takže osobní zkušenosti zatím za pár měsíců:
Přesně jak píšeš, sháněl sem lod okolo 6m kvůli přepravě. Inzeráty jsou užitečné pro přehled trhu(to už sem tu psal), ale pro mne nic moc, dost se lišily fotky a pak osobní zkušenost!! No a tak ebay a zahraniční servery jsem zbaběle vzdal a rozhodl se koupit loď v Čechách. Trochu sem si nakonec připlatil a šel do hotové lodě, kde stačilo nasednout a plout!
Takže mám dřevěnou Belugu. Moc se v historii nevyznám, ale těm Jolám je hodně podobná.
Je to prostě dřevěná loď, to je pocit, to se nedá popsat. Říká se, že dřevěná lod má duši a je to pravda! Plavební schopnosti v pohodě, na motor jede, pohodlí v kajutě dostatečné... Plachtí jako závodník (už se těšim na závody a určo nebudu nejpomalejší)
Taky oproti běžné "bílé konfekci" laminátových lodí budím větší zájem okolí
Lod má ofiko i s vlekem 750kg, takže žádné problémy s řidičákem a autem!! (i když ve skutečnosti asi váží o něco víc). Dřevo v pohodě, předchozí majitel se o ní supr staral, takže zatím v podstatě minimální udržba.
No přestanu tu básnit jako zamilovanej student... a skusim zápory: Neni tam pevně zabudované WC, to mi vadí! Velikost kajuty neni na dlouhý pobyt. Na moře bych si určo netroufnul i když papíry na to myslím má.
Samozřejmě největší vopruz budou udržovací práce: Tady je dřevo velká nevýhoda, broušení lakování, na to ted ani raději nemyslím. Pokud bych chtěl bezpracnou loď, tak bych do dřeva nešel a koupil levnou laminátku z Polska, ale tohle sem prostě musel

i když toho budu nejspíš chvílema litovat. Ale to je Život.....