). A jestli to správně chápu, tak k regulaci "břicha" plachty se používá i např. zadní vant stěžně.... nebo je to blbost regulovat prohnutím stěžně tvar plachty?Strach z náklonu plachetnice :-(
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Ahoj.Mohu i já přispět.Na jaře jsem si zakoupil malou,otevřenou,450 cm dlouhou plachetničku pro začátek a seznámení.Sehnal jsem bojku na Orlíku a začal jsem plachtit.Pěkné,opravdu pěkné.Včera foukal pěkný vitr a tak jsem jel.Jen jsem ujel tak 500m,foukl opravdu pěkný poryv a nežli jsem stačil zareagovat,tak jsem ležel.Vše dobré,ale nevěděl jsem,jak se zachovat.Vyskočil jsem z lodě a snažil se ji převrátit,bohužel marně.Pomalu se převrátila stožárem dolu a bylo hotovo.Naštěstí během pěti minut jel okolo motorák a žačalo pomalé tahání ke břehu.Během táhnutí jsem zjistil,že se lod potápí.Na boku byly vyvrtány čtyři díry tak o průměru 5mm.Po asi 20minutách jsme lod přitáhli ke břehu a pak jsme ji již tahli jen za lano ručně bohem,abych nestrhl stožár.Poté celý den vylévání lodě dirkama.Moc pěkné ponaučení.Jde tato lod "nahodit" zpět na vodě?Kýl se ihned zasunul a byl jsem "druhý".Děkuji.Honza
- Abraham
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Zaujímavý náklon
http://www.youtube.com/watch?v=epz6BBZm ... _embedded#!
ale neviem či som to dobre vložil, ak nie prosím o úpravu. Ak tu video už je tak zmažte
ale neviem či som to dobre vložil, ak nie prosím o úpravu. Ak tu video už je tak zmažte

- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Divizna píše:tohle jsem se dočetl v Knize "Jachting - vášeň a profese" od Bruno Peyrona a Daniella GIllese (jsem velký čtenář). A jestli to správně chápu, tak k regulaci "břicha" plachty se používá i např. zadní vant stěžně.... nebo je to blbost regulovat prohnutím stěžně tvar plachty?
Jednoduché pravidlo
čím více stupáš proti větru tím více se přitahuje zadní stěh, teda tím se ohýbá stěžeň dosahuje se lepší plochy kosatky a vylepšuje se účinnost hlavatky(twist atd) Myslím si že už se to tady někde kdysi psalo. Při závodech se postupně začíná přitahovat zadní stěh od úhlu větru 80 stupňů což je zhruba úhel pro použití plachty code 0. Náklon lodi se dá samozřejmě eliminovat refováním a nebo vypouštěním plachet. Dále plavbou ostře proti větru. Myslím si že pro běžný jachting je ohýbání stěžně zbytečná technika.
Všiml jsem si že spousta jachtařů miluje zážitek když se bort topí ve vodě. Velký náklon plavbu nezrychluje a naopak plachetnici zbytečně přetěžuje.
Plochá vs. vydutá plachta. + Kosa při proměnlivém větru.
Ahoj,
dle mých vyčtených znalostí: Plochá plachta je má menší odpor a menší vztlak. Celkově je však při přesném náběhu (úhlu k větru) o něco efektivnější. Vydutá plachta má větší tah i odpor, ale její výkon je podstatně méně citlivý k nepřesnostem v náběhu. Tedy se u jachet spíše doporučuje poněkud větší vydutí (průhyb profilu), protože skipper nedokáže udržet plachty s tak přesným náběhem, jak je u ploché plachty třeba.
Když jsem se poprvé plavil s chytrým skipperem, tak říkal přitáhni plachty tak, až se ti bude zdát, že nejvíce táhnou a pak je o polovinu nastaveného úhlu zase povol - tak bude asi správně nastaveno. Tím chtěl říci, že je obecná tendence náběh přehánět...
*
Ale rád bych se zeptal na něco jiného. Mám zkušenosti z oldtimerů v Holandsku. Jsou bez kýlu, ale překvapivě stabilní i v silnějším větru.
Když jsem si půjčil klasickou kajutovku se spouštěcím kýlem, tak jsem v poryvech zápolil se spinoutem. Co mne štvalo, že se při větším náklonu kormidlo dostalo skoro z vody, lod přeostřila, ztratila rychlost a tedy byla vlastně v nevhodný okamžik neovladatelná. Zabrždění lodi jsem pomáhal i tím, že jsem instinktivně při spinoutu dal kormidlo naplno do závětří a tím ještě přibrzdil.
Uvolnění otěže hlavní už ve chvíli, kdy se tah vysune daleko od lodi moc nepomůže, rychlost větru v mezeře mezi hladinou a plachtou je vyšší, než před spinoutem a táhne stěžeň k hladině i tak. Či je to rotací spičky stěžně vyostřující lodi.
Zrefovali jsme až následně
. A to zas najust moc nejelo, protože jsme vyjeli z Radavských šířek. Neměl jsem však zmenšenou kosatku!
Je v takové situaci rozumnější třeba méně zrefovat hlavní a kosatku mít tak na 1/3 vytočenou? Trim lodi by pak měl být lepší pro plynulejší vyjetí z velkého náklonu, při menší ploše plachet u vrcholu stěžně? Respektive pohotověji dolaďovat takto celkovou plochu při proměnných podmínkách?
Podotýkám, že jsme pak úsek jeli jen na kosu a i s ní si kajutovka jednou dost vylehla. U Laviček foukalo tak 8 m/s a poryvy o dost víc.
dle mých vyčtených znalostí: Plochá plachta je má menší odpor a menší vztlak. Celkově je však při přesném náběhu (úhlu k větru) o něco efektivnější. Vydutá plachta má větší tah i odpor, ale její výkon je podstatně méně citlivý k nepřesnostem v náběhu. Tedy se u jachet spíše doporučuje poněkud větší vydutí (průhyb profilu), protože skipper nedokáže udržet plachty s tak přesným náběhem, jak je u ploché plachty třeba.
Když jsem se poprvé plavil s chytrým skipperem, tak říkal přitáhni plachty tak, až se ti bude zdát, že nejvíce táhnou a pak je o polovinu nastaveného úhlu zase povol - tak bude asi správně nastaveno. Tím chtěl říci, že je obecná tendence náběh přehánět...
*
Ale rád bych se zeptal na něco jiného. Mám zkušenosti z oldtimerů v Holandsku. Jsou bez kýlu, ale překvapivě stabilní i v silnějším větru.
Když jsem si půjčil klasickou kajutovku se spouštěcím kýlem, tak jsem v poryvech zápolil se spinoutem. Co mne štvalo, že se při větším náklonu kormidlo dostalo skoro z vody, lod přeostřila, ztratila rychlost a tedy byla vlastně v nevhodný okamžik neovladatelná. Zabrždění lodi jsem pomáhal i tím, že jsem instinktivně při spinoutu dal kormidlo naplno do závětří a tím ještě přibrzdil.
Uvolnění otěže hlavní už ve chvíli, kdy se tah vysune daleko od lodi moc nepomůže, rychlost větru v mezeře mezi hladinou a plachtou je vyšší, než před spinoutem a táhne stěžeň k hladině i tak. Či je to rotací spičky stěžně vyostřující lodi.
Zrefovali jsme až následně
. A to zas najust moc nejelo, protože jsme vyjeli z Radavských šířek. Neměl jsem však zmenšenou kosatku!
Je v takové situaci rozumnější třeba méně zrefovat hlavní a kosatku mít tak na 1/3 vytočenou? Trim lodi by pak měl být lepší pro plynulejší vyjetí z velkého náklonu, při menší ploše plachet u vrcholu stěžně? Respektive pohotověji dolaďovat takto celkovou plochu při proměnných podmínkách?
Podotýkám, že jsme pak úsek jeli jen na kosu a i s ní si kajutovka jednou dost vylehla. U Laviček foukalo tak 8 m/s a poryvy o dost víc.
- Divizna
- návštěvník fóra

