Využití Labe pro vodní turistiku- odborná konference

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte úno 15, 2011 8:42 am

Nechal jsem se inspirovat a zkusil jsem si najit nejakou dokumentaci:

http://www.rvccr.cz/?s=3&m=24&sm=9
http://www.rvccr.cz/etc/RL_nymburk_pristav.pdf

Docela mne to pobavilo:

RVC CR píše:Dále dojde ke zlepšení podmínek pro přistávání osobních lodí
a malých plavidel za běžných plavebních stavů.

:good:

Pekna past za 18 milionu. Nebylo by dobry usporadat nejaky skoleni projektantu? Dyt by v ramci ruznych cyklostezek a ruznych kravin ekologickych mohli postavit aspon vyvaziste nekde u mostu, ne?
Dzordzo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Dzordzo » úte úno 15, 2011 9:16 am

K čemu se mi podaří dostat, to nějakym způsobem připomínkuju. Přístav Nymburk už jsem nestihl, byla to akce tak trochu v utajení.
Ale podařilo se mi komplet jim překopat projekty na přistávací zařízení u komor, který se budou pro malá plavidla stavět asi od tohoto roku na horním Labi. Původně to bylo tak pro jednu loď, která by musela přistávat za bezvětří - protože z toho trčely různý věci atd. Byli hrozně překvapený, když se mi nelíbil první, který postavili ještě podle původních návrhů - ten po VD Střekov. krátký, ostré rohy, na mělčině - je vidět jek už několik lodí odřelo dno o zához - na kamenech ve vodě jsou zbytky laminátu a barev, protože za normálního stavu je půl metru od mola 10cm vody. :o
Musim říct, že kromě člověka z SPS, který na ta jednání také chodí, o tom ostatních asi 30 lidí neví vůbe nic (včetně pánů u Povodí). A když už se na něčem všichni dohodneme, tak je to problém pro Povodí - moc práce s údržbou, kdo se o to postará při velké vodě, kdo to pak opraví atd. :gun:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte úno 15, 2011 9:37 am

To je ale zajimave hobby! 8) Muzes k tomu uvest nejaky blizsi informace? Kdyz muzou ekoteroristi tak proc ne my, ze jo....
Naposledy upravil(a) Viky_CZ dne úte úno 15, 2011 9:45 am, celkem upraveno 1 x.
Taurus
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Taurus » úte úno 15, 2011 9:37 am

Už jsem si k tomu svoje napsal, ale nedá mi to abych se ještě jednou neotřel. Ono být to někde v polích, tak se to dá skousnout. Národ lodníků je skromný a nějaké to namočení při komunikaci loď - břeh je občas nutné. Jenže v centru města se těžko mohu svléct do naha a počkat, až uschnu. Totéž plavky nejsou na korzo po náměstí to pravé ořechové. Většina motoráků nemá z přídě zrovna ideální slez, u zádě je vody po krk. Chlap si s tím ještě nějak poradí, ale chudák ženská se musí svléci do kalhotek (už to je ve městě pikantní), ty si stejně namočí a pak rychle hupky do bílých šortek. Na těch se udělá na nejlepších místech mokrý flek, což pro neznalého je jasné - pochc.... se. Ten bazén je tam asi již dost dlouho a nemám pocit, že původní břehy bylo nutno "zpevnit" tímhle bestiálním způsobem. Tak tam radši nekotvím (a asi nejen já), což je ideální argument pro odpůrce těchto staveb - takovejch peněz to stálo a vidíte, stejně to nikdo nevyužívá. Tímhle způsobem se totiž běžně argumentuje u nákladní plavby. Když totiž něco znemožním nebo neumožním, pak lehce za pár let dokážu že to vlastně není potřeba, bo si uživatelé byli donuceni najít jiná řešení.
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » úte úno 15, 2011 12:00 pm

Přesně tak, kdyby se při investicích do ochranných přístavů, rejd apod. více uvažovalo, už mohlo být na Labi více míst, kde by se dalo zakotvit a tím by i více lidí bylo nakloněno vodní cestě. No bohužel...

Pak mají lidé jako Miroslav Patrik argumenty proti vodním cestám:

Miroslavu Patrikovi, který je předsedou ekologické organizace Děti Země a poradcem ministra dopravy, malé turistické loďky nevadí. Trvá však na svém. „Proti splavnění Labe budeme bojovat nadále. Pokud bude nízký stav vody, turisté mají smůlu.“

Celý článek z MF Dnes "Loďkami po Labi? Ano, jen když bude dost vody" zde: http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=037 ... dc=1531967
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv úno 17, 2011 2:08 pm

žádná vodní turistika, motejli budou

http://pardubice.idnes.cz/modrasky-zach ... zpravy_klu
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv úno 17, 2011 2:56 pm

To je fakt tezky.

