, stahoval jsem to tady na foru, šlo to i vytisknout. Je to celkově velmi zajímavé počtení, ale musím říci že bez toho co jsi mě v praxi učil Ty, bych to chápal velmi těžko, i tak jsem se k tomu po návratu vždy vracel a dopilovával na Vltavě. Racku papírem jsem nechtěl nahrazovat animační program, zběžně jsem hledal nějaké obrázky, ale obvykle se věnují obtékání plachet a k zaďáku jsme nenašel nic. Mám rád lidi co mi šetří čas, ale zase nejsem ten typ co v něco věří, jen proto že to někdo zopakuje, pokud by jsi nějaké obrázky měl po ruce budu rád. Rád si své vnímání větru z lodi porovnám s nějakou animací, ale určitě nebudu odpovídat na otázku jak vnímám svět, počkej kouknu se do počítače. O vlivu přitažení hlavní plachty na genu jsem dosti pevně přesvědčen, ale mohu se zásadně mýlit, obrázek měl minimálně vliv na změnu tvého popisu neprobíhajícího nalévání, na efektivně přelévat nejde a to už se můžeme bavit o tom co je pro koho efektivně
. Jeryxi pěkně, dovolím si odpovědět k tvému zvýrazněnému textu, z mého pohledu, pokud nemám peň na geně a hlavní mám na kontraotěži, mohu si dovolit s hlavní plachtou ovlivnit i proudění do geny. Tah ve předu je přeci pro plavbu na zadní větry výhodnější, z okruhovek to musíš znát z nějakých posunů, velmi často to používám v zatáčkách řeky s proměnlivým větrem o 180 stupňů. Samozřejmě je výhodnější změnit kurz, ale to nemusí být vždy možné a v solo plavbě nandavat peň, eventuélně nutně sundávat, taky není žádná výhra. Na zváženou asi tedy je, jak silný vítr musí být pro určitou velikost lodě, tedy pro poměr plachet a jejich vzálenosti aby byl vliv znatelný, a zda je u velkých lodí ještě vhodné v tak silném větru plout na motýla.
Rogixy nevím úplně co myslíš přitáhnout na zaďák tak, aby se změnil její režim na sání, pomohlo bych kdybych svůj výraz změnil na přitáhnout hlavní do větru co dovolí, ale tak aby byla pořád plná a nebyla na hranici nechtěné halzy? Ještě mám na tebe otázku proč by neměli lidé možnost vidět na chartrové lodi outhaul?

jedeš jak píšeš, plachta vpravo, doleva ostříš,pokud bys dál ostřil (jel vlevo) přecházíš na zadobok nebo bočák a měl bys přitáhnout hl.plachtu. Nemluvíme ted o plavbě na motýla. Pokud se vracíš zpátky do prava,odpadáš.Pokud bys dál točil vpravo,plachta odhalzuje a letí doleva.Když plachta zůstala vpravo a vítr se stočí na 10 st.zprava,tak máš dvě varianty,točit doleva - ostřit- nebo odhalzovat,plachta jde na levobok.Potom zase doprava ostříš a do leva odpadáš.Při plavbě na zaďák si musí sám kormidelník hlídat změny větru ,sledovat co dělají plachty a hned reagovat. Tam by neměl čekat na nějaké pokyny.Nebo pokud je to začátečník,je lepší mu říkat jeď doleva/doprava.

Ani nevíš, jak mi spadl kámen ze srdce.
ale opravdu tady resite nesmysl, resp. uplne spatnou vec, tohle jestli si precte nejaky zacatecnik a pak to provede ve vetsim