Ostře proti větru jsem vždycky dělal to, že jsem hlavní plachtu co nejvíce přitáhnul, čímš jsem ale zároveň i výrazně zvýšil náklon. A byl jsem spokojený, když jsem se nakláněl ve 30. stupních. A když se mi povedlo 40, tak jsem byl na sebe hrdý
. A pak jsem jednou plachtu naopak trochu povolil. Náklon se výrazně snížil a rychlost klesla jen málo, nebo dokonce vůbec. Překvapilo mě to
. A pak jsem jednou plachtu naopak trochu povolil. Náklon se výrazně snížil a rychlost klesla jen málo, nebo dokonce vůbec. Překvapilo mě toDivizna píše:Ostře proti větru jsem vždycky dělal to, že jsem hlavní plachtu co nejvíce přitáhnul, čímš jsem ale zároveň i výrazně zvýšil náklon. A byl jsem spokojený, když jsem se nakláněl ve 30. stupních. A když se mi povedlo 40, tak jsem byl na sebe hrdý. A pak jsem jednou plachtu naopak trochu povolil. Náklon se výrazně snížil a rychlost klesla jen málo, nebo dokonce vůbec. Překvapilo mě to
Sorry moc tomu asi nerozumim, ale to Ti to po zmenseni naklonu a vypusteni muselo spis podstatne zrychlit, protoze pri 40 stupnich uz je bort cely ve vode a profil lode uz hodne brzdi. Jezdit timhle zpusobem je pomale ponekud .... Pokud Te zrovna netocej jak chodis po kylu jak Thomson (to bych asi pochopil)

Snad bude mých pár připomínek k věci. Když jsem začínal, jezdil jsem se strejdou, když to foukalo jeho věta zněla: To musíš vydzunit - tedy plachty přitáhnout na krev, loď do náklonu 45 st. (bort do vody). Navštívil jsem řadu stránek a výsledek: náklon do 20-25, krátkodobě do 30 (KRÁTKODOBĚ). Čím větší náklon, tím větší ponořený laterál a tím větší odpor vody. Dále nic moc pro loď (stěhy, bakštágy, plachty). Jezdím teď podle špionků, a nastavuji plachty že přitáhnu, jak hlavatku tak i kosatku a potom pomalu povoluji podle špionků.
- rb
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 5
Divizna píše:Překvapilo mě to
Mně to zas tolik nepřekvapuje. Bývaly časy kdy jsem si potřeboval doplnit trochu adrenalinu a jezdíval jsem taky tak. Nicméně při závodech na stoupačku, když tě všichni předjížděj tak to není to pravý ořechový a hádej co si asi tak myslej když tě míjej.
Všechny ty úhly a náběhy jsou hezká teorie, ale praxe je taková, že se tydydlencty úhly mění s rychlostí větru, lodě, tvarem plachet i tvarem lodi. Takže chce to trochu citu. Obvykle funguje tahle finta: zvolíš směr kurzu lodi, nastavíš kosatku tak aby se přední lík neprolamoval (můžeš mírně dotáhnout aby si eliminoval nepřesnosti v kurzu lodě) hlavní plachtu povolíš tak až ti začne kosatka do ní foukat a vytvoří ti na ní bouli, pak začneš dotahovat dokud boule nezmizí. Je to přesně ta chvíle kdy (pokud ho tam máte) špionek na plachtě není nahoru ani dolu nesměřuje dopředu, ale směřuje dozadu čímž dochází k správnému obtékání plachty a jejímu nejvyššímu vztlakovému efektu. Jakmile se začne při tomto nastavení loď příliš naklánět je na čase refovat.

- Divizna
- návštěvník fóra

Ano, byla v tom značná dávka sebeironie na mé začátečnické ego
Motorkář si "to dává", když v zatáčce klopí motorku tak, že kolenem "líže" asfalt. A stejně jsem přistupoval ke stoupání. Prostě se mi to líbilo, "položit" plachtenici co nejvíce na bok. Jako na motorce. A když se podíváte na začátek tohoto vlákna, tak vám dojde, proč mě velý náklon tak uspokojoval
Teď už takhle nejezdím
Motorkář si "to dává", když v zatáčce klopí motorku tak, že kolenem "líže" asfalt. A stejně jsem přistupoval ke stoupání. Prostě se mi to líbilo, "položit" plachtenici co nejvíce na bok. Jako na motorce. A když se podíváte na začátek tohoto vlákna, tak vám dojde, proč mě velý náklon tak uspokojoval
Teď už takhle nejezdímKdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů

Hmm, pak nejlepší náklon je takový, při kterém zůstávají otisky bot na stropě kajuty, pak laterál nemá žádný odpor