NAVTEX příjem a přístroje
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
-
Beda
- radioamatér

- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Harec Te neopravnuje k provozu na radiostanici. Neni to zadny prukaz, ani opravneni. Je to jen mezinarodni potvrzeni ze jsi absolvoval zkousky. Na zaklade Harec se potom zada o radioamaterske povoleni. Ten Harec ma mezinarodni platnost ve vetsine zemi, kde Ti vydaji jejich povoleni. Driv se musela vetsinou v jinych zemich skladat zkouska. Ten spolek CEPT si dohodl ze si budou zkousky navzajem uznavat a proto vzniknul ten Harec. Podle CEPT se muze kratkodobe ( nekolik mesicu ) vysilat na povoleni vlastni zeme, ale na delsi pobyt musis mit povoleni hostitelske zeme.
NAVTEX pro Android
Zdravím všechny,
bylo mi strašně líto, že lidé od iPhone mají možnost dekodovat signal NAVTEXu na mobilech a my s Androidem ne. Proto jsem koukal, zda se dá něco sehnat a na nic jsem nenarazil, tak jsem zkusil něco jiného.
Napsal jsem vývojáři DroidTTY a zeptal jsem se ho, zda by možnost NAVTEX nemohl doplnit. Připojil nějaké informace o protokolu, kde jsem co sehnal o Amtoru a dostal odpověď, že by to nemusel být problém.
ALE - vývojář nemá v dosahu NAVTEX vysílač (nebo to tvrdí) a sice našel nějaké sample na netu, nicméně dosti krátké. Proto mne požádal, zda bych se nepokusil sehnat nějaké delší ukázky, na kterých by mohl testovat. Proto bych rád požádal komunitu, zda někdo z Vás nemá nějakou delší nahrávku, odkaz, případně, zda byste ji nemohl někdo pořídit a poslat mi ji na SZ.
Díky a snad se zadaří
Všem hezký den
David
P.S: Děkuji za popis rozdílu HAREC a zkoušky na lodní vysílačku, samozřejmě jsem to po telefonátu s pracovnicemi ČTÚ pochopil, akorát mne to nepříjemně překvapilo.
bylo mi strašně líto, že lidé od iPhone mají možnost dekodovat signal NAVTEXu na mobilech a my s Androidem ne. Proto jsem koukal, zda se dá něco sehnat a na nic jsem nenarazil, tak jsem zkusil něco jiného.
Napsal jsem vývojáři DroidTTY a zeptal jsem se ho, zda by možnost NAVTEX nemohl doplnit. Připojil nějaké informace o protokolu, kde jsem co sehnal o Amtoru a dostal odpověď, že by to nemusel být problém.
ALE - vývojář nemá v dosahu NAVTEX vysílač (nebo to tvrdí) a sice našel nějaké sample na netu, nicméně dosti krátké. Proto mne požádal, zda bych se nepokusil sehnat nějaké delší ukázky, na kterých by mohl testovat. Proto bych rád požádal komunitu, zda někdo z Vás nemá nějakou delší nahrávku, odkaz, případně, zda byste ji nemohl někdo pořídit a poslat mi ji na SZ.
Díky a snad se zadaří
Všem hezký den
David
P.S: Děkuji za popis rozdílu HAREC a zkoušky na lodní vysílačku, samozřejmě jsem to po telefonátu s pracovnicemi ČTÚ pochopil, akorát mne to nepříjemně překvapilo.
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Asi myslis zvukovou nahravku, ale kde ji budes shanet, aby to bylo aktuelni ? Jestli to nekdo uklada na internet, tak jako uz dekodove , serazene zpravy.
Mozna to ziskas poslechem pres dalkove ovladane prijimace pres internet, treba
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/
ale jen to casove narocne.
Ten kmitocet co Navtex se nejlepe siri pres noc a na lodi pres den zaslechnes jen blizsi vysilace, ty ktere te zajimaji. V noci to bude brat ni vysilace vzdalen stovky km.
Amateri ten digi mod maji jako MFSK a je dost SW do PC co to dekoduje bez problemu.
Najdes tady odkaz na WEB Frisnit kde je o tom dost psano a je tam i pekny SW na dekodovani. Ale musi mit
prijimac co to zachyti. Ja to obcas nechal bezet pres noc a kdyz se urodilo, tak jsem tam mel i 100 zprav.
