vodní chlazení

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

david
moderátor
Reputace: 234

vodní chlazení

Příspěvekod david » stř led 26, 2011 10:43 pm

tohle přinesla Sázava za 2 dny. loď stála na 2m hloubce, cca 3m od břehu, v proudu kolem 1 - 2 km/h.
A to toho ještě nejmíň jednou tolik odplavalo při vyklápění motoru

Pak se jeden nemůže divit, že je obroušený impeller nebo zanesený výměník či motor.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Obrázek

Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 27, 2011 5:50 am

Tak to je mazec, ještě že jem při zástavbě motoru použil na vstup vody filtr a to jsem si nejdříve myslel, že by ani nebyl potřeba.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod mirus » čtv led 27, 2011 6:59 pm

Charlie-mazec bude až se ti takovej humus dostane do toho filtru a ucpe ho
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 27, 2011 7:30 pm

Když se ucpe, tak ho prostě properu v čistý vodě a jedu dál, lepší než to svinstvo pouštět do čerpadla, motoru a výfuku.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv led 27, 2011 7:52 pm

to je fakt,a když se dívám na to bahýnko,tak bych řekl,že po naředění vodou to tím fíltrem projde,je to spíš pro hrubší nečistoty,nebo tam máš nějaký" mikro"?.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv led 27, 2011 8:35 pm

Já mám předfiltr co se používá pro zahradní čerpadla, docela jemnej.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv led 27, 2011 8:41 pm

to není bahýnko, to je jemnej křemičitej ( nebo jakej ) písek s jílem - připlavalo to z Jílového :)
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » pát led 28, 2011 6:17 pm

to by byla pěkná "brus pasta"
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv úno 17, 2011 5:12 pm

Mám takový dotaz jistě jste již viděli chlazení motoru které je vyvedeno pod loď na na boku kýlu je trubka taková spirála a zpět do ledě. Proč se takové chlazení dělá, jaké to má výhody a nevýhody.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv úno 17, 2011 5:48 pm

To co píšeš bude zřejmě vnější chladič, také se u větších plachetnic instaloval do listu kormidla, kdy vlastně celé kormidlo pod lodí bylo chladičem. Potom máš v lodi uzavřený okruh chladící vody a místo přívodu vody do lodě a tam nějakého výměníku je výměník instalovaný venku pod lodí, buď ve spirále, nebo v listu kormidla a tím ochlazuješ vodu vnitřního okruhu a ta zas motor. Dobře je to popsáno v knížce Plachetnice

Nevím jestli se ty výměníky instalovali společně - tedy vnitřní i vnější, nebo jestli ten vnější to uchladí sám. Je to zajímavé řešení.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv úno 17, 2011 6:23 pm

právě že me to co vede pod loď tak to je vnitřní uzavřený okruch s fridexem.. a nahoře je výměník kde voda protéká ta chladí výfuk a olej v motoru nebo v převodovce to si nepamatuju.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv úno 17, 2011 6:51 pm

Tak máš vnitřní i vnější výměník, který ti ten fridex ochlazuje i venku pod lodí.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv úno 17, 2011 6:57 pm

mě spíše zajímalo proč se to tak dělá a výhody které to mé nebo nevýhody já to blejsku a dám to sem
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

chlazení

Příspěvekod kanic » čtv úno 17, 2011 7:50 pm

Mně se to zdá spolehlivější a jednodušší. Nejsi tak závislý na impelleru, chladíš jen výfuk. Pokud ho uděláš odolný, pak můžeš jet nějakou dobu i bez jeho chlazení.
Uvažuju o tomhle řešení v případě, že se ulakomím a nepoužiju originál lodní motor. k.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv úno 17, 2011 8:08 pm

Já mám motor origo marine DAF. resp.je to vlastně caterpilar. to červené to je chlazení těch olejů ltumič vejfuku mám v nerezu,ale vedení je taková silná černá hadice spodek sem dám příštěObrázek

david
moderátor

Příspěvekod david » čtv úno 17, 2011 10:46 pm

uzavřený okruh s chlazením trubkamapod lodí má výhodu v jedné nemrznoucí náplni a použití orig cirkulačního čerpadla na motoru.

