Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » úte dub 21, 2015 4:45 pm

veselyroman píše:
Omen píše:Už se něco hýbe ...

Dotaz na MD:
"jsem vůdce malého plavidla a v období od 25.4.2015 hodlám registrovanou lodí přeplout přehradu Orlík.
Jsem ukázněným vůdcem plavidla a chci dodržovat všechna pravidla, včetně těch, které přináší vyhláška č. 46/2015 Sb., v oblasti kotvení po západu slunce.
Vyznačená kotviště jsem do této chvíle z veřejných zdrojů nezjistil přesto, že vyhláška je již několik dnů účinná.
Tímto žádám o radu, jak naplánovat tranzit pomalé lodi skrze přehradu Orlík, 68 km dlouhou, za předpokladu, že se jedná o plachetnici, která při slabém protivětru upluje v relativně úzké plavební dráze s měnícím se směrem větru cca 5 km denně.
Hodlám vyplout v sobotu 25.4.2015 od hráze směrem proti proudu."

Dnešní odpověď:
"Místa pro dlouhodobá stání v současné době postupně vyznačuje správce vodní cesty, tj. Povodí Vltavy, s.p. , který o vyznačených místech informuje Státní plavební správu. V souvislosti s Vaším dotazem jsem dnes věc konzultoval se Státní plavební správou a byl vytvořen prozatímní seznam již vyznačených míst s tím, že tento bude postupně doplňován.

Uvedený seznam naleznete na tomto odkaze:

http://plavebniurad.cz/dozor-na-vodni-c ... dni-cesty/

S pozdravem ...."

Ledy se skutečně nehnuly. Buď je to celé omyl, nebo si z nás dokonce někdo dělá legraci.
Díval jsem se na ta čtyři stání, která jsou zatím vymezená pro Orlík. Na tři místa z těch čtyřech bych loď na noc nezakotvil (pokud bych měl jinou možnost). Jsou přímo v řece, nejsou nijak chráněná. Přitom hned o 100 - 200 metrů dál, případně na druhém břehu jsou zátočiny, kde by kotvení bylo možné a kryté. V jedné z těch zátočin už jsem mockrát bezpečně kotvil...
Působí to na mě systémem: rychle něco udělejme, ať to vypadá, že se snažíme. Tohle není dobře odvedená práce a rozhodně to není (pro nás) blýskání na lepší časy!

A to bych začal prověřovat dotazy na povodí a stavební úřady . Jestli v té příhodné zátoce už púl roku někdo ??! nemá rozjednané povolení na přístaviště č. bóje na kotvení.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte dub 21, 2015 8:03 pm

Mám dotaz - jak je to tedy s tím kotvením na místě označeném "P" a dodatkovou tabulkou (kotvení povoleno jen se souhlasem správce toku) -kdo mi to povolení dá? Nebo tam nemůžu legálně kotvit?

Pavel.
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » úte dub 21, 2015 8:57 pm

Pavel63 píše:Mám dotaz - jak je to tedy s tím kotvením na místě označeném "P" a dodatkovou tabulkou (kotvení povoleno jen se souhlasem správce toku) -kdo mi to povolení dá? Nebo tam nemůžu legálně kotvit?

Pavel.

To je na místech, kde jsou zřízené soukromé bóje pro trvalé stání. Na to potřebuješ udělat pěkné kolečko (tuším na MÚ, Povodí a SPS - nebo tak něco). Rozhodně to bohužel neznamená, že máš někam volat, když tam chceš zůstat na noc.

Tyhle místa jsou pro naši věc pasé.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte dub 21, 2015 9:15 pm

Spamuji všechny relevantní diskuse, protože to tak trochu hoří:

Nějak jsem nenašel, jestli si vzal někdo na starost vytvoření a namnožení podpisových archů (mají nějaké formální náležitosti podle petičního zákona) pro fyzické podpisy na výstavě Lodě na vodě. ČSVM ji bude propagovat velkým transparentem na svém stanu a určitě můžeme v tom stanu mít místo pro podpisování, ale někdo by tam u toho měl trvale být. Chápu, že ve čtvrtek a v pátek je to pro lidi s pevnou pracovní dobou neschůdné a jsem připravený tu dobu pokrýt. Kdo další na odpoledne a víkend? Kdo má k dispozici kopírku a může namnožit podpisové archy? Nebo je pomocná ruka už zase jenom na konci vlastního ramene?
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » stř dub 22, 2015 8:25 am

Kolik by jich bylo potřeba? Ale vytvořit neumím, resp. musel bych pohledat. Podle požadovaného počtu ale můžu případně pak dodat, když mi někdo pošle PDF/DOC.

P.