Pro prakticke pouziti je asi pro amaterske namorniky nejlepsi krabicka navtex co je tady na e-shopu. Libor popisuje co to umi. Ostatni metody jsou asi jen na hrani, ukazku jak to funguje, ale na prakticke pouziti na lodi nevhodne.
Mozna to ziskas poslechem pres dalkove ovladane prijimace pres internet, treba
ale jen to casove narocne.
Ten kmitocet co Navtex se nejlepe siri pres noc a na lodi pres den zaslechnes jen blizsi vysilace, ty ktere te zajimaji. V noci to bude brat ni vysilace vzdalen stovky km.
Amateri ten digi mod maji jako MFSK a je dost SW do PC co to dekoduje bez problemu.
Najdes tady odkaz na WEB Frisnit kde je o tom dost psano a je tam i pekny SW na dekodovani. Ale musi mit
prijimac co to zachyti. Ja to obcas nechal bezet pres noc a kdyz se urodilo, tak jsem tam mel i 100 zprav.
Pro prakticke pouziti je asi pro amaterske namorniky nejlepsi krabicka navtex co je tady na e-shopu. Libor popisuje co to umi. Ostatni metody jsou asi jen na hrani, ukazku jak to funguje, ale na prakticke pouziti na lodi nevhodne.
Ahoj,
pokud jde o ten android, myslel jsem ho vyuzit misto PC, tj. jako dekoder, na lodi ho neham zapnuty a napojeny na zvukovovy vystup z vysilacky klidne pres noc a pak se rano v klidu podivam co prislo. jde mi hlavne o to, ze spotreba telefonu je diametralne mensi nez spotreba PC.
Pokud jde o tu ukazku nejde vubec o aktualnost, vzhledem k tomu, ze nevlastnim NAVTEX prijmac, chtel jsem pozadat, zda by nekdo vhodne vybaveny nemohl nahrat nejakou delsi realici nez 10s a poslat mi, jde jen o test pro vyvoj.
Dik
David
pokud jde o ten android, myslel jsem ho vyuzit misto PC, tj. jako dekoder, na lodi ho neham zapnuty a napojeny na zvukovovy vystup z vysilacky klidne pres noc a pak se rano v klidu podivam co prislo. jde mi hlavne o to, ze spotreba telefonu je diametralne mensi nez spotreba PC.
Pokud jde o tu ukazku nejde vubec o aktualnost, vzhledem k tomu, ze nevlastnim NAVTEX prijmac, chtel jsem pozadat, zda by nekdo vhodne vybaveny nemohl nahrat nejakou delsi realici nez 10s a poslat mi, jde jen o test pro vyvoj.
Dik
David
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Ten prenos dat od jedne MSG mozna ani 10 vterin netrva. Ono to zadny majakovy text nevysila a kdyz v prideleny cas nema novou zpravu, tak to mlci. Nektere stanice zase zopakuji starou zpravu, starou i nekolik dni. Jestli budes u Standy, tak neco muzeme nahrat. Ale jestli ten prijimac ( RX ) mas doma, tak to pust, to chyta v noci i u nas. Ja to mam ted mimo provoz. Vratil jsem se z lazni, kde me odesel NB, vcera jsem koupil jiny, ale zase jsem dobre uklidil flesky a tak pujdu koupit jinou abych si tam mohl prenest SW.
Zkus se podivat na ten odkaz na to radio SDR a nahrej si to sam. Tady je seznam vsech SDR prijimacu ktere jsou ted aktualne v provozu
http://www.websdr.org/
tady jsou co umi poslechnout Navtex.
nebo
http://websdr.pa3weg.nl/
a tam si oznac 500 kHz
a dej kurzor na kmitocet kde to vysila.
Ty kmitocty kde Navtex vysila a kdy najdes tady ve vlakne ve starsich zpravach.
Zkus se podivat na ten odkaz na to radio SDR a nahrej si to sam. Tady je seznam vsech SDR prijimacu ktere jsou ted aktualne v provozu
tady jsou co umi poslechnout Navtex.
nebo
http://websdr.pa3weg.nl/
a tam si oznac 500 kHz
a dej kurzor na kmitocet kde to vysila.
