Začínám a beru poprvé plachetnici z charteru

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod IvoK » čtv úno 07, 2013 9:57 am

modrymax píše:Ivok
Tak nevím :? Sukošan má všechny mola očíslované a pokud umíš číst
tak nechápu jak se můžeš splést, třeba že by jsi vyplul ze 14 a připlul
k 7 ??? :lol:
S tou druhou částí rad s tebou souhlasím, hlavně v klidu a bez nervů,
ale to je všechno jen otázka praxe ;)

Modrymaxi, nesmíš to brát doslovně. Použil jsem Sukošan jako jedno z přirovnání, že všude je něco. :whist:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » čtv úno 07, 2013 10:23 am

Jenže človíčkové nováčkové to berou doslovně. Proto je dobré psáti rady pokud možno exaktní.
Sukošan má číslování mol jak ze břehu, tak z vody na čtvercích téměř metr x metr (nepřeměřoval jsem, sorry).
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod FiendMB » čtv úno 07, 2013 1:40 pm

Ahoj, mám takovou možná přiblblou (trochu mimo téma) otázku ale vrtá mi hlavou... jaký je rozdíl v bavarii 46 vs bavaria 46 cruiser? Respektive co přesně označení cruiser u jachty přestavuje? Zkoušel jsem googlit, ale moudrej jsem z toho nebyl :? . Díky
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » čtv úno 07, 2013 2:18 pm

Podle mne žádný nebo minimální.
Označení cruiser pouze zdůrazňuje, že loď není stavěna na závody, ale na pohodové, rekreační, rodinné plavby.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » čtv úno 07, 2013 10:55 pm

Obecný význam přídomku CRUISER u plachetnic ti správně ozřejmil Jarda885.

Specielně u Bavrií je to ale trošku složitější. Donedávna vyráběli JEN kachny pro pohodovou plavbu přičemž označení typu pouze číslem nebo i s přídomkem Cruiser střídavě používali pro takové ty obyčejnější verze určené především pro charter.

Majitelské verze těchže lodí (luxusnější provedení, lepší výbava, menší počet kajut a většinou i větší tanky) měly typové označení Holiday, Lagoon nebo Exclusive. Dodnes vyráběná řada majitelských lodí Vision, už se liší i na první pohled. Občas navíc dělali i verzi s centrálním kokpitem, pod názvem Ocean.

Je pravda, že v poslední době používají pro ty "charterové" verze přídomek Cruiser poměrně důsledněji, zřejmě pro odlišení od nepříliš povedeného pokusu o výrobu regatových lodí, které měly označení Match, i když ty už momentálně (zřejmě pro velký "úspěch") zase pro změnu vyrábět přestali.

Wlady
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » pát úno 08, 2013 2:17 pm

Pokud bys měl zájem, můžeme se sejít a pokecat. Jsem z Kolína, pošli na sebe kontakt přes mail. na: m.skopek@seznam.cz.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 08, 2013 2:22 pm

Wlady píše:odlišení od nepříliš povedeného pokusu o výrobu regatových lodí, které měly označení Match...

A co máš proti B42 Match? Byl jsem na ní 2x, jednou i se spinem a připadala mě dost povedená... :o
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Wlady » pát úno 08, 2013 11:15 pm

to Baharis:

Celkem nic proti ní nemám a ani nemůžu. Nikdy jsem na ní neplul, neb regatový jachting mě nebere... ;)

Ale je celkem všeobecně známo, že za sebou zpočátku trousily kýly a že to fabrika musela uznat jako konstrukční vadu a přepracovat jejich uchycení. Nicméně já svou poznámku myslel spíše z obchodního hlediska, protože poměrně krátká doba výroby celkem spolehlivě ukazuje na prodejní neúspěch. Těžko říci, zda to bylo těmi prvotními technickými problémy nebo to byl marketingový úlet (něco jako když se VW pokoušel fušovat do segmentu exkluzivních aut s Faetonem), ale to už sem nepatří...

