Motor-trailer-sailer snů ~19 stop ~5,7m

Zde lze prezentovat lodě, které byste jednou chtěli mít nebo je považujete z nějakého důvodu za nej, nej ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Věřím, že takový motorsailer je dnes možno realizovat.

ANO.
32
84%
NE, to není možné.
6
16%

Celkem hlasů: 38
magion
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod magion » úte bře 08, 2011 7:31 pm

Rendo o té lodičce nic jiného krom fotky nemám,kdysi jsem ji našel na fóru Boat Design a uložil si ji,od té doby se mi ji nepodařilo znovu najít.Zaujal mě na ní tvar pilothousu,od svislých nebo na jiných lodích používaných "podseknutých" oken se tolik neodráží slunce a taky se míň prohřívá interiér. Plachty by mě taky zajímaly,myslím že to bude něco ve stylu dvou kosatek - přední a hlavní,nebo podobné řešení jako u bouřkové plachty:
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Na té Kiribati by měla být masivní západka,mám i nějaké fotky ze stavby,ale ukázka řešení tam není.Zajímavé je že loď je schopná oceánské plavby i se zataženou ploutví.

O volných chvilkách pomaličku hledám i já svoji "loď snů",ale narozdíl od Tebe vyloženě na oceán,největší problémy vidím v dostatečné zásobě vody.I u maličké lodi se dá krásně toulat po osamocených Řeckých nebo Chorvatských ostrůvcích a není zrovna pohodlné třeba každý třetí den zajíždět k civilizaci pro vodu.Možná by něco řešil i watermaker,ale pořizovací cena a provoz jsou pro maličkou loď neúnosné.Máš už nějakou představu o kapacitě nádrží a jejich umístění?

Denisi a jaký je povrch paluby s protismykovými kuličkami,nedře to nohy jako smirk?
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 7

Galerie MotorSailerů, Kam s vodou

Příspěvekod Renda » úte bře 08, 2011 10:03 pm

Magione, to je škoda... :cry:
Fakt moc pěkná lodička - tak přemýšlej - podle čeho bychom mohli Googlit?
(Zkoušel jsem BaaderCutter, BaaderKutter, no výsledky nic-moc.)

Koukám, že máš možná galerii krásných motorsailerů. Ten zde poslední ovšem už vypadá na větší kousek, viď? Nějaká data..?
Pokud máš další (hlavně ty malé) a podělíš se, budu rád.

Pokud chceš s lodičkou na oceán, není to vyloučeno. Víš přece o tom Australanovi, co obeplul svět ve 3,5m dlouhé hliníkové plachetnici. Důležitá je bytelnost, vodotěsnost a nepotopitelnost. Moje požadavky jsou v tomto stejné. ;-)
Ostatně - myslím si, že se člověk topí na moři i na oceánu velmi podobně.. :hmm:

S vodou na malé lodi je samozřejmě honička. De facto je to jeden z hlavních důvodů, proč na dlouhou přeplavbu větší loď. Odsolovač se mi ovšem moc líbí a považuji ho za puristické řešení. :)
Nicméně nádrže na vodu musí být umístěné u kýlu. (Nádrže umístěné v kýlu resp. kýlech se často používají.) Napadají mě roury vytvarované podle dna nebo řada podlouhlých nádrží. Dokonce se mi mihly hlavou i úvahy o jejich umístění vně lodě u kýlu. Při postupném vyprazdňování (musely by být dělené na sekce) by se mohly zaplňovat mořskou vodou jako náhradním vodním balastem.
Nejběžnější řešení - pitná voda v PET-lahvích či kanistrech narovnaných pod podlážkami u kýlu, je dobré řešení jenom dokud nedojde k větším náklonům. Jakmile by se začaly kanistry přemísťovat, je to úplně špatně!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » úte bře 08, 2011 11:12 pm

Magione, vidím to tak, že keď si postavíš takú malú lodičku, tak na odsolovač by ti malo zostať pár bubáškov. Ručný odsolovač je aj dobrý tréning. Kolko chceš voziť pitnej vody? 50 dní x 3 l /deň, to nie je vela aj na malú loď. Budeš tam sám, tak niečo snáď uvezie.
magion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod magion » stř bře 09, 2011 7:58 pm