Ty kmitocty kde Navtex vysila a kdy najdes tady ve vlakne ve starsich zpravach.
navtex pro android - testovani
Ahoj vsini,
vznikla prvni betaverze aplikace pro dekodovani navtex na telefonech s Androidem. Jak jsem jiz psal melo by to chodit tak, ze propojime prijimac Navtexove frekvence s telefonem a ten provede dekodovani.
V soucasne dobe hledame testery, tj. lidi vybavene moznosti prijmu, kteri by si nainstalovali aplikaci a byli by ochotni treba pres noc nechat pripojeny prijmac a svuj telefon s aplikaci.
Cilem by bylo nejen overeni, ze je aplikace funkci, a to i na vice telefonech, ale byl bych vdecny za pripominky k dalsim funkcim apliakce, zejmena filtry, trideni zprav, treba mozne aktualizace seznamu vysilacu, apod.
Pod byste mel nekdo zajem a byl ochotny tomu dat cca dve hodiny sveho casu, byl bych vdecen a je to i pro ostatni, napiste mi do SZ, blizsi info poslu obbratem zpet.
David
vznikla prvni betaverze aplikace pro dekodovani navtex na telefonech s Androidem. Jak jsem jiz psal melo by to chodit tak, ze propojime prijimac Navtexove frekvence s telefonem a ten provede dekodovani.
V soucasne dobe hledame testery, tj. lidi vybavene moznosti prijmu, kteri by si nainstalovali aplikaci a byli by ochotni treba pres noc nechat pripojeny prijmac a svuj telefon s aplikaci.
Cilem by bylo nejen overeni, ze je aplikace funkci, a to i na vice telefonech, ale byl bych vdecny za pripominky k dalsim funkcim apliakce, zejmena filtry, trideni zprav, treba mozne aktualizace seznamu vysilacu, apod.
Pod byste mel nekdo zajem a byl ochotny tomu dat cca dve hodiny sveho casu, byl bych vdecen a je to i pro ostatni, napiste mi do SZ, blizsi info poslu obbratem zpet.
David
-
Macek0585
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
Ahoj, pokud mi vysvětlíš trochu polopatě co po mne chceš, něco Ti nahrát můžu. Akorát nevím jak.
Mám na loďce Navtex Furuno 300 a S Galaxy SII. Jak to spojit, co nahrát atd už je jenom na Tobě. Akorát teda nevím, proč mám používat mobil, když mám tu správnou krabičku??? Jsem tím správným "testerem"?
Mám na loďce Navtex Furuno 300 a S Galaxy SII. Jak to spojit, co nahrát atd už je jenom na Tobě. Akorát teda nevím, proč mám používat mobil, když mám tu správnou krabičku??? Jsem tím správným "testerem"?
dotazy
Zdravím,
pokud jde o tablety, mělo by to být použitelné.
To Macek0585:
Děkuji za nabídku, ale Furuno 300, to už hotové řešení, které je kompletní, tj. příjmač, dekoder i zobrazovací LCD. V tomto případě je nutný pouze příjimač, např. Degen 1103, který se na ebay dá koupit za cca 60€. Ten se naladí na frekvenci NAVTEX (518kHz) a připojí na telefon/tablet. To se dá dnes již realizovat, ale jako dekodér je notebook, což je náročné zařízení na odběr el. proudu.
Samozřejmě již s vývojářem hovořím o možnosti využití telefonu jako AIS dekoder a zaobrazovač, případně pro HF FAX, ale to až později.
David
Mimochodem ten Degen 1103 by měl umět i HF FAX, Noaa weather fax i AIS frekvence. Zatím ho ale nemám v ruce, plánuji jeho nákup, nemáte někdo s tímto zařízením zkušenosti?
pokud jde o tablety, mělo by to být použitelné.
To Macek0585:
Děkuji za nabídku, ale Furuno 300, to už hotové řešení, které je kompletní, tj. příjmač, dekoder i zobrazovací LCD. V tomto případě je nutný pouze příjimač, např. Degen 1103, který se na ebay dá koupit za cca 60€. Ten se naladí na frekvenci NAVTEX (518kHz) a připojí na telefon/tablet. To se dá dnes již realizovat, ale jako dekodér je notebook, což je náročné zařízení na odběr el. proudu.
Samozřejmě již s vývojářem hovořím o možnosti využití telefonu jako AIS dekoder a zaobrazovač, případně pro HF FAX, ale to až později.