Wlady
kaptn
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaptn » sob úno 09, 2013 12:21 pm

Jarda885 píše:Podle mne žádný nebo minimální.
Označení cruiser pouze zdůrazňuje, že loď není stavěna na závody, ale na pohodové, rekreační, rodinné plavby.

No já dosud měl za to,že cruiser je onačení pro solidní zázemí na dlouhodobé čundrování,ne na cachting
Ovšem potom označení Ocean mě vyvádí asi z omylu,...tady jde o čundrování pro oblast oceánu,tudíž level ještě výše
Omlouvám se za zdánlivý :sorry: :offtopic:
VojtechMarek
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Začínám.

Příspěvekod VojtechMarek » úte čer 11, 2013 8:33 pm

No, teda jo!!
Po několika plavbách jako posádka, jsem se rozhodnutý, odhodlaný a přesvědčený jal pronajmout loď. Sun Odyssey 32. Z mariny Jezera, Murter. Odjezd 22. 6. 13
Během zimy a jara jsem se snažil pojmout pokud možno co nejvíc teoretických rad a skloubit je se svými zkušenostmi z minulých plaveb.
Jak Vás tu tak čtu, téměř veškerý můj entuziasmus a nadšení je ten tam a zbývá jenom prázdnota. Ještě že to moje posádka ani netuší!:mad:
Plavební plán je takový, že v sobotu vyjedem na okružní plavbičku a večer se vrátíme zpět.
V neděli ráno z Murteru jedem směr jih na Sveti Klement, sever Hvaru a zpět.
Ostřílení mořští vlci, je to v tomto termínu zvládnutelné?
Díky za rady.
Pokud někdo zkušenější než já (což je prakticky kdokoliv :D ) jede ve stejný termín ze stejné mariny zvu na kafe.
Vojta
PerlaNegra
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod PerlaNegra » úte čer 11, 2013 9:52 pm

Chod do toho. Ja som bral prvu lod po dvojtyzdnovej praxi. isli sme dvaja s rovnakou praxou a vzajomne sme konzultovali vsetky rozhodnutia. Fukala silnejsia Bora ale nejako sme to zvladli bez ujmy. Dobra prakticka a teoreticka priprava, zdravy usudok, trocha odvahy, vela pokory a nevidim dovod preco by si to nezvladol. drzim palce. Hlavne dodrziavaj vsetky namornicke povery ktore poznas :) Ondrej
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » stř čer 12, 2013 3:02 pm

Jeden dobrý důvod proč nevyplouvat v sobotu je obecně známá a často podceňovaná mořská nemoc. U lidí kteří vědí jak s ní zacházet a mají s ní zkušenosti je to v pohodě a vyjet v sobotu není problém. Pokud je však v posádce někdo kdo tento zážitek nemá, je nanejvýš vhodné aby si na houpání lodě zvykl. U mne (a každý to může mít jinak) obvykle příznaky ustupují po dobrém spánku jenž se nejlépe realizuje přes noc, ale na druhou stranu každému co jeho jest. Zejména když si člověk vezme sebou manželku, kterážto není mořská vlčice a přivodí jí zmiňovanou nemoc, má zaděláno na celkem závažné a dlouhotrvající problémy. Takže vopatrně.
MERCHANT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MERCHANT » stř čer 12, 2013 6:40 pm

Ahoj Vojto

K tvému plánu cesty uvádím jak bych to udělal já. Zda to tak uděláš nebo ne je už tvoje rozhodnutí.
Vyplout již v sobotu není tak špatný nápad. Do mariny bych se už nevracel.
Doplul bych na ostrov Kaprije nebo Zlarin a ve stejnojmenných přístavech byl se vyvázal u mola.
Tím bych si zajistil, že celá posádka muže v noci spát v klidu. Zároveň bych tím získal náskok na další den.
Ráno pak můžeš vyrazit na ostrov Sveti Klement. Doby plavby asi 7 hodin. Nebo si můžeš tento úsek rozdělit na dvě etapy.
To už je na tobě.
Na tvé první plavbě ti přeji dobrý vítr do plachet a aspoň stopu vody pod kýlem.

