RIB a malý gumák

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

RIB a malý gumák

Příspěvekod Denis » čtv srp 19, 2010 9:33 pm

To čo bolo pred nedávnom nepredstavitelné, tak dnes je tu. Hovorím o malých gumákoch s pevným dnom. Pri velkosti okolo 3 m sú tak lahké že sa dajú voziť na streche osobáku a s uskladnením to nie je tiež až tak strašné. A jazdné vlastnosti s malými motormi do 10 HP sú velmi dobré.

Mňa zaujala v inej diskusii Ljukova poznámka, citujem: "Videl som Suzumar RIB,ale som z neho sklamaný,nakoľko nemá podlahu ako Lodestar rovnú,ale je tam diera do "V".
Trebars Suzumar VIB má iba jemné V-čko,ale Suzumar RIB ho má riadne hlboké.Nechcel by som ho ani zadarmo."

Tak ja by som ten suzumar zasa bral a práve preto otvorené "V" dno. Nalepil by som tam pomocné rebrá a urobil podlahu. S preglejky. A do dutín pod podlahou by som dal nádrž, flaše s pitnou vodou, plachtu proti slnku, potápačské ABC a podobne. Kokpit by bol potom prázdny, prípadne prázdnejší ako zvyčajne a tým by bolo viac miesta pre posádku.

Takže kto uvažujete o RIB v mini prevedení, sem s názormi, skúsenosťami a zisteniami. :D
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv srp 19, 2010 9:48 pm

Denisi vřele ti doporučuji se na ten RIB osobně podívat. Ona ta hrozná prohlubeň je asi 10cm a když bys na to dno dal příčníky aby se tam něco vešlo, tak budeš
v polovině průměrů válců. Nemyslím, že to byla nejlepší myšlenka. Jsou ale RIBy, s rovnou podlahou, které mají ve předu zavírací schránku. Tam by se ale tebou
vyjmenovaná výbava těžko vešla., nehledíc na zatraceně vyšší cenu. Tohle vše jsem zvažoval než jsem dělal boudu na svém gumáku. Já tam totiš tebou vyjmenované
věci vozím bez problémů. I tak je ten RIB můj nesplněný sen a to ne z finančního důvodu.
Ljuk je ještě mladý nezkušený hoch, který v podstatě ještě neví co chce. A těch člunů a motorů nejspíše vystřídá více.
stenlykolibri
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod stenlykolibri » čtv srp 19, 2010 10:03 pm

Pánové, co přesně znamená ten RIB?

Děkuji Stenly
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » čtv srp 19, 2010 10:20 pm

Přesný překlad neznám ale je to všeobecné označení pro gumáky s pevným dnem buďto laminátovým, nebo plastovým, jednoduchým i dvojitý. Mají lepší jízdní
vlastnosti, hlavně při jízdě ve skluzu.
VIB jsou čluny s vysokotlakým nafukovacím dnem. Podívej se na stránky prodejců, nebo výrobců.
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod FordPerfect » čtv srp 19, 2010 11:33 pm

rigid-inflatable boat
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv srp 19, 2010 11:36 pm

rigid bottom - pevné dno
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát srp 20, 2010 7:22 am

Vlani keď som plánoval kúpu, som prešiel všetky možné výstavy a obchody kde bolo možné gumáky vidieť. Tiež som dlho uvažoval, že si kúpim RIB (Rigid Inflatable Boat). Bol som sa pozrieť na rôzne a dospel som k názoru, že tie cenovo dostupné sú vyrábané v tej istej fabrike v číne, čo by ani nevadilo. Pri prehliadke som zistil, že tie s dlžkou 310-320 sú strašne úzke cca 152 cm. Špeciálne som sa venoval Allroundmarinu RIB, ktorá je veľmi podobná Suzumaru. Tú "hlbokú" V podlahu som vnímal ako výhodu, keďže som 191 cm vysoký, aspoň budem pohodlne sedieť - nohy hlboko v člne. Sám predajca ma upozornil, že ten čln s mojim motorom Suzuki 15 DF bez volantu bude nebezpečne vratký, práve vďaka V dnu a faktu, že pri rýchlej plavbe šlauchy budú v lufte a nebudú zabezpečovať stabilitu. Druhá nevýhoda je ich váha. Spomínaný Allroundmarin RIBstar 310 váži 52 kg. Ako na prvý pohľad je to v poriadku, ale zas musím povedať že je to strašne malý čln. A keď som si pozrel dlžku 340-350 tam už vyskočila váha na 75-85 kg.
(Môj Zodiak Cadet Solid 340 váží 49 kg) ďalšou nevýdou je preprava. Keďže som nechcel investovať do ťažného zariadenia a do vozíka najprv som chcel voziť RIB vyfúknutý a zložený do púzdra na streche. Upozornili však mňa, že je to možné iba kýlom dole, čo znamená treba si vrobiť niaký držiak na strešný nosič. Keby sa vozil ten RIB opačne, hrozí predratiu látky na spojoch s laminátovým korpusom.
Teraz k tým výhodám: samozrejme že RIB má lepšie jazdné vlastnosti hlavne na mori vo vlnách, ale od 310 cm sa zázraky nedajú očakávať ani tam. Táto dlžka je podľa mňa "tendrová". Keď má niekto ťažné a príves a chce si kúpiť gumák, tak smelo do RIB člnu.
Ale dlžku od 350cm nahore.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát srp 20, 2010 7:44 am

Samozřejmě s motorem 15HP je lepší větší člun a s tímto motorem musíš mít stejně vinětu. Jiný pohled je na člun s motorem do 5kw bez viněty, kde by kvůli jednomu
týdnu dovolené museli platit za celý rok. Ten týden se dá vydržet i na něčem menším. To je ovšem RIB přepych při problémech spojených s transportem a uskladněním.
Na druhou stranu čluny RIB jsou vyrobeny (válce) z kvalitnějšího materiálu s podstatně vyšší životností (Hypalon). Nikdo na ně nepoužívá materiál PVC jako na gumáky s nafukovacím kýlem. Jsou ovšem vyjímky a u těch se to projeví na podstatně vyšší ceně. Pokud používám člun krátkou dobu v roce a zbytek roku je schován ve skříni tak vydrží o hodně déle, než ten co je celý rok na slunci a stačí mě z PVC. Když jej budu používat celý rok, tak se vyplatí pořídit ten dražší.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pát srp 20, 2010 7:57 am

Čo sa týka materiálu nemáš pravdu Tatas. Lacnejšie RIB gumáky napr. Selva, Allroundmarin, Suzumar a rôzne čínske Noname sú robené z PVC a stoja okolo 1300-1600 Euro.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát srp 20, 2010 8:18 am

Při té spoustě člunů co se ve světě dělá jsou možné všechny varianty. já jsem chtěl pro neznalé upozornit na možné varianty.Určitě se s tebou nebudu dohadovat o
jmenovitě každý člun. Já jsem na to narazil u řady člunů o které jsem se zajímal např Lodestar. On ten materiál každý prodejce neuvádí a často se uvádí různé
záhadné názvy, u kterých se těžko určuje složení a skutečná životnost. Hlavně v případě oprav by si to měl člověk dobře zjistit, jelikož bývá nutné požít jiná lepidla.
http://www.schlauchbootreparatur.de/onl ... p?coID=101
http://www.hotribs.com/02articles/059-t ... erials.asp

Zpět na