Plavba na "motýla" vážně i nevážně

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Re: Plavba na "motýla" vážně i nevážně

Příspěvekod marks » stř pro 16, 2015 6:31 pm

Ten Lakomec ale vůbec není skoupý ;), stahoval jsem to tady na foru, šlo to i vytisknout. Je to celkově velmi zajímavé počtení, ale musím říci že bez toho co jsi mě v praxi učil Ty, bych to chápal velmi těžko, i tak jsem se k tomu po návratu vždy vracel a dopilovával na Vltavě.
Racku papírem jsem nechtěl nahrazovat animační program, zběžně jsem hledal nějaké obrázky, ale obvykle se věnují obtékání plachet a k zaďáku jsme nenašel nic. Mám rád lidi co mi šetří čas, ale zase nejsem ten typ co v něco věří, jen proto že to někdo zopakuje, pokud by jsi nějaké obrázky měl po ruce budu rád. Rád si své vnímání větru z lodi porovnám s nějakou animací, ale určitě nebudu odpovídat na otázku jak vnímám svět, počkej kouknu se do počítače. O vlivu přitažení hlavní plachty na genu jsem dosti pevně přesvědčen, ale mohu se zásadně mýlit, obrázek měl minimálně vliv na změnu tvého popisu neprobíhajícího nalévání, na efektivně přelévat nejde a to už se můžeme bavit o tom co je pro koho efektivně ;).
Jeryxi pěkně, dovolím si odpovědět k tvému zvýrazněnému textu, z mého pohledu, pokud nemám peň na geně a hlavní mám na kontraotěži, mohu si dovolit s hlavní plachtou ovlivnit i proudění do geny. Tah ve předu je přeci pro plavbu na zadní větry výhodnější, z okruhovek to musíš znát z nějakých posunů, velmi často to používám v zatáčkách řeky s proměnlivým větrem o 180 stupňů. Samozřejmě je výhodnější změnit kurz, ale to nemusí být vždy možné a v solo plavbě nandavat peň, eventuélně nutně sundávat, taky není žádná výhra. Na zváženou asi tedy je, jak silný vítr musí být pro určitou velikost lodě, tedy pro poměr plachet a jejich vzálenosti aby byl vliv znatelný, a zda je u velkých lodí ještě vhodné v tak silném větru plout na motýla.
Rogixy nevím úplně co myslíš přitáhnout na zaďák tak, aby se změnil její režim na sání, pomohlo bych kdybych svůj výraz změnil na přitáhnout hlavní do větru co dovolí, ale tak aby byla pořád plná a nebyla na hranici nechtěné halzy? Ještě mám na tebe otázku proč by neměli lidé možnost vidět na chartrové lodi outhaul?
rogix
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod rogix » stř pro 16, 2015 7:16 pm

marks píše:Rogixy nevím úplně co myslíš přitáhnout na zaďák tak aby se změnil její režim na sání, pomohlo bych kdybych svůj výraz změnil na přitáhnout hlavní do větru co dovolí, ale tak aby byla pořád plná a nebyla na hranici nechtěné halzy? Ještě mám na tebe otázku proč by neměli lidé možnost vidět na chartrové lodi outhaul?

mal som pocit ze na motyla je hlavna opreta o vant, preto to prekvapenie ze ju dotahujes proti vetru

outhaul jo, ale prevazna vacsina chartroviek maju rolovaciu hlavnu takze jaky cunningham ? :D
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř pro 16, 2015 7:43 pm

A jejda, špatně jsem si to zapamtoval, už jsem tě pochopil, omlouvám se.
Hlavní se snažím úplně o vant neopírat, i tak se dá ještě přitáhnout, aniž by se vítr dostával za ní, samozřejmě záleží na jeho směru vůči lodi.
ivan20
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 36

Příspěvekod ivan20 » čtv pro 17, 2015 7:50 pm

Na motýla se dá plout taky takhle a halza nehrozí.
motýl.jpg

Četl jsem někde, že otěže se dají přivázat na pínu a loď je samořiditelná.
Zatím jsem to nezkoušel, tak nevím.
eMeF
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod eMeF » ned bře 19, 2017 2:07 am

Ahoj, nedavno jsem slysel o alternative k motylovi pri zadaku. Jde o to, ze se hlavaska srovna (temer) do podelne osy lodi, napne zadni lik a posune bricho dopredu.

