Jachtarske stranky

Internetové stránky (odkazy), které by mohly zajímat i ostatní

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

terrier
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod terrier » stř led 26, 2011 9:30 pm

Dělal jsem zkoušky pod cpt. Dušanem Jurkem v době když jezdil pro nejmenovanou českou společnost v Chorvatsku. Má vlastní praxe je v podstatě z té doby a pokračovala pod mým vlastním kapitováním s několikakerým dozorem jeho syna Viktora Jurka, který je přihlášen i zde na serveru, a je o něm povědomost i u řady zdejší uživatelů (třeba jardaF a řada dalších). Oba jsou mí rodinní přátelé. Byl jsem osloven přes ně abych dělal i školitele v rámci chorvatských průkazů pro nejmenovanou společnost u kterých školí v současné době. Jejich důvěra mě potěšila nicméně jsem odmítl právě z důvodů, které byly popisované v článku popisovaném na lodních novinách, nejsem střelec a plně si uvědomuji zodpovědnost za posádku a samozřejmě o to vetší odpovědnost učitele i když mám upluto něco pře 3000mil v různých (všech) "pouze" jadranských podmínkách. Mám své handicapy jako je slabá znalost místního jazyku, angličtiny, astronavigace a poměrů v anglických přílivových vodách. Vzhledem k těmto okolnostem jsem shledal, že bych nebyl dobrým učitelem i když mi byla vložena důvěra. protože potenciální zájemce jachtingu by měl úplné a vyčerpávající informace. Protože jsem se setkal s řadou zájemců o kapitánských průkazů právě v chorvatských vodách, jejich přístupem, očekávaními,........ myslím, že vím o čem mluvím, když budu nahlas souhlasit s článkem uvedeným na Lodních novinách. Paradoxně chápu moderátory jachtingu.info, kteří po tvrdé linii drží "apolitočnost tohoto serveru" i z důvodů, že reklamní banner pan O.S. je přímo nad článkem minimálně ze dvou kliknutí na článek a po kliknutí na tento reklamní baner se objeví jiný článek se stejnou doprovodnou fotkou jaká je v článku předcházejícím a je přímým linkem na školení a získání jachtařských průkazů. Pokud si přečteme knihu i zde na fóru preferovanou knihu od Františka Novotného, musí být jasné, že existují firmy a firmy, jenž jsou schopni zajistit získaní toho kterého cpt. průkazu za různých podmínek. Uvědomme si, že v současné společnosti postavené na zisku, vždy bude opomíjena "určitá benevolence k vědění" jenom proto, protože jednoduchost získání oprávnění přináší zisk,....... jednoduše řešeno firmy u kterých to jde jednodušeji budou mít vždy navrch nad firmami, které budou vyžadovat dril a vědomosti. A je jenom na vůli toho kterého člověka aby znal a znal víc než bude potřebovat. Jsme v této konzumní společnosti a bohužel se prolíná v každodenním našem životě a i v tom životě jachtařském. Jak z tohoto kola ven? Abych pravdu řekl nevím, snad jak řekl Franta Novotný" Vybírejme si firmu dle toho jak školitelé vyvíjejí tlak na žáky aby byli znalý,".... což bohužel nevypovídá zase nic o tom jak bude vypadat situace ve skutečnosti. Myslím, že jedna i ze základních součástí, která je i opomíjena je výuka jachtařské etikety, kterou já beru jako gentlemanskou a vyžadující neustále a trvalé vzdělávání, pak nebudeme potkávat na moři lidi, kteří jsou hluční, budem potkávat lidi kteří jsou ohleduplní, a budou si navzájem pomáhat, a nebudou jeden před druhým dělat ramena, když se budeme jeden od druhého v dobré víře k něčemu přiučit, budeme zajíždět do marín abychom neohrozovali ostatní. A ta nejhlavnější bude každého sebepíle která neuvede sebe, svou posádku, svou loď v nebezpečí.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » stř led 26, 2011 10:18 pm

TO : Denis - to je to nase ceskoslovenske - za vsim neco hledat. Proste jsem dal odkaz na clanek, ktery mi prisel zajimavy a z reakci je videt, ze diskusi vyvolal. Jestli me podeziras z reklamy - me to je uplne jedno, stacilo smazat muj odkaz, napsat nepovolena reklama a bylo to vsem jasne. Nemuseli jsme se tady takto dohadovat.

TO : terrier - souhlasim. Take neznam reseni. Zprisneni zkousek by k nicemu nevedlo, jelikoz moznost udelat si prukaz jinde je vicero. Pro sebe jsem to vyresil tak, ze jezdim na more na jare a na podzim, v lete pak nekam na sever. Tim vyrazne eliminujes, ze potkas jachtare neznale etiky, ci dobre namorni praxe. A samozrejme i vyloucis ostatni negativa masove lodni turistiky. A hlavne - tou dobou vzdycky fouka :D
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod heavy » čtv led 27, 2011 9:09 am

TO: jirkaM, terrier

Myslím, že naprosto nádherně to sepsal zdt v jiném vlákně viz odkaz dole.
A co k tomu dodat... asi už nic.
Vytisknout- zarámovat... a učit a učit.. s pokorou a láskou k moři :).

zdt Zasláno dne: so 27. únor, 2010 23:08
http://jachting.info/modules.php?name=F ... &start=150
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » čtv led 27, 2011 9:45 am

Vcera vysel na Lodnich novinach clanek k nasi debate. Stoji za precteni. Naprosto s nim souhlasim.