Merchant
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř čer 12, 2013 8:29 pm

Co člověk to názor. Nezbude ti než si všechny vyslechnout, zvážit argumenty a pak se velitelsky rozhodnout. ;)

Takže jen a pouze za mě.

Hypoteticky černý scénář: Budete pravděpodobně vyjíždět v pátek večer, nebo v noci. Do maríny dojedete dožváchaní, nevyspalí, pokud ano tak nevalně. Jak bude postupovat den, bude se únava prohlubovat. Převzetí lodě, přesun proviantu a osobní věcí, uložení v lodi. Pokud posádka ještě nebyla, všem všechno vysvětlit, desítky a desítky otázek. Když to všechno skončí, sedneš do kokpitu s vyplazeným jazykem a budeš si říkat, "proč jsem neumřel už včera".

Když se v tom okamžiku zastavíš, dáš si kafé, projdeš si v klidu všechny přístroje a zařízení na lodi. Projdeš si s posádkou celou loď, vysvětlíš dopředu jak se bude tahat hlavaska, jak gena, jak se bude refovat, k čemu je které lano, jak se používá palubní WC.
Dáte si v místní hospůdce pivo a půjdete brzo spát, usnete znaveni jako Karel IV. a brzo ráno doplníte vodu a můžete vyrazit.

Co se týká plavby, je to velmi variabilní. Někdo vyplouvá v sedm, někdo v devět. Někdo kotví ve čtyři, jiný v osm večer. Další do plavby zařadí polední kotvu v zátoce na kávu a vykoupání. Někdy se pluje na jeden šlág, jindy se křižuje proti větru a uplutá vzdálenost se oproti původní zdvojnásobí. To vše musíš vážit sám.
Jediné co lze s určitostí říci je, že to, že můžeš počítat s rychlostí 4 - 5 uzlů. Co lze více než doporučit je, nechat si na poslední den (pátek) nejkratší denní plán, případně kotvit někde na dostřel domovské maríny. Vrátit se musíte a nic nepomůže tvrzení že se zhoršilo počasí a že se to proti tak silnému větru nedalo. Časem získáš co se týká plánování větší jistotu a můžeš do dovolit více a více.

A ještě jednu věc bych vypíchl. Sleduj zdravotní a psychický stav posádky. Neuhýbej v zásadních věcech, ale pokud to "nic nestojí" a posádce pomůže, přizpůsob dění tak aby se jim to líbilo a nestrádali. Sleduj, jestli to třeba po pár dnech mezi některými nejiskří. Předcházej tomu, případně likviduj ohnisko sváru hned na začátku. Do těchto věcí musíš vstupovat a řešit. Na lodi nelze říci že to je jejich věc. Nevíš kam až to může dojít a po celou dobu plavby za ně zodpovídáš.

V každém případě jsi udělal dobře že do toho jdeš. Čím dřív se zbavíš pupeční šňůry, tím lépe. Ono i kdyby jsi se k tomu odhodlal za další rok, po další praxi jako člen posádky, vypadalo by to stejně. Přeju ti mnoho zdaru.
S respektem, ale odvážně!!! :thmbup:
VojtechMarek
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod VojtechMarek » stř čer 12, 2013 9:48 pm

No tak Vám všem děkuju. Jdu do toho, o tom není pochyb.
Ohledně manželky si dovolím sdělit, že je to zkušená mořská vlčice, která i ve 4 měsíci tehotenství brázdila Kornati jako James Cook. Mořská nemoc je pro ní neznámá veličina.
Spíš by mě potěšily informace o aspoň pravděpodobných směrech větrů kolem Hvaru koncem června. Jde-li to aspoň odhadnout.
Děkuju za rady ohledně sledování psychického stavu posádky. Děkuju i za "cestovní" rady.
Snad to dopadne dobře. Zatím pokaždé jako člen posádky v Chorvatsku nebo i jako poprvé skipper na Lipně jsem ztroskotal - myšleno narazil na dno. Naštěstí se nikdy nic vážného nestalo.
Teď prvně jako kapitán ve snech vidím uražený kýl, přímo slyším jaxe do díry v lodi hrne voda. Zdá se mi o utržené lodi v noci na kotvě vržené na ostrá skaliska. Posádku s uraženou hlavou od ráhna při nechtěné halze. Ba dokonce převrácenou loď se stěžněm mířícím na střed Austrálie.