David
Mimochodem ten Degen 1103 by měl umět i HF FAX, Noaa weather fax i AIS frekvence. Zatím ho ale nemám v ruce, plánuji jeho nákup, nemáte někdo s tímto zařízením zkušenosti?
- Lachtan
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 22
Tomu musím fandit, prográmky pro android nebo linux a jeste pro jachtare! Mám k dispozici krabicku asi za 100 liber 2roky starou PC navtex pro on Nasy s antenou. Bere mi to doma mezi kopci - ulice Mezivrší dost, ale mohlo by to být lepší při výjezdu. CHytil jsem už snad celou Evropu. nahrává si to do paměti a pak se to může stáhnout do počítače. Software dělala nejspíš nějaká uklízečka jako melouch - hrůza. Po záruční době jsem měl v plánu vše vykuchat (soft i hardware)a konečně to zkultůrnit. Ovšem ztrácím s věkem sílu a obdivuji všechny, co vše stíhají. Musel bych žít asi ještě 200 let, abych vše rozdělané stihl udělat a neošidit. Tak bych alespon něčím mohl prospět dobré věcí - mám již dekodovaná a zviditelněná data. Už jen ten uživatelsky přítulný výstup, nějaké třídění apod. Ještě něco: krabička má výstup RS232, redukce na USB prý fungují jen některé/měl jsem štěstí/, ale je ještě potřeba redukci malé-velké USB, protože jsem redukci RS232-malé USB nikde nenašel a nevím, zda opět nenastane problém.
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Re: dotazy
david1972 píše: Ten se naladí na frekvenci NAVTEX (518kHz) a připojí na telefon/tablet.
S tim naladenim to neni tak jednoduche jak pises. Zkousel jsi to ?. Kdyz na SSB prijinaci naladis frekvenci 518 kHz, tak nebudes prijimat frekvenci 518 kHz, ale tim si nastavis zacatek prijimaneho kmitoctu ktery ma u lepsioch prijimacu sirku prijimaneho pasma 2.4 kHz a aby ten signal byl optimalne prijimany, tak se to ladi aby byl uprostred . Takze se naladi 517 kHz a potom se to mysi posadi na ten kmitocet ktery chci prijimat. Nektere SW maji i funkci AFC, automaticke naladeni na prijimany kmitocet. SW ktere jsou urcene k prijmu digitalnich signalu maji takzvany vodopad, ktery zobrazi sirku prijimaneho pasma asi 5 kHz a tam je videt stupnice po 100 Hz a prijimany kmitocet se nastavi mysi. Ta presnost naladeni je potreba s chybou tak 20 Hz.
Degen 1103 pisou ze to ma ladici krok u SSB 1 kHz a potom se to jemne doladuje jinym knoflikem a je otazka jestli to neukazuje jen kmitocet v kroku 1 kHz a to rozladeni to uz na displeji nezobrazuje. Jednodussi prijimace to tak maji. jinak ladeni signalu SSB pres dva knofliky je neprakticke . maximalni ladici krok u SSB je 100 Hz. kdyz signal naladis s chybou 200 Hz, tak je to uz zkreslene a pri vetsi chybe uz spatne citelne. To je pro prijem SSB signalu spatne a proto bych ho nebral. Na to SSB je to nouzove reseni.
Ty krabicky Navtex to maji pevne nastaveny prijimane kmitocty a maji vstupni obvody
uzkopasmove, proto maji velkou citlivost, kterou takovym nahradnim resenim nikdy nedosahnes.
Uz se nekolikrat psalo, ze i to nejjednodusi zarizeni pro radioamatersle vysilani( treba FT-817 ND ) ma
http://www.rigpix.com/yaesu/ft817nd.htm
prijimac o tridu lepsi jak takove prijimace a necha se koupit z druhe ruky uz okolo 10000 kc a i ten proud pri prijmu je prijatelny.Dobre SSB prijimace stoji i pres 30000,-
Jak je to s tim presnym ladenim digi signalu v tom vodopadu muzeme predvest na setkani u Stanislava, je to v sekci Akce. Zkusim si ten FT-817 vypujcit a predvest.
U SSB prijimace je take dulezity parametr sirka prijimaneho psama a ta ma byt max 2.4 kHz. A do prijimacu se montuji filtry, ktery sam stoji okolo 3000 Kc.