TO: heavy - souhlas, taky pekny clanek. A jak pak pise papito dale v diskusi - je potreba se dale ucit a opakovat. Samozrejme to je jine pro nekoho, kdo jede jednou za rok s rodinou do Chorvatska, zodpovedne si vse naplanuje atd.
Me jachting a lode bavi, takze chci poznat co nejvic. Snazim se pres kazdou zimu si trochu doplnit znalosti - odbronych kurzu je celkem dost, literatuty spoustu. A samozrejme i toto Forum prinasi mnoho noveho.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » čtv led 27, 2011 9:53 am

jirkaM píše:Vcera vysel na Lodnich novinach clanek k nasi debate. Stoji za precteni. Naprosto s nim souhlasim.

Tak teprve teď se zvedla návštěvnost a počet zobrazení diskutovaného článku.
Chlapi, ať už je jaro.....
Jirka
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » čtv led 27, 2011 10:05 am

Jirka_TEC_Tce - :))) mas pravdu, ted jsem si precetl cele tohle vlakno a jak pises - at uz je jaro:))

Clovek proste nekdy zabredne do takovy diskuse a nekouka kolem sebe.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 27, 2011 11:23 am

Dámy a pánové,

je mi líto, ale toto vlákno se nepovedlo.
Chybujeme všichni a proto přijměte omluvu admina.

Pár poznámek:

- diskuzi vedou lidé a na to musí být 2 a více. A co člověk to názor, proto se diskuze někdy pěkně klikatí.

- Článek v uvedeném odkaze, i dle mého mínění, jevil známky skryté reklamy, ale to nic nemění na obsahu, který za diskuzi stojí. Moderátor postupoval správně v intencích jemu svěřené pravomoce. Hranice je velmi tenká a její rozlišení je někdy velmi obtížné.

- Smazání mělo být provedeno transparentně s uvedením autora a důvodu, za to se omlouváme. Budiž omluvou, že postup byl oznámen dostatečně předem. Nicméně pozdější čtenáři již neměli potřebné souvislosti.

- Je potřeba rozlišit obecný souhlas (či nesouhlas) s obsahem článku v odkaze s důvodem mazání, tj reklama (viz pravidla fóra). Nemíchejte to prosím dohromady. Není naším cílem nějakým způsobem stanovit co je a není správné, hodnotit počínání jiných subjektů, mluvit o třetích osobách. Ani posuzovat kvalitu nějakého textu. Vlastní úsudek k dané problematice si jistě udělá každý sám. S hlavními myšlenkami článku (o odpovědnosti školitelů i pořádajících firem), tak jak je čteme v tomto článku, se plně ztotožňujeme jako snad každý rozumný člověk, potažmo jachtař nezaslepený vidinou výdělku.

- moderování a následná debata se nijak netýkala uvedeného článku, byl smazán "odkaz ve foru poukazující na komerční aktivity" a debatovalo se následně o tomto kroku. To nemělo s původním příspěvkem nic společného a poškozuje tak autora zakládajícího příspěvku. Toto bohužel autor článku (i někteří další) nepostřehl, či nepochopil a napsal v následné reakci na tuto diskuzi, že nás zmíněný článěk "pobouřil" (a podsouvá nám i jiné skutečnosti), což není vůbec pravda a musíme se proti tomu ohradit.
A k obsahu zmíněných článků se raději už nebudu dále vyjadřovatt, není naším cílem se stavět do nějaké vyhraněné pozice či něco podobného. Spíše naopak, spolupráce všech jachtařů je tím správným přístupem.... Škoda, že autor není znám, těžko potom vést konstruktivní dialog.

- Veškerá další diskuze neodpovídá primárnímu obsahu tohoto vlákna, je zbytečná a kontraproduktivní.

- Celé vlákno bude uzamčeno. O námětech které zde padly lze diskutovat v bohaté nabídce vláken jiných, dle názvů odpovídajících obsahu. Případně lze totéž vlákno založit znovu (autor allucas) a diskutovat znovu a tentokrát věcně, za což bych se moc přimlouval.

-Doporučují všem, co ještě nečetli, přečíst si pravidla našeho fóra. Bylo porušeno pravidlo č. 7 a č. 9.

Děkuji za pochopení.

PS je vidět, že zima je dlouhá, téma průkazů a školení je nekonečné a ....... ;) A informace si každý, kdo nečte, nečerpá jen z jednoho zdroje, dá dohromady jistě sám.

Zpět na