Pokud jsem spravne pochopil tak tim vlastne vyuzivam stejne sily jako pri ostreni jen mi vitr obteka hlavni plachtu v opacnem smeru. Gena je nastavena stejne jako u motyla. Udajne by to melo byt ucinnejsi nez klasicky na motyla.

Slyseli/zkouseli jste?
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » ned bře 19, 2017 7:57 pm

Technika jízdy, kdy se při zaďáku využívá i obtékání hlavní plachty přes zadní lík, se nazývá anglicky "by the lee", český název asi není.
Je to závodní technika, která na rekreačních lodích nijak uplatnit nejde. Pod tím anglickým názvem najdeš další informace.
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Re: halza?

Příspěvekod Darek » stř bře 22, 2017 10:03 pm

Omlouvám se, ale tohle mi asi nedá spát... :o :o :o

Baharis píše::lol: :lol: :lol:

Vy mě zkoušíte. Nebudu to malovat, budeme si to všichni společně představovat....

Pluji na motýla, genu mám vlevo, hlavasku vpravo. Vítr mě jde zezadu, 10°-20°zprava. Možná i 30°. Když zatočím doprava/na vítr - vyostřuji, když doleva/po větru - odpadám. Vítr mě nabíhá zezadu na zadní lík hlavasky.
Pokud budu točit doprava, mohu se dostat do situace kdy bude vítr vát rovnoběžně s hlavaskou, ta vyvlaje a již to by měl být signál k tomu abych točil doleva. Pokud si nedám říct, překulí se vítr na hlavasku zepředu, ale nebude mít k dispozici celou plochu, ale vzhledem k ostrému úhlu náběhu třeba 1/10. Nemůže tedy dojít k mocnému rázu. Ten by nastal až kdyby nebylo zajištěno ráhno a plachta se natočila kolmo k větru. Pak by to dostalo švunk.

Je to tak jak to píši možné?

Takže abych se dostal ze situace kdy mě jde vítr na přední stranu hlavasky, kam musím točit? Psal jsem výše že doleva. A pokud mám vítr z pravého zadoboku, stáčím se proti větru, nebo po větru? Ostřím, nebo odpadám?
Já tvrdím že se stáčím po větru a odpadám. Myslím si to špatně?

Jedu na zaďák, ráhno vpravo, vítr 10° zleva. Na kormidelníka bych volal vyostři, aby jel vlevo. Za chvíli se vítr stočí a je 10° zprava (ráhno zůstává vpravo) a kormidelník dostane pokyn odpadnout, aby jel opět vlevo :o :?
Neumím si to v praxi představit. Jako že prvních 10° odpadám a najednou ostřím :o . Připadá mi to trochu jako "Jdu na sever a už jdu na jih"...
Nikdy by mě nenapadlo mluvit o změně kurzu na opačnou stranu než mám ráhno (za stěžněm, nebo nevím jak to jinak napsat) jako o odpadání.

Moc prosím o reakce jestli se mýlím.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » čtv bře 23, 2017 9:12 am

trochu ses v tom zamotal :) jedeš jak píšeš, plachta vpravo, doleva ostříš,pokud bys dál ostřil (jel vlevo) přecházíš na zadobok nebo bočák a měl bys přitáhnout hl.plachtu. Nemluvíme ted o plavbě na motýla. Pokud se vracíš zpátky do prava,odpadáš.Pokud bys dál točil vpravo,plachta odhalzuje a letí doleva.Když plachta zůstala vpravo a vítr se stočí na 10 st.zprava,tak máš dvě varianty,točit doleva - ostřit- nebo odhalzovat,plachta jde na levobok.Potom zase doprava ostříš a do leva odpadáš.Při plavbě na zaďák si musí sám kormidelník hlídat změny větru ,sledovat co dělají plachty a hned reagovat. Tam by neměl čekat na nějaké pokyny.Nebo pokud je to začátečník,je lepší mu říkat jeď doleva/doprava.
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Darek » čtv bře 23, 2017 1:56 pm

kapo píše:trochu ses v tom zamotal :) jedeš jak píšeš, plachta vpravo, doleva ostříš,pokud bys dál ostřil (jel vlevo) přecházíš na zadobok nebo bočák a měl bys přitáhnout hl.plachtu. Nemluvíme ted o plavbě na motýla. Pokud se vracíš zpátky do prava,odpadáš.Pokud bys dál točil vpravo,plachta odhalzuje a letí doleva.Když plachta zůstala vpravo a vítr se stočí na 10 st.zprava,tak máš dvě varianty,točit doleva - ostřit- nebo odhalzovat,plachta jde na levobok.Potom zase doprava ostříš a do leva odpadáš.Při plavbě na zaďák si musí sám kormidelník hlídat změny větru ,sledovat co dělají plachty a hned reagovat. Tam by neměl čekat na nějaké pokyny.Nebo pokud je to začátečník,je lepší mu říkat jeď doleva/doprava.