Rendo galerii přímo nemám,jen pár uložených fotek pro inspiraci.Ta poslední je starší Vilm,myslím že 30 stop. Kutříka jsem hledal snad všemi výrazy,pořád procházím boat design a wooden boat fóra,už jsem na něj nenarazil.
Díval ses na lodě Tada Robertse?Má šikovné maličké,je to pěkná inspirace.Tady: http://www.bartenderboats.com/ je pod jménem Timbercoast22 hliníková verze jedné z jeho lodí,ale nechtějí prodat plány na hliník,jen na překližku :gun:
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Já se k watermakeru stavím trochu jinak,možná protože plánuji větší loď kde by se měly vejít dostatečné nádrže.Pořizovací cena je (alespoň v dnešní době) dost velká,je potřeba i nějaký servis,výměny filtru,a nepočítám spotřebu energie,solár to neutáhne. Pro mě se jeví taková voda dost drahá. Jak velkou zásobu vody může mít třeba Karya nebo první Konkolského Niké?

Nádrže by šly nechat svařit z plastu,uvažuji o postupném nahřívání plastové desky a jejím tvarování podle vnitřku trupu aby bylo co nejlépe využité místo,pak takto vyrobenou zadní a spodní stěnu ořezat a nechat přivařit přepážky proti přelévání a ostatní stěny.

Napadá mě ještě nějaká úprava plachty nebo ráhna ke sběru dešťové vody,ale konkrétní řešení neznám.
Ruční odsolovač jak píše Denis beru spíše jako zálohu,ty 3 litry na osobu a den je vyložená nouzovka,musí se počítat i s alespoň minimální hygienou,vařením,praním.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » stř bře 09, 2011 9:06 pm

Magion, nechcem ťa uraziť, ale plavil si sa aspoň v Chorvatsku po mori? Aká hygiena? Na mori sa moc nezašpiníš, umyješ sa v slanej vode, aj zuby aj hrnce po varení. A čo tam chceš prosím ťa prať? Opereš v prístave. Voda v plachetnici Karya, bolo jej tam dosť na to, aby v nej dvaja ludia mohli oboplávať zemegulu. Podla knihy: 160 l v nádrži a 100 l v kanistroch, spolu 260 litrov, to je 130 na jedného. Takže vyložená nouzovka :D
magion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod magion » čtv bře 10, 2011 5:07 pm

Denisi to je v pořádku,já taky ani v nejmenším nechci nikoho napadat nebo urazit,od toho je diskuze že má každý jinačí názor.
Spotřebu vody jsem vztahoval vyloženě na sebe,je rozdíl deset dní dovolené a nebo trvalý život na lodi,když bych chtěl zajíždět do přístavů co možná nejméně.I na dovolence je moc prima ze sebe opláchnout sůl sladkou vodou.

260 litrů na loď velikosti Karyi je dost,záleží nakolik se podaří skloubit množství vody a paliva u malého motorsaileru aby mohl být taky "motor". U svojí "lodě snů" mám navržené dva způsoby řešení zásob vody - ten první je mít motor jen jako pomocný,míň paliva,prakticky jen na manévry v přístavu a semtam dobití baterií a fakt pořádné nádrže na vodu. Druhý je přesně obrácený-velké nádrže na palivo,loď navržená jako 50:50 motorsailer,dvojice menších nádrží na vodu,první rezervní a druhá plněná watermakerem poháněným od motoru.Ale já řeším loď jiné velikosti než Renda.

Denisi a kolik takový ruční odsolovač zvládne vyrobit vody?Jak dlouho vydrží filtr? Jak je náročné pumpování,je to třeba jak u studny?Možná by se dal namontovat na vhodné místo v lodi a pravidelně si vyrábět vodu. Já s tímto nemám žádnou zkušenost.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv bře 10, 2011 5:28 pm

magione na ruční zapomeň, nenapumpuješ tolik kolik vypiješ....3 litry jednou a budeš mít plné zuby.
Je to nouzovka do záchranných člunů...

Motorový zase nebudeš stačit krmit elektrikou.... a nestojí málo...nějakých bratru 80-100 tis.

