Využití Labe pro vodní turistiku- odborná konference

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 09, 2011 10:51 am

Vidim to stejne. Taky bych tam jel, ale nemam hlidani. A dvoulety torpedo by asi konferenci okamzite rozlozilo. :)
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 11:26 am

neda mi to abych se pripojil k debate o labi -u labe jsem se narodil a vyrost ,doma byla vzdycky nejaka lod byla (k vode jsem to mel 15 m od vratek) a da se rict ze jsem se po vode placam uz pres 40 roku. jako kluk jsem jezdil s oddilem hlavne na st. labe ve veletove(jesta spojene s labem) taborit na ostrov a smejdit i po dalsim okoli (halda, sandberg,starokolinsky a veletovsky nahon ,doubravka,cidlina apod.no proste od prelouce az po podebrady byl nas rajon.to uz so delala vodni cesta na chvaletice a na labi byl docela ruch.cil vodnich motoristu byl veletov dal nebylo labe splavne ale bylo jich tam v sezone vzdycky par zakotvenejch . pak zacali jezdit vany s uhlim a uz to bylo docela o hubu tak jsme se presunuli do klidnejsich vod-zacal se stavet KVS Sandberg , ve staraku lodenice a spis se jezdilo na reky ono potkavat vanu s tlacakem kazdou hodinu neni srande kord v zatacce a v uzkem koryte presto sem tam nejaka lod se tady objevila ...no to jsem se rozvzpominaj...ale k dnesnim dnum. dnes je horni labe hezka reka kde se daji najit i mista pro taboreni i pro prespani na urovni(marina) provoz velkych lodi je minimalni a mala plavidla? v sezone jich projede docela dost. pod v.osekem je pujcovna dalsi pry ma byt letos v koline v podebradech byla ale snad skoncila ,sjezdu tady taky par je a v marinach tynec a kolin pohoda (v koline bylo minimalni poplatek jako sezoni clenstvi ) klasickych hospod se podle vody(do 500m) taky par najde......a za me?ja se dalsimu rozvoji turistiky
nebranim pokud bude rozumna a kontrolovana(myslim treba castejsi dohled na ty co nerespektuji asi ty zakladni pravidla u vody a na vode) na tom muzeme jen vydelat .
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř úno 09, 2011 12:02 pm

Na konferenci jedu a pokusím se poreferovat.

Osobně jsem spíše zastáncem rozvoje infrastruktury vodní turistiky (to je ale hnusné sousloví :oops: ). Začíná to už od jejího zmapování, protože bych docela uvítal dostupnější informace o tom, kde blízko břehu je třeba pumpa nebo hospoda a pokračuje to třeba rozumnějším plánováním při stavbách. Typicky: v Dolních Zálezlech je pumpa hned u řeky, ideální msto pro doplnění paliva. Přímo pod ní postavil kraj přístavní můstek pro osobní dopravu. Udělat při té příležitosti vedle štand pro rekreační lodě by bylo organizačně i investičně velmi jednoduché, kdyby na to někdo myslel :hmm: No a končí to například okamžikem, kdy si děčínská radnice uvědomí, že celý šífácký Děčín nemá jediný rozumný můstek pro rekreační plavbu.
Proplul jsem Labe na veslové pramici až do Hamburku. Při té rychlosti je možnost všimnout si kdečeho a téměř všude na řece je vidět, že se s rekreační plavbou počítá. Nejde o žádné maríny, vymyšlenosti a nošení na rukou, ale pokud jeu řeky biergarten, tak je pod ní místo, kde se dá bezpečně přirazit ke břehu a vyvázat.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 09, 2011 12:11 pm

Felix píše:Nejde o žádné maríny, vymyšlenosti a nošení na rukou, ale pokud je u řeky biergarten, tak je pod ní místo, kde se dá bezpečně přirazit ke břehu a vyvázat.