EDIT: Koukám do sousedního vlákna, že už se toho někdo ujal. Ale kdyžtak dejte vědět, co jsem napsal platí ;-)
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » stř dub 22, 2015 9:26 am

Ahoj, koukam na to jak spravne udelat peticni arch, ale je tam potreba toto:

Na petici musí být uvedeno (http://www.obcan.ecn.cz/index.shtml?w=u&x=130356)

text petice (to mame)
jméno, příjmení a bydliště toho, kdo petici sestavil nebo jména, příjmení a bydliště všech členů výboru - kdo se prida jako peticni vybor????
jméno, příjmení a bydliště toho, kdo je oprávněn členy petičního výboru zastupovat - clenove vyboru?
adresát petice (správní orgán) a datum - ministerstvo dopravy, vlada? mozna neni potreba?

(piste mi prosim pripadne rovnou na email tomas@kruska.cz)

Volal mi take spolupracovnik ombudsmanky za sekci dopravy, a rekl mi ze bohuzel na normo tvorbu nemaji prakticky zadny vliv a ze mohou posoudit v zasae pouze proces tvorby. Mluvil jeste na zacatku dubna s pani Kolenickovou a ta mu rekla to same co nam. Tedy jsem mu obsirne vysvetlil kdo vsechno to vlastne nechtel a posledni status a i rozdil registrovana/neregistrovana lod atp. Pry na MD obcas jezdi a znovu se tam zepta.
Kazdopadne navrhuje oslovit poslance necht interpeluji ministra dopravy. Pry je chce bombardovat ve velkem a zadat vysvetleni a relevatni duvody, kdyz to nikdo nechce, resp. to zpusobuje problemy. Pripadne poslat petici primo na vladu resp. peticni vybor. Takze ombudsman zde primo nepomuze.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » stř dub 22, 2015 10:05 am

PODPISOVÝ PETIČNÍ ARCH
Připojuji se tímto k petici podle § 1 zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním

Vraťte nám noční kotvení
S účinností od 15.04.2015 byla schválena nová vyhláška č. 46/2015 Sb - Vyhláška o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory, a o rozsahu a podmínkách užívání povrchových vod k plavbě, která zakazuje do teď obecně platné krátkodobé kotvení na 24h mimo prostory zákazu kotvení na všech účelových vodních cestách jako Slapy, Orlík, Lipno I, atd. a také vodní tok Vltavy od slapské přehrady až do Český Budějovic.
Proto se obracíme na všechny vyjmenované instituce, aby nám pomohly vrátit se k původní úpravě, kdy bylo možné stát/kotvit na jakémkoliv místě, kde to není plavebními znaky, či příslušnými předpisy zakázáno, po dobu maximálně 24h s dodatkem na vlastní nebezpečí.

Adresováno:
Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 - Malá Strana, PSČ 118 01
Parlament České republiky – Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, Praha 1, PSČ 118 26
Senát parlamentu České republiky, Valdštejnské náměstí 17/4, Praha 1, PSČ 118 01
Ministerstvo dopravy, Nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, Praha 1 - Nové Město, PSČ 110 00

Petiční výbor dle § 5 petičního zákona ve složení:
Tomáš Kruška, ..., Čelákovice, 25088

Petiční výbor je zastoupený osobou oprávněnou jednat jménem petičního výboru dle § 5 petičního zákona:
...

Stací? Kdo se prida do peticniho vyboru (ze zakone neni nutny)? a kdo chce jednat jmenem vyboru? - tohle nutne je, Ja mam trochu problem s obihanim uradu v pracovni dobu :(
Potrebujeme ty archy do dnesnich 17h. Odnesu na setkani v CANY.
Naposledy upravil(a) tkruska dne stř dub 22, 2015 10:54 am, celkem upraveno 3 x.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř dub 22, 2015 10:11 am

Dohodneme dneska v ČANY?
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » stř dub 22, 2015 10:15 am

Muzem, ale s tiskem pak bude vecer problem, resp. to vcas dodat na stanek CSVM...ale snad to tam dohodnem take.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 22, 2015 10:23 am

Tady máš pro inspiraci vzhledu a textu minulou petici co jsme organizovali

petice.pdf

A když jsem byl ve výboru minule, klidně mě tam připiš.
dreamer
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dreamer » stř dub 22, 2015 10:26 am

Jak už jsem psal v sousedním vlákně, s kopírováním rád pomohu a jsem schopen kdykoliv dopravit na sjezd na 49km D1, tam může vyzvednout kdokoliv kdo pojede z Brna nebo tím směrem. Jinak jak jsem se dočetl na netu, na petičním podpisovém archu nemusí být text petice - ten může být zvlášť. Musí tam být:

jméno, příjmení a bydliště podepisujícího se občana a jeho podpis
označení a popis petice – musí být zřejmé, jakou petici občané podepisují
informace o tom, kdo petici sestavil

Dále jsem se dočetl:

Elektronická (online) petice musí být podepsána zaručeným elektronickým podpisem. Elektronická petice bez zaručených elektronických podpisů není peticí ve smyslu zákona o právu petičním a správní orgán na ni nemusí odpovědět.