Kapo, dík, co píšeš samozřejmě vím a je nad slunce jasné.

Mi šlo o Baharisovu formulaci :
"Pluji na motýla, genu mám vlevo, hlavasku vpravo. Vítr mě jde zezadu, 10°-20°zprava. Možná i 30°. Když zatočím doprava/na vítr - vyostřuji, když doleva/po větru - odpadám."

Nikdy by mě nenapadlo mluvit při vyostření u plavby na zaďák ( jen proto že jde v tu chvíli vítr víc ze strany ráhna) jako o odpadání.
S motýlem to nesouvisí.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Příspěvekod lynx » čtv bře 23, 2017 2:30 pm

Nevím, čemu se divíš. Tohle je zhruba situace, o které píše Baharis:

broad_reach.png
broad_reach.png (3.58 KiB) Zobrazeno 11148 x

Když zahnu doprava, vyostřuji – zmenšuji úhel mezi směrem plavby a větrem.
Když zahnu doleva, odpadám – úhel zvětšuji.

A právě tak to Baharis popisuje.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » čtv bře 23, 2017 2:35 pm

Myslím, že to nechápete ani jeden. Co je proti větru se vyostřuje a co je po větru, třeba jen 10stupnů je odpadání.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » čtv bře 23, 2017 2:36 pm

to lynx,
pardon, byl jsi rychlejší
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Darek » čtv bře 23, 2017 3:11 pm

Chápu to velmi dobře, i tu situaci kterou popisoval Baharis, ale díky za obrázek Lynxi.

Jen si prostě neumím představit, stojíc na lodi s větrem v zádech, že bych někdy o konkrétně této, trochu specifické, situaci mohl mluvit jako o odpadání. Ano, trup v tu chvíli krátce vůči větru odpadá (než zase začne ostřit), ale plachta je prostě napravo. Kdyby na mě v tu chvíli někdo zařval odpadni, aniž bych měl přehled jestli je vítr o 5°zleva nebo zprava, a měl bych poslechnout rozkaz ve vteřině, prostě pojedu v této situaci doprava (za ráhnem). Co by následovalo je jasné.
Šlo mi o praxi. Nikdy jsem se s tím nesetkal a nenapadlo by mě to. MLUVIT O ODPADÁNÍ KDYŽ SE STÁČÍM ZA STĚŽNĚM :o
Pokud to ale považuješ za normální Ty Lynxi, budu se muset smířit s tím že to tak je. A to myslím bez sebemenší ironie, ale naopak s respektem. :)
Jdu se někam stydět. :oops:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv bře 23, 2017 3:24 pm

Darek píše:Jdu se někam stydět. :oops:

Kvůli tomu jsem to opravdu, ale opravdu nepsal, hmmm. :D

Mimochodem, když je hlavní plachta vpravo a vítr máme pravý zadobok (skoro zaďák) a v téhle situaci odpadneme, tak se hlavaska ještě více naplní větrem.
I to považuji za příznak odpadání.
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Darek » čtv bře 23, 2017 4:01 pm

To ano Lynxi, souhlasím.
Zkusme si ale odmyslet obrázky a představit si že jsem na lodi, jedu cca čistej zaďák. Jsou vlny, vítr je chvíli lehce zprava i zleva (k trupu).
Kdykoli bych měl pocit že hrozí halza, pojedu prostě za stěžněm, tedy (podle mě) ostřím. To, jestli jsem měl vítr v tu chvíli 10°z druhé strany a první vteřinu by se to mělo jmenovat odpadání mě prostě nikdy nenapadlo a zdá se mi jako už příliš teoretické. Představa, že jsem nezkušenej kormidelník a dostávám povel lehce odpadej a teď lehce přiostři (a přitom se jedná o stejný směr stáčení) se mi nezdá úplně praktická... A O TOHLE MI JDE.
Opravdu tady nemusíme probírat co je jinak odpadání a ostření.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: RE: Re: Plavba na "motýla" vážně i nevážně