Před léty dostal pozvání na týden na plachetnici a po přečtení jedné knihy dorazivší do Biogradu sedl na loď. A když jsme vyjeli a napnuli při 5-6 plachty a loď se naklonila..........
Přesně si pamatuju tu vteřinu kdy jsem věděl že.....tohkle je ONO, tohle je TO co chci dělat. Že už nechci jet na pláž a mít "své" dva metry čvereční zaplivané a cigaretových špačků plného písku.
Jdu do toho. Se strachem a pokorou k té obrovské mase vody pod sebou a kolem sebe.
Snad mi Neptun a Njord dají tu stopu pod kýlem co potřebuju.
MERCHANT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MERCHANT » stř čer 12, 2013 10:22 pm

Tak pokud ti jde o vítr, tak na nějaký 75% jsi si vybral špatný termín.
Spíše počítej s tím, že foukat nebude.
To však nevadí. Zkušenosti budeš získávat stejně.

Napiš jak to dopadlo
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod rogix » stř čer 12, 2013 10:32 pm

a nemaj obavy, ked sa budete potapat na dno mora tak to na 99% nebude dole staznom :D
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř čer 12, 2013 11:04 pm

Jak je už psáno, prázdninová selánka nedává předpoklad těžším podmínkám. Ale pozor, vyjjímky potvrzují pravidlo a není možné nebýt ve střehu. Co je pro Jadran typické a nedá se říci že by to vadilo, většinou na noc vítr zmírní, nebo lehne úplně.

Průběh a tendence počasí sleduji už cca týden před odjezdem. Lze vypozorovat jestli momentální situace začíná, vrcholí nebo je na ústupu. Kam poplujeme většinou volím až poslední den před vyplutím. Jsem dalek toho, tak jako dřív, hamplasit se tři dny proti větru, aby se pak zároveň se mnou otočil a já se proti němu hamplasil zase zpět. Volím směr vyplutí na boční, zadoboční, přinejhorším zadní převažující vítr.

Nevím jak na tom jsi s předpovědí. Doma, v maríně na NTB i pak na Androidu sleduji HR server DHMZ. Zjednodušená verze předpovědi, ale pro lokalitu kde se zrovna zdržuji a celkem spolehlivá, je aplikace Palmary Weather pro Androida.
FiendMB
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod FiendMB » stř črc 31, 2013 8:11 am

Ahoj, po delší odmlce věnované přípravě a studiu se opět hlásím ;) .

Přečetl jsem knihu "Za kormidlem nejen na Jadranu" a dala mi opravdu hodně, řekl bych že lepší než všechny učebnice dohromady, po přečtení si člověk hodně věcí uvědomí a dá daleko více praktických informací (pravda je, že určitě nějaký základ a zkušenost je před přečtením také třeba, aby si mohl člověk představit různé situace popisované autorem.

Přesně za měsíc vyrážíme. Mám připravenou takovou "příručku" kde mám velmi zkráceně všechny informace, které by měli být v hlavě, ale ve zmatku by to to mohlo hodit a posádce také (nechám zatavit), pak jsem objednal tento lodní deník (doufám, že bude max. vyhovující). Mám připravené body zájmu, zátoky, koupání apod. vše jsem směřoval na jih od Murteru (doufám, že nebude Jugo :-) ). Jídelníček také hotov, seznamy věcí též, no nechci nic podcenit, už jen příznivý vítr a krásné počasí. Katalog zátok a kotvišť také mám, chceme být max. v přírodě, ale raději bych byl přes noc na bójích, vím že noční kotvení není nic extra, tak jak se zmiňuje v knize (už jsem to také zažil).