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Jeste k tomu prijmu. V te sirce pasma bude tech signalu nekolik ( sice to u Navtex nebude, ale u HF FAX ano ). Tim oznacenim mysi urcis o jake frekvenci ( NF ) to bude signal dekodovat. Tech signalu tam bude nekolik a ty si musis vybrat ktery potrebujes.Nejkvalitnejsi signal bude uprostred propusteneho pasma, pri sirce 2.4 kHz to bude NF signal o frekvenci 1.2 kHz + - polovina sirky signalu. Abych mel signal kvalitnejsi, tak mam osazeny elektromechanicky filtr 1.9 kHz. Dale to muzu zuzit digitalnim filtrem DPS na 400 Hz, to znamena ze signal mimo nej je potlaceny a nezpusobuje ruseni. U toho prijimace je to sirka 4 kHz a tak to budes mit desetkrat sirsi a tim vetsi moznost zaruseni signalu co budes prijimat.
Jedine co usetris je elektrika ( proto to delas ), ale ten vysledek bude o dost horsi, hlavne pri prijmu HF FAX a RTTY ( tam vysila predpovedi pocasi Hamburk )
Ono se zacne s jednoduchou veci, zacnes to vylepsovat a ve vysledku to muze vyjit draz.
Jedine co usetris je elektrika ( proto to delas ), ale ten vysledek bude o dost horsi, hlavne pri prijmu HF FAX a RTTY ( tam vysila predpovedi pocasi Hamburk )
Ono se zacne s jednoduchou veci, zacnes to vylepsovat a ve vysledku to muze vyjit draz.
- DonEmilio
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
Ahoj, Bedo,
posílám Ti zajímavý odkaz, ale předpokládám, že to pro Tebe novinka není. Co Ty na to?
http://sdr.ipip.cz/rtl-sdr
posílám Ti zajímavý odkaz, ale předpokládám, že to pro Tebe novinka není. Co Ty na to?
http://sdr.ipip.cz/rtl-sdr
Ahoj lidi,
koukám, že se znovu ozvala diskuse o Navtex a případně další. Osobně jsem měl možnost za poslední dobu několikrát testovat onen Degen 1103 pro příjem NAVTEX a HF FAX. Obecně se dá říci, že čím větší rušení, město, apod. tím je horší výsledek. Když jste někde na vsi, je to bez problémů.
Takže pokud jde o vybavení, pak pro :
NAVTEX - Degen 1103 + telefon Android s aplikací NAVTEX, která se dá stáhnout z Google Play za cenu cca 185Kč . Aplikace dekóduje i v ČR bez problémů, je schopna i filtrace podle stanic a povahy zpráv. Stačí položit telefon vedle přijímače a prostě nechat běžet, jakmile se objeví signál, aplikace sama začne nahrávat zprávy, samodolaďování je velmi dobře funkční. Dá se to zkusit o přes web sdr. Ještě chci propojit Degen s telefonem pomocí kabelu, ale zatím se s k tomu nedostal.
HF FAX - Degen 1103 + notebook, i zde je příjem docela dobrý, obrázky jsou pěkné a čitelné. Nejlépe je chytat signál večer, nejlepší výsledky jsem měl proti UK nebo DE.
RTTY- Degen 1103 + aplikace v Android. Tady je asi největší problém, protože úroveň citlivosti aplikace je mnohem horší. V ČR je aplikace spíše nepoužitelná.
Podle mne je minimálně NAVTEX a HF FAX v této konfiguraci použitelné, rozhodně se těším, až to budu testovat na moři, dá se předpokládat, že tam bude kvalita signálu mnohem lepší. Výše uvedená konfigurace je levná varianta, rozhodně se nedá říci, že nahrazuje kvalitní vysílačku s anténou, ale např. pro charter je určitě použitelná. Osobně vlastním FT-817 takže toto beru jako funkční zálohu.
Mějte se
David
koukám, že se znovu ozvala diskuse o Navtex a případně další. Osobně jsem měl možnost za poslední dobu několikrát testovat onen Degen 1103 pro příjem NAVTEX a HF FAX. Obecně se dá říci, že čím větší rušení, město, apod. tím je horší výsledek. Když jste někde na vsi, je to bez problémů.