Čerpám jenom z internetu, v legislativě se nevyznám takže netuším na kolik jsou ty informace relevantní či aktuální. Jestli ano, bylo by dobré oslovit na výstavě mimopražské návštěvníky aby petici šířili i mezi těmi co na výstavu nedorazili.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » stř dub 22, 2015 10:35 am

Libore dik, donesu notebook na tu schuzku a dohodnem a dopisem to tam.

dreamer: ano, ta online petice bude jen doplnek teto. Nakonec na povinnou odpoved uradu staci jeden podpis.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 22, 2015 10:39 am

No ale když to budeš už mít večer nachystané můžou to tam podepsat i někteří jako já co se na výstavu nedostanou.

Ale v tom počtu je to asi jedno, kolik přesně bude podpisů na papíře.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » stř dub 22, 2015 11:27 am

V ČANY máme počitač, přístup na internet a laserovku.
Sice tiskárna už něco pamatuje a tak ji to chvilku trvá než se rozmyslí co a jak, ale uspokojivě funguje.
S tiskem A4 tady nebude problém.

Mám doma A3 ingoustovku a tak vytisknu petici několikrát na A3, bude to větší a tak si to bude moci přečist více zájemců najednou, asi i Felixův dopis.
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » stř dub 22, 2015 12:54 pm

Rád zajistím tisk na A3 pokud bude potřeba. Z práce to mám na náplavku kousek takže to tam i mohu donést... Domluvíme to večer.
petrhu
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod petrhu » stř dub 22, 2015 1:06 pm

Do argumentace bych přidal že podle staré vyhlášky je 24hod nekontrolovatelné a podle nové vznikají stání na 48 hod to už kontrolovatelné je :)
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř dub 22, 2015 2:53 pm

dreamer píše:.......
Elektronická (online) petice musí být podepsána zaručeným elektronickým podpisem. Elektronická petice bez zaručených elektronických podpisů není peticí ve smyslu zákona o právu petičním a správní orgán na ni nemusí odpovědět.

.......

Na výstavu Lodě na vodě nepojedu. Nevím, kde v Ostravě podepsat papírovou petici. Pokud bude zájem a podklad, mohu petici vytisknout a zřídit podpisové místo v Ostravě. Jenom nevím, jak se o mně lidé dozví, aby přišli podepsat.

ZARučený Elektronický Podpis mám, pokud bude někde elektronická petice umožňující ZAREP, podepíši elektronicky.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » stř dub 22, 2015 4:44 pm

Dnes v CANY doladime text petice, vytisknem a domluvime kdo tam bude u toho stat na stanku CSVM.

Pripadni zajemci se prosim hlaste (pres SZ nebo email tomas@kruska.cz s tel. kontaktem), i pul den pomuze. dik

Nasledny text petice a podpisovy arch budou dostupny online.
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv dub 23, 2015 6:49 am

Dnes ráno ČT1 byl v ranních zprávách rozhovor s Novotným z APL...
Nestihl jsem to celé, ale vyznělo to celkem zajímavě.
Nemá někdo odkaz na záznam?
josef62
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod josef62 » čtv dub 23, 2015 8:06 am

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 1010100423
Myslím že je to asi 1:40 od začátku.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv dub 23, 2015 8:32 am

Dobře to pan Toman řekl, Povodí vytvoří místa pro kotvení a APL se bude snažit to vylepšit - takže předpokládám to vylepší novejma marinama, ale oni to nechtěli.
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » čtv dub 23, 2015 8:36 am

nejlepší je ta poslední věta.... " existují desítky marín po cestě".... jenže už nezaznělo že jsou soukromá a že se za ně platí :gun:
pavlii
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavlii » čtv dub 23, 2015 8:47 am

A další věc jsou intervaly - rámcový odhad počtu neznamená dostatek ve smyslu průběžné plavby. Že můžu vyrazit z "hnízda" 10 marín a po 50km dojedu k dalším 10 znamená, že jich mám desítky na daném úseku. Ale to rozložení je mi na houby, když mám pomalou loď (například).

Ale ta poznámka o placení je prostě stěžejní, to je na celé té věci to nejhorší.

P.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv dub 23, 2015 9:23 am

Mariny na Slapech, Orlíku i Lipně jsou. Místa pro lodě jsou ale pronajaté na celou sezónu.

Nejhorší je ale ztráta svobody z volného kotvení, ztráta romantiky, ztráta soukromí, ztráta klidu a odpočinku.
Crazymen
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Crazymen » čtv dub 23, 2015 9:34 am

Pokud byste se někdo dostali náhodou na výstavě do záběru, zkuste zmínit i ten zákaz splouvání jezů,rozhodně pritahnete pozornost další skupiny obyvatelstva, nejen jachtařů....
.

Zpět na