Rolování hlavní plachty do stěžně.

Že plachty jsou hlavním motorem jachty je známá věc. Vše kolem plachet a lan....

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon úno 21, 2011 3:36 pm

TashonkaWitko píše:designer .. lze, pokud jsou spiry ulozeny vertikalne ... nikde jsem so sice na vv nevidel, ale cetl a slysel jsem o tom. Jina vec je, jak ty spiry, byt vertikalni, budou komplikovat navijeni do stezne ... preci jen je to dalsi "hrbol" se kterym se ten navijeci mechanismus musi vyporadat.

muze mi nekdo osvetlit vyhodu vertikalnich spir ? od mala jsem zil v tom, ze spiry napomahaji delat spravny profil plachty (ptaci kridlo) ... ale vubec si nedokazu predstavit, jak bych toho dosahnul vertikalnimy ...
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon úno 21, 2011 3:46 pm

Taky jsem si lámala hlavu :?
Spíry kolmo k převažujícímu proudění vzduchu na plachtě!? Odhaduji, že by se proudnice mohly trhat a marně přemýšlím o výhodě.
Nějak mi to hlava nebere :exclaim:
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pon úno 21, 2011 3:53 pm

jerryx píše:muze mi nekdo osvetlit vyhodu vertikalnich spir ? od mala jsem zil v tom, ze spiry napomahaji delat spravny profil plachty (ptaci kridlo) ... ale vubec si nedokazu predstavit, jak bych toho dosahnul vertikalnimy ...

nejsem ani autor ani zastance vynalezu vertikalnich spir, ale rekl bych ze jde o snahu "vyztuzit" plachtu ... a protoze to nejde klasickymi horizontalnimi, , vzhledem k mechanismu, tak i vertikalni lepsi nez nic ... mozna se jen snazi nejak zpevnit ten "pytel" ... chtelo by to nekoho kdo s tim plul aby rekl zda a jak moc to pomaha ... jestli vubec
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » pon úno 21, 2011 4:45 pm

Osobní zkušenosti také nemám, ale vyčetl jsem, že by ty spíry měly umožnit alespoň částečně tvar roached main sail, který je jinak u rolovací plachty nemyslitelný. Osobně se domnívám, že možná i trochu omezují sklon k flatrování zadního lemu. A Rudoch má nepochybně taky pravdu, lepší nějaká výztuž, než žádná ...
Nenašel jsem bohužel pro ilustraci lepší fotku (Nordship 40DS), ale trochu ten lepší tvar vidět je... Navíc jsou tam vidět i krátké spíry ve foku a ty jsem v reálu ještě taky nikdy neviděl...
Wlady

http://img98.imageshack.us/i/ns40003.jpg/
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » pon úno 21, 2011 5:38 pm

Konvencna hlavna plachta rolovana do stazna nema roach. Vertikalne spiry umoznuju roach a tym väčšiu plochu plachty (o 10 az 20%). Zaroven tvaruju a stabilizuju zadny lem. Pri refovani sluzia ako refovacie body a umoznuju plachtu vyplostit. Rolovanie a vytahovanie sa mi zdalo o dosť náročnejšie ako bez spir. Všetky lana musia mat to správne napätie ani veľa ani malo. Na druhej strane je na spirach vidiet ked sa to roluje nerovnomerne.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » úte úno 22, 2011 7:49 am

Pořád nemůžu pochopit, jak při vytažení hl. plachty se jezdci skládají do drážky (kolejnice) ve stěžni.

http://www.youtube.com/watch?v=TLLKdtCR ... playnext=1
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » úte úno 22, 2011 8:04 am

Jací jezdci,je jasné,že v tomto případě má hlavní plachta v předním líku jen všité lano,(klasika).Pokud by měla mít jezdce.tak by je musel někdo při vytahování do stěžně navádět.
catamaran
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod catamaran » úte úno 22, 2011 8:25 am

Aha, no já jsem teda slepej, už to vidím. :thankyou:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » úte úno 22, 2011 8:35 am

Svislé, ale jen kratší spíry mám na rolovací kosatce. Jsou tam od výrobce. Co se týče jejich přínosu, přikláním se k názoru TW. - alespoň nějaké vylepšení tvaru. i když ne ideální. Protože se ale nejedná o hl. plachtu do stěžně, nýbrž rolfok, omlouvám se za :offtopic: Tož jen že to existuje a funguje.

Rolování hlavní plachty do ráhna dostalo samostatné vlákno:
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5484
B.

Zpět na