La Grace-školní loď a replika pirátské lodi z 18.století

Zde se můžete představit a ukázat svou loď ...

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mirinekk
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod mirinekk » sob lis 17, 2012 11:24 am

dnes je na FB od Pepy:

Dvorsky Josef

Zprava dne:
Vcera jsem mluvil s sefem tesaru (jmenuje se Salvador Fernandes Rodriguez), rikal, ze se 2tydny jezdil denne 100km se divat na to, co ta lod vydrzela. Kdyz ho oslovila pojistovna jako hlavniho expetra na drevene lodni trupy, nezavahal ani minutu a rekl, ze tahle lod musi zit dal a ze se o to postara. Ted ma za ni velkou odpovednost, ale i furu starosti. Nemame se o ni ale bat - pry to zvladnou. Jejich rodina stavi a opravuje drevene lode uz po generace a hned rikal, ze tak skvelou a fortelne odvedenou praci uz dlouho nevidel. Zlobil se jen kvuli kylu. Ted sedime nad zmenami v projetech, ktere kyl posili.
Doufejme dalsi prijemnou zmenou do strany bezpecnosti lodi je spoluprace s Kpt.Stadlerem (Vladou), ktery lodi propadl na 3tydenni plavbe letos v lete. Jeho zkusenosti (uci na namorni skole lodni stabilitu) chci vyuzit k tomu abych lod jeste vice posilil pri plavbach v bourich, ktere ji opet budou cekat. Pro laika receno, ty naklomove krivky vypadaji fakt zajimave :-)
Diky obema......
DonEmilio
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod DonEmilio » sob lis 17, 2012 11:45 am

Asi bych s generátorem neriskoval a dal nový. S odsoleným a odbahněným se dá experimentovat na suchu, na moři bych naň nespoléhal, zvlášť s kráskou, která sotva hrobníkovi z lopaty utekla. Ve všech nákladech na opravu se nový generátor ztratí (doufejme).
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob lis 17, 2012 12:27 pm

Zadny lih bych tam nelil. My jsme utopene motory vysusili pri teplote okolo 80 stupnu a znova imregnovali lakem ve vakuu, to tam asi nepujde. Ale vzdy to byla sladka voda, nekdy i s fekaliema.....Kdyz ten motor nebyl v dobe zatopeni zapnutej, bezel potom dal. Jak pise DonEmilio, riziko je. Pokud nebudete plout treba mesic,dva pri brehu aby se to vyzkouselo a chteli to opravit, tak jiste by to chtelo mit nejakou mensi na nejnutnejsi veci v zaloze. Ale za\se ty agregaty co nebudou mit izolaci na more, muzou pri necinosti navlhnout a odejde take. Dat to na nejsussi misto na lodi.
Bezel ten generator v dobe zatopeni? Pokud ano, tak by na nej uz asi nebylo spolehnuti. Zalezi na tom jaka je izolace v drazkach, daval se lakovany papir, prespan, kde to bylo vic namahane teplotou, tak to melo jeste na papire izolaci pridanou, z nejake hmoty. Take jestli je to motane dratem s textilni iuzolaci, bezna byla i ze skelnych vlaken, v tom by mohl byt vsaknuty lak a tak by to mohlo vode odolat. Ale jestli to bezelo, je problem.
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » sob lis 17, 2012 12:56 pm

DonEmilio, Pokud generátor zaplatí pojišťovna :hmm: , jestli se nemýlím, tak nynější se montoval do lodi v září :cry: .
Po povodních jsem doma motory hned proplách vodou, nechal uschnout a vyměnil ložiska :D . Makaj doposud (vodárna, brusky a pod.).
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob lis 17, 2012 1:14 pm

Jak již bylo několikrát vzpomenuto, vše závisí od toho, jak byla koncipována pojistka, co bylo na lodi v době sepsání a co bylo zahrnuto. Vždy se jede přesně podle pojistky.
V případě že byl generátor zahrnut, je nejjednodušší cesta značková opravna. Všechny pojišťovny ctí a přímo i preferují značkové opravny. Dobrozdání o neopravitelnosti zase musí vydat značková opravna. Pak není problém s proplacením nového kusu.
Dost často se ale stává, že ty doplňky nejsou v danou chvíli pojišťování až tak důležité...