Bud vykopou posledni samospadnej usek Labe (coz by teda mne bylo uplne fuk) nebo slapnou na travnicek nejakejm motylum.

Asi uz by meli koupit traktor a valnik, jako na Slapech. :-D A pak at se soudej jak chtej.

Docela mne pobavi, kdyz posrany ekologove zdrzujou stavbu jak muzou a potom ji kritizujou, ze je zdrzena nebo stoji moc penez. Chtel bych mit vsechno tak snadny jako oni. Nic netvorej, jenom kritizujou.
hansgruber
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hansgruber » čtv úno 17, 2011 7:25 pm

zdar tak ja teda nejsem žádnej aktivní zasranej ekolog, ale přijdou mi některý zdejší výroky dost omezený.
V principu to vidím tak, že hlavní zájem na splavnosti mají investoři a radost z toho můžou mít turisté, majitelé lodí. !Obě tyto skupiny mají společné to, že jim jde pouze o jejich zájem. Pokud by měly moc vyjadřovat se k veřejným věcem pouze tito lidé, tak by to vypadalo tak, že hory by byla jedná velká sjezdovka a sídliště pro lyžaře, řeky betonový kanály ..... konkrétně třeba proti plavebnímu stupni Děčín, ti o.p.s Přatelé přirody nic nemají , jen se snaží upozornit na to, že splavnost lze udělat i šetrně a zanechat živočichům jejich prostředí. Nevím, jak to vypadá u Přelouče, ale pokud by někdo chtěl hledat řešení, tak by ho určitě našel. Ale ono se nechce! A proto jsou tady naštěstí i ti zasraní ekologové, aby upozornovali na jistá fakta. Věci (stavby) se dají dělat vždycky různými způsoby. Buď levně a neohleduplně nebo naopak. Ale ono bylo vždy jednoduší vzít ty zmiňovaný buldozery, na náměstích zbořit starý domy a místo nich postavit obludný betonový samošky, místo nějakýho restaurování. Ale kdo se na to má dneska koukat ? A nejhorší je to, že tyhle zásahy už nelze vzít zpět.
Tak to jest pouze subjektivní názor jednoho vidláka.
zdar a díru v kýlu
p.s. taky lyžuju, ale radši si ten kopec vyšlápnu,lod taky mám, ale zvládnu ji i přesunout autem.
Viky jestli máš buldozer, tak prostě dělej co tě uspokujuje a nenech se rušit :D
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv úno 17, 2011 9:37 pm

Popravde, ten clanek neukazuje na vitezstvi "zelenejch", ale na diletantismus tech uredniku. Kdyby delali svoji praci, nemel by soud co rusit.
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » pát úno 18, 2011 9:27 am

[align=justify]No tak na jednom se snad všichni schodneme - to co se děje kolem plavebního stupně Přelouč, ať je to vina číkoliv škodí obecně pohledu na vodní dopravy u veřejnosti. Kdyby byl tento úsek Labské vodní cesty už dávno vyřešen, tak by se teď Ředitelství vodních cest věnovalo jiným rozvojovým plánům a lodičky by si pluly do Pardubic nebo ještě dál.

V dubnu 2010 si Český rozhlas nechal zpracovat průzkum, jestli obyvatelé Pardubického kraje schvalují splavnění Labe do Pardubic a více než 70% bylo pro. Nejvíce pro byli lidé, kteří žijí poblíž vody, lidé z okresu Pardubice-okres, naopak proti jsou obyvatelé Svitav!

Valník by byl super, ale to by se musela postavic cesta podél řeky a ta by beztak procházela biokoridory nebo chráněným územím, takže by se s tím táhl podobný minimálně několikaletý proces a ani Povodí ani ŘVC asi o ničem takovém neuvažuje, protože jsou zaseklí v Plavebním stupni Přelouč. Ale je to škoda...