Příspěvekod Anonym » čtv bře 23, 2017 4:12 pm

Pokusil jsem se přečíst a pochopit celou diskusi v telefonu a přiznám se že jistota kterou jsem měl před dvěma roky mě trochu opustila.
Na jednu stranu ANO, pokud má loď vítr zprava zezadu a točím doleva, odpadám. Až do okamžiku kdy mám čistý zaďák.
Na druhou stranu, v ten okamžik (na motyla) mě jde vítr do plachty z leva, já točím doleva, takže vyostřuji....
Jsem z toho volaaký změněný, nechám se rád poučit.
Myslím že jediné co pro mě teď platí je: Při riziku začínající halzy stáčím loď po větru. A to je pro praxi nejdůležitější.

EDIT: Darku, pokud hrozí halza, nemáš vítr k lodi 10°, ale nějakých 60° - 70°.

Ťapkám z Galaxy S7
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Darek » čtv bře 23, 2017 4:29 pm

Uau, tak přeci mám trochu naději, že jsem nežil celou tu dobu v úplném bludu :P Ani nevíš, jak mi spadl kámen ze srdce.

Dovolám si Ti ale stejně trochu oponovat:
"Myslím že jediné co pro mě teď platí je: Při riziku začínající halzy stáčím loď po větru. A to je pro praxi nejdůležitější."

Halza nemusí hrozit jen při čistém zaďáku... Při jízdě se spinakerem nebývá ráhno často vypuštěné až na sálingy, ale pod stejným úhlem jako peň. Takže vítr jde z opačné strany naž je ráhno.
Pro mě prostě bude asi na vždy obrana před halzou vyostření, tak jako Ty máš zažitý svůj způsob preventru. :). Opět bez jakékoli ironie. Prostě každý jsme jiný.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv bře 23, 2017 4:31 pm

Ona je taková situace dost netypická – alespoň pro mě. Já bych měl plachty obráceně. Při větru z pravého zadoboku (skoro zaďák) bych dal hlavní plachtu na levobok a kosatku/genou bych vystrčil pněm vpravo.
Pořád si ale myslím, že ostření a odpadání se nejlépe definuje charakterem změny úhlu mezi směrem větru a směrem plavby.
Když to čtu, tak souhlasím, že nejlepší pokyn by byl „toč vpravo“ nebo „toč vlevo“. Jenže tohle já neřeším. :D
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Darek » čtv bře 23, 2017 4:44 pm

Supr, díky oběma.
Pro mě je hlavní že jsme se pochopili a já nebudu muset žít s pocitem že vpravo je vlastně vlevo.
JaOCZ
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 110
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JaOCZ » čtv bře 23, 2017 4:47 pm

osobně bych dal plachty stejně jako píše Lynx. Navíc (nebo taky) bych zajistil hlavní preventerem proti nechtěné halze.

Při větru z pravého zadoboku ostřit pro mě znamená točit doprava.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: RE: Re: Plavba na "motýla" vážně i nevážně

Příspěvekod Anonym » čtv bře 23, 2017 4:56 pm

My to už Petře probírali. Neni spinakerového pně, není možnost mit genu že stejné strany jako vítr. To prostě nefunguje. Viz diskuse přede dvěma léty.
Mmch, jelikož nezávodím, zaďák přes 15 uzlů stejné pluji pouze na čistou genu.

Ťapkám z Galaxy S7

Dík
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » čtv bře 23, 2017 11:40 pm

:sorry: ale opravdu tady resite nesmysl, resp. uplne spatnou vec, tohle jestli si precte nejaky zacatecnik a pak to provede ve vetsim
vetru
, tak se klidne muze stat, ze to nekoho zabije, pripadne znici takelaz ... v nejlepsim pripade bude mit jen plne ruce prace a dost
orosene celo :-(

vypujcim si predchozi prispevky
lynxuv, protoze ma prikladny obrazek ...
lynx píše:Nevím, čemu se divíš. Tohle je zhruba situace, o které píše Baharis:

Obrázek
Když zahnu doprava, vyostřuji – zmenšuji úhel mezi směrem plavby a větrem.
Když zahnu doleva, odpadám – úhel zvětšuji.