Příklad podpojištění: Nové auto se pojišťuje na kupní cenu toho kterého typu. Veškeré doplňky je nutné zahrnout a přičíst. Když si nechám namontovat nezávislé topení za 60 K a nedopojistím to, mám při totálce či krádeži smolík.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » sob lis 17, 2012 2:00 pm

A čo Pepa hovorí na tom FB o kotve? Spokojnosť zostáva, alebo bude nová? Večšia, ťažšia s lepšou zádržnou silou?

A ten kýl na LG by mal byť skrz celú výšku kýlu chytený do bachorkov závitovými tyčami zaliatimi v epoxide, alebo v asfalte.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát lis 23, 2012 7:03 am

g+:
Zpráva od Pepy Dvorského:
Neděje se nic nového. Stále sepisujeme škody, uklízíme a vyndáváme zátěž. Novinkou je snad jen to, že dnes poprvé spíme v nově pronajatém bytě.
Já a Honza jsme požádali ve Španělsku o doklad rezidenta, protože s ním je tu vše jednodušší. Jakmile budou připraveny posily, vyrazí z Čech auto a vystřídají se kluci, co tu jsou.
Smutná zpráva (pro mě) je, že já teď domů ještě nemůžu. Jednání s pojišťovnou nemají konce a tak zmeškám přednášku na Boat Expo.

Obrázek
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát lis 23, 2012 11:52 am

Informace pro zájemce o brigádu na La Grace:
Ubytování je zdarma v nádherném domě, doprava po Španělsku se řeší vypůjčeným autem, na jídlo se všichni skládají společně. Momentálně se hledají se nejdostupnější (nejlevnější) letecká spojení.
Za den poctivé práce se opět nabízí den plavby na La Grace zdarma.
Hlavní práce v lanoví se rozeběhnou až po novém roce. Teď je stále chatrný trup, nestojí na kýlu, a je tam spousta svazujících bezpečnostních předpisů na práce v loděnici. Nyní se tedy udělají jen ráhna na zemi a lana na palubě. Ale hodil by se tlumočník do španělštiny.
Zájemci o brigádu se mohou hlásit Janu Filipenskému (Jafimu) na mail 777235415@SEZNAM.CZ
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob lis 24, 2012 6:53 pm

Na La Grace se podařilo důkladně umýt mimo jiné i kajutu kadetů a v pondělí by mělo být jasno, jak dopadnou například motory. Tedy pojišťovna by v tom měla mít jasno, protože do včerejška měla čas na ohodnocení škod na vnějšku trupu a na motorech. Včera se demontovala lodní vrtule s hřídelí a zdá se, že ve Španělsku mají opravdu tvrdou vodu.

Obrázek
robert1
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod robert1 » pon lis 26, 2012 1:55 pm

ahoj, včera jsem byl na přednášce o záchraně La Grace na boat expo,
tady záznam rozhovoru s kapitánem pepou (telemost španělsko-praha)
rozhovor s kapitánem pepou na boatexpo2012
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon lis 26, 2012 9:06 pm

