Před 4mi roky jsem koupil tuto 420cm krátkou plachetničku - pojízdná, ale ojetá - sešlapaná podlaha, spousta drápanců, vybledlá, lana na dranc a pod.. Dvě sezóny jsme jachtili na Orlíku a já koumal co poopravit.. Nejdříve jsem jen chtěl obrousit a nastříkat podlahu a vyměnit opotřebované součástky, ale pak se mi nezdál i zbytek trupu a nakonec jsem broušením vzal i tu modře vybledlou "palubu"... Jak jsem již psal loďka měřila 420cm - ale LT 420 to asi nebyla - co to bylo za třídu nevim... ( Ptáka na plachtě jsem našel akorát u LT Snipe - sluka..) tak mě napadlo což takhle ze 420 udělat něco jako 470... Udělal jsem negativní kopyto zádě ze sololitu a vylaminoval 7mi vrstvami tkaniny ( gramáže si už nepamatuju, ale tluošťka stěny je 5 - 6mm) Sololitové kopyto tvořilo jen dno a novou záď - čelo, obroušená stará záď tvořila poslední třetí stěnu. Po vylaminování jsem kopyto odstranil a přidělaný kus již celkem pevně držel u původního obroušeného trupu. Přidal jsem podélné vzpěry od staré zádě k nové - plast na výrobu bazénů - síla 1,5cm - přišroubováno vruty jak ke staré zadi tak i k nové. Nové zadní čelo jsem vytužil 1cm silným plastem na bazény. Udělal z laminátu horní dekl s inspekčním otvorem a "estetitické" výstupky na bocích - tady jsem ale asi udělal chybu - nejsou totiž z laminátu, ale z takového měkkého plastu - po vytvarování - ohnuti do žádaného tvaru horkovzdušnou pistolí, vykytování a nalakování se na nich lak zvedá a praská... Loď jsem otočil dnem vzhůru a místo spoje starého trupu a nové zádě jsem po celé délce přeplátnul nejprve 10cm širokým a pak 20cm sirokým pásem skelné tkaniny. Pak jsem ji otočil zpět a podél té "páteře" - kýlu a ploutvové skříně ( v tom místě spojení s podlahou) jsem ještě přidal 2vrstvy lamina - 1.vrstvu 10cm a přes to 2. 15cm širokou - spojení kýlu a podlahy tak dostalo větší pevnost. Podlaha se docela prohýbala a to i na vodě, takže jsem koupil 3m dlouhou novodurovou trubku o průměru cca 4cm, podélně ji rozřízl a každou tu polovinu přilaminoval opět 2mi vrstvami tkaniny na každou stranu - polovinu lodi k podlaze. Pak to celé přebrušoval a kytoval.... Musim říct že to broušení a kytování celé lodi bylo ze všeho to nejhorší a přišlo mi nekonečný.. fakt pakárna....
Koupil jsem starší stěžeň a plachty ze 470 - bez sálingů a držáků na ně - že prej se to běžně prodává bez toho - ty jsem tedy taky musel udělat a přinýtovat - material 3mm nerez - přiděláno ke stěžni 8mi kusy měděných nýtů ( nerezové nýty kleště nějak nechtěli zkousnout... ) 5mm průměr snad to vydrží.. Vlastní sálingy jsou ze tří snýtovaných kusů 3mm silných hliníkových plátků o šířce 4cm. Stěhy 3mm nerez lanka. Vyrobit a přišroubovat k palubě jsem musel také nové a větší úchyty na stěhy - oba boční i přední - ty původní byli fakt piďi, ze dvojky nerezu a k palubě přidělány 3mi vruty...! Ty jsem nahradil nerezem 4mm přišrouboval šrouby M6 s matkou a velkou podložkou..
Následovala výroba nového držáku patky stěžně - přidám detailní foto..
Sehnal jsem 8mm tlustý kus duralu a vyrobil káču ( dotazoval jsem se na ni - na matroš - taky tady na foru.. ). Tu musim ještě doladit - hlavně hrany.. Původní ploutev byla sklápěcí - supr... , ale ta nová je větší ( zvětšoval jsem ji příbližně ve stejném poměru jako se zvětšila plocha plachet z těch původních na ty ze 470 ) a do ploutvové skříně se nevejde.... Takže bude asi vytahovací jako u starších typů..
Přidal jsem dřevěnou výztuhu k přední části pouzdra káči - kvůli té větší káče - původně tam byla jen ta lavička u zadního konce. Místa na bocích kde jsou přišroubovány držáky té přidané přední výztuhy jsem ještě zesílil přidáním tři vrstev laminátu, opět vykytoval aby byl přechod plynulý a přebrousil..
Musel jsem taky vyřešit uchycení otěží hlavní plachty k trupu - jak je z fota patrné bylo tam jednobodové uchycení ke kolejnici a páka kormidla procházela otvorem v zádi pod tím. Otvor ale přidáním zádi zmizel a i kdyby ne, posunutim osy jeho otáčení ( pantů ) o těch 50cm dozadu by v původní šíři otvoru měla páka malý rejd.. Vyrobyl jsem tedy 2 nerezové úchyty které jsem navlékl na původní kolejnici - na každý konec jeden a otěže připavnil k nim - jako u Firebala ( na to uchycení jsem se tu taky ptal.. )
No a musim ještě nějak pořešit sklopné kormidlo... To původní je totiž krátký a kniha malá ... Dával jsem na 4servry inzerát že koupim kormidlo na 470, FB, FD, nebo na nějakou podobnou okruhovku, ale po 5ti měsících se nikdo neozval.. Sehnal jsem alespoň nějakou starou ploutev - olaminovaný mahagon a knihu si budu muset vyrobit..Asi ze zednický PERI desky o tloušťce 2,5cm... Nějaká se doma válí.. Ale ještě uvidim - podařilo se mi sehnat desku tvrzeného duralu 1000 x300mm 6mm tlustou.. Ta nebude plavat a tím pádem odpadne zajišťování ve sklopené poloze...
Jestli počasí dovolí o víkendu zkusím vztyčit stěžeň, vytáhnout plachty a prubnout otěže... Alespoň na suchu.. Prozatím...

Uploaded with ImageShack.us