Takže pokud jde o vybavení, pak pro :
NAVTEX - Degen 1103 + telefon Android s aplikací NAVTEX, která se dá stáhnout z Google Play za cenu cca 185Kč . Aplikace dekóduje i v ČR bez problémů, je schopna i filtrace podle stanic a povahy zpráv. Stačí položit telefon vedle přijímače a prostě nechat běžet, jakmile se objeví signál, aplikace sama začne nahrávat zprávy, samodolaďování je velmi dobře funkční. Dá se to zkusit o přes web sdr. Ještě chci propojit Degen s telefonem pomocí kabelu, ale zatím se s k tomu nedostal.
HF FAX - Degen 1103 + notebook, i zde je příjem docela dobrý, obrázky jsou pěkné a čitelné. Nejlépe je chytat signál večer, nejlepší výsledky jsem měl proti UK nebo DE.
RTTY- Degen 1103 + aplikace v Android. Tady je asi největší problém, protože úroveň citlivosti aplikace je mnohem horší. V ČR je aplikace spíše nepoužitelná.
Podle mne je minimálně NAVTEX a HF FAX v této konfiguraci použitelné, rozhodně se těším, až to budu testovat na moři, dá se předpokládat, že tam bude kvalita signálu mnohem lepší. Výše uvedená konfigurace je levná varianta, rozhodně se nedá říci, že nahrazuje kvalitní vysílačku s anténou, ale např. pro charter je určitě použitelná. Osobně vlastním FT-817 takže toto beru jako funkční zálohu.
Mějte se
David
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Ja se obcas divam na
Obcas tam posloucham kdyz vysilam na 3.5 MHz. Nektere stanice tam slysim lepe.
Ve mestech je ruseni vetsi, na mori to bude OK. Staci vyjet i nekam mimo mesto. Jezdime na kopec Spalava, je to asi 10 km od Cotebore a tam je to ruseni uz take mensi. Je to jak pise David.
Ale na ten NAVTEX je asi lepsi investovat do te specielni krabicky. Je to jednoduche na obsluhu a hlavne na spotrebu elektriky. Take je potreba uvazit jestli ten NAVTEX potrebujete, v kterych oblastech a jestli ty zpravy k necemu budou.
Ale kazda zkusenost je dobra a muze se hodit.
Obcas tam posloucham kdyz vysilam na 3.5 MHz. Nektere stanice tam slysim lepe.
Ve mestech je ruseni vetsi, na mori to bude OK. Staci vyjet i nekam mimo mesto. Jezdime na kopec Spalava, je to asi 10 km od Cotebore a tam je to ruseni uz take mensi. Je to jak pise David.
Ale na ten NAVTEX je asi lepsi investovat do te specielni krabicky. Je to jednoduche na obsluhu a hlavne na spotrebu elektriky. Take je potreba uvazit jestli ten NAVTEX potrebujete, v kterych oblastech a jestli ty zpravy k necemu budou.
Ale kazda zkusenost je dobra a muze se hodit.
Ahoj lidi,
před časem jsem tu psal o pořízení Degen 1103 a společně s Android telefonem možnosti příjmu NAVTEX zpráv. Popisoval jsem zkušenost z ČR, teď tedy přihazuji zkušenost z moře. V současné době Itálie, Elba.
Mé vybavení:
Přijímač Degen 1103
Telefon SonyEricson s Androidem
SW Navtex dekoder pro Android - Droid Navtex - přístupný z Google Play obchodu
Příjem jsem zkoušel z ranních i večerních hodinách. Stačilo zapnout Degen - ručně udat frekevenci 518 kHz (pozor kolečkem je dosažitelná hodnota pouze do 520 kHZ). Zapnout telefon, spustit výše uvedený SW na telefonu a přiložit ho k přijímači. SW samostatně detekuje signál, obstará doladění a příjme NAVTEX zprávu. Já jsem přijal zprávu z Říma a Francie. Je možno filtrovat druhy zpráv (navigace, počasí, ...) i vysílací stanice.
Vzhledem k tomu, že Degen 1103 má i funkci budíku, dá se nastavit automatické zapnutí Degenu v určitou dobu, tedy kdy je podle plánu Navtex vysílán.
Nevýhody:
1. Je slyšet signál z přijímače, což nemusí být moc příjemné. Tady plánuji udělat kabel mezi Degenem a telefonem, jelikož má přijímač sluchátkový výstup a telefon má samozřejmě vstup.