Zpráva Pepy Dvorského:
Pojišťovna dnes skončila šetření nehody La Grace. To neznamená, že je uzavřeno, úřady zajímá ještě jedna zatím nevysvětlitelná věc a na tom se pracuje dál. Pojišťovně naštěstí stačí dosavadní výsledky šetření. Které ale jsou (a teď se hodně podržte):
„Celá posádka lhala ve svých výpovědích. Nehoda se nestala tak, jak popisuje kapitán lodi!“
Když mi tohle řekli, chtěl jsem se hádat, protože mě jejich verdikt vyděsil (jsem na plnění pojišťovny bytostně závislý), ale oni mě hned uklidnili a řekli mi, ze i když to podle nich bylo jinak, jejich pojistka se na to vztahuje. Což je pro mě nejdůležitější!
To je velmi dobra zpráva, o které se podrobně zmíním v další zprávě.
Co tedy bylo důvodem ztroskotaní lodi La Grace podle pojišťovny?
Důvodem podle jejich zprávy byla chyba kapitána. Pojišťovna tvrdí, že kapitán na jiném (nedalekém) míste s La Grace narazil na podmořskou skálu (zřejmě chybou navigace), čímž očesal propeler a vyhákl kormidlo ze závěsu. S takto neovladatelnou (či špatně ovladatelnou) lodi doplul až před Marbellu a zde hodili kotvu na velmi špatném místě ke kotvení. Také ji hodil blízko břehu, ale to prý není až tak strašné, když uvážíme ovladatelnost jeho lodě v dané situaci. Než se mu podařilo loď opravit, přišel silný jižní vítr a vlny, které hodili loď na blízkou pláž a zde si loď utrhla kýl, což zpečetilo dílo zkázy.
Upřímně:
Já tomu nevěřím. Mluvil jsem se všemi členy bývalé posádky a všichni vypovídali shodně. Dále mam k dispozici záznam z palubního zaměřovače, který ukazuje polohu lodi co 10min a vím, ze loď stála na pozici před pláží cele odpoledne. Taky je mi jasné, že kdyby loď neměla kormidlo a měla zničený šroub, tak mi to sakra posádka hned volala domu a nečekala, až ji bouře hodí na pláž. Volají kvůli spoustě pitomostí a tohle by nezavolali? Atd. atd.atd……
Důvod, který ale vede pojišťovnu k tomuto závěru je právě onen očesaný propeler, který v okolí pláže nelze nikde zničit o nic co tam je! Pokud budeme věřit kapitánovi a posádce, musíme připustit, ze motor zastavilo něco velmi tvrdého, plavajícího ve vodě. Tak tvrdé věci ale neplavou :-(
P.S.: Pokud mate někdo nějaký typ, co by to mohlo byt, napište mi na email: ShipLaGrace@gmail.com
Říkám to proto, že stále nechci, aby se toho chytli nějací chytráci a hodiny většinou spekulovali o tom, jak to 100% bylo. Mě zajímá hlavně pravda a ta se časem jistě ukáže – na to jsou odbornici! I já osobně mám svou teorii jak to bylo (překvapivě jinou, než je závěr pojišťovny). A i já jsem zvědavý, jestli se mýlím. Znovu říkám: Až bude vše uzavřeno i s úřady, zveřejním jejich vyšetřovací zprávu a pak nechám prostor vašim diskusím.
Jinak osobně mě závěr této aktuality mrzí – už bych také rád věděl, co potopilo mou loď :-( Ale nejdůležitější na tom je to, ze se k tomu pojišťovna postavila čelem a za to jim patří můj velký dík!!!!!!
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 27, 2012 6:48 am

