err_ píše:...... bezne davate kratke vlny 4/5/6/7m a take na zkusenosti vas vsech, kteri bezne plujete 40 - 60 kn. ,,,,,,,
Velikosti vln na Jadranu,, kolem Itálie a v Egejském moři 4 a více metrů moc nevěřím. Mimo tyto oblasti jsou zase hodně dlouhé. Výjimkou jsou pobřežní příbojové vlny, které se objevují na youtube. To nejsou standardní vlny, projevuje se efekt mělké vody. V těch nikdo dlouhodobě nepluje.
Občas v chorvatských přístavech slyším nadšené hovory o čtyřmetrových vlnách. Mám za to, že já jsem připlul v dvoumetrových vlnách.
Někde tu před lety dával Sajri schema, jak by to vypadalo s viditelností z lodi při čtyřmetrových vlnách. Neumím to najít.
Protože do extrémů se dostáváme výjimečně, každý z těch situací má hluboké zážitky. Potom vlny rostou...
I větru nad 40 uzlů, věřím, že se většina z nás vyhýbá. Nicméně, když se plavíš v průběhu let mnoho týdnů, počasí tě několikrát zaskočí. Nevýhoda charteru je, že musíš vrátit loď v daný čas. Pokud velké větry přijdou nehlášeně koncem periody, pouštíš se do plaveb, kterým by ses nejraději vyhnul. Jsem přesvědčen, že každému z nás je v té chvíli hodně ouzko. Potom platí "co tě nezabije, to tě posílí".
S odstupem let si historky žijí samostatným životem.
Ber ty heroistické řeči s rezervou.