Dám ti příklad z dovolené, vlastní zkušenost, 4 lidi a pes, 3 týdny na vodě, cca 100 litrů v plastových barelech po 5 litrech.

Doplněnou jednou čerstvou vodou ve městě 20L do kanistru.

Stačí to na kafe, čaje a polévky. A pro psa na pití.

Vedle toho rezervní karton balené 6x 1,5l. 3-4 kartony kofoly nebo podobné a 3 kartony piva v plechovce a 5l karton vína.A karton mléka (12L).

Voda ještě zbyla.

Jak dlouho popluješ bez dosahu pevniny?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » čtv bře 10, 2011 5:58 pm

Libor píše:Motorový zase nebudeš stačit krmit elektrikou.... a nestojí málo...nějakých bratru 80-100 tis.

záleží na produkci.Velké watermakery (cca 200-250l/hod) stojí kolem 20 tis Eur.
A docela drahou položkou jsou filtry, které se mění každý týden.
magion
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod magion » čtv bře 10, 2011 6:41 pm

Libore chci být co možná nejméně závislý,zároveň si chci aspoň občas dopřát pohodlí koupelny když už by byla.Z toho vycházím.
Voda z watermakeru je pro mě drahá,možná že za 20 let bude situace jiná,ale teď u mě vyhrávají nádrže. Nejde jen o plavbu,je i spousta krásných míst kde prostě pitná voda není a rád bych pobyl nějaký čas.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv bře 10, 2011 7:01 pm

Zapomněl jsem ti napsat, že sůl necháš uschnout a pak ji oklepeš....

Oplachovat nedostatkovou sladkou je blbost. Až budeš déle na vodě, přijdeš na to sám...
A ještě ušetříš za lázně, kde se solné koupele platí .... :D
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv bře 10, 2011 9:57 pm, celkem upraveno 1 x.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » čtv bře 10, 2011 7:06 pm

Přes den se vykoupeš v moři (nebudeš-li plout v Norských fjordech), večer ti stačí 1,5 litrová flaška na opláchnutí těla od zaschlé soli. Na 5,5m dlouhou loď budovat koupelnu se sprchou je snad trochu jen mimo mísu ... i když chápu, že pro některé (zejména ženy - a to s plným pochopením a bez hany) je to nezbytnost. Pak to chce větší loď.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

další typy lodiček k zamyšlení

Příspěvekod Renda » čtv bře 10, 2011 9:56 pm

Naposledy upravil(a) Renda dne čtv bře 10, 2011 10:20 pm, celkem upraveno 1 x.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv bře 10, 2011 10:01 pm

No kdyby do té lodi napustili vodu po kolena tak mají dokonce i bazén se sladkou vodou :mad: A starosti s balastem by vodpadli :crazy:
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Golant Gaffer

Příspěvekod Renda » čtv bře 10, 2011 10:14 pm

jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod jsekera » pát bře 11, 2011 9:46 am

hezký,
ale u mě to už asi definitivně vyhrála PASJA 590MS :thmbup: ,
už makám na prostorách, na jaro koupě plánů, přes léto teor.příprava
a s koncem sezony snad říznu.
Přemýšlíme s Rendou o cestě za p.Maderskim do polska,
termín ještě nemáme, ale kdyby se chtěl někdo přidat,
tak si myslím, že by se to dalo vyladit.
sek
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 11, 2011 10:09 am

magion píše:Druhý je přesně obrácený-velké nádrže na palivo,loď navržená jako 50:50 motorsailer,dvojice menších nádrží na vodu,první rezervní a druhá plněná watermakerem poháněným od motoru.

Ano, toto je přesně způsob, kdybych uvažoval o vlastní lodi. :)
Měli jsme v Karibiku střední watermaker s výkonem 50l/hod. Při provozu musel jet alespoň jeden motor. Při předávce by filtr už jetý (nachystaný náhradní), během těch 14 dní jsme mohli natočit tak 500l vody a filtr byl stále dobrý. Pocitově byla voda výborná, daleko lepší než když jsme jednou nabrali na ostrově.

Na vlastní loď bych si představoval menší, cca 10-25l/hod. Takové jsem ve 12V provedení viděl za 70-75 tisíc.
Provedení 5-6l / hod pak jen za 50 tisíc.