Strycek_Bidlo píše:Zpráva Pepy Dvorského:
Pojišťovna dnes skončila šetření nehody La Grace. To neznamená, že je uzavřeno, úřady zajímá ještě jedna zatím nevysvětlitelná věc a na tom se pracuje dál. Pojišťovně naštěstí stačí dosavadní výsledky šetření. Které ale jsou (a teď se hodně podržte):
„Celá posádka lhala ve svých výpovědích. Nehoda se nestala tak, jak popisuje kapitán lodi!“
Když mi tohle řekli, chtěl jsem se hádat, protože mě jejich verdikt vyděsil (jsem na plnění pojišťovny bytostně závislý), ale oni mě hned uklidnili a řekli mi, ze i když to podle nich bylo jinak, jejich pojistka se na to vztahuje. Což je pro mě nejdůležitější!
Důvodem podle jejich zprávy byla chyba kapitána. Pojišťovna tvrdí, že kapitán na jiném (nedalekém) míste s La Grace narazil na podmořskou skálu (zřejmě chybou navigace), čímž očesal propeler a vyhákl kormidlo ze závěsu. S takto neovladatelnou (či špatně ovladatelnou) lodi doplul až před Marbellu a zde hodili kotvu na velmi špatném místě ke kotvení. Také ji hodil blízko břehu, ale to prý není až tak strašné, když uvážíme ovladatelnost jeho lodě v dané situaci. Než se mu podařilo loď opravit, přišel silný jižní vítr a vlny, které hodili loď na blízkou pláž a zde si loď utrhla kýl, což zpečetilo dílo zkázy.
Upřímně:
Já tomu nevěřím. Mluvil jsem se všemi členy bývalé posádky a všichni vypovídali shodně. Dále mam k dispozici záznam z palubního zaměřovače, který ukazuje polohu lodi co 10min a vím, ze loď stála na pozici před pláží cele odpoledne. Taky je mi jasné, že kdyby loď neměla kormidlo a měla zničený šroub, tak mi to sakra posádka hned volala domu a nečekala, až ji bouře hodí na pláž. Volají kvůli spoustě pitomostí a tohle by nezavolali? Atd. atd.atd……
Důvod, který ale vede pojišťovnu k tomuto závěru je právě onen očesaný propeler, který v okolí pláže nelze nikde zničit o nic co tam je! Pokud budeme věřit kapitánovi a posádce, musíme připustit, ze motor zastavilo něco velmi tvrdého, plavajícího ve vodě. Tak tvrdé věci ale neplavou :-(
P.S.: Pokud mate někdo nějaký typ, co by to mohlo byt, napište mi na email: ShipLaGrace@gmail.com
Říkám to proto, že stále nechci, aby se toho chytli nějací chytráci a hodiny většinou spekulovali o tom, jak to 100% bylo. Mě zajímá hlavně pravda a ta se časem jistě ukáže – na to jsou odbornici! I já osobně mám svou teorii jak to bylo (překvapivě jinou, než je závěr pojišťovny). A i já jsem zvědavý, jestli se mýlím. Znovu říkám: Až bude vše uzavřeno i s úřady, zveřejním jejich vyšetřovací zprávu a pak nechám prostor vašim diskusím.
Jinak osobně mě závěr této aktuality mrzí – už bych také rád věděl, co potopilo mou loď :-( Ale nejdůležitější na tom je to, ze se k tomu pojišťovna postavila čelem a za to jim patří můj velký dík!!!!!!

To je vcelku dobra a zajimava zprava. Souhlasim s Pepou ze spekulace o prubehu toho co se stalo nemaji cenu. To by se k tomu musel vyjadrit kapitan a pote by mohla vzniknout podobna diskuze jako v pripade potopeni plachetnice v chorvatsku. Dobry je to ze se lod opravi a posadka ponauci.
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » úte lis 27, 2012 7:46 am

Zpráva Pepy Dvorského:

Pojistovna a jeji kryti skody:
Jak uz jsem napsal vyse - at uz lod ztroskotala chybou posadky, ci pocasim, ci kombinaci obojiho, pojistovna to uhradi! Proto uzavreli vysetrovani, ktera na dalsi jednani uz to nema vliv. Dale mam jeste dalsi dobrou zpravu. Pojistovna se rozhodla (zrejme i mozna kvuli medialnimu tlaku verejnosti a mozna castecne i podpore ambasady) to kryt az do vyse plneho plneni, tedy 500tis.eur. Coz je velky posun, protoze v puvodnim navrhu byla odhadovana castka kryti skody při opravach „jen“ 200-300tis.eur.
Na vysvetleni: Kdyz vam stroskota lod, musite se dopredu rozhodnout jestli lod zcela odepisete a vezmete si plnou castku za totalni skodu, nebo lod zachranite a pak ale pojistovna kreje jen skody na lodi a zrejme i usetri, protoze se predpoklada,
ze skody jsou nizsi. Nemuzete chtit lod a i plnou vysi plneni jako při totalce. U nas to ale udelaji. Problem je, ze v nasem pripade je tato umera velmi rozhozena tim, ze my jsme si lod pojistili jen na castku kterou jsme do ni fyzicky dali a to je bohuzel jen cena materialu. Lod jsme si postavily a tak cena 500tis.eur je jen na material a chceme-li znat jeji skutecnou hodnotu, musime k tomu jeste pripocist castku jednou az dvakrat tolik za praci. Pojistovna tedy podle této logiky vidi cenu naší lodi jako 1-1,5mil.eur. Kdyby byla lod pojistena na tuto castku – vse by bylo v pohode a lod by dokazali snadno i opravit. My ale platili jen pojistku umernou nasim moznostnem ale take vkladum. Coz ted znamema, ze za 500tis.eur lod opravit ve spanelsku nelze :-( a to je ta spatna zprava. Dohodli jsme se s pojistovnou, ze opravi „jen“ takove casti lodi, aby lod mohla odplout. Tedy napr.: Motor, generator, elektroinstalaci, trup z venku a kyl. Zbytek skody budou hradit majitele lodi (budeme-li na to mit) :-( , delat dobrovolnici apod. Pokud totiz celkova skoda bude naprikl. (a ted me prosim neberte za slovo) 700tis.eur – musim sehnat 200tis.eur. apod. Jasne a jednoduche.
Ještě bych tady zaverem moc rad podekoval :
1. Pojistovne za jeji pristup k tomu problemu. Další pojistku uzavru opet s nimi a verim, ze jim to dlouhym bezeskodnim provozem lod casem vrati!
2. Vsem darcum a sponzorum, kteri prispeli na konto „Zachrante La Grace“ Uprimne receno, kdyz kamaradi mluvili o tom, ze to udelaji, neveril jsem v takovou ohromnou podporu a solidaritu mezi jachtari a sirokou verejnostni. Presto, ze jsem z tohoto konta doposud nevycerpal ani kc a chtel jsem ze všech sil lod zachranit tak, abych mohl ric, dokazal jsem to, nikomu nic nedluzim, asi se mi to uplne nepovede. Mozna skutecne bude platit, ze La Grace bude plout i diky vam!
3. Dekuji zaroven i vsem, kteri si koupi plavbu, protoze tak nejlepe piskam potrebne penize a zaroven se vam odvdecim tim, ze vam to ta lod vrati!