A právě tak to Baharis popisuje.

nezpochybnuji vyostreni/odpadnuti - to je vlastne z hlediska vetru pravda, ALE je to cele spatne, takhle se neda jezdit.
ja nepochybuji o tom, ze to jirka dela a opet ALE:
1) uz ma neco najezdeno, tak vi co ho muze cekat a tudiz muze jemne porusovat nektere veci
2) nejezdi to ve vetru, resp. ve slabem vetru - to lze porusit uplne vsechno, kdyz se nejede zavod
Baharis píše:Mmch, jelikož nezávodím, zaďák přes 15 uzlů stejné pluji pouze na čistou genu.

3) a ma kontra otez

ten nazorny lynxuv obrazek je prehnany, ale nazorny. spatne je i kdyby vitr byl primo zezadu - to je stav, kdy by to bylo idealni na motyla,
ale uz jeste drive predtim hrozi nechtena halza a hlavne to neni efektivni - pro hlavasku ... na zadaka (turbulentni proudeni, jede se jen
na tlak - zjednodusene) je nejlepsi mit plachtu kolmo na vitr, je-li vuci vetru vice pritazena, tak ma mensi doprednou silu a vetsi naklopnou
silu (v tomto pripade na zadaka skoro zanedbatelnou, ale zbytecnou) ...
u lodi s vice nez jednou plachtou resp. s vanty, nelze kvuli tomu nikdy idealne jet na zadaka + je to fakt nebezpecne kvuli mozne nechtene
halze ... na jednoplachtove - Evropa, Finn, Aero to naopak jde a dokonce je v nekterych pripadech zadouci rahno popustit jeste o malinko
dal nez je tech 90° (jak je na obrazku) - je to hodne vyssi divci o kolik, aby to opravdu idealne fungovalo - za takovyho mistra se
nepovazuji, takze to delam opravdu jen malo a opravdu v silnem vetru - ma to za nasledek male uklidneni lode ... aero je v tomto vetru
uz davno ve skluzu a je hodne divoke - tohle trochu pomaha ;-)

a jeste jeden citovany:
Darek píše:... Halza nemusí hrozit jen při čistém zaďáku... Při jízdě se spinakerem nebývá ráhno často vypuštěné až na sálingy, ale pod stejným úhlem jako peň. Takže vítr jde z opačné strany naž je ráhno. ...

v tomto pripade ti prece nehrozi moznost halze (teda pomijim vlny atd. - proste ted jen staly vitr), jediny pripad, kdy by to byla pravda,
je kdyz mas uz pen kolmo na osu lode, protoze to uz rahno dal nepopustis kvuli vantum, ale to uz jedes na cisty zadak (nebo skoro),
a to uz nema smysl, to muzes jet rovnou na motyla, spinaker uz nema spravny vykon a spinakrista je na mrtvici, protoze neni schopen
ho v klidu udrzet nafouknuty ... se spinakerem se jezdi efektivne na bocak az zadobocak a kdyz to vychazi na zadaka, tak je nutne
si ten zadobok udelat tzn. krizovat s halzou ... BTW se spinakerem jsou castejsi spinouty, za ktere - kdyz pominu ostre kurzy (ale s tim
ten zkuseny kormidelnik uz v podstate pocita) - muze ne spinaker, ale prilis dotazena hlavaska, coz si plno lidi vubec neuvedomi.

shrnu-li to hlavni: na motyla je nejdulezitejsi jet na hlavasku, tu je nutno hlidat, aby nebyla nechtena halza a pak teprve muzu hlidat
nafouknutou kosu ... a to bez ohledu jestli mate kontra otez - to je jen bezpecnostni pomucka, ale nesmi se na ni spolehat !!

jachting je uzasny v tom, ze jsou pravidla a pak vyjimky z tech pravidel ;-) ... a zkuseni jako
lynx
, @Baharis atd. si prave ty vyjimky
za urcitych podminek uz vytvareji, ale nemuzete to psat jako "ze normalka" ! tohle ctou i zacatecnici, tak prosim o ohled na ne - nebo
to aspon uvedte, ze to je uz pro zkusenejsiho kormidelnika ...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pát bře 24, 2017 8:40 am

jerryx píše:: ... na jednoplachtove - Evropa, Finn, Aero to naopak jde a dokonce je v nekterych pripadech zadouci rahno popustit jeste o malinko
dal nez je tech 90° (jak je na obrazku) - je to hodne vyssi divci o kolik, aby to opravdu idealne fungovalo - za takovyho mistra se
nepovazuji, takze to delam opravdu jen malo a opravdu v silnem vetru - ma to za nasledek male uklidneni lode ... aero je v tomto vetru
uz davno ve skluzu a je hodne divoke - tohle trochu pomaha ;-).