No a jiná varianta než plavební kanál s jednou plavební komorou je postavit jez Semín s plavební komorou, prohrabat Labe, upravit oblouky řeky a uvést do provozu plavební komoru Přelouč z roku 1927. Dohromady jsou to objemy stavebních prací větší (a tím i dražší) než současná "kanálová" varianta. Navíc by v případě jezové varianty bylo nutné proplouvat dvěma plavebními komorami (Semín, Přelouč) namísto jedné (Přelouč II), což není úplně dobré z hlediska provozních nákladů, nákladů na údržbu, rekonstrukci atd.

hansgruber - nevím kam se furt chodí pro ty "betonový kanály", vždyť i zmiňovaná Přelouč bude mít z betonu jen plavební komoru, pak jsou tam zálivy, tůně, nový rybí přechod ve formě potoku apod. Rád bych viděl příklad onoho "betonového kanálu" určeného pro plavbu lodí ;)[/align]
[align=center]
Obrázek
Plavební stupeň Přelouč - vizualizace[/align]

Upraveno dle pravidel fóra. B.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát úno 18, 2011 9:30 am

Nechci nikoho ranit, ani ekology. Jenom jsem se (asi ne zrovna jasne) pokusil vyjadrit svuj nazor, ze i vetsina ekologu jde cestou destruktivni a ne konstruktivni.

Edit: Zbytek textu jsem smazal. Diky Connimu byl zbytecnej.

Edit2: Conni, mam dojem ze zdejsi pravidla dovoluji obrazek do 500px sirky... coz je sice skoda, protoze tenhle je fakt hezkej, ale. :D
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » pát úno 18, 2011 9:54 am

Bohužel, já se ve své praxi setkávám už roky s tím, že chceme s ekology jednat, sednout si s nimi ke kulatému stolu a přijít na možná řešení. "NE, kanál je fuj, lodě jsou fuj!" zní obvykle jejich odpověď.

U plavebního stupně Děčín říkali čeští ekologové, že chtějí jak zde zmínil -hansgruber- jen upozornit na jiná "měkčí" řešení splavnosti Labe a že nejsou proti nákladní plavbě, ale že by se měly "lodě přizpůsobit řekám". No a mezitím v Německu už jejich kolegové ekologové protestují proti nákladní plavbě na Labi a žádají "renaturalizaci" Labe. Takže pravý záměr řekněme "hardcore" ekologů je zrušit plavbu na Labi úplně. Ostatně to zmínil už Bursík před asi 2 lety, kdy říkal, že zvažuje možnost odstranění jezů na českém Labi a "renaturalizaci" řeky.

Za takového stavu zákopové války se fakt nedá přijít na žádný kompromis, protože kompromisy by stejně ekologové neuznali!

A co třeba taková Francie? Tam jsou vodní cesty zahrnuty do "Grenelle de l'environnement", státního programu pro udržitelný rozvoj Francie. A ekologové spolupracovali na přípavě právě realizovaného průplavu Seina-severní Evropa. Tam se dohodnout dokázali a těžit z toho bude celá západní Evropa propojená díky tomuto průplavu se Seinou a Pařížskou aglomerací vodní cestou.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát úno 18, 2011 10:01 am

Conni je muj buh! :mad:
hansgruber
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hansgruber » pát úno 18, 2011 2:44 pm

Tedy za prvé, v úvodu svého příspěvku jsem mluvil v obecné rovině a samořejmě s nadsázkou "sídliště pro lyžaře .. řeky betonové " prosím pečlivěji čti než začneš reagovat.
Za druhé ekologové vidí základní problém ve zničení Slavíkových ostrovů a těm nějaké tvoje zálivy,tůně a potok budou k prdu. Ti modrásci totiž nejsou rybky ;)
za druhé je docela zajimavé pročíst zprávu NKÚ
Název stránky
než začnete hlava nehlava hájit jednu stranu tak se na to zkuste podívat z více stran (danového poplatníka)
jen jako ochutnávka z výše zmiňované zprávy NKÚ dva odstavce:

Neujasněnost technického řešení jedné z akcí ŘVC vedla ke zvýšení předpokládaných nákladů o 366 % na 915 milionů korun a k odsunu předpokládaného termínu realizace minimálně o dva roky. Přitom její dokončení podmiňuje dosažení předpokládaných přínosů u dalších akcí obdobného charakteru dokončených v letech 2007 a 2008 s celkovými náklady přes 232 milionů,“ přiblížil Dohnal.

ŘVC také uzavřelo smlouvu s dodavatelem stavební realizace akce s termínem zahájení v době, kdy nemělo potřebná rozhodnutí a povolení. Nevypořádalo smluvní vztah s dodavatelem, který z uvedeného důvodu neposkytoval plnění po dobu delší než 22 měsíců.