To nejdulezitejsi co z toho meho dnesniho slohu plyne je, ze La Grace bude plout a to je doufam nejen pro me ta nejuzsnejsi zprava na svete!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 27, 2012 11:17 am

Takže velká gratulácia :good: Myslím, že pre poisťovňu to je okrem velkého výdavku aj velká reklama. Kto by si poisťoval loď /a iné/ v poisťovni ktorá nezaplatí. Človek by myslel že v Španielsku to skrz krízu bude lacnejšie a vidíš.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » úte lis 27, 2012 11:22 am

Španělé jsou pěkní parchanti. V krizi neplatí nikomu ze zahraničí. Dluží mi naštěstí jen 1400 E, ale je to tam běžná praxe. Nejdřív naslibují hory doly a pak ticho po pěšině...
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » úte lis 27, 2012 2:29 pm

bozakafka píše:
Upřímně:

To je vcelku dobra a zajimava zprava. Souhlasim s Pepou ze spekulace o prubehu toho co se stalo nemaji cenu. To by se k tomu musel vyjadrit kapitan a pote by mohla vzniknout podobna diskuze jako v pripade potopeni plachetnice v chorvatsku. Dobry je to ze se lod opravi a posadka ponauci.

Kapitanova vypoved je zafixovana sepsanym dokumentem z mista nehody a mam i vsechny udaje z deniku, logu atd. Ja Jirkovi a stare posadce fakt verim, ze to tak bylo. Uz jen cekam, jak exerti vysvetli tu vrtuli a pak vse zverejnim (Predpokladam, ze se k tomu vyjadri i Jirka Pacak) Nechce se mi totiz spekulovat a menit nazor s kazdym dalsim faktem! Ta pojistovna ale prisla s opravdu necekanym vysvetlenim. Nastesti pro plneni to nema vliv a tak to nebudu resit.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 27, 2012 5:15 pm

pepek namornik píše:
bozakafka píše:
Upřímně:

Kapitanova vypoved je zafixovana sepsanym dokumentem z mista nehody a mam i vsechny udaje z deniku, logu atd. Ja Jirkovi a stare posadce fakt verim, ze to tak bylo. Uz jen cekam, jak exerti vysvetli tu vrtuli a pak vse zverejnim (Predpokladam, ze se k tomu vyjadri i Jirka Pacak) Nechce se mi totiz spekulovat a menit nazor s kazdym dalsim faktem! Ta pojistovna ale prisla s opravdu necekanym vysvetlenim. Nastesti pro plneni to nema vliv a tak to nebudu resit.