problém zůstává s chlazením výfuku. buď vodou, a pak je stejně potřeba čerpadlo vnější vody, a nebo udělat výfuk suchý - tam je pak problém s povrchovou teplotou - povoleno je 60°C, tedy řádná izolace - a s vlnovcem mezi motorem a potrubím - rád praská. suchý výfuk je navíc hlučnější
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » čtv úno 17, 2011 11:03 pm

Jasně já mám výfuk chlazený tím výměníkem plus ty oleje je tam čerpadlo něco jako se požívá na vodu v lodí. výhoda je že pokud by kleklo buď vozit náhradní nebo použí zrovna to které v lodi tolik nepotřebuji na dojetí. Já vidíš jen jeden problém a to abych někde ty trubky neprorazil jsou sice na boku kýluale když má mít člověk smůlu tak se tomu nevyhne. A nechladí to třeba lépe když se pluje v teplých vodách. přece jenom toho potrubí je tam docela dost metrů. A asi výhoda v zimě že nic nezmrzne
Dzordzo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Dzordzo » pát úno 18, 2011 8:58 am

Chlazení trubkama pod lodí je funkční, ale náchylný k poruchám. Zamotání do lan, nebo jinak uražení atd. A pokud se něco takovýho stane, musí loď z vody a opravit.

Když máš výměníky, pumpy a všechno v lodi, zavřeš kohouty a opravovat můžeš i na cestě.

Jeden čas jsem laškoval s chlazenim v kormidle. Fungovalo do tý doby, než jsem "drbnul" o kamení, začal se strácet fidex a loď musela ven, na vodě to prostě nespravíš. :cry:

Jo a jak píše David. Suchý výfuk je problém, pokud nemáš velkou strojovnu. Pak je nejlíp dát výfuk do boku rovnou od motoru s tlumičem. A ty praskající vlnovce, rachotící přepážky v tlumiči atd. :?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát úno 18, 2011 6:27 pm

Já mám dotaz k chlazení výfuku. Vyrábím směšovač pro přívod vody do výfuku a přemýšlím nad tím, jak ho provést. Z motoru mi jde výfukový trubka průměr 30mm přes přírubu to bude napojené na průměr 40 do kterého potřebuji přivést vodu a dále to půjde už Vetus hadicí. Do směšovače bude přivedená voda ze třech míst - hlavní odvod chladící vody z motoru, odvod z kontrolního chlazení a jeden přímo od čerpadla vody.

Jde mi o to, jestli:
navést výfuk za přírubou rovnou do 40 trubky a rovnou trubičky s vodou, ale těmi trubičkami si zmenším průřez průchodu výfuku

nebo ještě pokračovat 30tkou, navrtat do ní otvory po celém obvodě v určité délce a oplášťovat ji tou čtyřicítkou do které bych přivedl vodu čímž by mi zůstal průchod výfuku volný a voda by se do výfukových plynů rozptýlila těmi otvory.

Vím že se nedoporučuje množství malých přívodů, kvůli vzniku páry a tím tlaku proti výfuku, takže otvory by museli být větší, řekněme osm, deset milimetrů.

Nebo má někdo ještě jiný nápad?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát úno 18, 2011 9:37 pm

david píše:uzavřený okruh s chlazením trubkamapod lodí má výhodu v jedné nemrznoucí náplni a použití orig cirkulačního čerpadla na motoru.

problém zůstává s chlazením výfuku. buď vodou, a pak je stejně potřeba čerpadlo vnější vody, a nebo udělat výfuk suchý - tam je pak problém s povrchovou teplotou - povoleno je 60°C, tedy řádná izolace - a s vlnovcem mezi motorem a potrubím - rád praská. suchý výfuk je navíc hlučnější

SABB to vyřešil dokonale :) Na mým motoru je dvoucestné membránové čerpadlo,jednou stranou to honí nemrzku chladicí trubkou pod lodí,druhou stranou to saje vodu z řeky,chladí tlumič,a vejfuckem ven :)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » sob úno 19, 2011 4:41 pm

tak takhle to má já okruh chlazeníObrázek

Zpět na