Dále se zde v debatě mluví o tom, že termín zdržují ekologové.
Za zdržování může v ,mnoha případech ŘVC
viz zpráva NKÚ

Mám za to, že pokud by se od začátku přemýšlelo, tak by se nemuseli vůbec žádné ekospolky vyjadřovat, ale opak je pravdou.

to conni, kterou skupinu prosím zastupuješ ty, když jsi žádal ekology o dialog? Jen chci znát koho zájem zde prosazuješ?
to viki - nedívím se, že ti přijde conni jako bůh, umí se totiž na rozdíl od tebe vyjadřovat. :mad:
Dzordzo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Dzordzo » pát úno 18, 2011 3:18 pm

Hele mě je jenom divný, že v celý evropě se staví, Mitelland kanal se v celé délce 325km rozšiřuje na trojnásobek, staví se nový komory, zdvihadla atd., atd. Jenom tady je to problééééééééééééém. :cry:
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » pát úno 18, 2011 3:18 pm

Jak už jsem psal na začátku svého předposledního příspěvku, vrhají tyto nekonečné procesy špatný stín na rozvoj vodních cest v ČR ať už za to může kdokoliv. Nechci konkrétně u Přelouče obviňovat ani jednu stranu. Jen jsem dal najevo, jaký názor je v Německu i na "bezjezovou" vodní cestu, takže si nemyslím, že by i v případě jiné varianty nebyly proti ní protesty.

Mě tedy vyplyvá ze zprávy NKÚ ještě jedna věc a to, že Vláda ČR, respektive Ministerstvo dopravy neustále odsouvalo "klíčové akce". Tedy tím chci říct, že je tu nějaká posloupnost plánování, vláda, potažmo Ministerstvo dopravy má nějakou představu a tu pak zahrnují do harmonogramů výstavby dopravní infrastruktury a snaží se o jejich realizaci. Ale v těchto případech jsou vodní cesty něčím nechtěným, co se neustále odsouvá a většinou ani v rámci koalice na ně nepanuje jednoznačný názor. Takže se stávalo, že jeden ministr rozvíjet vodní cesty chtěl a druhý to blokoval. Prostě kdyby předchozí vlády chtěly rozvíjet Labskou vodní cestu, tak by "klíčové akce" už byly hotovy.

Už nějakou dobu sleduji, jak se různé akce připravují a mí kolegové se účastnili už řady jednání a téměř vždy jsme se setkali s odporem ekologů dřív, než se jim dalo cokoliv říci, ukázat, vysvětlit. Nevím jestli to pramení z minulého režimu, kdy byla ochrana přírody "zakázána" nebo po vzoru německých ekologů, ale zatím jsem bohužel nenašel mnoho ekologicky smýšlejících lidí, kteří by mi na otázku co říkají na vodní dopravu neřekli, že je špatná.

Mým zájmem je, aby se vodní doprava rozvíjela, ale ne sama pro sebe, ale pro rozvoj dalších oblastí - hospodářství, turistického ruchu apod. Samozřejmě v rámci zákonů a hlavně zdravého rozumu ;)
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát úno 18, 2011 3:40 pm

znicit ovedenou oblast je kravina to uznavam je to opravdu jeden z poslednich hezkech koutu Labe ale taky bych si rad zajel s lodickou pro pernicek do Pardubic .nevim jaka varianta prodlouzeni vodni cesty je ve hre ale vzdy se mluvilo o obchvatu a jedne komore tak jako je to na fotostudii.verim tomu pokud to bude udelane s rozumem neublizi to ani tem motylum.smula je ze tech par ekoteroristu kteri se derou ke korytu dokazou jenom vse napadat a s rozumnym napadem neprijdou -
Conni
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Conni » pát úno 18, 2011 3:56 pm

Jediné co jsem postřehl v novinách bylo, že ekologové buď říkali, že jim nevadí, když se zničí "hrčáky" a lodě tedy poplují korytem Labe anebo mluvili o levobřežní variantě. Ale té zase stojí v cestě nějaké rodinné domy, čistírna odpadních vod, sklady, silo apod. Navíc by před plavební komorou musel být ostrej oblouk nebo by se muselo kopnout do další zelené oblasti na levém břehu pod "hrčáky".

Nebo varianta prokopat se řekou ke stávající plavební komoře a ta je taky špatná, protože pod jezem Přelouč by se musela snížit hladina dna až o 5 metrů a tím pádem by klesla i hladina spodní vody. Navíc by to byla plavební úžina, kde by při zvýšeném průtoku lodě nepropluly, zanášela by se, atd.