2. Pokud je telefon na nabíječce po čas příjmu zpráv, občas ruší nabíječka signál, nicméně nejedná se o fatální záležitost.
Podle je toto dobré, levné řešení, samozřejmě nedosahuje výsledku a hlavně pohodlí profesionálních přístrojů, ale zprávy se dají přijmout bez chyb a dají se i filtrovat.
Ahoj všem a příště zkusím HF FAX
David
P.S. Nevíte náhodou zda existuje vysílání ČR rádií na KV vlnách tak, abych je mohl zkusit poslouchat v zahraničí?
před časem jsem tu psal o pořízení Degen 1103 a společně s Android telefonem možnosti příjmu NAVTEX zpráv. Popisoval jsem zkušenost z ČR, teď tedy přihazuji zkušenost z moře. V současné době Itálie, Elba.
Mé vybavení:
Přijímač Degen 1103
Telefon SonyEricson s Androidem
SW Navtex dekoder pro Android - Droid Navtex - přístupný z Google Play obchodu
Příjem jsem zkoušel z ranních i večerních hodinách. Stačilo zapnout Degen - ručně udat frekevenci 518 kHz (pozor kolečkem je dosažitelná hodnota pouze do 520 kHZ). Zapnout telefon, spustit výše uvedený SW na telefonu a přiložit ho k přijímači. SW samostatně detekuje signál, obstará doladění a příjme NAVTEX zprávu. Já jsem přijal zprávu z Říma a Francie. Je možno filtrovat druhy zpráv (navigace, počasí, ...) i vysílací stanice.
Vzhledem k tomu, že Degen 1103 má i funkci budíku, dá se nastavit automatické zapnutí Degenu v určitou dobu, tedy kdy je podle plánu Navtex vysílán.
Nevýhody:
1. Je slyšet signál z přijímače, což nemusí být moc příjemné. Tady plánuji udělat kabel mezi Degenem a telefonem, jelikož má přijímač sluchátkový výstup a telefon má samozřejmě vstup.
2. Pokud je telefon na nabíječce po čas příjmu zpráv, občas ruší nabíječka signál, nicméně nejedná se o fatální záležitost.
Podle je toto dobré, levné řešení, samozřejmě nedosahuje výsledku a hlavně pohodlí profesionálních přístrojů, ale zprávy se dají přijmout bez chyb a dají se i filtrovat.
Ahoj všem a příště zkusím HF FAX
David
P.S. Nevíte náhodou zda existuje vysílání ČR rádií na KV vlnách tak, abych je mohl zkusit poslouchat v zahraničí?
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Mel jsem dotaz na CR ohledne vysilani na KV do zahranici a vse je zastaveno.
Asi se muze jen smutnit.
z ruznych for
No, teď vypnou (vypnuli?) Topolnou (P out = 1,6 MW) a hned se ozvali všelijací nostalgici...
vysílá se proto, že ČRo a šiřitel signálu ČR je spolehlivé a zažité lobby,
rozumí tomu málokdo z těch, co o tom rozhodují (poslanci).
Takže nikdo do toho moc neryje a nesnaží se ušetřit, takže se vesele pálí
megawatty elektriky, které plynou dalšímu nenasytnému molochovi, tedy ČEZu a spol.
A s ČT je to totéž v bleděmodrém..
Třeba tomu někdo někdy možná přiškrtí kohoutek ze státního rozpočtu,
kterým to my všichni všechno elegantně a tiše hradíme.
Jo, a eště kamioňáci, co jezdí po Evropě. Prý se odhaduje, že to mělo asi 5000 nyní plačících posluchačů. Nic proti nim nemám, ale kdo to má platit? Při běžné účinnosti PA vychází příkon toho TXu asi 3 MW, to dělá za rok bratru 26.280.000 kWh. Vypnutím vysílače se ušetří nějakých 40 - 80 mil. Kč za elektriku (nevím, kolik opravdu platí za 1 kWh), ale "rozhlasová daň" určitě neklesne ani o halíř.
Kdyby ty náklady na energii byly třeba jen 50 mil. Kč/rok, tak by stačilo, aby každý ten posluchač zaplatil 10 tisíc Kč ročně, a mají vystaráno.
