mám u něho 5HP tohatsu a minulý týden jsem ho zajížděl. Navigaci jsem si vzal a při zátěži 210kg to frčelo 12-13km/h. Při zátěži 180kg to mazalo 15km/h. Bohužel jsem neměl navigaci když jsem jel sám. Ale troufám si tvrdit že bych z toho 18 dostal. Jinak s člunem kolibri jsem velice spokojen. Doufám že budu i v HR.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob srp 28, 2010 8:16 am

Pokud jej máš v té zelené, tak si v poledne na něm připálíš zadek. Ona i ta bílá se hodně ohřeje. Jinak ta tvá měření rychlosti odpovídají +- ostatním zkušenostem.
Z toho ovšem jasně vyplývá, že 4HP je na skluz málo (pokud nejede člun prázdný). Hlavní problém je, že čím větší celková váha, tím se slabší motor vytočí do menších
otáček a tak nedává plný výkon. To se tady ovšem omílá pořád dokola ale pořád se najdou lidé, kteří to zpochybňují. Fyzikální zákony platí i když se to někomu nezdá.
stenlykolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stenlykolibri » sob srp 28, 2010 9:17 am

Táta jel sám a na klidné hladině při váze cca 100kg říkal že už se do skluzu dostal. Určitě by to chtělo lépe se vyvážit a nasadit tu prodlužovací tyč k ovládání motoru. Jinak s 5hp motorem to není na žádnou rychlostní plavbu. Je to tak na popojíždění od zátoky k zátoce.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob srp 28, 2010 9:31 am

Jo sám s 5kou to jde a chce to sedět vepředu. Problém je když s tebou po těch zátokách chce jezdit ještě někdo potom co sám okusíš ten skluz.

Zpět na