veselyroman píše:Omen píše:Už se něco hýbe ...
Dotaz na MD:
"jsem vůdce malého plavidla a v období od 25.4.2015 hodlám registrovanou lodí přeplout přehradu Orlík.
Jsem ukázněným vůdcem plavidla a chci dodržovat všechna pravidla, včetně těch, které přináší vyhláška č. 46/2015 Sb., v oblasti kotvení po západu slunce.
Vyznačená kotviště jsem do této chvíle z veřejných zdrojů nezjistil přesto, že vyhláška je již několik dnů účinná.
Tímto žádám o radu, jak naplánovat tranzit pomalé lodi skrze přehradu Orlík, 68 km dlouhou, za předpokladu, že se jedná o plachetnici, která při slabém protivětru upluje v relativně úzké plavební dráze s měnícím se směrem větru cca 5 km denně.
Hodlám vyplout v sobotu 25.4.2015 od hráze směrem proti proudu."
Dnešní odpověď:
"Místa pro dlouhodobá stání v současné době postupně vyznačuje správce vodní cesty, tj. Povodí Vltavy, s.p. , který o vyznačených místech informuje Státní plavební správu. V souvislosti s Vaším dotazem jsem dnes věc konzultoval se Státní plavební správou a byl vytvořen prozatímní seznam již vyznačených míst s tím, že tento bude postupně doplňován.
Uvedený seznam naleznete na tomto odkaze:
http://plavebniurad.cz/dozor-na-vodni-c ... dni-cesty/
S pozdravem ...."
Ledy se skutečně nehnuly. Buď je to celé omyl, nebo si z nás dokonce někdo dělá legraci.
Díval jsem se na ta čtyři stání, která jsou zatím vymezená pro Orlík. Na tři místa z těch čtyřech bych loď na noc nezakotvil (pokud bych měl jinou možnost). Jsou přímo v řece, nejsou nijak chráněná. Přitom hned o 100 - 200 metrů dál, případně na druhém břehu jsou zátočiny, kde by kotvení bylo možné a kryté. V jedné z těch zátočin už jsem mockrát bezpečně kotvil...
Působí to na mě systémem: rychle něco udělejme, ať to vypadá, že se snažíme. Tohle není dobře odvedená práce a rozhodně to není (pro nás) blýskání na lepší časy!
A to bych začal prověřovat dotazy na povodí a stavební úřady . Jestli v té příhodné zátoce už púl roku někdo ??! nemá rozjednané povolení na přístaviště č. bóje na kotvení.