To by se mi libilo! V Tynci je primo u vody hospoda jenom jedna. Mezi zahradkou a rekou je vysoka zed. To spojeni mezi lidma na brehu a lidma na vode, jak to byvalo zvykem, tu proste neni.
Tynecka marina je stale ve vystavbe, rozviji se to pomalu i kdyz slibne, obcerstveni maji. Majitele chapu, nespecha s nejakym megaprojektem, stejne tam vetsinu casu i pres leto stoji vyvazana jenom ta jeho lod. Za suchozemce... ze by se tam chodilo k vode na nedelni vychazky se rict neda.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 12:46 pm

viky nevim jak v tynci ted ale v lete mezi tenisem a cern .struhou v lete bylo vzdycky lidi na prochazce az me to kolikrat sr..... jeste kdyz jsme tam meli louku a byl jsem tam na rybach a pokud si chces pripadat jak ve vykladu staci kolin u kmochaku nebo od cidliny do podebr. a na nymburk tam vede podle vody cyklostezka a naroda plno j
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Conni » stř úno 09, 2011 1:07 pm

No nápadů pro zlepšení infrastruktury a možností plavby na Labi by bylo určitě dost, ale už je potřeba s něčím začít.

Díval jsem se právě na mapě na Nymburský vodní příkop a třeba umožnit plavbu malých lodí tady vypadá na první pohled poměrně nenáročně, snad by ani nebyla potřeba plavební komora, stačilo by propíchnout hráz u ochranného přístavu...
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř úno 09, 2011 1:44 pm

Přidám ještě jedno z témat, které se v diskusích o infrastruktuře objevuje: levobřežní nábřeží v centru Prahy, ideální místo pro vyvázání pasantských turistických lodí, které dnes slouží jako jeden velký přístav lodí osobní plavby. Město si neuvědomuje, že turisté, kteří osobní lodě využívají, už stejně v Praze jsou, přijeli po souši a dají turistickému průmyslu vydělat, i když budou osobní lodě kotvit jinde a k můstkům v centru jenom připlouvat podle jízdního řádu. Tohle jsou témata diskusí o infrastruktuřea myslím, že je to diskuse užitečná.

edit: PRAVOBŘEŽNÍ nábřeží, děkuji Davidovi za upozornění
Naposledy upravil(a) Felix dne stř úno 09, 2011 4:38 pm, celkem upraveno 1 x.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 1:57 pm

chlapci,chlapci nez zacnete planovat takove sny doporucuji si udelat vylet a podivat se konkr. v nymbuce mas jez jak bys ho chtel objizdet,? to same jako zajizdet na skupici v podebr. pripadne do doubravky kdyz je tam 20 cm vody a 1 km od labe 3m jez lanzovsky mlyn.pro zacatek by stacilo aby treba povodi umoznilo kazdych treba 15 km sjezd do vody (verejnej nebo za) rozumny poplatek) pripadne ver.mola u mist kde se da predpokladat ze se lidi s lodi zastavi treba na nakup a pod. asi do te lyse taky vyrazim at tam felixe podporim
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 09, 2011 2:04 pm

Packa:
Jo u kurtu bejva lidi dost a chapu, ze jako rybari ti to asi vadilo, tam je to takovy tradicni misto. Nad kurtama se centrum Outdoored (nevim jak, ale asi je podporovany mestem) snazilo udelat nejaky molo a urcite se tam planuje i nejaky obcerstveni, ale zatim to skoncilo u mola, ktery je navic tak zprzneny, ze kdyz uz se u nej vyvazes (na coz neni vubec prichystany), tak se z nej nedostanes na breh a pri dvou lidech se zacne u brehu potapet do vody, jelikoz tam chybi nejaky sudy.

K tomu vykladu: Ja bych si naopak nechtel pripadat jako ve vykladu, kdyz jedu jako jedinej exot s lodi po vode. Moc by se mi libilo kdyby to proste bylo normalni tam jet, ale to dneska nejde, mesta jsou k Labi otoceny zady.

Conni:
Ten prikop vypada jednoduse a krasne, prutok v nem ale pravdepodobne nejakej je, takze tam bude asi i rozdil hladiny a to na mape nenajdes. Udelat molo u hospody Katovna by bylo krasny, ale myslim ze to je jenom sen.
Spis mne udivuje, ze v tom ochrannym pristavu neni zadny molo pro maly lode, dyt je to tam takovy pekny misto, hned u hradeb.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 2:14 pm

viky to molo ivan delal na rychlo kdyz byly slavnosti a je na spousteni jeho morskech kajaku ale treba se s nim dohodnes a nejakej vazak tam pridela mas to k nemu do info 50 m jinak bydli na komore ,,,,v sobotu se stavim ti ukazat ty svetla snad budou odlity,,,,,
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 09, 2011 2:24 pm

Koukam ze jsem psal odpoved moc dlouho a zase jsme se prekrizili.