Strasne Pepo mlzis. Podivej se kdyz se stane maler tak se stane a pak kazdej se snazi otupit hroty vysledne pravdy. Jenze i na tomto foru je par namorniku kteri se dloubaji prstem do hlavy a jentak vse co se jim naserviruje nespolknou. Naprosto nechci delat nejakej zaver co se stalo, protoze mne to naprosto neprislusi, ale neco se stalo a ty mas v teto situaci dve moznosti..........jedna je ukoncit spekulace a nehledat odborniky co ti napisou na tvuj mail proc je vodrbanej prop a ta druha je vyjit z pravdou ven a potopit kapitana, coz se v dobrem namornim baru neslusi. Nechci ti mluvit do duse, protoze vim co pro tebe LG znamena, ale prosim nedrz tady lidi v hladine spekulaci. Kdyz budu hruby tak ti tuhle taktiku sezere jen parta namornich zelenacu, kterere rekrutujes na LG. V podstate kazdej kapitan ktery strci rypak do skiperskeho molochu je od zacatku jednou nohou v pruseru a netyka se to jen kapitana, ale cele jeho posadky. Kapitana se trochu zastavam, protoze jste ho kopli do pomerne velke prace bez dostatecne kvalifikace.(tim se ti Jirko predem omlouvam, protoze trochu vim jak to chodi) Jeste jedna vec co mam na srdci, myslim si ze mas neco za sebou a dobre vis ze ten prop nevohnula skeble. Na zaver chci jen rict, ze kdyby mnela LG kvalifikovaneho kapitana a hlavniho inzenyra tak by to bylo o necim jinem. Jenze mesicni plat kapitana je okolo 8000 eur a inzenyra dalsich 5000eur a v tom je ten trabl. Samozrejme i sebelepsi posadka dokaze udelat maler, pres to nejede vlak. Nevim skoly nemam, ale radsi bych tu pojistovnu vice nedrazdil. Voni neco vedi a zrejme vic nez tusis a nejsou to paka. Muze se stat ze i prihlouple vypadajici urednik ma napluto tisice majli a vi o cem mluvi. Nechci nikoho urazit, ale obcas klasicke cechackovstvi lidi od more jen tak nesezerou.

Nejsem alibista a celej ten pruser sleduji od zacatku, i kdyz jsem neprilozil ruku k dilu stale si myslim ze LG je fajn projekt a obdivuji silu a snahu poslat lod na more, to jiny mastnaci ze superjachtame neumej......takze vse dobry a at to frci ke zdarnemu konci

Boža
pepek namornik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepek namornik » úte lis 27, 2012 5:38 pm

To je slusna pitomost co jsi napsal Bozo o radek vyse :-) Skoro na urovni prohlaseni pojistovny :-)

Fakt netusim, co se te noci opravdu stalo. Pisu jen fakta co znam a samotneho me zajima skutecna pravda. Ale prave proto, ze znam (a ted se prosim neurazte) nektere tluchuby z ruznych forum, chci tu pravdu selektovat od tlachani a spekulaci, ktere me jen zdrzuji a k nicemu nevedou. Hodne lidi ale opravdu logicky premyslelo a napsali mi zajimavy email s teorii, kterou jsem mel sam moznost na miste overit - za coz jim dekuju.
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte lis 27, 2012 6:03 pm

pepek namornik píše:...chci tu pravdu selektovat od tlachani a spekulaci, ktere me jen zdrzuji a k nicemu nevedou.

:good: Minimalne moje malickost v tomto pristupu s tebou plne souhlasi. A urcite i naprosta vetsina zdejsiho fora. Pockam si radsi na fundovanou zpravu o udalosti.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte lis 27, 2012 6:04 pm

pepek namornik píše:To je slusna pitomost co jsi napsal Bozo o radek vyse :-) Skoro na urovni prohlaseni pojistovny :-)

Fakt netusim, co se te noci opravdu stalo. Pisu jen fakta co znam a samotneho me zajima skutecna pravda. Ale prave proto, ze znam (a ted se prosim neurazte) nektere tluchuby z ruznych forum, chci tu pravdu selektovat od tlachani a spekulaci, ktere me jen zdrzuji a k nicemu nevedou. Hodne lidi ale opravdu logicky premyslelo a napsali mi zajimavy email s teorii, kterou jsem mel sam moznost na miste overit - za coz jim dekuju.

