Zpráva Pepy Dvorského:
Pojišťovna dnes skončila šetření nehody La Grace. To neznamená, že je uzavřeno, úřady zajímá ještě jedna zatím nevysvětlitelná věc a na tom se pracuje dál. Pojišťovně naštěstí stačí dosavadní výsledky šetření. Které ale jsou (a teď se hodně podržte):
„Celá posádka lhala ve svých výpovědích. Nehoda se nestala tak, jak popisuje kapitán lodi!“
Když mi tohle řekli, chtěl jsem se hádat, protože mě jejich verdikt vyděsil (jsem na plnění pojišťovny bytostně závislý), ale oni mě hned uklidnili a řekli mi, ze i když to podle nich bylo jinak, jejich pojistka se na to vztahuje. Což je pro mě nejdůležitější!
To je velmi dobra zpráva, o které se podrobně zmíním v další zprávě.
Co tedy bylo důvodem ztroskotaní lodi La Grace podle pojišťovny?
Důvodem podle jejich zprávy byla chyba kapitána. Pojišťovna tvrdí, že kapitán na jiném (nedalekém) míste s La Grace narazil na podmořskou skálu (zřejmě chybou navigace), čímž očesal propeler a vyhákl kormidlo ze závěsu. S takto neovladatelnou (či špatně ovladatelnou) lodi doplul až před Marbellu a zde hodili kotvu na velmi špatném místě ke kotvení. Také ji hodil blízko břehu, ale to prý není až tak strašné, když uvážíme ovladatelnost jeho lodě v dané situaci. Než se mu podařilo loď opravit, přišel silný jižní vítr a vlny, které hodili loď na blízkou pláž a zde si loď utrhla kýl, což zpečetilo dílo zkázy.
Upřímně:
Já tomu nevěřím. Mluvil jsem se všemi členy bývalé posádky a všichni vypovídali shodně. Dále mam k dispozici záznam z palubního zaměřovače, který ukazuje polohu lodi co 10min a vím, ze loď stála na pozici před pláží cele odpoledne. Taky je mi jasné, že kdyby loď neměla kormidlo a měla zničený šroub, tak mi to sakra posádka hned volala domu a nečekala, až ji bouře hodí na pláž. Volají kvůli spoustě pitomostí a tohle by nezavolali? Atd. atd.atd……
Důvod, který ale vede pojišťovnu k tomuto závěru je právě onen očesaný propeler, který v okolí pláže nelze nikde zničit o nic co tam je! Pokud budeme věřit kapitánovi a posádce, musíme připustit, ze motor zastavilo něco velmi tvrdého, plavajícího ve vodě. Tak tvrdé věci ale neplavou
P.S.: Pokud mate někdo nějaký typ, co by to mohlo byt, napište mi na email:
ShipLaGrace@gmail.com
Říkám to proto, že stále nechci, aby se toho chytli nějací chytráci a hodiny většinou spekulovali o tom, jak to 100% bylo. Mě zajímá hlavně pravda a ta se časem jistě ukáže – na to jsou odbornici! I já osobně mám svou teorii jak to bylo (překvapivě jinou, než je závěr pojišťovny). A i já jsem zvědavý, jestli se mýlím. Znovu říkám: Až bude vše uzavřeno i s úřady, zveřejním jejich vyšetřovací zprávu a pak nechám prostor vašim diskusím.
Jinak osobně mě závěr této aktuality mrzí – už bych také rád věděl, co potopilo mou loď

Ale nejdůležitější na tom je to, ze se k tomu pojišťovna postavila čelem a za to jim patří můj velký dík!!!!!!