Nymburk - jasna vec, je sem si rikal ze rozdil hladiny tam musi bejt, predpokladam ze nahore to je napajeny z ty divny strouhy (coz je mimochodem jak jsem nekde cetl taky soucast nejakyho historickyho kanalu).

Doubrava - Ten mlejn 2.5km od Labe je na konci kanalizovany casti jak vidim a rozhodne se tam neda dostat s motorem, protoze rozdil hladiny je tam vzhledem k nekolika kamennym hrazkam aspon metr, ten muj genialni plan stavet na Doubrave zdymadlo je pochopitelne jenom takovej priklad (i kdyz zrovna ten mlejn je na ekoturistiku a'la NLD docela vhodny misto). Ale musim taky rict ze jeste pod zeleznicnim mostem neni 20cm ale cca 120cm, protoze padlo z kanoje tam dosahne na dno jenom kdyz ho cely utopim, takze nejaky molo u fotbalovyho hriste je celkem dobre dostupny. Proc nejezdit na fotbal lodi, ne?

Sjezdy do vody: Plnej souhlas.

Co se mi moc libi je taky jiz zminena cykloturistika podel brehu Labe, jelikoz to je dobrej duvod proc zaridit ty zahradni hospudky na mistech vhodnych i pro nas. U hospudky se sjezd taky hodi vic. ;)
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 2:49 pm

na fotbal na lodi?proc ne ?ze staraku do valetova se jezdilo driv bezne bejval tam privoz a kdyz ho zrusili tak jsme holt prevazeli a mimochodem ja zas jezdim na strelnici lodi kdyz jsem ve veletove prece to nebudu objizdet 12-15km akorat rybari (pytlaci)jsou v soku kdyz videji manika s kverem jak to pere po labi na lodi,,,to myslim s nadsazkou,,,ale parkrat fakt koukali divne kdyz jsem prijel a zacal to tahat z lodi
jesta k te lyse - je hezke ze se to bude tykat turistiske plavby po labi ale nenasel jsem tam nikde nikoho kdo je podle me nej. v teto otazce-ZASTUPCE SPS A POVODI
Naposledy upravil(a) packa dne stř úno 09, 2011 3:05 pm, celkem upraveno 2 x.
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubo52 » stř úno 09, 2011 2:53 pm

Nymburk nekritizovat
alespon má věřejné molo(alespon doufám a já ho jako veřejné používám :mad: )
kdyby byli všude,
bohužel se v pátek na výstavu nedostanu tak poreferujte
včera byl i krátký rozhovor na radiožurnálu, tak to snad nějakou odezvu mít bude
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř úno 09, 2011 3:06 pm

Felix píše:Přidám ještě jedno z témat, které se v diskusích o infrastruktuře objevuje: levobřežní nábřeží v centru Prahy, ideální místo pro vyvázání pasantských turistických lodí, které dnes slouží jako jeden velký přístav lodí osobní plavby. Město si neuvědomuje, že turisté, kteří osobní lodě využívají, už stejně v Praze jsou, přijeli po souši a dají turistickému průmyslu vydělat, i když budou osobní lodě kotvit jinde a k můstkům v centru jenom připlouvat podle jízdního řádu. Tohle jsou témata diskusí o infrastruktuřea myslím, že je to diskuse užitečná.

levobřežní nábřeží? a kde? akorát tak Kampa. dalby pod Stalinem jsou věčně prázdné

a pokd pravej břeh, tak tam jsou ceny luxusní
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 09, 2011 3:08 pm

No, tady maji v Kojicich opravovat silnici, tak bych mohl jezdit lodi do prace, ale ve Chvaleticich neni kde parkovat, coz je prave blby.