Ja vim Pepo a souhlasim s tebou, ale musel jsem to napsat, protoze si nemyslim ze je to pitomost. Jses starej vlk a dobre vis jak to chodi. Nejsem pojistovna, ale na druhou stranu taky nejsem na mori prvni tyden. Nech to tak a promin.
Sajri
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sajri » úte lis 27, 2012 6:05 pm

Tady se zastávám Pepy. U samotného ztroskotání osobně nebyl, takže asi nemá co mlžit. Všechno co ví, ví jenom z popisu posádky a kapitána, a to ne jednou, ale mnohokrát. Sám jsem tam strávil po ztroskotání dva týdny (ostatně, bylo nás tam 12), a téma toho, jak se to seběhlo, se diskutovalo mnohokrát. Posádka, která u toho ztrozkotání byla, to popsala jak nejlépe uměla. Nikdo se v noci nedíval na šroub, takže nikdo z nich asi těžko může vědět, o co se vlastně rozbil. Všechno ostatní je pak buď seriózní vyšetřování, nebo spekulace.

To jakým způsobem to popsala pojišťovna, to mně skoro až rozesmálo. Ostatně na španělském fóru z Marbelly jsou fotky pořízené za denního světla (tedy nepochybně nejpozději ve čtvrtek odpoledne, ne-li dřív), na kterých La Grace ještě normálně kotví před Marbellou. Nepochybuju o tom, že by se řada podobných fotek našla i mezi dalšími fotografy z Marbelly. Nejspíš dokonce i v takovém rozlišení, na němž bude jasně vidět, že kormidlo je stále v závěsech.
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » úte lis 27, 2012 8:46 pm

ja tak trochu nechapu proc se tady Pepa pta co zdemolovalo vrtuli,kdyz sam zverejnil fotku osekane trosky z plaze,s chybejicim kovanim...to ma byt kviz nebo co...?
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte lis 27, 2012 9:00 pm

Jestli to chápu správně, tak pojišťovna uhradí celé náklady na vyproštění (odtah), a část opravy lodi, až do výše maximálního sjednaného pojistného plnění, tedy 500 tis. Celou částku za opravu neuhradí, protože loď byla značně podpojištěna.
Tedy: 500 tis - náklady na vyproštění = částka na opravu

Děkuji Pepovi za klidné a rozvážné jednání, že prostředky ze sbírky na záchranu LG nechává až jako poslední možnost, a že stojí na vlastních nohou.

Ahoj RACEK
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte lis 27, 2012 9:29 pm

Pojisťovňa, polícia, verejnosť, každý si môže zostaviť nejakú verziu toho čo sa stalo. Na majiteloch je teraz, aby spravili také opatrenia, aby sa niečo podobné nemohlo zopakovať. Každému je jasné že povolila kotva. Otázka teda je, či je na lodi vhodná kotva a či nie je vhodné uvažovať o inej kotve. My sme to s kamarátmi pred nedávnom riešili a dostali sme sa k trom značkám, Jamboanker z Rakúska, Mantus z USA a Rocna z Nového zélandu. Priklonili sme sa k Jamboanker.
Sajri
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sajri » úte lis 27, 2012 9:52 pm

dan píše:ja tak trochu nechapu proc se tady Pepa pta co zdemolovalo vrtuli,kdyz sam zverejnil fotku osekane trosky z plaze,s chybejicim kovanim...to ma byt kviz nebo co...?

Pepa to jako kvíz asi nemyslel, ale jeden fyzikální kvíz sem dám já: myslíte si, že fakt, že vrtule "vyfrézuje" krásnou díru o průměru vrtule samotné do nějakého materiálu, znamená, že tento materiál způsobil její osekání na téměř úplné torzo?

(Ad chybějící kování: to ukradli nenechaví španělé úplně z celého kormidla).

Zpět na