Obrázek
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát bře 11, 2011 12:52 pm

asi by ten pohon watermakeru řešil i generátor,ne?
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

watermaker

Příspěvekod Milos » pát bře 11, 2011 1:28 pm

Na pohon WaterMakeru sú vhodné aj solárne panely, keď slnko svieti je výhodnejšie pokial možno priamo vyrábať zo získanej energie vodu, než púšťať do stroja iba uloženú energiu z akumlátorov čo je spojené so stratou cca 30%. Generátor môže tvoriť zálohu ak je dlhodobo zamračené.
V Tullne boli výkonné mašinky na vodu cenovo cca 3000€.

Navrhujem príspevky o výrobe vody reverznou osmózou prekopírovať aj do príslušného vlákna:
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=88090&sid=5f479cdf3e0c4f85d3bb5c3ab3b84e4e#88090
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát bře 11, 2011 1:59 pm

Překopírovat můžu, resp. jsem překopíroval. Zde jsem reagoval pouze na dilema Magiona zda velkou nádrž na vodu, nebo na naftu.
Spešl diskuze o watermakerech může pokračovat jak jsi napsal. 8)
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

znáte BaaderKutter ?

Příspěvekod Renda » pát bře 11, 2011 4:02 pm

magion píše:Obrázek
Děsně se mi ta loďka líbí a tak hledám různými způsoby. Má v názvu BaaderKutter - tak jsem dohledal, že Juan Baader bude asi kontruktér:
Obrázek
58206 - BAADER, Juan - THE SAILING YACHT - London. 1979.
Granada Publishing. 2nd edition of the 1965. 392 PP with 91 b/w photos and 275 diagrams. Fp: Alysina, a Half Tonner. Hard cover, gilt title on spine, dj (price clipped). Fine. 28.2 x 22.4. 0229115764
Aerodynamic theory, yachting history, techniques, hydrodynamics, rating rules, classes, safety at sea, sails, navigation...
Odkaz na stránky, kde je knížka nabízena asi za 15 australských $.
Naposledy upravil(a) Renda dne pát bře 11, 2011 4:12 pm, celkem upraveno 1 x.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 11, 2011 4:11 pm

No jo, ale to bude tak 8 metrů délky a 3 metry šířky.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

odhad délky lodě

Příspěvekod Renda » pát bře 11, 2011 4:17 pm

Možná máš pravdu, Felixi, ale vezmeš-li, že stojná výška v té kormidelně bude těžko víc jak 2m, a odpíchneš to na délku..
Připadá mi, že by se mohla k 6m kupodivu blížit, ale to nic nemění na tom, že bychom potřebovali aspoň základní výkresy.
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » pát bře 11, 2011 4:38 pm

Tak tahle lodicka si myslim velmi prilizuje tve predstave a daji se poridit celkem levne

http://sailquest.com/market/models/halman.htm

http://img854.imageshack.us/i/bhalman.gif/

http://sites.google.com/site/peterdeppisch/halman20

Pripadne temer totozna Nordica 20 ( s vestavenym motorem )

http://www.nordicaboats.com/html/nordica-20.html
kecemis
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kecemis » pát bře 11, 2011 8:48 pm

Jeste pro inspiraci lodicka ktera je jen malinko prerostla oproti pozadavku a to hlavne vahou je Bluejacket Motorsailer 23 od Williama Gardena kterou vyrabeli firmy Halman a pozdeji Collinwood

LOA 23'2" 7,6m
LWL 20'9" 6,3m
Sirka 10' 3,05m
Ponor 2'3" 0,69m
Vytlak 2722 Kg
Balast 771 Kg
Plocha plachet 18,2 m2
Motor Yanmar 15-18hp
nadrz palivo 55l
nadrz voda 90l
Stojna vyska 187 cm
zdvojena kormidelna

prevozni hmotnost vcetne traileru 3850 Kg :-(

http://www.boatdesign.net/forums/attach ... terior.jpg

http://www.boatdesign.net/forums/attach ... terior.jpg
bogi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bogi » pát bře 11, 2011 9:06 pm

Další s polských projektov, autor Kulawik, nejak mi to nejde vložit, dávam adresu,snad to niekto vloží

www.roys.53fm.interia.pl

Zpět na