Spousta obci na Labi ma (nebo spis mela) nekde blizko vsi slepy rameno (logicky, protoze zivot byl dycky u reky, ale tohle neni pripad Chvaletic teda, tam je fakt prd, ale zas to neni tak daleko k vode), tim ze je zasypali nebo prehradili (a to mnohdy celkem nedavno, treba pred 20ti lety) znicili posledni sanci zivot lidi k vode vratit.

Nemluve o tom ze v hlavnim toku se da s malou lodickou tezko parkovat bezpecne.
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubo52 » stř úno 09, 2011 3:19 pm

No vhlavním produ máme výhodu my co mýme motor z auta špičku opřít o břeh dát ručku a nechat zařazenou rychlost :mad:
no já mám vždycky hroznou radost, že lodka je tam kde jsem ji nechal :D
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 3:21 pm

NYMBURK jestli myslis to pod mostem snad policie ale taky jsem tam stal a bez problemu
lubo52
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lubo52 » stř úno 09, 2011 3:29 pm

no hnedka vedle poříní policie, označený jen město Nymburk, aspon je dobře hlídaný
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř úno 09, 2011 3:36 pm

David: pravobřežní tam mělo být napsáno, pravobřežní. Seno-sláma, seno-sláma :mad:
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » stř úno 09, 2011 4:03 pm

No jasně, Nymburk jsem myslel jen jako takový nápad do budoucna. Jen doplním, že vodní příkop se napojuje na Labe až pod nymburským jezem, takže by nebylo potřeba při cestě do něho překonávat tento jez. A vzhledem k tomu, že jak ústí vodního příkopu z říčky Mrliny, tak ústí do Labe u fotbalového hřiště jsou na stejné úrovní hladin díky jezu Kostomlátky, tak by tam měla být stejná hladina a snad neproudit. Ale jak říkám, navázal jsem pouze na zmíněnou úvahu, přednější jsou v dohledné době realizovatelné věci jako mola, sjezdy apod.

Ředitelství vodních cest realizovalo už hodně mol a přístavišť pro rekreační plavbu, ale to na Baťově kanálu, horní Vltavě a zmiňované 480 m dlouhé levobřežní molo v centru Prahy. Na Labi bylo bohužel zatím realizováno jen jedno přístaviště v Litoměřicích. Zato ale tohle přístaviště vypadá docela dobře a snad bude ŘVC budovat na Labi další taková.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 4:20 pm

conny-asi ti k tomu N. porad nerozumim ale slibuji az pojedu k tchyni tak se tam podivam ale i nymburska rodacka nad tim krutila hlavou-nemyslel jsi nakonec msla a velka vala?
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » stř úno 09, 2011 4:56 pm

No jasně, mám celou dobu na mysli Velké Valy, což je jak předpokládám bývalý vodní příkop, ten se zdá být celý v jedné hladinové úrovni s řekou Labe.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř úno 09, 2011 6:49 pm

Já jezdím na Malé Labe pravidelně, také bych uvítal lepší ,, ifrastrukturu,, ale nerad bych aby to dopadlo nějak podobně: http://www.youtube.com/watch?v=ho1705vkc-k&NR=1 ale kdo z nás ano! Že?
Naposledy upravil(a) maxik1958 dne stř úno 09, 2011 8:06 pm, celkem upraveno 1 x.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » stř úno 09, 2011 7:52 pm

neboj az to bude tak my tu uz urcite nebudem-jsme v cechach
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » stř úno 09, 2011 8:57 pm

Conni píše:No jasně, mám celou dobu na mysli Velké Valy, což je jak předpokládám bývalý vodní příkop, ten se zdá být celý v jedné hladinové úrovni s řekou Labe.

Ja si tou hladinou teda nejsem jistej, ale dycky si tak povzdechnu, kdyz jedu kolem autem a vidim to prazdno.... Muzu nekdy vzit kanoji a trochu to tam prozkoumat. Mam Luznici, ta ma plochy dno, jede i na louzi.

Akorat to propojeni s Labem aby asi tezce nesli majitele mistnich nemovitosti, byl by to dobrej zpusob jak pustit povoden primo do centra. Von ten zivot s rekou neni dycky ideal. ;)

Zpět na