Takže zbývá jen levobřežní varianta, kde je problém "jen" s motýli. Pokud vím, tak ŘVC už trasu několikrát posouvalo tak, aby byla ona "zasažená" oblast co nejmenší. Ale jak už tu říkal -bahno-, tak byla chyba hlavně na straně úřadů. Kdyby ekology zapřípomínkovali vzhledem k tomu, že varianty byly před opravdu zváženy, tak by asi fakt neměl soud co rušit. Snad se z toho konečně poučí.

No nechám se překvapit, jak tohle všechno dopadne, snad dobře a budou žít jak motýli (možná přestěhovaní na vedlejší louku) tak plavba ;)
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát úno 18, 2011 4:03 pm

ekologove .aspon nekteri. je stejne zajimava sorta lidi zasadne rozhoduji o cizim a nejradji aby je to nic nestalo rad bych videl jak by se napriklad zachoval takovej zurivej ekolog kdyby se mu do bazenu na zahradu nastehovali treba zaby a on ho nemohl pouzivat a nebo z jeho pozemku kvuli hnizdeni nejakeho ptacka nekdo chtel udelat chranene uzemi,,,,,,,mimochodem neznate nejakeho?rad sezenu par zabicek a media taky neni problem treba NOVA po tom rada skoci
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát úno 18, 2011 4:24 pm

No jednoho takovýho máme za souseda,je za zelený v zastupitelstvu! Čistička-na černo, vyvedená do potoka,nemá rád zvířata,vadějí mu koně,psi žáby,slepice, i kočky(kom té jeho) jrzdí 5tilitrovým Jeepem bez katu, uý dvakrát vytipil sousedy, protož do potoka přez plot hází kdejakej bordel,kterej při prvním větším dešti ucpe můstek ,ale to je přece přírodní!Viděl jsi kde bydlím,prostě vesnice,a v ní jeden ekoterorista. Vím,že s Labem to nemá moc společnýho, ale tohle je právě člověk kterej za ty modrásky chodí manifestovat. :x
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 18, 2011 5:06 pm

Diskuze o ochraně přírody a ochráncích bývají stejně nekonečné jako o politice nebo náboženství.
Můj dojem je, že stejně zbytečné. ;) Lidi se akorát tak rozhádají... :(
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát úno 18, 2011 9:00 pm

hansgruber píše:!Obě tyto skupiny mají společné to, že jim jde pouze o jejich zájem. .... nedívím se, že ti přijde conni jako bůh, umí se totiž na rozdíl od tebe vyjadřovat. :mad:

1) Libi se mi tvuj idealismus, ekologum jde taky jenom o jejich zajem. Hlavne v energetice neni nad to nechat se pekne podporit "druhou stranou".

2) Na tomhle foru si pripadam nejakej hloupejsi no ... ale beru to sportovne.

Baharis: Mas pravdu, ale verim, ze kdyz se clovek pohada pekne peclive, vytribi to vkus. :)

Edit: Ctu to vickrat (abych tema dokazal pochopit, takovym jako ja to da praci) a porad nemuzu odhalit, jak prisel Hans na to ze mam buldozer. Mimochodem, Hansi, nejsi ty nahodou skryty Nemecky ekoterorista? Nebo ses jenom Jenik s brejlema?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát úno 18, 2011 10:59 pm

Viky nenech se odradit, diskuze přes klávesnici někdy, na rozdíl od stolu s pivem, poněkud drhne....

A mimochodem tvůj nápad na mapování kotvení vidím jako přínosnou iniciativu....jak jsi psal jinde.
A neboj, nějakej moderátor ti to nesmázne, nemá proč a když si navíc "kolega" moderátor..... ;)

Zatím stačí sbírat data. Náš modul POI je skoro hotový a pro tyto účely jako stvožený.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob úno 19, 2011 12:38 am

Dekuju. Jsem rad ze to nekdo cte. :) Nevim jestli to moderatorstvi neni omyl.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » sob úno 19, 2011 2:35 am

Hansguber , jednoduchá otázka, proč ekologové nechtějí nějaký jez pro splavnění Labe . Plul jsem tudy (proti proudu) na konci jednoho léta , nad přístavem v Děčíně problém, málo vody , před Ústím jsem několikrát drbnul do dna naž jsem našel cestu . Řeka hnusná , špinavá , odkanalizovává celou českou kotlinu, kamenná navigace napravo , fabrika nalevo , nad Ústím komora jak hrom .¨

Na jednoduchou otázku , prosím jednoduchou odpověď .

Zpět na