Co se týče počasí, mám na androidu windguru a také přidám DHMZ, notebook bude také. Uvažuji, že bych si zaplatil i data (kvůli předpovědi) - máte někdo zkušenost, jak to na ostrovech funguje? Pak jsem si našel všechny radiové kanály a časy vysílání, takže snad s předpovědí nebude problém, ikdyž než si zvyknu na chorvatštinu, tak to asi potrvá, ale v angličtině by měli být snad také.
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » stř črc 31, 2013 9:14 am

Má smysl vzít si sebou nálepky a označit si lana na lodi? Případně nějaká finta jak si označit klíčové lana - hlavní plachta/ kosatka.

Michal
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » stř črc 31, 2013 9:43 am

FiendMB píše:... chceme být max. v přírodě, ale raději bych byl přes noc na bójích, vím že noční kotvení není nic extra, tak jak se zmiňuje v knize (už jsem to také zažil).

Má to jediný háček. Chorvaté budují bójky kde se dá a jejich cena roste. Dokonce tě zkásnou, když tam zastavíš jen na oběd. Dávat 200 kuna každý den...

FiendMB píše:Co se týče počasí, mám na androidu windguru a také přidám DHMZ, notebook bude také. Uvažuji, že bych si zaplatil i data (kvůli předpovědi) - máte někdo zkušenost, jak to na ostrovech funguje? Pak jsem si našel všechny radiové kanály a časy vysílání, takže snad s předpovědí nebude problém, ikdyž než si zvyknu na chorvatštinu, tak to asi potrvá, ale v angličtině by měli být snad také.

Data: já si dal od T-Mobile balíček dat 50MB na měsíc. Je to málo, ale fór je v tom, že po vyčerpání bu'd zaplatíš dalších 50MB nebo ti sníží rychlost a jedeš dál zadarmo :-) Se signálem v HR nebývá problém, alespoň si takovou situaci nevybavuji.
Předpověď: já si mimo meteo.hr oblíbil aplikaci pro android PocketGrib (nebo PocketGrib Lite). Vycházelo mě to bezvadně, takže jsem věděl díky animaci jak se má vítr v noci ztočit a zda mě kotviště chrání. Ale nemá smysl se rozepisovat. PC verzi GRIBu zná asi každý.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » stř črc 31, 2013 9:46 am

Michal123 píše:Má smysl vzít si sebou nálepky a označit si lana na lodi? Případně nějaká finta jak si označit klíčové lana - hlavní plachta/ kosatka.

Michal

Každý to má jinak. Já to nepoužívám, protože to lano najdeš jednou a pak víš. Nepoužívá se toho tolik a lana jsou snad vždy různé barvy, aby se to dalo rozeznat. Ale taky jsem měl loď, kde to měla chartrovka vše popsáno.
FerenCS
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FerenCS » stř črc 31, 2013 10:58 am

Ja som tiež nikdy naznačil laná, nebolo treba. Ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. A tak ma teraz napadlo, že by nebolo od veci si označiť stopery napr. výťah geny červenou krikľavou páskou. Bývajú síce niekedy aj označené/popísané ale... :?
Aby mi ho niekto omylom/náhodou "nevyhodil-neuvolnil".
Bo by to potom mohla byť veľká sranda, ak by sa to niekomu z posádky podarilo v stresovej situácii alebo pri inom potencionálnom prúsere... :( 8)
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř črc 31, 2013 11:28 am

Michal123 píše:Má smysl vzít si sebou nálepky a označit si lana na lodi? Případně nějaká finta jak si označit klíčové lana - hlavní plachta/ kosatka.

Michal

jakoukoli lepící pásku nalepíš na stopery a propiskou označíš
já jsem línej to dělat, ale když mi to na lodi zbyde po předchozím nájemci, tak jsem rád
je to dobré obzvláště pro začínající posádky nebo posádky se sníženým barvocitem :lol: to bych mohl vyprávět :lol:
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 31, 2013 12:06 pm

Na co majitelský lodní deník na 200 dní ....pro charter ... :?

Kup si za pár kaček na týden http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1373
Nebo linkovaný sešit.

Ono toho na psaní moc nebude....ale to poznáš brzy sám ;)

Zpět na