Konec konců, když se plavil Kolumbus do Ameriky (nebo vlastně do Indie), tak Radio Madrid taky nevysílalo a námořníci to vydrželi a dokonce si to ještě 3x zopakovali.
Asi se muze jen smutnit.
z ruznych for
No, teď vypnou (vypnuli?) Topolnou (P out = 1,6 MW) a hned se ozvali všelijací nostalgici...
vysílá se proto, že ČRo a šiřitel signálu ČR je spolehlivé a zažité lobby,
rozumí tomu málokdo z těch, co o tom rozhodují (poslanci).
Takže nikdo do toho moc neryje a nesnaží se ušetřit, takže se vesele pálí
megawatty elektriky, které plynou dalšímu nenasytnému molochovi, tedy ČEZu a spol.
A s ČT je to totéž v bleděmodrém..
Třeba tomu někdo někdy možná přiškrtí kohoutek ze státního rozpočtu,
kterým to my všichni všechno elegantně a tiše hradíme.
Jo, a eště kamioňáci, co jezdí po Evropě. Prý se odhaduje, že to mělo asi 5000 nyní plačících posluchačů. Nic proti nim nemám, ale kdo to má platit? Při běžné účinnosti PA vychází příkon toho TXu asi 3 MW, to dělá za rok bratru 26.280.000 kWh. Vypnutím vysílače se ušetří nějakých 40 - 80 mil. Kč za elektriku (nevím, kolik opravdu platí za 1 kWh), ale "rozhlasová daň" určitě neklesne ani o halíř.
Kdyby ty náklady na energii byly třeba jen 50 mil. Kč/rok, tak by stačilo, aby každý ten posluchač zaplatil 10 tisíc Kč ročně, a mají vystaráno.
Konec konců, když se plavil Kolumbus do Ameriky (nebo vlastně do Indie), tak Radio Madrid taky nevysílalo a námořníci to vydrželi a dokonce si to ještě 3x zopakovali.
-
Beda
- radioamatér

- Kontaktovat uživatele:
Nasel jsem i tabulku o HF NAVTEX, takze to jde prijimat i daleko na mori, ale musi k tomu byt prijimac a SW. Jestli nekdo vite o krabicce co to umi, dejte odkaz. Nekolik lidi se o Navtex na setkani zajimalo.
http://www.lode.cz/old-re/re/elektro/navtex1.html
http://krasajachtingu.cz/2013/01/13/alt ... k-navtexu/
http://www.sailingnet.cz/?content=article&art=66
forum
http://www.navigatour.cz/phpBB2/viewtop ... 76fd33c0e1
Navtex na mobil pro Jadran a Recko
http://www.bluecap.cz/navtex/
http://www.meteosezemice.wbs.cz/-SDR-prijimac-.html
SDR prijimac lze poslouchat i pres internet
HF Navtex
http://www.dxinfocentre.com/maritimesafetyinfo.htm
LW Navtex
modules.php?name=Forums&file=posting&mode=reply&t=2519
to bere ta krabicka
tady je toho vic o marine vysilani
http://www.dxinfocentre.com
Na Google toho vyskoci hodne
http://www.lode.cz/old-re/re/elektro/navtex1.html
http://krasajachtingu.cz/2013/01/13/alt ... k-navtexu/
http://www.sailingnet.cz/?content=article&art=66
forum
http://www.navigatour.cz/phpBB2/viewtop ... 76fd33c0e1
Navtex na mobil pro Jadran a Recko
http://www.bluecap.cz/navtex/
http://www.meteosezemice.wbs.cz/-SDR-prijimac-.html
SDR prijimac lze poslouchat i pres internet
HF Navtex
http://www.dxinfocentre.com/maritimesafetyinfo.htm
LW Navtex
modules.php?name=Forums&file=posting&mode=reply&t=2519
to bere ta krabicka
tady je toho vic o marine vysilani
http://www.dxinfocentre.com
Na Google toho vyskoci hodne
Mam v plánu si zbastlit Navtex receiver
http://www.mikrocontroller.net/attachme ... Navtex.pdf nebo s displejem http://personal.inet.fi/private/oh2aun/
Nebo je něco ještě aktuálnějšího v podobných nákladech?
http://www.mikrocontroller.net/attachme ... Navtex.pdf nebo s displejem http://personal.inet.fi/private/oh2aun/
Nebo je něco ještě aktuálnějšího v podobných nákladech?