Přepouštění plachet jezdí už sedmileté děti na Optíku :) . Myslím si, že přepouštění plachty se používá ve slabém a středním větru. Loď s přepuštěnou plachtou je více nestabilní a proto se to v silném větru moc použít nedá. Když buší, tak si někteří váží uzel na otěž aby nešla přepustit. Pro uklidnění v silném větru je nejlepší mírné přitažení.

Ale třeba je to na Aeru nějak jinak?

Jak moc přepouštět si vyzkoušej s někým na stejné lodi při tréninku. Jedete vedle sebe jeden čistej zaďák a druhej zkouší různé úhly přepuštění.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát bře 24, 2017 9:49 am

jerryx píše: ... a zkuseni jako
lynx
, @Baharis atd. si prave ty vyjimky
za urcitych podminek uz vytvareji, ale nemuzete to psat jako "ze normalka" !

Pravdu má náčelník!
Jen pro úplnost chci dodat, že jsem obrázek nevyráběl – našel jsem na internetu to, co se nejvíce blížilo diskutované situaci.

Mimochodem, o něco později jsem napsal: Ona je taková situace dost netypická – alespoň pro mě. Já bych měl plachty obráceně.

Howgh!
:)
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát bře 24, 2017 10:24 am

ty mi davas ... :-P :crazy:

tohle uz pro kajutovky neni vubec, natoz pak pro zacatecniky ;-)

RACEK píše:Přepouštění plachet jezdí už sedmileté děti na Optíku :)

o tom zadna, ale ja psal aby to opravdu idealne dungovalo

RACEK píše:Myslím si, že přepouštění plachty se používá ve slabém a středním větru.

• normalne (tzn. vic nez slaby vitr a ve meru do 180°) neni duvod to delat, ztracis vykon, plachta by mela byt stale kolmo na vitr
  • ve slabem to smysl ma, aby si odboural trochu ty viry za plachtou, ktery te zpomaluji - a za slabeho vetru je znat kazde male zlepseni, ale to je to "vyssi divci", to neni o jednom jeti vedle sebe, to uz chce opravdu hodne citu, aby to stale fungovalo ...
  • a je to samozrejme lod od lode, treba u aera by to melo smysl v podstate skoro az za bezvetri, to uz i ve slabem vetru jede ;-)

RACEK píše:Loď s přepuštěnou plachtou je více nestabilní a proto se to v silném větru moc použít nedá. Když buší, tak si někteří váží uzel na otěž aby nešla přepustit. Pro uklidnění v silném větru je nejlepší mírné přitažení.

tzn. ze o nestabilite (viz predchozi) v tomto pripade nemuzu diskutovat - v tom slabem to nehrozi a ve strednim bys to delat nemel, natoz pak v silnem. jinak souhlasim, ze pro uklidneni je lepsi v silnem vetru pritahnout, ALE za normalnich podminek ...
v tomto jsem se asi spatne vyjadril, vztahoval jsem to k tomu predchozi diskuzi.
ja to delam v tom silnem, ale kdyz uz mam vitr pres 180° - tzn. uz jsem mel udelat halzu, ale predstav si situaci, ze ji udelat proste nemuzu.

a ukazkova situace kdy proste nemuzu :-P:
loni na machaci, vitr cca 12m/s, uz jsem mel udelat halzu, ale letim ve skluzu do cile a kousek za mnou je hned dalsi zavodnik, aero mi tancuje pod zadkem a tim, ze mam vitr pres, tak je to hodne divoke, takze bud tu halzu udelam a tim trochu v lepsim pripade ztratim (uz je to jen kousek do cile) nebo v horsim to jeste cvaknu :-P ... a nebo jak jsem udelal, povolim plachtu pres (vlastne tu plachtu dostavam zase kolmo na vitr) a aero je naopak stabilnejsi, jen si clovek musi davat bacha, ze mu to trochu tlaci spici do strany, ale vzhedem k tomu, ze predtim to bylo horsi a spice je stejne ve vzduchu, tak to neni o nicem ;-)

a jeste doplnek: mluvim o situaci, kdy mam vitr cca 5-10° pres, zadnych 30 jak nekde v predchozim zaznelo - to uz bych davno musel odhalzovat ;-)

Zpět na