Dal jsem svůj příspěvek i do vlakna "Založení Asociace Jachting.info", aby jste nečetli 2x.
Jsem si říkal, že možná všichni nečtou obě vlákna
------------------------------------------------------
Ahoj.
Předesílám, že píšu za ČANY, jsem v současné době presidentem této jachtařské organizace, spolku.
Chápu Vaše nadšení a odhodlání něco založit. Ale jak jsem psal již jinde, zájmové organizace, takové jakou je vůle založit, existují a samozřejmě se snaží ovlivnit český jachting tak aby to ku prospěchu prostého jachtaře.
Je to pro „hadráře“ ČANY, pro „kamnáře“ ČSMV.
To jak se daří český jachting ovlivnit, obzvláště v legislativní rovině, to je věc, která se daří jen částečně, ale to se určitě nezlepší tím, že vznikne další nový spolek.
Jsem domluven s předsedou ČSMV panem Pěknicem, na schůzce na příští týden, z čehož by měla vzniknout dohoda o společném postupu v záležitosti zákazu kotvení a i vůbec nějaká forma spolupráce do budoucnosti.
Ne to tak, že bychom o sobě dosud nevěděli, ale zatím nebyl důvod síly spojovat, teď je důvod na stole.
To aby spolupráce mezi ČANY a ČSMV byla, to není třeba podkládat vznikem zastřešující organizací, prostě se domluvíme a je to.
Pan Pěknice je mimo republiku a tak se schůzka nemůže uskutečnit dříve, jak by si situace žádala, ale s tím nelze nic udělat.
Takže mi přijde, že než formovat a zakládat cosi nového a tříštit síly, bylo by lepší, aby se každý přidal do stávajícího spolku, do toho, který je mu bližší a ty spolky společně řešily vzniklé situace.
Ono, teď je vypjatá situace a všichni chápou, že je dobré být organizován, mít možnost ovlivňovat jachtařské prostředí. Ale ta situace pomine, snad se to nějak vyřeší a hodně lidí se zase vrátí k dosavadnímu postoji - nemám důvod být někde organizován, Praha je daleko, proč někam posílat příspěvek. Je to česká „výjimečnost“ všude jinde v Evropě se lidi snaží být součástí nějaké organizace, která hájí zájmy jejich koníčka.
Vím, že je na JI několik lidí, kteří záležitosti věnovali mnoho osobního úsilí, psali a volali všude možně. Myslím, že by bylo vhodné se zkusit sejít, tím myslím, aby se sešlo toto „tvrdé“ jádro, které se osobně angažuje. Příští týden jsou „Lodě na vodě“, možná se někteří přijedete podívat. Mohli bychom se nějak zkoordinovat. Já mohu kdykoliv, k setkání nabízím kancelář ČANY, která je v ČYKu, je to nedaleko od výstavy, zhruba 1 km proti proudu Vltavy, jedna stanice tramvají. Asi by to bylo lepší v klidu, než v nějaké hospodě, tam můžeme zajít nakonec. Budu se snažit sehnat taky Felixe, snad bude mít čas.
To setkání by bylo dobré udělat v každém případě.
Kontakt na mě je
martin.blagoev@cany.cz.
Teď jen za ČANY (nemohu psát, jak to funguje v ČSMV):
Informace o ČANY najdete na
www.cany.cz. ČANY existuje od 21.6.1990 a myslím, že je mezi jachtaři všeobecně známá. Celou dobu existence se ČANY snaží bojovat za prostého jachtaře. Všichni kdo pracujeme pro ČANY, jsme obyčejní jachtaři, kteří jsme hledali kamarády, nějakou možnost se setkávat a časem jsme pochopili, že je organizovanost dobrá, tak jak je to běžné všude jinde ve světě. Být organizován, to má všelijaké důvody, od obyčejné možnosti se setkat a popovídat si, přes všelijaké možnosti domluvit si plavbu, přidat se k plavbě až po, a to je důležité, možnost ovlivňovat legislativní prostředí u nás. Taky je mnoho informací, jak to funguje jinde, což také není od věci, a další a další. Většina informací prolíná samozřejmě na JI.
Všichni pracujeme pro ČANY ve svém volném čase a zadarmo. To píšu proto, že veškeré peníze vybrané se vrací členské základně různými formami, nikdo z těch peněz nemá osobní prospěch.
Vím že pro nás co jsme z Prahy je to snadné, že když je někdo z Moravy, přijde mu to možná k ničemu, být organizován v nějakém spolku v Praze, ale je to tak, že ať bude sídlo kdekoliv, vždycky to má někdo blíže, někdo dál. A mimopražských členů je mnoho, převážná část. A je mnoho takových členů, kteří mají párkrát za rok cestu do Prahy a tak si to snaží zorganizovat tak, aby se mohli stavit. A v neposlední jde i o peníze, čím víc peněz se posbírá, tím jsou větší možnosti. Třeba v takových vypjatých chvílích jako je teď, by se možná hodilo najmout znalého člověka, právníka, který by byl schopen udělat právní rozbor situace, porovnat s tím jak to je jinde v EU, jít s námi vyjednávat, aby byl schopen fundovaně reagovat třeba na oblíbenou oponenturu typu, ale legislativci tohle shodí ze stolu.
Tak jsem zvědav kdo to dočetl do konce, jak se k tomu, postavíte.